Monday, September 25, 2006

Siri Cerita Teladan: Siri 2-5

Bapa Borek Anak Rintik?
I wonder napa org nak tiru ayam? I found the sayings totally irrelevant. At least after visit a friend's house last Saturday.
She was my sister's housemate 7 years ago. Despite dah tukar kerja they still friends. Her father is a policeman. Mother a housewife. Time g umah dia ari tu nampak mcm kuarga bahagia jer. Had 5 daughters.
Later mcm x caya when my sister told me one of her sister is castaway. She was the eldest, so she took care of her younger sisters. One of them lepas habis diploma stayed at her house.
One day she lost her ring, cari2 x jumpa. Few month pas tu surat pajak gadai dtg. Jeng222 rupanya her sister g gadaikan her ring plus brg kemas makcik2 dia sekali. Hebat tu. Diorang tebus balik. Nasihat jgn ckp la..Her sis lari, diorang cari. Adala ok kejap. Then pasal keje plak.. dia g keje mana2 suka gaduh. Gaduh ngan colleague ok lagi, ni gaduh ngan boss tu... Bila gaduh dia start ckp " Awk tau x ayh saya KETUA POLIS ........"
Mmgla her father is a Ketua Polis ....... tp bila bila buat perangai buruk tu toksahla libatkan mak bapak. Parents dia pun hangin tahap diplomala..
Bab gaduh satu hal, kena tangkap basah, kena tangkap hal lain... ayah dia jugak yang kena tanggung. Bila nasihat lari.. Now dia hilang camtu saja. The parents slalu sebut nama dia. tp dia? x tau la... sbb x jumpa..
Well... bila tgk her other sisters yg cute, funny and polite rs mcm x leh nak caya ada gak kelapa komeng in her family. I believe, the parents dah buat yg terbaik for their daughters.. Moga2 the castaway daughter will find the right path and return for good. Aminnn

Pisau Cukur
Dulu2 simpulan bahasa ni strictly for women, lately it applies to men too.
Adala sorang lelaki ni dah bertunang. Tetiba nak kawin tp ngan org lain. Hantaran tip top, buat persiapan beria2... Tp smer pompuan yg sponsor.
Pompuan tu sgt kaya and lelaki itu sgt opportunist.
Keluarga lelaki itu sangat malu. His father called and nangis. A thing which he never did in the past.
Keluarga bekas tunang itu sangat gembira dan one of them berhajat nak buat kenduri doa selamat to show her gratefulness.
Menyedari bahawa apa2 saja boleh jadi dalam dunia cyber ni, jd kepada lelaki itu in case u read my blog, I would like u to know, Kan akak penah ckp u x kan dpt take care of her smpai tua? Tu la dulu marah2 kata akak mcm2, now apa dah jadi? Sgt predictable la u nih, mcm wayang thn 50-an. By the way I wish u joy, and to the future bride, wish u luck coz u desperately need it". Sekian.

Napa nak nangis?
Sy percaya ajal, maut, jodoh pertemuan dah ditentukan. Kita hanya berusaha.
Justeru itu dengan rasa konpius tahap tenuk saya x paham kenapa kita tak boleh mengucapkan selamat tinggal secara terhormat bila usaha kita gagal.
A friend nangis2 ckp she felt deeply hurted with her so called bf. Sebenarnya dulu sy pun penah gak buat keje x berfaedah tu. Dah sah2 org tu dah x berminat tp still gak convinced myself smernyer masih boleh diselamatkan. Cesss buang karan.
Sebenarnya kita ble rasa sendiri when something is over or the spark is no longer there. Bercinta mcm pilih kasut gak. Masa kat rack mmg la dia nampak cantik, tp belum tentu sesuai dipakai. Kalau sesuai pun belum tentu tahan lama. takat pakai kejap dah melecet... wehhh lagi buang karan.. Jadi pakaila kasut burung penguin. Loafers yg saya beli 3 thn dulu masih lagi tip top. Pas tu kasut keje kaler hitam yg sy beli ngan rega RM200++ tu pun kemain lagi comfy. Hebat dan mantap. Afterall nak beli lagi mmg xder laa...
Oppss berbalik pada topik asal nih... Ye la kan... kita ni bukannya nak idup lama sgt, ntah esok, ntah lusa padam la.. xkan la kita nk spend seumur idup ngan org buatkan kita menangis tu jer.. Afterall.. org tu bukan best sgt pun. Best lagi kasut cap penguin.
Jadi marilah kita mulakan kehidupan baru. Ada byk lagi perkara menarik di dunia ini. Ada banyak lagi perkara yang masih belum kita lakukan. Ada banyak lagi janji2 kita yang belum ditunaikan. Kalau kehadiran kita sudah tidak penting lagi, baiklah mengundur diri secara terhormat. Yang penting kita telah berusaha sehabis baik. DIA lebih tahu apa yang terbaik untuk hambaNya.

Ke negeri China
Tak ni bukan citer teladan. Saja jer nk kasi tau.. Jie g China. Ari ni baru balik. ET and I tergedik suh dia belikan China Silk. Sahabat karibku Jie.. I missed u (mcm x ikhlas)...

5 comments:

zino said...

banyak nya posting tak tau nak komen yg mana satu..

nak ucap selamat berpuasa semuga amalan di bulan ramadhan ni mendapat rahmat berlipat ganda..

ninest123 said...

links of london, marc jacobs, toms shoes, thomas sabo, doudoune canada goose, canada goose uk, moncler, louis vuitton, hollister, montre pas cher, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, canada goose, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, wedding dresses, juicy couture outlet, canada goose outlet, louis vuitton, replica watches, juicy couture outlet, moncler, swarovski crystal, bottes ugg, ugg pas cher, louis vuitton, pandora jewelry, pandora jewelry, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora charms, moncler, ugg boots uk, louis vuitton, moncler, moncler, moncler, canada goose, canada goose outlet, karen millen, moncler, moncler outlet, canada goose, swarovski, coach outlet, supra shoes

ninest123 said...

oakley, valentino shoes, ray ban, insanity workout, instyler, hollister, soccer shoes, nike air max, bottega veneta, converse, nike roshe, beats by dre, ralph lauren, nike trainers, louboutin, new balance, converse outlet, hollister, longchamp, north face outlet, soccer jerseys, birkin bag, nike air max, lululemon, asics running shoes, lancel, ghd, mcm handbags, chi flat iron, abercrombie and fitch, hollister, mont blanc, herve leger, nfl jerseys, iphone cases, reebok shoes, vans, nike huarache, baseball bats, mac cosmetics, wedding dresses, gucci, ferragamo shoes, p90x workout, vans shoes, north face outlet, timberland boots, celine handbags, babyliss, jimmy choo shoes

ninest123 said...

ugg boots, converse pas cher, nike air max, michael kors outlet, coach purses, north face, hogan, replica handbags, coach outlet, michael kors, oakley pas cher, nike blazer, true religion jeans, true religion outlet, michael kors outlet, timberland, nike roshe, true religion jeans, nike air max, sac guess, new balance pas cher, michael kors, mulberry, north face, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, abercrombie and fitch, michael kors, true religion jeans, hermes, burberry outlet online, michael kors outlet, nike air max, kate spade handbags, burberry, ugg boots, coach outlet, hollister pas cher, hollister, air force, michael kors outlet, lacoste pas cher, ray ban pas cher, ray ban uk, lululemon, vans pas cher, tn pas cher, michael kors outlet, ralph lauren uk

ninest123 said...

replica watches, jordan shoes, longchamp outlet, air jordan pas cher, cheap oakley sunglasses, christian louboutin outlet, longchamp pas cher, longchamp outlet, sac longchamp, tiffany and co, ray ban sunglasses, louis vuitton, nike free, tiffany jewelry, nike air max, polo ralph lauren outlet, ray ban sunglasses, ugg boots, ray ban sunglasses, chanel handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, louboutin outlet, louboutin, louboutin pas cher, prada handbags, prada outlet, kate spade outlet, longchamp, louis vuitton, uggs on sale, michael kors, nike outlet, louboutin shoes, nike air max, gucci outlet, nike roshe run, air max, nike free, oakley sunglasses, ugg boots, ralph lauren pas cher, replica watches, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, burberry, tory burch outlet