Saturday, September 30, 2006

Stupid proud

On Tuesday rasa semacam. Exhausted sgt kot. Cam selalu bila dilanda masalah cenggitu pendekatan sy tetap x berubah, mandi, makan sikit and tidur berselimut setebal mungkin. Selalunya the next morning misti ok.

Then bila the next morning still x brp ok, my mom suh g klinik sbb katanya skrg ramai org demam. Therefore, before g skolah i stopped at the clinic.

Satu la habit buruk cekgu (ke sy sorang jer?hehheheh) mmg la degil. HA tu suh MC tp ngan konfiden ckp x payah coz slalu sy demam sekejap. HA tu nasihatkan jgn spread the virus. Ewahh..

I keep my distance from students. Mcm bijakla tu kononnya... Yg x bijaknya I almost passed out walking from class to class... Bila the children start soal mcm2 kepala saya pun spinning sekali.

I know I have to go home when one of them said, "Boleh x saya pegang teacher, takut teacher jatuh"...

Unfortunately, jgn kata nk balik umah, nak g ke nearest bilik jahitan tu pun rasa x larat. Somehow i managed to reached there safely, Nora gave me panadol and helps me to sleep.

When I woke up bila ntah, I was 30 minutes late for 2Annur. Dahla kelas tu top floor(selama ni x perasan plak...) Once I reached there, wic seems a lifetime... I was speechless, panting for breath. Took me few minutes before I could apologize profusedly. Told them I will replace my class, but at the time being ask them to do summary task which I've been prepared a week earlier.

Maka, apabila pada hari berikutnya saya pergi semula ke klinik tu, walaupun saya dah beritahu kat HA tu sekarang saya x demam lagi tapi dia still tanya nak berapa hari MC? Maka saya pun MC pada hari Jumaat.

Seperti kawan baik saya, Siti cakap, "Orang tu tau la either ko sakit teruk ke x. Yang ko x MC tu napa? Bengong ke hapa".

Ye lah... saya mengaku saya bersalah, saya bengong.. Hopefully cuti 3 hari ni akan menyihatkan saya semula. Sangat memalukan la bila terpengsan di bulan puasa. Cesss...

Opsss.. as Ustaz Ariff told me the other day, tu tanda kasih Allah dan menggugurkan dosa2 kecil.

Misti banyak dosa eh... Sgt menyesal...

p/s Jie x beli baju tu sbb.... alasan dia panjang... tp rasanya saya dan siti sudah x penting lagi pada Jie kot.. uhuk2..

Monday, September 25, 2006

Siri Cerita Teladan: Siri 2-5

Bapa Borek Anak Rintik?
I wonder napa org nak tiru ayam? I found the sayings totally irrelevant. At least after visit a friend's house last Saturday.
She was my sister's housemate 7 years ago. Despite dah tukar kerja they still friends. Her father is a policeman. Mother a housewife. Time g umah dia ari tu nampak mcm kuarga bahagia jer. Had 5 daughters.
Later mcm x caya when my sister told me one of her sister is castaway. She was the eldest, so she took care of her younger sisters. One of them lepas habis diploma stayed at her house.
One day she lost her ring, cari2 x jumpa. Few month pas tu surat pajak gadai dtg. Jeng222 rupanya her sister g gadaikan her ring plus brg kemas makcik2 dia sekali. Hebat tu. Diorang tebus balik. Nasihat jgn ckp la..Her sis lari, diorang cari. Adala ok kejap. Then pasal keje plak.. dia g keje mana2 suka gaduh. Gaduh ngan colleague ok lagi, ni gaduh ngan boss tu... Bila gaduh dia start ckp " Awk tau x ayh saya KETUA POLIS ........"
Mmgla her father is a Ketua Polis ....... tp bila bila buat perangai buruk tu toksahla libatkan mak bapak. Parents dia pun hangin tahap diplomala..
Bab gaduh satu hal, kena tangkap basah, kena tangkap hal lain... ayah dia jugak yang kena tanggung. Bila nasihat lari.. Now dia hilang camtu saja. The parents slalu sebut nama dia. tp dia? x tau la... sbb x jumpa..
Well... bila tgk her other sisters yg cute, funny and polite rs mcm x leh nak caya ada gak kelapa komeng in her family. I believe, the parents dah buat yg terbaik for their daughters.. Moga2 the castaway daughter will find the right path and return for good. Aminnn

Pisau Cukur
Dulu2 simpulan bahasa ni strictly for women, lately it applies to men too.
Adala sorang lelaki ni dah bertunang. Tetiba nak kawin tp ngan org lain. Hantaran tip top, buat persiapan beria2... Tp smer pompuan yg sponsor.
Pompuan tu sgt kaya and lelaki itu sgt opportunist.
Keluarga lelaki itu sangat malu. His father called and nangis. A thing which he never did in the past.
Keluarga bekas tunang itu sangat gembira dan one of them berhajat nak buat kenduri doa selamat to show her gratefulness.
Menyedari bahawa apa2 saja boleh jadi dalam dunia cyber ni, jd kepada lelaki itu in case u read my blog, I would like u to know, Kan akak penah ckp u x kan dpt take care of her smpai tua? Tu la dulu marah2 kata akak mcm2, now apa dah jadi? Sgt predictable la u nih, mcm wayang thn 50-an. By the way I wish u joy, and to the future bride, wish u luck coz u desperately need it". Sekian.

Napa nak nangis?
Sy percaya ajal, maut, jodoh pertemuan dah ditentukan. Kita hanya berusaha.
Justeru itu dengan rasa konpius tahap tenuk saya x paham kenapa kita tak boleh mengucapkan selamat tinggal secara terhormat bila usaha kita gagal.
A friend nangis2 ckp she felt deeply hurted with her so called bf. Sebenarnya dulu sy pun penah gak buat keje x berfaedah tu. Dah sah2 org tu dah x berminat tp still gak convinced myself smernyer masih boleh diselamatkan. Cesss buang karan.
Sebenarnya kita ble rasa sendiri when something is over or the spark is no longer there. Bercinta mcm pilih kasut gak. Masa kat rack mmg la dia nampak cantik, tp belum tentu sesuai dipakai. Kalau sesuai pun belum tentu tahan lama. takat pakai kejap dah melecet... wehhh lagi buang karan.. Jadi pakaila kasut burung penguin. Loafers yg saya beli 3 thn dulu masih lagi tip top. Pas tu kasut keje kaler hitam yg sy beli ngan rega RM200++ tu pun kemain lagi comfy. Hebat dan mantap. Afterall nak beli lagi mmg xder laa...
Oppss berbalik pada topik asal nih... Ye la kan... kita ni bukannya nak idup lama sgt, ntah esok, ntah lusa padam la.. xkan la kita nk spend seumur idup ngan org buatkan kita menangis tu jer.. Afterall.. org tu bukan best sgt pun. Best lagi kasut cap penguin.
Jadi marilah kita mulakan kehidupan baru. Ada byk lagi perkara menarik di dunia ini. Ada banyak lagi perkara yang masih belum kita lakukan. Ada banyak lagi janji2 kita yang belum ditunaikan. Kalau kehadiran kita sudah tidak penting lagi, baiklah mengundur diri secara terhormat. Yang penting kita telah berusaha sehabis baik. DIA lebih tahu apa yang terbaik untuk hambaNya.

Ke negeri China
Tak ni bukan citer teladan. Saja jer nk kasi tau.. Jie g China. Ari ni baru balik. ET and I tergedik suh dia belikan China Silk. Sahabat karibku Jie.. I missed u (mcm x ikhlas)...

Siri Cerita Teladan 1: Genggam tak tiris

Following the tradition of Puteri Gemilang Project, we had makan2 sponsored by the Mentors on the closing day. Last yr most of the mentors masak2 for their charges except org yg x reti sgt masakla including me.

This year I asked Orchids to organise it themselves since I had a tight scheduled. Those yang took part in any competition this yr they'll get free meal, those who didnt had to pay... Rasa mcm bijak jer idea nih coz I want them to learn that org yg suka mengelat memang rugi. Wuhuuu...

I must say that Dila and Fiqah had done an excellent job. Atau sebenarnya their moms yg had done the excellent job. The food was superb. Tq.

Berbalik pd tajuk citer ni kan... While other groups enjoying their makan2 time, ada plak satu grup tu makan hati. Siap nangis2 lagi.

Citernyer gini. They make mistake when 2 person g order kat kedai for their group. Makanya org kedai tu siapkan la order tu instead for 22 person dah jadi 44. 1st problem, since kecoh tu dah terlambat plak org kedai tu nk antar mknan sbb nk g Sembhyang Jumaat. They asked their mentor to get the food. Her replied was " suami sy x kasi".

Her charges mintak tolong other mentors and their standard replies were, " Each group has their own mentor. Where's yours?" Walaupun the particular mentor ada kat situ, haram dia nak menjwb ke hapa. Last2 the children had to walk and pick the food.

Mslah keduanya. Sapa nak bayar?
Since they just realised their mistakes jam2 itu mana nak cekau duit. After collection they still short of RM50. Imagine budak2 sekolah nk cari duit byk tu in 4 hrs... Huh? The fact that anak toke kedai tu was a silver medalist dlm acara lempar cakera sekolah2 Asean doesnt help too. The mere mention of her name pun dah seriau, ni kan pulak when she came and ask for money.

They requested their mentor to pay first and promised to pay her later. To which she replied " Saya xder duit, saya baru beli rumah". Lepas tu the children begged from other mentor and get scolded, "Where's ur mentor?"

The girls were scared and humiliated. Until they told their ordeal to ustazah. She confided to me and we lent them the money with one condition, tell the mentor they did not halalkan the food she took. (Despite x bayar satu sen, she invited her hubby mkn sekali and later tapau 4 bungkus nasi ayam, kuih masuk keta dia)..

The girls refused tp I convinced them, ni ustazah yg suruh tau.. And the Ustazah nodded her approval.

They see her. They cried. But they didnt took the money because as they told us later, " Kalau saya kasi duit ni, saya ada dua ringgit jer. Susu untuk anak2 saya pun xder".

By the way, the girls x ckp pun diorang x halalkan apa yg dia makan sbb x sampai hati. Masalah negaranya kalau budak umur 14thn yg xder income pun x sampai hati nak pau duit orang, ni kan plak dia yg umur sekali ganda.

Honestly sy pun rasa malu kat the girls sbb paksa diorang g mintak duit kat that particular mentor and suruh plak diorang ckp cenggitu. Apa punya cekgu daaa... But today, when the Ustazah gave me half of the money(dia ajak byr sama2) and she asked me to tell the girls dia halalkan duit tp dia x halalkan what the mentor took, suddenly i was relieved.

At least I m not alone.

My message to her: Awak memang jahat mcm tayar!!!!

Masjid mana yang tarawih paling laju?

That question was posted by Ayeen. Appaaraa.. mcm salah kaunter jer...(u know what I mean.. hehehhe)

Since early 70's or to be fact, since I was a toddler, masuk jer bulan Ramadhan kalau x citer pasal buka puasa misti citer pasal sahur. Nanti hujung2 puasa baru citer pasal baju raya n kuih raya. Mcm xder identiti jer... Therefore, I'll talk abt something else.... cececcecececece

Since xleh ngumpat jadi sy namakan SIRI CERITA TELADAN (SCT). Lebih kurang mcm thin story books for children tu la..

Saturday, September 16, 2006

Citer wahid

Dah lama dah nk citer tp byk bebeno yg beerlaku.

Ari tu saw a child tgh baca paper.. Peep tru her shoulder.. and waaaaaaaaaaa I was like..SAYA SUKA WAHID NIH.

She was like "Wahid who?"

Maka saya dgn rela hati menerangkan I first saw him in TV3 during Buletin Utamafew years ago. Was the new Telekom CEO masa tu kot.. x ingat sgt. Tp yg ingat he said,

if we put 100% effort we can beat others experience..

cenggitu kot lebih kurang. because of that words of wisdom saya berusaha gila2. hehheheh.. tu la kuasa kata2..

He was awarded CEO of the Year kongsi ngan Lundal. I couldnt agree more!! walaupun sy x tau sapa lagi dlm list.

In my opinion Telekom byk berubah under him. One thing for sure the staff melampau2 efficient. I got 2 red letter to warned me that the payment hadnt been made instead of i swore both of it were paid few days before the end date.

Anyway. Tu cuma satu contoh je la kan.. Honestly I m proud of Datuk Abdul Wahid achievement, jd saya pun siap ckp kat the children... I HOPE U'LL BE BETTER THAN HIM

Wednesday, September 13, 2006

Lagi2 Tuisyen

Banyakla plak comments on tuition news ari tu... Honestly I envied those teachers yg ride the gravvy tuition trains tu.. (ayat surat kabar)..


Sbnrnyer buat tuition nih can be very depressing jugak (in my case la)... Felda kasi baucer tuisyen for every students. Mind u.. every students... Xleh komplen la coz I m sure felda dah pk pjg2 sblm kasi kat... every students... Last year 2 yrs I had to teach 2 classes. Dua-dua pun kelas hujung...

My class was held on Saturdays. So here is my typical schedule.

7.45 -8.15a.m. - smpai and waiting for students
*8.16 - 8.45 a.m - talipon students
9.00 - 9.30 a.m - tuition class (selalunya out of 20 yg datang less than 8)
9.30 - 9.45 a.m - breakfast (sponsored by teacher)
9.45 - pukul berapa la (ikut suka students) - tuition class

* Transcript talipon
Ms X : Akum. Boleh cakap dengan Fulan bin Fulan
Mother : Wslam. Dia tidur lagi la.. Siapa nih
Ms X : Saya Ms X, cikgu dia... (dgn suara very the professional)
Mother: Sekejap ye Cikgu.. (To his son) Fulan cekgu hang talipon, bangkit deras!
Fulan : Akum. Ada apa cikgu..
Ms X ; Tidur eh? kan ada tuition..
FUlan : Adaker? x tau pun.. pukul berapa?
Ms X : Pukul 8.. kan dah cakap last week?
Fulan : ye ker? x ingat la.. tapi saya ada hal hari ni
Ms X : Hal apa?
Fulan : nak g memancing/ kuar ngan kawan/ g kebun/ g pekan/ tgk dragon ball/ (differed every week)
Ms X : Dtg la tuition dulu. Saya tunggu nih..
Fulan : Ala dah pukul berapa dah nih?
Ms X : Tengok tu sekejap jer... Abis xtvt awk balik la
Fulan : Tengokla dulu. X janji tau..
Ms X : Tgk tu... Boleh tlg cari kwn awak A, B, C dan D sbb diorang xder no talipon.
Fulan : InsyaAllah.. Bye

Mostly every week skrip ni berulang. Sometimes on Friday I met all the students personally reminding them abt the class. Tp tu pun ikut nasib gak.. kalau ada kenduri kawen ramai la dtg.. sbb depa berkumpul kat skolah sblm konvoi ke umah kendurik.. Cesss..

Rasa sgt kecik hati when satu hari my sis yg kebetulan balik cuti tanya, DIORANG X SUKA ENGKO KOT DIK????

I've been thinking the same thing jugak.

Maybe my PnP was sooo boring. God knows how hard I tried to make my lesson interesting and relevant... But seems like they never appreciate my effort. Still have to call them week after week.

Yang x suka kat sy tu mungkin la betul jugak... tapinya these students, sekolah hari biasa pun selalu x dtg... Adusss...

At the end of the month, was forced (yep... have too) claimed the payment. Then bila dpt duit tu (RM40x2classes x 4 times a month)... sangat x gembira...

Weirdo Wednesday


Cenggini kot lebih kurang isi artikel dalam Jurnal Pendidik, tajuknya "Yang Ibu Bapa mahu guru tahu"...

" Saya tahu anak saya nampak biasa saja pada cikgu tapi bagi saya dia sangat istimewa. Saya sangat sayangkan dia dan saya harap cikgu pun dapat memberi kasih sayang pada dia juga. Tolong jangan malukan dia di hadapan kawan-kawannya"

Okla... there are 2 incidents happened today. Mari kita sama-sama memikirkannya..

1. Dia mengamuk...
Since we've finished the syllabus so before hit the drilling gave kids a few enjoyable activities (pada sy enjoyable la kan... x tau la pada kidz)...

Today we had satu xtvt rahsia. Lokasi ialah di dalam library. I noticed F wasnt around, therefore, after done with explanation and tawaf 15 kali to make sure all the children understood and can execute their tasks, i asked Amir to find F. Ye la ... tu 1st period.. mungkin F dtg lewat kot.. Tak... sy x marah...

Bila F dtg, dia takut2 nak masuk, tp sy x marah jugak... Then dia duk buat keje after I explained personally to him. Dia kata x pen dia xder sbb jatuh dlm toilet, sy x marah pun... saya kasi pen...

Zana and Kak Ma masuk library. Upon seeing the children, Zana tetiba ... "mana Abu?" Pas tu Abu kena ceramah sbb smlm dia ponteng sekolah.. Since Kak Ma pun ngajar kelas yg sama so kami bertiga berpadu suara menceramah Abu. Abu yg brutal tu smpai nangis teresak2...

Pas tu g kat cooler coz nak ganti balik air Zana yg sy minum.. (penat tu kasi ceramah).... Rasanya sekejap jer.. .When I came back... jeng..jeng...

Smer org tgh senyap.. Kerusi tunggang langgang... they told me F ngamuk and lari keluar kelas. Siap gegar rak-rak buku lagi tu.. Aduss.. Buku berterabur..

Budak2 nih bila ditanya, haram x ngaku.. (rasanya mmg diaorg x buat salah kot)..

Makanya dgn bantuan 2 boys we searched high and low for F. Last2 jumpa dia dalam kelas sorang2, darah menitik2 atas lantai. Tingkap pecah. rasanya dia karate cermin tingkap tu...

Lama kitaorg pujuk, barulah dia tenang. Basuh luka dia(x besar sgt tp dlm) dan taruk iodin. Ajak g klinik dia x nak... Sumpah... saya x marah pun...

Pujuk dia ajak mkn, dia x nak... ok saya x marah..

Pujuk dia suh baring2 kat surau... dia x nak... saya x marah...

Saya x marah sbb tau F is a special kid who need special attention.

Saya dah tanya F kenapa dia mengamuk... F kata xder apa2. Tapi kawan2 dia kata Abu tolak dia sbb Abu tuduh F yang report dia ponteng.. when in fact bukan F pun...

Iskkk... Rasa mcm... Hisshh Abu nih..*sighh!!*

2. Dia pengsan
Ni kelas lain. A boy asked sweets fr a girl. This girl refused to give, he searched her bag. Bila x jumpa he threw all her books dr top floor (tkt 3) ke bwah..

this girl furious, report to a teacher. The teacher pinched him and told him wat he did was wrong and since dia buat harta org mcm harta dia, maka kutipla sampah2 tu sekali... sampah org lain pun sampah dia jugak.

Then, when the teacher finished her class, the boy retaliated. Kicked desks and one of them terkena the frail girl. She passed out..

Kesimpulan.
(Ni bagi pihak diri saya sendiri)
Saya pun selalu rasa anak tan sri/ puan sri/ datuk/ datin/tuan/puan/ pakcik/makcik/kakak dan encik2 istimewa. Betul, cuba sedaya upaya melayan dan mendidik mereka dengan penuh kasih sayang. Saya pun xkan sanggup nak memalukan mereka

Tapi tan sri/ puan sri/ datuk/ datin/tuan/puan/ pakcik/makcik/kakak dan encik2 cuma ada seorang saja anak, but I have 150 children to take care of.

What if the girl and F are your own, bolehkah tan sri/ puan sri/ datuk/ datin/tuan/puan/ pakcik/makcik/kakak dan encik2 bersabar dan tersenyum maniss?

***********************************************

Tuesday, September 12, 2006

Monday Madness (exaggrated edition)

Waaa... dah puas cuba tutup mulut tapi ternganga gak bila bc prime news kat NST. Teachers earned 10k tru tuition fee. Huyoooo... hebat gila tu... No commentla coz fokus hidup bukannya sama. (cess!! mcm skima jer jwpann ni)...

Dahlia's had Cooking Class today. We were invited to taste their end product. Some were excellent, but the best goes to Moi (betul ke spelling ni). I m not really into Moi actually, but this one is superlicious. So I ended up took 2 spoonfuls- banyakla tu coz I m on diet now( tapi x jugak kurus)...

A temperamental teacher naik hangin coz a girl bohong kata dia dah sembahyang when in fact ada yang report dia x. This particular teacher suh dia cari saksi, and kantoi coz the saksi (one of her bestfrens) ckp.. belum la. Maka dapatla dia penampar laju. Dia kena perform sembahyang and after that she got an apple wic the teacher brought for her lunch tp kasi kat that girl coz she was really late for canteen after pray. Guess the apple does wonder coz during Asar prayer the same girl cepat2 sembahyang and still talked sweetly to the temperamental teacher as nothing happened.

Alamak... ada org menangis lagi.... konpius..konpius... tapi menurut org yg memulakan pilem mari menangis nih, dia sangat puas hati sebab mmg dia berniat nak menyuarakan apa yang terlintas dipikiran sejak hari Sabtu lepas lagi... Seperti yg diconfided kp kawan baiknya later that day. " Now i can rest my mind, knowing now she knows my piece of mind. Not that I mind doing extra work, But I can't just minding my own business when...you know... sampai bila she wanted to be like that?"...Oppss... dont put 2 n 2 2gether... Ni bukan org yg sy tinggalkan mlm sabtu tu sbb dia lambat. yg sy tulis dlm en3 sblm nih... hhehehehhe Apparaaa kan org itu... very teacher-like-la..

Buat pertama kalinya saya menang adiah bertuah. Wuhuuuu x pernah2... Tapi yg x bestnyer Ayeen yg baru datang ke tapak assembly hv to yell.. weehhh ur name arr.. amik adiah..Cess rupa-rupanya MC hv been calling my name for quite a while.. Sorry.... Adusss malunya ngan the children... pot calling kettle black!!!.. tp menang adiah tu suka sangat2... tq!!

Ni citer kwn baik saya. Namanya Siti. Dia keje bank. Td customer kuar duit tp tersangkut. Dia mintak Siti bukak machine ATM. Siti x nk. Custmer tu g report kat Customer Affair Dept (CAD). Then org CAD tipon Siti suh bukak machine. Siti x nak ngan reasons la kan.. Org CAD marah Siti, Siti marah dia balik(Siti kata dia ckp lagi kasar-- hehhehe sy percaya sbb Siti x penah tipu sy lg).. Then org CAD tu tipon Big Boss Siti dia kata ada hal nak ckp. Big Boss Siti kata ok. Org CAD tu kata sblm tu dia nak tau Siti ni siapa sebenarnya.. So Big Boss Siti ckp Siti ni Head of........(nama dept dia) and dia tanya apa tadi nak ckp.. Org CAD tu kata xder apa2 la dan terus letak talipon... Iskkk!!!! Amikk kauuu!!! apa ingat dgr suara pompuan jer boleh buli ker? Ko ingat ko besar sgt? (errr siapa sebenarnya yg keje bank ni)

Akhir kata...
Hari ini saya discover 2 org kwn yg sangat baik.. namanya Zana n Kamal Hadi. Sebenarnya mmg dah 5 thn satu tpt keje ... tp 2day felt like.... x perla kalau saya x kaya pun ngan buat tuition. The fact that knowing u r with me tru thick n thin, makes me appreciate the value of our frienships more. Could never thank u nuff guys... I love u ....

Sunday, September 10, 2006

My not-so typical sunday.

Had craving for mee kari kerang (Curry Noodles with Cockles).

i cant remember wen was the last time went to market. But today I did. A makcik approached me..boleh x kasi tuition untuk anak makcik. Normally I'll say NO.

Saya sangat bz. nak tgk tv, nak g library, nak surfing, nak painting (kadang2), nak kemas umah, nak basuh pinggan, nak g soping, nak baca buku citer nak tipon frens, nak g air terjun, g camping, g jenjalan.... errr apa lagi eh....

But this makcik is my dad's adik angkat new wife. Wic means her daughter automatically is my relative. So I just say yes. Afterall her daughter is very very polite girl. Wont be much problem I guess..

Back to market, bought few stuff nak masak. My mom was at home peeling off banana to make chips.

Had to hurry coz planned to g library after cook. Then tetiba, an unexpected guest came.

Ada kematian in er... dunno the exact place either its Besout 1 or 2. This guest asked my mom to help bathe the jenazah.

Seperti biasa bila ada kematian, dan tenaganya diperlukan, my mom akan tinggalkan evrything and the jenazah would be her priority.

Jadi plan saya nak g library pun kensella sebab kena buat house chore. Not that I m complaining.

Honestly i m proud of wat my mommy's doing. It's fardhu kifayah, she constantly reminded us.

Cuma kesian my mom, anaknya yang sorang ni, x ble langsung nak mengikut jejak langkah dia.....

Saturday, September 09, 2006

Kepala angin ker?

Banyak kali she told others that I am a kepala angin. Yep i don deny I m a short fused tp she constantly makes me furious.

Wont reveal the details, too tedious to share. Besides cant find no use ngungkit2 when I swore I only seek His blessing when I did something to her before.

Told her I want to go home at 7.15p.m coz my aunt came to my house.

7.15p.m. (Her - sms) I already at____(the place I promised to fetch her)
7.18p.m. (Me - sms) Weh mana ni? x nmpak pun?
7.20p.m. (Her) Kat situ la. Mehla masuk dulu, belum sembahyang lagi..
Me- Oookk.
7.35p.m. (Her friend who happens to know me) meh la masuk dulu. She's praying
Me- Sorry gotta hurry. My aunt came and dia nk balik Teluk Intan.
Friend : Ok I'll let her know..

Konpius..konpius..konpius..

First- Semayang per benda kol 7.15p.m.

2nd - It's only 30 mins drive to my home, wic means kot ye pun nk smbhyang waktu afdal, still got time if bertolak kol 7.15p.m

3rd - She knows my aunt hv to travel quite jauh and she wont wait that long. Afterall its not everyday she visit us.

4th - Dah manyak kali sangat she did that.. Tp paling xleh lupa when I was late fr my Masters Class. Was riding bike coz bro use my car. Was scared giler nk balik coz jln sunyi and scary. Called her and wat she said was... xperla... tak kisah... No helping, no nothing!!!

I was taught, buat apa pun kena ikhlas. I know I really x ikhlas 2nite.

So that's y I left her.

Selepas difikirkan 15 kali, I'm glad I did.

Friday, September 08, 2006

Kita akan dijemput

Pak Abu passed away in his deep sleep last night. His body was brought home from the hospital somewhere after midnight.

It was unexpected, afterall only days before, Syuhada, her daughter who happens to be in my class told me he was in stable condition. But as promised, when the time comes, not a minute will be spared.

The first thing I did when I woke up this morning was, calling students. Unfortunately, many could not make it coz either they have no bike or too tired after yesterday's excursion.

Dila, Hasanah, Tiqah, Zuddin and Faizul came together to pay the last respects to the late Pak Abu.

Brought Yassin, regretably we were a bit late. The body was taken to the bathroom for the last bath. I dont know. This is the first time I encounter such experience. We just not sure to recite Yassin or not. Most of the guest were either said their silent prayers or talked to each other.

How I wish I could melawat jenazah more often in the past!!! So I could lead the children, instead of .. you know... I was like fish out of water.

We waited until he was taken to the mosque for the last prayer. Leaving his house for good. Sombre mood. Evryone was crying silently. Including the guests.

When the late Pak Abu will deeply missed by his family, the neighbours will missed him teribbly too. We've been neighbours since 1980.


Well, honestly, seeing the whole incidents today, I can't help but wondering, when my time come... camna agaknya nanti.

Teringat lak one nasyid tu... camni kot lebih kurang..

Alas to dust we all return
some shall rejoice, while others burn
If only I knew that before
The line grew short and came my turn

And now as beneath my sod
They lay me (with my record flawed)
They cry not knowing I cried worst
For they go home
I FACE MY GOD!!

o marks the words that I do say
Who knows tomorrow could be your day
At last it comes to heaven or hell
Decide which now,
Do not delay.

Sekian.

.

Wednesday, September 06, 2006

Jerk and the phone call

Since...apa eh...
Let just say since xder sapa nak talipon nih, i rarely bring my mobile to work. Because I hate staring at the silent mobile and hoping it will vibrate. Somehow I learn it just time consuming not to say errr... devastating too.

And today a clerk came and see me while I'm in the mid of something dreadful. Told me Jerk called, asked me y didnt i picked up and need to see me tomorrow.

To all the answer was simply. MALAS.

I was thinking of amek MC esok.. wehh tu dah namanya nipu kan.. when I'm in the pink of health (mcm letter writing plak) so MC is out of question. As my lady boss slalu ckp, amik MC wen we are healthy is a doa asking for sickness. Simpang Malaikat 44!!!

Maybe I should hiding somewhere. But with my size, kat mana plak nak nyorok. Obviously, I t is not comendable.

Or maybe I shud buat bodo' tapi I m sure someone will call me when he arrived. If i still buat bodo, dah sah2 kena pangkah karang.

At the moment the best i can think of is leaving my mobile at home, masuk kelas.. yg lain buat x reti jer...

Looooong time ago, Soy Bean accused me of kuat berdendam. I strongly denied it and called him suka menuduh orang sesuka hati. Somehow I realised, he was rite... I humbly confessed ni la antara my bad habits yang paling susah nak dibuang....

Saya mencuba, tp mungkin belum masanya untuk berubah kot...

Lawak confusing

This is something i get from the forwading e-mail today.
A man sees another leaning against the wall of a large building.
The Secondman is puffing away, one cigarette after another.
The nonsmoker says, "Sir,I couldn't help noticing how you chain-smoke.How many packs do you smoke a day?"
"Four."
"How long have you been smoking?"
"Thirty years."
"That's over forty thousand packs. Why, if you didn't smoke, you could have saved enough money to buy this building."
The smoker takes a deep puff and says, "Do you smoke?"
"Never.""Do you own this building?"
"No."
"Well, I do."

This is something I experienced with someone who earned RM20k permonth(elehhh sebenarnya rm19 800 je..)
Me : You should've not work too hard.
20k : I have to. Ingat senang ke org nk kasi 20 sebulan kalau u x puaskan hati diorang.
Me : Ok then, but do not going home at ungodly hour.
20k : Have to. It's ok just balik, mandi, and stret to bed.
Me : What?? I read x baik mandi malam2.
20k : Lerrr.. ada air panas ler..
Opps camna leh lupa? agaknya dlm hati dia nk ckp...ujan air panas pon aku leh buat tau..

This is something happened 2day in our staff meeting.
Ms X : Boleh sy respons pasal semlm tu
Lady Boss: Silakan..
Ms X : saya bukan x masuk kelas. tp sy diberitahu oleh Ustz K, jadual saya dah betukar ke 1st period
sampai bila-bila.
Lady Boss: Betul ke K?
Ustz K : Errr... ( he didnt say anything, from his expression we knew Ms X is telling the truth, nothing but
the truth.
Lady Boss: Jadi did u masuk in the first period?
Ms X : Saya masuk kelas.
Lady Boss: Jadi siapa yang x masuk kelas sebenarnya nih? Sepatutnya masa pertama tu dulu masa sapa?
Ms Y : Masa saya. Tapi akak pun tau saya masuk kelas kan masa pertama tu.
Lady Boss: Kalau Ms Y masuk kelas, Ms X pun masuk kelas jadi Ms X masuk kelas mana sebenarnya?
Ms X ; Saya masuk kelas tapi saya tunggu pelajar sampai kol 2 xder.
Lady Boss: dah almost 1 hour pelajar xder, x tanya ke? x cuba cari ker?
Ms X : Tak. Saya ingat diorang lambat, tolong cikgu ke apa ke..
Lady Boss: lepas tu xder langsung inisiatif nak tanya sesiapa?
Ms X : tak.. saya ingat...
Lady Boss: Ok la.. lainkali kalau x mo cakap ngan sesiapa, tanya terus pada akak. kalau x nak jumpa akak,
telefon. kalau xder no telefon, boleh mintak selepas ini. Perkara mcm ni x sepatutnya berlaku..

Apa la punya bengap (sorry i use this word- tp terpaksa...) Sbnarnya time our lady boss marah2 tu we do not know pun siapa yg dimaksudkan coz she just mentioned science lesson. we have 3 science tcr in the afternoon session. Can be anyone maa... Afterall this particular tcr ada 3 period science yesterday, tapi she had 2 period jer? tuuuu sapa nk jwb tu..

Yg super bengapnyer... actually Ms Y had told her yesterday abt the new timetable. She had asked Ms X to take over last period, back to the previous timetable. But Ms X persist , Saya x nak masuk kelas..

Then, tetiba nk salahkan org plak.. Dia ingat dia bijak ... wuhuuuu...

I hope she'll read this, because honestly after 5 yrs, I m fed up of her calculative attitude. Pas tu nangis... Cess nak beli simpati la tu... Peningla buat perangai budak x cerdik nih..Harap maklum.

Tuesday, September 05, 2006

Sgt konpius

School resume in January. By right, fee should be paid at least before end of February. From my experience, some kids who had many school going siblings will pay much later. Some in June. Honestly I dont mind. especially when I know their predicaments. Guess smer teachers pun mcm ni. Normally we will pay it first, until the kids bring enuff money.

Its the beauty of living in Felda settlement. From small they are taught, no matter what they can `hutang' everything. I dont believe sappy story x cukup makan or cannot afford to pay fee, or a new uniform. There is Kedai D'Mart which allowed them to hutang food and the payment is deducted from monthly salary. For education, there are numerous fund, we have tabung biro pendidikan, tabung GPW, tabung pendidikan koperasi dan silap2 tabung masjid also can be used. Not to mention tabung UMNO lagi.

With all the tabung2, I just dont get it when one of my student failed to pay her fee.

I've made my homework too.. Pusing2 around kampung and I noticed her house is much bigger than her neighbour's. She's well dressed to.

I dont know. Confusing.

You see... When yesterday i read a reader's letter in Berita Harian kot which thanking Kerajaan because abolished exam fee, I could not agreed more. But when this person said, dia kerja masa cuti nk cari duit bayar yuran periksa.. mcm azab sgt bunyiknyer...hellooo!!!!

Nak cari simpati ke hapa nih? Akak pun sekolah gak dulu.. But I dont remember kerja bermati2an nak cr duit byr fee. At one time we have 6 school-going siblings tp yuran byr on time jugak. Thank to my not-so-well-educated-but-wise father.

Yg penting PRIORITISE!!! Buat rumah mcm istana, beli tv mcm padang bola, pinggan manggkuk penuh satu lemari, gelang emas sampai siku, keta 2,3 bijik, .. tp yuran sekolah anak x nak bayar.. apa ke jenisnyer tu..

mintak mahap.. emo sket!

Monday, September 04, 2006

Mari bercamping

Never fond of camping. Masa early this yr, Ms Pengetua ckp nak camping kat tepi laut.. (ye la sbb ada org tu nak mintak pindah sbb nak duk tepi laut kan..) tp last2 camping kat Menderang Wildlife Conservation Park jugak.. sama mcm thn lepas.. x aci...

I tot camping ni akan jadi mcm bosan jugak..tp tetiba mcm best plak... Was in charge of hadiah. Was standing besides the MC wen I peeped into her script.

T: Why just Nizam?
S: X tau nama dia. Orang perhilitan.
T: Go and ask his name and post. This is a formal ceremony u know...
S: Jap eh ticer..(go to that man... and wrote something)
T: So whats his name?
S: Mohd Nizam bin......, Ketua.....
T: oooo... sebenarnya saya yg nak tau tadi..heheeh
S: Oh? nanti saya tanya no tipon dia sekali..heheheh

Seee... thats the main reason y i looooove my job... i love my students sense of humour.. wuhuuu..

***********************************************
last yr ada sorang student yg claimed that I am his febret teacher (watever that means) played my febret song during camping. siap lagi tanya lagu apa lagi yg i want.

this year, this boy cant join the club coz he is in form 5 now. therefore.. thn ni nyanyi sendirik utk diri sendirik..

***********************************************
Hujan turun lebat, air masuk khemah. last yr pun sama. kesian kids.. dunno how they survive coz i didnt sleep there. I chose to balik umah and came daily.. due to health reasons.

***********************************************
All teachers got a beautiful red tshirt. The only setback is, school name is wrongly spelled. Giloker.. teachers pun x reti eja? Nasib baik Zana n I keje Marine Scientist.Betul ke spelling saintis tu? hehehhe

***********************************************

kalau dah namanya cikgu ERT tu, misti keje masak memasak dia nak campur gak..hehehhe.. on complimentary side la.. org dah kata there will be no tea.. tp Kak Ani x puas hati gak.. since ada org sedekah tepung 2 kilo abis dia belasah buat cekodok. It was superlicious. then another teacher g lagi beli tepung 2 kilo... magicnyer within a second, cekodok tu pun habis.. Caya laa..
**********************************************

Nora and Bada suka berebut.. hehhehe As Nora always said...orang lain saya x nak..tapi kalau ehem2 tu.. saya mmg nak sangat. everytime this Mr ehem2 to talked any of us semua org pasang telinga.. hehheheh... Even sbnarnya diorang xla minat sangat pun... Yg penting berebut wuhuuuuu...
Maafkan la diorang.. hehehhe

**********************************************

Citer Orang Kampung

Along, Yus and Baby coming home for Merdeka Hols. As ever, most of our time duk bercerita pasal our kampung folks.

1. Pak Abu Sakit
Been warded in ICU since a week ago. Sangat kesian. Guess dah berpuluh thn x ckp ngan Pak Abu. But then every raya misti ada yg suh g beraya umah Pak Abu. I dunno, sbb rumah Pak Abu no 3 kot. Mcm x logik jer alasan tu.
Kesian Pak Abu, dia almost collapsed kat pasar. Nasib baik ada pakcik lain nampak and send him home. At that time it was a week before his children wedding (2 org kawin serentak). Might be due to much work and stress kot. Lepas kejadian kat pasar tu Pak Abu kena stroke and x leh bercakap, until now.
I prayed for his health and hope his family will pull through.

2. Mak Cik Peah and the Machine
this morning my mom pagi2 lagi dah g umah Makcik Peah. Semlm kot tgnnyer termassuk dalam mesin memproses kerepek. Kena 50 stiches. Kesian Makcik Peah. Again.. semoga cepat sembuh

3. Mak Siah nak kenduri potong lembu.
Nop. Bukan kenduri kawin. His son passed away few months ago. Second in 3 siblings.
Err... my special message to her..
baju kita tu siapkanlah.. Itu adiah hari jadi dr Jie. Hari jadi kita bln 2 tu cik...yg kaler biru tu Et kasi sbb dia g oversea bln 1 dulu, ni dah bln 9. Yg lagi dua tu kita beli masa oversea trip bln 3. Dulu acik kata nak jaga anak sakit (bln 6). Seminggu pas tu he passed away. now apa lagi alasannya. Kita tau acik sedih.. tapi kita pun sedih jugak... bukan tiap2 hari kawan2 kita kasi baju... sampai hati acik..

4. Pindah 24hrs
iskk... rasanya citer ni betul..
Part 1
K: Betul ke citer pasal our YDP
L: uhuh
K: Ngan sapa?
L: Local. Married, 3 kids, but the hubby keje KL x duk sini
K: Mana depa kenal?
L: She works at the Roti Canai stall
K: Camner leh kena tangkap.Where?When?
L: Org kg serbu, kat Besout 4, time cuti sekolah dulu
K: Oooo i wasnt here... so depa tgh buat apa? bukak baju x?
L: (Memandang mcm nak telan)
K: Oppss.. ehehheh I just want to make sure, kalau duduk mkn jer xkan org tangkap.. hehhehehe
L: I do not know, tp org kata mmg YDP dah slalu usung ke sana sini.
M: Hello... ni YDP baru dtg nk mintak account... duit kita ada brp now?
K; alamak... malunyer.. awak dgr kita kitaorg ckp td... hehehe
Part 2
N: U dgr citer? our YDP..
K: I did
N: When?
K: Not sure. cuti sekolah... wasnt here.
N:I do not know too. This morning went to his house. Asked his wife, apsal senyap jer budak2 mana?
K: U what?
N: Yeah.. I do not know
K: Then.
N: Dia nangis. She felt betrayed. He was super romantic lately.
K: Kesian.Didnt she know?
N: A few male teachers ada kasitau suruh watchout. tp dia x sangka langsung..
K: Kesian..
N: She's thinking of divorce but i asked her to be patient. Give him a second chance.
K: Gulp!!! (nak ckp tp x sampai hati.. kot saya, pangkah jer dia kak)
N: She went to PPD and the YDP kena tukar 24 hrs.
K: Oooo bijaknya dia.. Bagusla..
N: But she felt sad leaving all the makciks here
K;My mom likes her too.. She's sooo nice.. I pitied her..
N: tu la.. last2 org lain yg susah..

Saturday, September 02, 2006

holiday journal-part 2

Thu - Day 6
Org lain g facial sbb nk cantik kot. mine misti sbb nk tido r sbb tgh x larat nk drive balik.. ntahapa2.that's another story... Ok sambung balik.. After mkn2 kek, I took anak2 sedara to Klang. Tapi we fetched Zana dulu.

Lawaknya Zana ada hati offer diri nk drive... Hilang akal ke hapa.. hahahaha... Tergamak dia meragui kebolehan sy mengspeed di highway kerana sy mmg la terkenal bwk keta mcm pijak semut pun x mati among frens.....xper mari kita maafkan dia. We managed to reached on time nak kejar bas kol 9.00mlm to ganu. But not before a lot of drama. isk!!!.. Thanx God I have a wonderful bro, Yus and my caring bro-in-law, Abg Dos. With their help, smer benda yg nampak susah pun akan jadi senang. I could never thank u enuff guys.

Bus ride to Ganu was super comfortable. I had the comfort of 2 friends yg kasi sms all nite long.. so x la rs bosan sgt. wuhuuu *sukasukasuka*


Fri- Day 7
Reached KT safely. Itu rupanya Kuale Teganu ehhh. Sengih sorang2 bila dgr evryone ckp Ganu..Bangung!!! dah sapa!!!

Solat Subuh in Masjid Abidin (within walking distance jer) and later naik bas resort to Merang Jetty..

Tapi org bas tu stop dulu kat HQ, Kampong China. Called Ayh Su and x smpai 5 mins he came antor teket nk balik KL. Ayh Su was my chat friend since few yrs ago. Jumpa 5 saat jer sbb bas nk jln.

Fr Kg China tu jetty to a bit jauh la jugak. Was happy coz we got faster boat. Took about 30 mins to reach Redang compared to other bigger boat yg around an hour. Aada staff tu la kata.. kot dia tipu means u all yg baca this blog pun kena tipu sekali la..

Tp mcm x best coz Zana n I were the only Malay masa tu. Bila sampai resort lagi la cuak coz tgk baaanyaknyer chinese. I m not racist but I'm concerned with food. Thanx God, we found Nor, a helpful staff who convinced us food smer halal. In fact 88% staff are Muslim. So lega la sket..

Tp rasa risau smula when Ms Lee, called me.. dia nk ckp hal lain but when i told her I m in Redang, she suggested i avoid drinking Redang water coz she fell sick lps balik Redang.. Waaa... takutnyer..

After Zohor we went to our 1st snorkeling trip. Zana misti x suka nih.. dia muntah dlm boat.. and another throw up ocassion kat depan bilik plak lepas snorkeling.. hhehehehhe.. Honestly I felt dizzy tooo.. Maklum ah 1st time g snorkeling. Masa tu rasa mcm nak balik jer.. Muka masing2 jgn ckp ah.. Kalah mangga muda...Jalan pun x brp betul..

As a result after dinner both of us dah selamat tertidur. Kol 4 pagi br bangun Isya'.. Aduhh!!


Sat- Day 8
Our 2nd day in Redang. We went to Taman Laut. x la excited sgt nk g... Sampai kat sana ramai la plak org.. tapi yg paling tgk berenang2 tu 2 men approached us and offered to accompany us.

Ni bkn la citer dlm pilem hindustan, hero pura2 baik nak berkenalan, These 2 guys (spt yg dickp sendiri olh Mat, one of them) rasa kesian kat kitaorg yg nampak mcm x reti nak g mana.. so depa bwk ah kitaorg g tpt2 menarik kat laut tu.

Turned out mmg sgtla menarik...corals, fish, sea cucumber, sinking ship, shells and we even managed to see baby shark. Waaaa cantik2 betull.. Wow.. while writing it now, rasa mcm nak melompat2 g situ semula..

Rupa2nya both of them are from Redang Mozana Resort. It is fully owned by Mat's bro. So kepada sesapa yg nak g Redang, ble la book kat www.redangmozana.com. I'll tell u, with Mat's guidance, org yg x penah jumpa air pun leh snorkeling....hebat betul..Hehheh kempen la plak....

In the afternoon ada satu lagi slot snorkelling kat Kg Kerengga. tp xla sebest Tmn Laut. Then pas tu Zana and I sambung nak menyelam kat our resorts jer.. tp x jd sbb ombak kuat....

At nite, we (read Zana and I) planned nak stay outside nk tgk bintang. Tp ari gelap, mcm nk ujan... satu bintang pun tarak..

By the way.. ada 2 perkara yg mengonpiuskan berlaku at the resort. 1. A staff name Zainal (Zana asked him, ada Nik x kat nama dia, he said ada Raja jer)..asked me.. mmg keje pakai dakwah ker? Errrr.. dakwah tu mender? my tudung pendek jer.. lain la tudung labuh. 2. Another staff, elokla xyah sebut nama.. sorok2 tin beer dia when i say hi to him.What the heck! mcmla org nk mintak..

Sun - Day 9
Last day. Bgn pagi rs blurred jer coz from midnite until Subuh bersms. Kesudahannya, rasanya mcm errr... perhubungan yg x dpt diselamatkan lagi... Sungguh keciwa.

Packing... and balik... Sampai Merang kol 12.30p.m and went stret to Kg china. Leave our baggage at HQ, then Zana and i pusing2 KT. mostly spend our time in Pasar Payang jer...

This is the first time seumo idup bershopping sambil nangis. Sudahnya terbeli kain sutera kaler hitam... ntah hapa2 kan.. nyesal betul... x tau la g mana nak pakai nanti...
After Maghrib the bus driver took us to crowded.KT bus terminal. Our bus kol 10.00p.m..

Again g lepak kat Masjid Abidin. Baguskan Kt ni buat bus station kat tepi masjid. kan senang... Ingatkan nk g mkn ngan Ayh Su (nama jer ayh but he is my age) tp dia demam teruk2 so Zana n I mkn jer kat gerai mana ntah.. Okla..

Bus jln on time. Tp a bit slow kot coz smpai KL kol 5.30 pagi. Ni pun satu hal. Plan asal Et will fetch me n hantar ke Shah Alam. tp last minute dia tarik diri sbb braces yg dia br buat tu sgt la menyakitkan mulut resulted dia x leh mkn even perut lapar so kepala pun berdenyut2.

Our 2nd plan, mintak tlg Zana's bf. Please forgive my language. Mmg hampeh la mamat nih. Dahla muka huduh, perangai pun buruk. Berkira nk mati. Ble dia kata he don want sbb x tau jalan ke Hentian Putra. Ni la ayat paling stupid slps ada la org yg kata dia stupid bila ckp Malay tu kan... Masalahnya dia duk S.Alam jer.. his class start kol 2ptg the next day.. Cess pangkahh!!!! Might be he is soooo kera sumbang sampai nk tanya jalan kat org pun x ble. Hangin betul.. Sorila Zana.. I m a bit emo coz x penah jumpa org yg kasi jwpn cenggini kot..

Makanya our 3rd plan naik tren g bus stand Klang and amik bas g sri muda. Alhamdulillah dpt tumpang bas fr KB-Kl-S.Alam. 15 mins jer fr Hentian Putra to S.Alam. Maklum ler..subuh sepiee.. traffic clear jer..

Yus came by bike and balik Klang amik my car. Tapi dah lambat sket so jln dah sesak.. Aiseyy punah cita2 nak attend Kursus Process Writiing which scheduled at 8.00a.m in Bidor (diaorang pun satu, nk wat kursus tu cakapla awal2 ni ckp waktu Cuti... apa la )..

Alang2 mmg dah lambat so I stopped kat KL, jumpa Et b4 went home. Had brunch with Zana and later bila sampai umah.. umah kunci plak.. Mommy ada kat umah Makcik Jah and I had to enter tru back door. Terus masuk bilik and tidooo.... 30mins pastu bgn mandi n g kerja..

then baru perasan.... Wehhhh mana tilesnyer? The pakcik not even started pasang tiles... Adussss rasa mcm nak pangkah jer pakcik nih... Dahla org penat packing brg ari tu.. now xleh nak unpack sbb x tau bila he will start working..
Maka for a week lepas cuti sy pergi ker dengan pakaian yang boleh sy capai dr kotak jer. tudung pun x matching sbb x larat nak meggeledah kotak tu smula.. Sepatutnya time packing tu kena buat list baju apa ada dlm each box... Hehhehe x sistematik langsung...

Opps i must thanked Zana for her wonderful company during my Redang trip.. except rasa nk pangkah bf dia... tapi jalan ngan Zana was fun. Aminn

Holiday journal part 1

x pedulik.. nak tulis gak..

Sat -Day 1
Left phone at home and had a wonderful in the library. Wuhuuu tu secara x langsung nk kata, dont bother to call me la tu..

Sun- Day 2
Packing. Aduss nak patah pinggang. Rasa mcm dah cukup besederhana dah tapi bila packing end up 3 boxes baju and another 3 big boxes buku2. Pininggg... Reason being, my mom dah contracted ngan Malaysian favorite pastime, renovate umah. This time nak pasang tiles kat lower part of my house, including my bedroom. The pakciks kata nak wat keje time cuti sekolah..
After Asar, mom, uda and I went to Klang for our holiday.. wuhuuu... Had dinner in Anjang's house. Did I told you my sisters are neighbours? It is a loooooong story.

Mon - Day 3
Pagi2 g MBSA, bayarkan saman Yus. I took all the anak sedara. Best woo going with them..I bought sneakers for Nadia coz she got As in SMI. Along was green with envy, balik umah masuk bilik, kunci... hekelehhh..
Uda and mom was so eager nak tgk Siti kawin, so we started off our journey to Cherating lepas abis live telecast tu. Along, Nadia, Ilman and Zudin ikut skali. Plan asal mmg nak g berlima jer.. uda la tetiba masukkan nama dia.. hehehhe
Weh... bapakla jauhnya Cherating. Dlm website ckp 2.5 hour from Kl tapi... waaaa.. 4 hrs ada kot. rasa nak patah bahu.. tu pun I speed 150kmh.. pergh!!!
Finally we reached there, book a cheap chalet and g mandi2..mkn tepi pantai tu.. sukasuka... Uda chose the cheapest coz besoknya we planned to stayed in a hotel yang bapakla mahal..(pada kitaorg la kan...)
Byk nyamuk.. and I overheard Nadia and Along bisik2
kita mcm org miskin. dahla sempit, td nak mandi pun air sikit jer, nyamuk plak banyak. tv pun xder. kalau mak kita tau...

Its not the end of it.. around 11p.m I heard bunyik motorbike, followed by another motorbike. Sounds like bunyik couple. Cannot sleep maa.. pas dengar lagi second man ckp..nanti aku nak ambik keta.
We were the only guests kat situ. Cesss... Keta sapa dia nak amik nih? dahla depa naik motor... I told mom and mom told Uda who later called the owner. he said mmg ada couple br sewa. Gilos... tgh mlm tu..naik motor lagi.. Mom ajak pindah.
Kejutkan anak2..bangun2 mari kita g mkn sotong. melompatjer depa bangun except for Zudin la kan. What d u expect from a 5 years old?
We tried Legend tp mcm bapakla mahal. End up g Holiday Villa.. Maka tidur lena la kitaorg.. hhehehhehe

Tues Day 4

Around 7 a.m drove back to the chalet sbb beg tinggal kat situ. Dah couple tu dah xder, kunci pun tinggal kat pintu jer.. wuishhh..

After mandi laut (acara wajib) went back to Holiday Villa. Nadia, Zudin and I breakfast kat hotel and the rest mkn nasik bungkus jer.. tapi x la best mana pun...

Actually Holiday Villa sgt cantik. At the back ada laut jugak tp x smpat nk g sbb kids gila2 nak g swimming pool, besides hari pun mcm nak hujan.

Around 12 g Kuantan. Check in kat hotel dulu and jalan g Kuantan Parade. Our boys performed today. Ehemm.... proud giler... menang kalah lain citer, janji give the best.

Mlm- mula2 nak dinner kat Tg Lumpur. pas tu x jumpa jln lak... iskkk end up kat satu restoran yg rasanya mcm.. hehehe meskenla pas tu.... tapi the food was superb.. ok la kot. On the way balik... Langgar divider.. adusss.. buleh claim ke nih?

Wed - Day 5

Pagi - Nadia, Zudin and I g jogging. Tp end up naik bas g semambu/jabar. Chose this bus coz i tot semambu tu tepi laut.. tapi pas tu kelapa sawitttttttttttttttttt jer.. Adusss mcm my kg jer.. Luckily bus conductor to sgt peramah, dia kasi all the penerangan kalah tourist guard.Best betul kakak nih..

Tgh- After taking a nap, we checked out and stop kat TC coz kidz bising nk beli t'shirts utk their siblings yg tinggal. Sonok jugak. Pas tu we continued our journey.

Ptg/mlm- Sampai umah... tidooo.. tomorrow got early schedule maa. I even locked the door x nak kidz kacau... jahat eh..

Thu Day 6
Pagi - Woke up at 5.30 a.m. Sesuatu yg sgt jarang berlaku. Sebabnya nak basuh baju.. kang kot x kering nak pakai apa... hehehhe... Kol 7pagi still x siap lagi.. Mom went to ganu this morning. I drove alone to the hospital for routine check up.

Tgh- Penatnyer tunggu, stilll in the hospital. When the doc tanya nak x buat operation. Melompat2 ckp nak... tapi lama lagi la kan... hopefully after the operation x yah g spital dah.. wuhuuu...errr aminnn..

Ptg- balik spital so sleepy, end g salun, buat facial sambil tido. Sampai umah kidz dah tunggu.. Arif bought a cake coz it was Ilman's besday.

Adussss
sgt sleepy...
to be continued la

Friday, September 01, 2006

Water under the bridge

First - mintak mahapla pada kenkwn yang dah beli baju baru tu...

Rasanya dah cuba sedaya upaya. Tapi tu lah... Kita merancang, Dia merancang. Perancangan siapakah lagi hebat ?(words ni dari 1515, faisal tehrani's).

Sebenar nya ada banyak perkara di dalam dunia ini yang sangat mudah dijangka kesudahannya. Like him and I. Justeru, tidak ada apalah yang mengejutkan sangat... Sepatutnyalah...

Tapi janganlah ditanya what transpired between us. Such a tedious details to share.

Perlu ker saya tulis sbnrnya saya saya masih sayangkan dia, dia ok.. bla bla bla.. Mcm buang masa jer kan..

When in fact, saya bermohon biarlah saya dapat melupakannya secepat mungkin. Kerana saya x suka dah nak menangis2 and saya benci nak menoleh ke belakang.

Uhukkk....