Saturday, September 02, 2006

holiday journal-part 2

Thu - Day 6
Org lain g facial sbb nk cantik kot. mine misti sbb nk tido r sbb tgh x larat nk drive balik.. ntahapa2.that's another story... Ok sambung balik.. After mkn2 kek, I took anak2 sedara to Klang. Tapi we fetched Zana dulu.

Lawaknya Zana ada hati offer diri nk drive... Hilang akal ke hapa.. hahahaha... Tergamak dia meragui kebolehan sy mengspeed di highway kerana sy mmg la terkenal bwk keta mcm pijak semut pun x mati among frens.....xper mari kita maafkan dia. We managed to reached on time nak kejar bas kol 9.00mlm to ganu. But not before a lot of drama. isk!!!.. Thanx God I have a wonderful bro, Yus and my caring bro-in-law, Abg Dos. With their help, smer benda yg nampak susah pun akan jadi senang. I could never thank u enuff guys.

Bus ride to Ganu was super comfortable. I had the comfort of 2 friends yg kasi sms all nite long.. so x la rs bosan sgt. wuhuuu *sukasukasuka*


Fri- Day 7
Reached KT safely. Itu rupanya Kuale Teganu ehhh. Sengih sorang2 bila dgr evryone ckp Ganu..Bangung!!! dah sapa!!!

Solat Subuh in Masjid Abidin (within walking distance jer) and later naik bas resort to Merang Jetty..

Tapi org bas tu stop dulu kat HQ, Kampong China. Called Ayh Su and x smpai 5 mins he came antor teket nk balik KL. Ayh Su was my chat friend since few yrs ago. Jumpa 5 saat jer sbb bas nk jln.

Fr Kg China tu jetty to a bit jauh la jugak. Was happy coz we got faster boat. Took about 30 mins to reach Redang compared to other bigger boat yg around an hour. Aada staff tu la kata.. kot dia tipu means u all yg baca this blog pun kena tipu sekali la..

Tp mcm x best coz Zana n I were the only Malay masa tu. Bila sampai resort lagi la cuak coz tgk baaanyaknyer chinese. I m not racist but I'm concerned with food. Thanx God, we found Nor, a helpful staff who convinced us food smer halal. In fact 88% staff are Muslim. So lega la sket..

Tp rasa risau smula when Ms Lee, called me.. dia nk ckp hal lain but when i told her I m in Redang, she suggested i avoid drinking Redang water coz she fell sick lps balik Redang.. Waaa... takutnyer..

After Zohor we went to our 1st snorkeling trip. Zana misti x suka nih.. dia muntah dlm boat.. and another throw up ocassion kat depan bilik plak lepas snorkeling.. hhehehehhe.. Honestly I felt dizzy tooo.. Maklum ah 1st time g snorkeling. Masa tu rasa mcm nak balik jer.. Muka masing2 jgn ckp ah.. Kalah mangga muda...Jalan pun x brp betul..

As a result after dinner both of us dah selamat tertidur. Kol 4 pagi br bangun Isya'.. Aduhh!!


Sat- Day 8
Our 2nd day in Redang. We went to Taman Laut. x la excited sgt nk g... Sampai kat sana ramai la plak org.. tapi yg paling tgk berenang2 tu 2 men approached us and offered to accompany us.

Ni bkn la citer dlm pilem hindustan, hero pura2 baik nak berkenalan, These 2 guys (spt yg dickp sendiri olh Mat, one of them) rasa kesian kat kitaorg yg nampak mcm x reti nak g mana.. so depa bwk ah kitaorg g tpt2 menarik kat laut tu.

Turned out mmg sgtla menarik...corals, fish, sea cucumber, sinking ship, shells and we even managed to see baby shark. Waaaa cantik2 betull.. Wow.. while writing it now, rasa mcm nak melompat2 g situ semula..

Rupa2nya both of them are from Redang Mozana Resort. It is fully owned by Mat's bro. So kepada sesapa yg nak g Redang, ble la book kat www.redangmozana.com. I'll tell u, with Mat's guidance, org yg x penah jumpa air pun leh snorkeling....hebat betul..Hehheh kempen la plak....

In the afternoon ada satu lagi slot snorkelling kat Kg Kerengga. tp xla sebest Tmn Laut. Then pas tu Zana and I sambung nak menyelam kat our resorts jer.. tp x jd sbb ombak kuat....

At nite, we (read Zana and I) planned nak stay outside nk tgk bintang. Tp ari gelap, mcm nk ujan... satu bintang pun tarak..

By the way.. ada 2 perkara yg mengonpiuskan berlaku at the resort. 1. A staff name Zainal (Zana asked him, ada Nik x kat nama dia, he said ada Raja jer)..asked me.. mmg keje pakai dakwah ker? Errrr.. dakwah tu mender? my tudung pendek jer.. lain la tudung labuh. 2. Another staff, elokla xyah sebut nama.. sorok2 tin beer dia when i say hi to him.What the heck! mcmla org nk mintak..

Sun - Day 9
Last day. Bgn pagi rs blurred jer coz from midnite until Subuh bersms. Kesudahannya, rasanya mcm errr... perhubungan yg x dpt diselamatkan lagi... Sungguh keciwa.

Packing... and balik... Sampai Merang kol 12.30p.m and went stret to Kg china. Leave our baggage at HQ, then Zana and i pusing2 KT. mostly spend our time in Pasar Payang jer...

This is the first time seumo idup bershopping sambil nangis. Sudahnya terbeli kain sutera kaler hitam... ntah hapa2 kan.. nyesal betul... x tau la g mana nak pakai nanti...
After Maghrib the bus driver took us to crowded.KT bus terminal. Our bus kol 10.00p.m..

Again g lepak kat Masjid Abidin. Baguskan Kt ni buat bus station kat tepi masjid. kan senang... Ingatkan nk g mkn ngan Ayh Su (nama jer ayh but he is my age) tp dia demam teruk2 so Zana n I mkn jer kat gerai mana ntah.. Okla..

Bus jln on time. Tp a bit slow kot coz smpai KL kol 5.30 pagi. Ni pun satu hal. Plan asal Et will fetch me n hantar ke Shah Alam. tp last minute dia tarik diri sbb braces yg dia br buat tu sgt la menyakitkan mulut resulted dia x leh mkn even perut lapar so kepala pun berdenyut2.

Our 2nd plan, mintak tlg Zana's bf. Please forgive my language. Mmg hampeh la mamat nih. Dahla muka huduh, perangai pun buruk. Berkira nk mati. Ble dia kata he don want sbb x tau jalan ke Hentian Putra. Ni la ayat paling stupid slps ada la org yg kata dia stupid bila ckp Malay tu kan... Masalahnya dia duk S.Alam jer.. his class start kol 2ptg the next day.. Cess pangkahh!!!! Might be he is soooo kera sumbang sampai nk tanya jalan kat org pun x ble. Hangin betul.. Sorila Zana.. I m a bit emo coz x penah jumpa org yg kasi jwpn cenggini kot..

Makanya our 3rd plan naik tren g bus stand Klang and amik bas g sri muda. Alhamdulillah dpt tumpang bas fr KB-Kl-S.Alam. 15 mins jer fr Hentian Putra to S.Alam. Maklum ler..subuh sepiee.. traffic clear jer..

Yus came by bike and balik Klang amik my car. Tapi dah lambat sket so jln dah sesak.. Aiseyy punah cita2 nak attend Kursus Process Writiing which scheduled at 8.00a.m in Bidor (diaorang pun satu, nk wat kursus tu cakapla awal2 ni ckp waktu Cuti... apa la )..

Alang2 mmg dah lambat so I stopped kat KL, jumpa Et b4 went home. Had brunch with Zana and later bila sampai umah.. umah kunci plak.. Mommy ada kat umah Makcik Jah and I had to enter tru back door. Terus masuk bilik and tidooo.... 30mins pastu bgn mandi n g kerja..

then baru perasan.... Wehhhh mana tilesnyer? The pakcik not even started pasang tiles... Adussss rasa mcm nak pangkah jer pakcik nih... Dahla org penat packing brg ari tu.. now xleh nak unpack sbb x tau bila he will start working..
Maka for a week lepas cuti sy pergi ker dengan pakaian yang boleh sy capai dr kotak jer. tudung pun x matching sbb x larat nak meggeledah kotak tu smula.. Sepatutnya time packing tu kena buat list baju apa ada dlm each box... Hehhehe x sistematik langsung...

Opps i must thanked Zana for her wonderful company during my Redang trip.. except rasa nk pangkah bf dia... tapi jalan ngan Zana was fun. Aminn

3 comments:

zino said...

seronok punya pasal sampai dua kali posting hehe

Kengkawan said...

hahahhaha
ntah apa2 kan

mem dah sihat?

zino said...

ok..
dah beransur sihat tapi macam tak ada mood nak makan lagi..