Tuesday, October 31, 2006

do u know?

before raya:
1.lap habuk2 kat furniture, vase, pictures, electrical appliances and the list goes on.
2. re arrange flowers
3. re-arrange furniture
4. keep all the fragile thingy (u know... vase, crystals, mementos, picture frame and anything wic will attracted bebudak) in the store
5. arrange books neatly
6. ventilate rooms
7. change bedsheet, take out extra pillow and blanket, put on pillow case
8. take out pinggan mangkuk dlm lemari yang pakai setahun 2,3 kali jer tu
9. stock up refrigerator
10.. mop the floor (ni mak ler yg suka buat)

after raya
1. lap balik segala mak nenek tu coz most probably ada lebih banayk cap jari dari habuk.
2. re-arrange flowers (again!) coz somehow budak2 suka betul menarik artificial flowers sampai tunggang langgang.. iskkk!!
3. re-arrange furniture - ari tu to accommodate sedara mara, now back to normal
4. take out all the benda2 yang dah simpan dlm stor.
5. re-arrange book (huh?)
6. tidied rooms
7. change the bedsheets, jemur bantal and tilam, cuci sarung bantal cadar sometimes langsir pun kena cuci sekali
8. simpan balik pinggan mangkuk dalam lemari
9. clean the refrigerator
10. mop the floor... iskk.. iskk


______________________________________

ooo my uncle came at exactly 11.45a.m. today while i was busy kemas umah and susun pinggan mangkuk dlm almari.

I'm glad he came, unfortunately I was working against the clock. Mommy wasnt home. Nor did my bros.

I wish he would call beforehand. Normally he did. Might be hari ni, ntah.. lupa kot.

Saturday, October 28, 2006

titbits of eid mubarak

1. G Sogo with Baby and twin 2 days before raya. Partly sebab nk shopping, mainly sbb risau coz a fren kasi sms, " ko rasa ok x kalau I racun dia?" dia tu was her hubby. I dunno wats going on between them but I m sure it was damn serious. Lawak racun meracun ni x penah keluar sebelum nih.

2. My sister Anjang belot!. Supposed its her MIL house turns. suddenly on Saturday nite they turned up. When we asked her, dia asyik cakap, "korang ni x suka ker anjang balik?".. Of course la suka tp curiousla jugakkan hehhehe.... As a result, she was subject to our constant teased. Honestly since my sisters kahwin ni la first time smer adik beradik balik srentak beraya. Tapi on 2nd raya Abg Mukhlis cepat2 pack barang dan balik la mereka smer ke Pahang.

3. When all my 14 anak2 sedara bertemu rasa mcm pening betul. Umur pun rapat2 (8 months - 10 years old) jadi perangai pun sepesen. Yang besar2 puasa yang kecik duk menunjuk2 makan.. uishh!!! mencabar iman betul tu.. Tapi yg paling x tahan bila boys start main mercun. Ni smer sponsored by my bros la pun. Nak kena depa nih.

4. Jawa came. She was my junior in school. I do not know why but somehow I felt sad seeing her raising 3 kids on her own. How she managed juggling times for 2 jobs and her Business Admin part time class. I saluted u Jawa.

5. Jie celebrated his birthday in Lanjut Golf Resort, Rompin with his loved ones. Congrats, many happy returns...

6. Mr Hamidi walnut cake was yummylicious. Fuh!

7. Err.. Since bila tah, I stopped beraya with N. On my part, rasa x aci coz every year after that `incident' rasanya I was the one yang terhegeh2 when we had nothing to talk pun when we met except makan, minum air and tgk tv sama2 and kasi a few comments during commercial break. Bagi pihak dia x tau plak apa alasannya. Watever it is, dia tetap a good friend, teman tp x mesra sangat.

8. Geram betul ngan Yus sbb beli carbonated drinks banyak2. Masalahnya bila ada air tu abis anak2 sedara ngan mak sedara dia ni x nak minum plain water dah..iskkk

9. This year I did not bake biscuits. Mommy was worried sampai dia nak g beli jam2 tu jugak once she knew AJK biskut raya nih mmg gantung oven thn nih sbb I foresee a week before raya mmg bengkok punya. Tapi sebenarnya mommy bukan suka mkn biskut pun.. Gitula kasih seorang ibu.. Cewahhh.. tapi kasih seorang Mak Andak plak, awal2 dia dah tempah kuih raya. huuhuhuu..

10. Beraya kat umah baru et yang memang baru siap. Even dapur pun xder. Luckily Baby and I brought some Kuih raya and a tumbler of plain water. Et had a bottle of mineral water. Tapi best .... kat tepi umah dia ada pokok limau purut yang lebat giler buahnya, besar2 lak tu..

11. Zana took her mom and younger sibling to Hot Springs on 3rd raya and the next day they went to Cameron Highlands. Waaa mcm kaya jer zanan nih, maklumla allowance dia pun dah 10k. hebat!!

12. Guess Nora is gitu2 now coz on raya day she texted me tanya meaning of english words. Sesuatu yang hanya berlaku jika dia in relationships. wuhuuu

13. two persons who are dear and near to me kurus kering sebab tgh sedeyy.. seorang baru putus tunang and the other wish to walk away from her marriage.Me? I gained 4 kilos in four days.

14. I tot I had accept the fact that yg itu was a past tense. But then.... the mere mention of Dungun makes me feels terribly sad and empty.

15. Kunfit and Azhan (Et's anak2 buah in EON Bank) mengutuk our (et and i) habit yg suka g mana2 mcm la tu sebelah umah jer. Yesterday I drove to Ipoh semata2 nak g kedai buku. Tapinya tu la satu2nya kedai buku terpakai yg terdekat pun. Buat apa membazir beli buku2 baru yg mahal kalau baca sekali dah x best pun. Lagipun, ingat senang ke nak cari buku2 klasik? Kat kedai tu je akak jumpa buku2 Erich Segal - the class, the doctors, The act of faith dan smlm jumpa buku Man, Woman and child. Dah bertahun cr buku2 nih, baru jumpa.. Jangan arap korang nak pinjam buku akak!!!

16. Dunia ni x la besar sgt. Sebenarnya bila kita tipu sooner or later ppl will find out. Dulu Mr Razorblade nih selalu cakap ngan tunang dia, dia g offshore for few days so handphone dia off. Rupanya2 dia g holiday ngan pompuan lain. We found out tru blog pompuan tu. Sah-sah ada his pics sekali. Moral of the story, nak menipu pun kena ada skill dik!! Deep down in my heart I pitied him. A mirror would be a perfect present for him. Sila la cermin muka tu dulu.

17. raya tahun ni Anuar Zain xder plak kat tv eh? x aci betul

18. Sewaktu saya menulis entry ni, saya terkenangkan seseorang yang jauh di mata, dan kalau ikut teorinya x mungkin akan dapat berjumpa lagi... unless... ntah... kalau saya g Mekah lagi kot.

19. Citer pasal et, Sejak berzaman2 dulu I told her my ambition is to be Permaisuri Agung. I believe smer benda bermula ngan cita2. And she told me Pak mentua dia sangat rapat ngan Sultan kat satu negeri nih. Very close sampai function sepupu sepapat sultan tu pun Pak mentua dia dpt invitation. Sy dah suruh et kasi my resume siap ngan latest pix tp till now et x menjalankan tugas dia. Tak suka betul ngan et (errrr ada sesapa ada cermin ????).

End of Ramadhan

Pernah dengar x ayat nih?

"Relax ah.. nanti tua-tua kita tobat ler!!!"

Having spent my entire secondary school life in hostel, these were our fav words. Especially bila ada org nesihatkan - jangan wat gitu, jangan wat gini.(ye lah time ceramah agama kitaorg tdo, time study tgk tv, time tarawih g semayang lewat2, khemah ibadat langsung x nak join, masa free bergossip, org mengaji, kita sebuk baca urtv - sungguh x beriman)

Bila kenang2 balik rasanya I was very the jahat coz after school when a fren bumped into me,a nd she told another fren about it, the only think she asked was, "did she put on her tudung?" . When she said yes, the other fren seriously told her" misti salah orang".. iskkk... tu belum sebut lagi when i joined a qiamulail diorang (ni ada la yang sampaikan sambil gelak berguling2) pakat ramai2 x percaya, until they saw me di tempat kejadian. Uishh.... I know I have to repent. Soon!

Masalah prob nyer mana nak tau bila dah tua udah x berapa sihat plak...

Cesss!!! ..

Honestly, inilah Ramadhan yang paling saya nanti2kan. Partly sebab dah insaf sket and mainly sebab rasa diri dah tua.

Then when a 19-year-old girl, our ex-student passed away few days before Ramadhan, I cant help but thinking of what ustaz always told us, " mungkin inilah Ramadhan terakhir kita"..Dulu2 bila ustaz cakap, haram nak dgr pun.

Seperti lazimnya `orang2 tua yang lain" I promised myself nak kejar pahala sebanyak2nya. I've made lists of things to do during Ramadhan. Panjang plak tu...

Somehow, as faisal tehrani sums up, Kita merancang, Dia merancang. Perancangan siapakah yang lebih hebat?

Make short, sangat sedikit dari perancangan itu dapat saya laksanakan.

Justeru, unlike past years, this year's Syawal saya sambut ngan hati yang berat.

I must add, with a tad of regret too.

Friday, October 20, 2006

A Friend in Need

Apsal smer orang sari dua ni asyik2 citer raya? Paling berbisa when Lan asked me to go to JB, as he put it, "to get the feel of balik kampung". Macam nak bakar jer dia..

BTW, Bavani, the one and only Indian student in my school were absent since yesterday. Which means I missed a chance to wish her Happy Deepavali. I can't find Seelan too today. Again, Seelan is the one and only Indian teacher in our school.

Weh, I was quite surprised with students' presentations. Nad had a talk show. The topic was Love. Kot ye pun jgn la masukkan cekgu dia sekali sbg peserta. Unfortunately, she did. When she asked me who do you love most.,I was like...

That was tough!

Dunno why I told em' besides my family members the two persons I love most are my best frens, Jie and Et. Or was it Et and Jie? I dunno why, later that nite I called both of them up and told em'. Was very childish.. Yurk!!!

But how I can not?

The nite before I talked to Et and she asked me if I need raya packet? told her I need the money too. The next day she send 140 pcs raya packets with some money meant for my 14 anak2 sedara. Well... I was speechless!!!

As for Jie, He always makes me feel good about myself. Always had time for me. Except ye lah kan... he didn't buy china silk tu x kira la kan... but then itu pun dia kasi penerangan panjang lebar y he didnt b sampai I have to stop him. Honestly, china silk tu bukan la penting pun kan... tapi kalau ada mcm best la jugak eh...hehehehhe

Sangat membafflingkan talking about best frens when raya mood is in the air. Can't help it coz I think I missed em' much lately.

Anyways, today we end up our school day with bermaafan sessions. Somehow children had their way to touch our heart. Zaman duduk asrama time sekolah dulu I was one of the kepala yg suka gelakkan orang yg suka nangis bila mintak maaf especially during farewell party.

You see, i dont see what's the point of nangis2 when we will see each other few months later.

But today, when the children start menangis, I had teary eyes too. I m deeply touched!!! Guess, being a teacher had mellowed me.

Thursday, October 19, 2006

What Goes Round Will Comes Round ( or was it the other way around?)

Dunno, I m the biggest fan of reality show. Masa dulu2 la. This year mana ada masa tengok tv (dah tua kot malas nak nk tgh tv)

In a way watching the contestants fighting towards their goal is full of educative value. There are 2 incidents that I remember most.

First was from America Next Top Model. Forgotler wic season. But then it was when Yaya ngumpat2 others when they late for their modelling assignment coz accompanying sapa tah to buy shoes. Basically only one girl need to buy shoes but somehow yg lain2 tergedik2 sama.

She said many harsh and unkind things. Gilo.. Then lepas tu came her turn. Dalam series yang berikutnya she was late sbb g shopping. Masalah negara nombor satunya, they were in Japan, the country wic punctuality is very famous for. Nombor 2, dia sorang2 jer and nombor 3, since she was alone and in foreign country she almost lost!


Second, from The Apprentice Season 2. A lady degraded her opponents who sell chocolates in identical chilli red tube. If I m not mistaken, she called them whore. X lama pas tu dia plak tanggalkan her skirt as a gimmick to raise more money.

See.. when we bad-mouthed other, whatever we said will come back to us.

I learned my lesson yesterday.

Weh... pas ni x nak dah ngumpat Jerk. Sangat menyesal.

Yang insaf
Kawan2

Tuesday, October 17, 2006

Pak Sulung Saya

Puas saya cuba nak ingat kenangan manis ngan Pak Sulung. Susah betul.

Sebab banyak sangat yang manis.

I wont forget masa kecik2 dulu dia slalu dtg bwk goodies n x lupa kasi duit kat kitaorg nak beli aiskrim. Saya ingat Pak Sulung kaya tapi rupanya dia ada kedai kecik jer.

I wont forget, unlike other uncles/adult yg suka menyakat dan ejek2 kami budak yg mesken, Pak Sulung treated us with genuine love and caring. No he never said that. But his actions speaks louder.

I wont forget the way Pak Sulung treated my late dad. Despite x dapat kasi hidup mewah pada his sister and anak2 sedara dia, he never looked down on him and he always talked to him with his utmost respect. At least sampai ke akhir hayat my dad, he used to say "Baik betul Pak Sulung tu".

Pak Sulung was a kind of small celebrity in our circle. Eventhough, he had major stroke a year after his pilgrimage which left him paralysed, people still had tremendous respect for him. In one of my cousin's wedding, I saw people beratur nak salam ngan Pak Sulung. Yess.. so many of them.

Pak Sulung sangat.. errr alim.. Tapi unlike orang lain yg bising2 suh orang mengaji ke sembahyang ker, Pak Sulung lead by example. I dont think dia ada tinggal sembahyang coz during his short stay in my home a few years ago, I used to see him sembahyang tiap kali masuk waktu. Tu sangat mengkagumkan saya sebab it wasnt easy for him nak g bilik air ambil air sembahyang with his condition. But he persisted. Kekadang bila dia sangat2 x larat, dia sembahyang sambil baring.

Tahun ni, alhamdulillah Pak Sulung x tinggal puasa langsung. Even kesihatannya x berapa baik, tapi dia tetap gembira nak berpuasa. Rasa kerdil betul saya ni kalau bandingkan ngan Pak Sulung coz ari tu saya bukak puasa sebab gastrik sehari. Cesss... padahal Pak Sulung sakit lagi teruk.

Dalam banyak2 hari, Allah pilih nak menjemput Pak Sulung pada malam Nuzul Quran. Pada pukul 2 pagi Pak Sulung minum susu. Sewaktu Mak Sulung kejutkan dia bersahur pada pukul 4 pagi, Pak Sulung sudah tiada.

Mintak maafla kalau saya ckp ni mcm exxagrate sket. Punyala la ramai pay their last respects to him, It was more like the wedding ceremony except for the makan2 and huhahuha thingy la kan..

Sedara mara, handai taulan jauh dan dekat datang berkumpul.

Saya pasti, mereka pun seperti saya juga, pernah terhutang budi dan masih terkenang budi baik Pak Sulung. Atau mungkin terkilan kerana berharap untuk berhari raya bersama.

Saya x suka menyesal apa2. Tapi saya sedikit terkilan sbb x beritahu Pak Sulung yang salam dia sudahpun saya sampaikan, permintaan dia juga sudah saya ucap di tempat yang sepatutnya. Ole-ole untuknya pun masih belum saya kasi. Saya tahu saya lalai dan cuai. Saya tahu saya suka bertangguh. Saya tahu saya kurang peka menjaga perasaan orang.

Sewaktu kali terakhir melihat wajah Pak Sulung, saya tahu, buruknya sikap saya jika dibandingkan ngan Pak Sulung.

I wish I could a mak sedara/ sister / frien/ relative / teacher /muslimah like him. Coz he always make others feel loved and cared.

I hope he knows how proud I am jadi anak sedara dia. I told all and sundry abt it except him.

Al-Fatihah.