Tuesday, October 17, 2006

Pak Sulung Saya

Puas saya cuba nak ingat kenangan manis ngan Pak Sulung. Susah betul.

Sebab banyak sangat yang manis.

I wont forget masa kecik2 dulu dia slalu dtg bwk goodies n x lupa kasi duit kat kitaorg nak beli aiskrim. Saya ingat Pak Sulung kaya tapi rupanya dia ada kedai kecik jer.

I wont forget, unlike other uncles/adult yg suka menyakat dan ejek2 kami budak yg mesken, Pak Sulung treated us with genuine love and caring. No he never said that. But his actions speaks louder.

I wont forget the way Pak Sulung treated my late dad. Despite x dapat kasi hidup mewah pada his sister and anak2 sedara dia, he never looked down on him and he always talked to him with his utmost respect. At least sampai ke akhir hayat my dad, he used to say "Baik betul Pak Sulung tu".

Pak Sulung was a kind of small celebrity in our circle. Eventhough, he had major stroke a year after his pilgrimage which left him paralysed, people still had tremendous respect for him. In one of my cousin's wedding, I saw people beratur nak salam ngan Pak Sulung. Yess.. so many of them.

Pak Sulung sangat.. errr alim.. Tapi unlike orang lain yg bising2 suh orang mengaji ke sembahyang ker, Pak Sulung lead by example. I dont think dia ada tinggal sembahyang coz during his short stay in my home a few years ago, I used to see him sembahyang tiap kali masuk waktu. Tu sangat mengkagumkan saya sebab it wasnt easy for him nak g bilik air ambil air sembahyang with his condition. But he persisted. Kekadang bila dia sangat2 x larat, dia sembahyang sambil baring.

Tahun ni, alhamdulillah Pak Sulung x tinggal puasa langsung. Even kesihatannya x berapa baik, tapi dia tetap gembira nak berpuasa. Rasa kerdil betul saya ni kalau bandingkan ngan Pak Sulung coz ari tu saya bukak puasa sebab gastrik sehari. Cesss... padahal Pak Sulung sakit lagi teruk.

Dalam banyak2 hari, Allah pilih nak menjemput Pak Sulung pada malam Nuzul Quran. Pada pukul 2 pagi Pak Sulung minum susu. Sewaktu Mak Sulung kejutkan dia bersahur pada pukul 4 pagi, Pak Sulung sudah tiada.

Mintak maafla kalau saya ckp ni mcm exxagrate sket. Punyala la ramai pay their last respects to him, It was more like the wedding ceremony except for the makan2 and huhahuha thingy la kan..

Sedara mara, handai taulan jauh dan dekat datang berkumpul.

Saya pasti, mereka pun seperti saya juga, pernah terhutang budi dan masih terkenang budi baik Pak Sulung. Atau mungkin terkilan kerana berharap untuk berhari raya bersama.

Saya x suka menyesal apa2. Tapi saya sedikit terkilan sbb x beritahu Pak Sulung yang salam dia sudahpun saya sampaikan, permintaan dia juga sudah saya ucap di tempat yang sepatutnya. Ole-ole untuknya pun masih belum saya kasi. Saya tahu saya lalai dan cuai. Saya tahu saya suka bertangguh. Saya tahu saya kurang peka menjaga perasaan orang.

Sewaktu kali terakhir melihat wajah Pak Sulung, saya tahu, buruknya sikap saya jika dibandingkan ngan Pak Sulung.

I wish I could a mak sedara/ sister / frien/ relative / teacher /muslimah like him. Coz he always make others feel loved and cared.

I hope he knows how proud I am jadi anak sedara dia. I told all and sundry abt it except him.

Al-Fatihah.

4 comments:

ninest123 said...

links of london, marc jacobs, toms shoes, thomas sabo, doudoune canada goose, canada goose uk, moncler, louis vuitton, hollister, montre pas cher, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, canada goose, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, wedding dresses, juicy couture outlet, canada goose outlet, louis vuitton, replica watches, juicy couture outlet, moncler, swarovski crystal, bottes ugg, ugg pas cher, louis vuitton, pandora jewelry, pandora jewelry, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora charms, moncler, ugg boots uk, louis vuitton, moncler, moncler, moncler, canada goose, canada goose outlet, karen millen, moncler, moncler outlet, canada goose, swarovski, coach outlet, supra shoes

ninest123 said...

oakley, valentino shoes, ray ban, insanity workout, instyler, hollister, soccer shoes, nike air max, bottega veneta, converse, nike roshe, beats by dre, ralph lauren, nike trainers, louboutin, new balance, converse outlet, hollister, longchamp, north face outlet, soccer jerseys, birkin bag, nike air max, lululemon, asics running shoes, lancel, ghd, mcm handbags, chi flat iron, abercrombie and fitch, hollister, mont blanc, herve leger, nfl jerseys, iphone cases, reebok shoes, vans, nike huarache, baseball bats, mac cosmetics, wedding dresses, gucci, ferragamo shoes, p90x workout, vans shoes, north face outlet, timberland boots, celine handbags, babyliss, jimmy choo shoes

ninest123 said...

ugg boots, converse pas cher, nike air max, michael kors outlet, coach purses, north face, hogan, replica handbags, coach outlet, michael kors, oakley pas cher, nike blazer, true religion jeans, true religion outlet, michael kors outlet, timberland, nike roshe, true religion jeans, nike air max, sac guess, new balance pas cher, michael kors, mulberry, north face, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, abercrombie and fitch, michael kors, true religion jeans, hermes, burberry outlet online, michael kors outlet, nike air max, kate spade handbags, burberry, ugg boots, coach outlet, hollister pas cher, hollister, air force, michael kors outlet, lacoste pas cher, ray ban pas cher, ray ban uk, lululemon, vans pas cher, tn pas cher, michael kors outlet, ralph lauren uk

ninest123 said...

replica watches, jordan shoes, longchamp outlet, air jordan pas cher, cheap oakley sunglasses, christian louboutin outlet, longchamp pas cher, longchamp outlet, sac longchamp, tiffany and co, ray ban sunglasses, louis vuitton, nike free, tiffany jewelry, nike air max, polo ralph lauren outlet, ray ban sunglasses, ugg boots, ray ban sunglasses, chanel handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, louboutin outlet, louboutin, louboutin pas cher, prada handbags, prada outlet, kate spade outlet, longchamp, louis vuitton, uggs on sale, michael kors, nike outlet, louboutin shoes, nike air max, gucci outlet, nike roshe run, air max, nike free, oakley sunglasses, ugg boots, ralph lauren pas cher, replica watches, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, burberry, tory burch outlet