Wednesday, September 13, 2006

Weirdo Wednesday


Cenggini kot lebih kurang isi artikel dalam Jurnal Pendidik, tajuknya "Yang Ibu Bapa mahu guru tahu"...

" Saya tahu anak saya nampak biasa saja pada cikgu tapi bagi saya dia sangat istimewa. Saya sangat sayangkan dia dan saya harap cikgu pun dapat memberi kasih sayang pada dia juga. Tolong jangan malukan dia di hadapan kawan-kawannya"

Okla... there are 2 incidents happened today. Mari kita sama-sama memikirkannya..

1. Dia mengamuk...
Since we've finished the syllabus so before hit the drilling gave kids a few enjoyable activities (pada sy enjoyable la kan... x tau la pada kidz)...

Today we had satu xtvt rahsia. Lokasi ialah di dalam library. I noticed F wasnt around, therefore, after done with explanation and tawaf 15 kali to make sure all the children understood and can execute their tasks, i asked Amir to find F. Ye la ... tu 1st period.. mungkin F dtg lewat kot.. Tak... sy x marah...

Bila F dtg, dia takut2 nak masuk, tp sy x marah jugak... Then dia duk buat keje after I explained personally to him. Dia kata x pen dia xder sbb jatuh dlm toilet, sy x marah pun... saya kasi pen...

Zana and Kak Ma masuk library. Upon seeing the children, Zana tetiba ... "mana Abu?" Pas tu Abu kena ceramah sbb smlm dia ponteng sekolah.. Since Kak Ma pun ngajar kelas yg sama so kami bertiga berpadu suara menceramah Abu. Abu yg brutal tu smpai nangis teresak2...

Pas tu g kat cooler coz nak ganti balik air Zana yg sy minum.. (penat tu kasi ceramah).... Rasanya sekejap jer.. .When I came back... jeng..jeng...

Smer org tgh senyap.. Kerusi tunggang langgang... they told me F ngamuk and lari keluar kelas. Siap gegar rak-rak buku lagi tu.. Aduss.. Buku berterabur..

Budak2 nih bila ditanya, haram x ngaku.. (rasanya mmg diaorg x buat salah kot)..

Makanya dgn bantuan 2 boys we searched high and low for F. Last2 jumpa dia dalam kelas sorang2, darah menitik2 atas lantai. Tingkap pecah. rasanya dia karate cermin tingkap tu...

Lama kitaorg pujuk, barulah dia tenang. Basuh luka dia(x besar sgt tp dlm) dan taruk iodin. Ajak g klinik dia x nak... Sumpah... saya x marah pun...

Pujuk dia ajak mkn, dia x nak... ok saya x marah..

Pujuk dia suh baring2 kat surau... dia x nak... saya x marah...

Saya x marah sbb tau F is a special kid who need special attention.

Saya dah tanya F kenapa dia mengamuk... F kata xder apa2. Tapi kawan2 dia kata Abu tolak dia sbb Abu tuduh F yang report dia ponteng.. when in fact bukan F pun...

Iskkk... Rasa mcm... Hisshh Abu nih..*sighh!!*

2. Dia pengsan
Ni kelas lain. A boy asked sweets fr a girl. This girl refused to give, he searched her bag. Bila x jumpa he threw all her books dr top floor (tkt 3) ke bwah..

this girl furious, report to a teacher. The teacher pinched him and told him wat he did was wrong and since dia buat harta org mcm harta dia, maka kutipla sampah2 tu sekali... sampah org lain pun sampah dia jugak.

Then, when the teacher finished her class, the boy retaliated. Kicked desks and one of them terkena the frail girl. She passed out..

Kesimpulan.
(Ni bagi pihak diri saya sendiri)
Saya pun selalu rasa anak tan sri/ puan sri/ datuk/ datin/tuan/puan/ pakcik/makcik/kakak dan encik2 istimewa. Betul, cuba sedaya upaya melayan dan mendidik mereka dengan penuh kasih sayang. Saya pun xkan sanggup nak memalukan mereka

Tapi tan sri/ puan sri/ datuk/ datin/tuan/puan/ pakcik/makcik/kakak dan encik2 cuma ada seorang saja anak, but I have 150 children to take care of.

What if the girl and F are your own, bolehkah tan sri/ puan sri/ datuk/ datin/tuan/puan/ pakcik/makcik/kakak dan encik2 bersabar dan tersenyum maniss?

***********************************************

6 comments:

zino said...

baru le pakngah paham..
banyak cabaran rupanya bila bergelar guru.. selain skill mengajar guru juga harus ada skill saikologi untuk menangani perbagai masaalah murid murid ni..

perangai murid ni juga bergantung kepada persekitaran dia.. segalanya bermula dari rumah..pasal tu tak ada dua murid yg perangai dia sama.. masing masing mempunyai kerenah tersendiri..

tapi tentu nya perkara perkara macam ni biasa di mana mana sekolah.. cuma mungkin sekil yg berbeza.. dan murid yg berkerektor extrem ni mungkin meliputi 1 atau 2 % dari keseluruhan murid di sekolah tu.. tapi cukup memeningkan..

tapi semua itu perlu cikgu atasi.. mungkin cikgu perlu beri lebih tumpuan kepada mereka2 ini..

Kengkawan said...

terima kasih tuan..
hehehhe mcm nesihat
menteri pelajaran pulak pakngah nih..

ninest123 said...

links of london, marc jacobs, toms shoes, thomas sabo, doudoune canada goose, canada goose uk, moncler, louis vuitton, hollister, montre pas cher, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, canada goose, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, wedding dresses, juicy couture outlet, canada goose outlet, louis vuitton, replica watches, juicy couture outlet, moncler, swarovski crystal, bottes ugg, ugg pas cher, louis vuitton, pandora jewelry, pandora jewelry, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora charms, moncler, ugg boots uk, louis vuitton, moncler, moncler, moncler, canada goose, canada goose outlet, karen millen, moncler, moncler outlet, canada goose, swarovski, coach outlet, supra shoes

ninest123 said...

oakley, valentino shoes, ray ban, insanity workout, instyler, hollister, soccer shoes, nike air max, bottega veneta, converse, nike roshe, beats by dre, ralph lauren, nike trainers, louboutin, new balance, converse outlet, hollister, longchamp, north face outlet, soccer jerseys, birkin bag, nike air max, lululemon, asics running shoes, lancel, ghd, mcm handbags, chi flat iron, abercrombie and fitch, hollister, mont blanc, herve leger, nfl jerseys, iphone cases, reebok shoes, vans, nike huarache, baseball bats, mac cosmetics, wedding dresses, gucci, ferragamo shoes, p90x workout, vans shoes, north face outlet, timberland boots, celine handbags, babyliss, jimmy choo shoes

ninest123 said...

ugg boots, converse pas cher, nike air max, michael kors outlet, coach purses, north face, hogan, replica handbags, coach outlet, michael kors, oakley pas cher, nike blazer, true religion jeans, true religion outlet, michael kors outlet, timberland, nike roshe, true religion jeans, nike air max, sac guess, new balance pas cher, michael kors, mulberry, north face, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, abercrombie and fitch, michael kors, true religion jeans, hermes, burberry outlet online, michael kors outlet, nike air max, kate spade handbags, burberry, ugg boots, coach outlet, hollister pas cher, hollister, air force, michael kors outlet, lacoste pas cher, ray ban pas cher, ray ban uk, lululemon, vans pas cher, tn pas cher, michael kors outlet, ralph lauren uk

ninest123 said...

replica watches, jordan shoes, longchamp outlet, air jordan pas cher, cheap oakley sunglasses, christian louboutin outlet, longchamp pas cher, longchamp outlet, sac longchamp, tiffany and co, ray ban sunglasses, louis vuitton, nike free, tiffany jewelry, nike air max, polo ralph lauren outlet, ray ban sunglasses, ugg boots, ray ban sunglasses, chanel handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, louboutin outlet, louboutin, louboutin pas cher, prada handbags, prada outlet, kate spade outlet, longchamp, louis vuitton, uggs on sale, michael kors, nike outlet, louboutin shoes, nike air max, gucci outlet, nike roshe run, air max, nike free, oakley sunglasses, ugg boots, ralph lauren pas cher, replica watches, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, burberry, tory burch outlet