Sunday, November 12, 2006

Dah lama dah, tp baru smpat nak citer

Bila Zana n I booked rumah, soklan-malas-betul-nak jawab was " Apsal nak beli rumah?"

Cess mcm menidakkan my thinking ability je ler... Okla, since we were small both my parents make it clear that this house (rumah yg kitaorg duk skrg ni la) will inherited by the eldest male sibling (Nama dia Acho). It goes with the farm as well. Unlike drama minggu ini yang adik beradik berparang2 nak rebut harta, we just accept it biasa2 jer. No problem.

The problem is, if he's married, idak ler plak nak duk sama2 dah.. That's why I bought a house, dekat2 ngan my hometown. Senang bila dah tua2 nanti boleh g holiday sama2.

Cess panjang betul intro.

In my opinion, umah tu mmg dah habis bagus la, ngan saiz dan lokasi dia. Jirannya pun best, kot ikut kata developer tu ari tu my neighbour will be a Malay doctor, on my left will be an Indian engineer. Tu tanda2 awal x payah bersosial ngan neighbours la coz i foresee depa ni misti jarang je ada kat umah.. i m not gud in small talk, kalau takat g open house sethn sekali tu xper lagi... kalau tiap2 hari kena sembang2 .. iskkk pengsan..

Masalahnya bab nak membayar! . Since booking I've started saving some money for the house.

When last month org developer tu call suh sign agreement and bayar legal fee. Masa tu rasa mcm sakit kepala. After bayar tu duit saya tinggal berapa sen jer..

Aduss.. rumah nak siap nxt yr.. mana nak beli dapur, kitchen cabinet, langsir, peti ais, mesin basuh, pinggan mangkuk, periuk belanga, mangga pintu, alarm, sofa, meja makan, katil, closet, tv, microwave dan bath tub.

The next morning when i read Mawi dapat RM100k sponsorship from Casa Impian, I was like... Arghhh napala sy x sebertuah dia.... Konon2 mcm sedih tahap tenuk la.. Put the key into ignition, drove to Bidor... Partly nak beli something for my sis, mainly tgh sedih sbb xder duit...

Susah rupanya jadi orang miskin...

Then stopped kat Maybank ATM. Pas tu ada pakcik in his mid 40's tu mintak tlg keluarkan duit dia sebab he complained "Ngape x mau plak"... I tried tp denied jugak.. Pas check rupanya dalam akaun tu ada RM50 jer. pakcik tu nk keluarkan duit RM50.

I noticed muka Pakcik tu berubah... He looks like a nice guy, muka org beriman so naturally saya pun sgt rasa bersalah. I asked a very silly question "Perlu sangatker duit tu Pakcik?". He said, "Perlu" I couldnt describe his remark but it was something like nak-jugak-aku-sepakkan-pompuan-ni and udah-nanti-nak-berbuka-karang-nak-makan-apa. Gusar kot perkataan yg sesuai.. I gave him, all the money I posessed (x banyak pun)...

He took the money and dashed off. No tq.. No nothing. I was like.. "Rudenyer pakcik ni"... tapi bila pikir2 balik.. I m sure he was so embarrased to take the money but it was badly needed. Sbb sblm tu sopan jer Pakcik nih, x der la tanda2 rude pun...

Till now whenever I think of my money problem, I always remembered that Pakcik. I always imagine he needed the money sbb anak2 dia komplen asyik lauk ikan bilis jer berbuka. the same thing i did masa kecik2 dulu..

Sedangkan saya nak itu nak ini, padahal kalau xder benda2 tu semua, bukan mati pun. Miskin2 saya, at least bukan ada anak2 yang nangis mlm2 sebab lapar x makan... apa sangatla smer harta2 dunia nih...

Sok2 kalau nampak rumah xder langsir... tu rumah saya la tu...

9 comments:

zino said...

ni pakngah petik dari salah satu tazkirah yg pakngah hadiri dalam bulan syawal ni..

uztaz tu kata..

tanda2 orang tu mendapat takwa di bulan ramadhan..

" dia mudah membuat amal jariah, umpama nya bersedekah atau membantu org yg memerlukan.. walaupun masa tu dia tak ada cukup wang, tapi bila ada yg memerlukan dia dengan mudah menghulur bantuan"

tak ambik loan ke nak beli rumah tu?

zino said...

ni pakngah petik dari salah satu tazkirah yg pakngah hadiri dalam bulan syawal ni..

uztaz tu kata..

tanda2 orang tu mendapat takwa di bulan ramadhan..

" dia mudah membuat amal jariah, umpama nya bersedekah atau membantu org yg memerlukan.. walaupun masa tu dia tak ada cukup wang, tapi bila ada yg memerlukan dia dengan mudah menghulur bantuan"

tak ambik loan ke nak beli rumah tu?

Kengkawan said...

amboi.. sampai 2 kali..

ambik loan pakngah, tapi sbb nak strecth jd 20yrs, andak bayar legal fee sendirik.

zino said...

apasal kluar dua kali tu hehe

Armel Aisya said...

sekarang rumah mak andak ada langsir okey . esok-esok jemput la kita pegi rmh mak andak lagi -saffi-

ninest123 said...

links of london, marc jacobs, toms shoes, thomas sabo, doudoune canada goose, canada goose uk, moncler, louis vuitton, hollister, montre pas cher, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, canada goose, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, wedding dresses, juicy couture outlet, canada goose outlet, louis vuitton, replica watches, juicy couture outlet, moncler, swarovski crystal, bottes ugg, ugg pas cher, louis vuitton, pandora jewelry, pandora jewelry, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora charms, moncler, ugg boots uk, louis vuitton, moncler, moncler, moncler, canada goose, canada goose outlet, karen millen, moncler, moncler outlet, canada goose, swarovski, coach outlet, supra shoes

ninest123 said...

oakley, valentino shoes, ray ban, insanity workout, instyler, hollister, soccer shoes, nike air max, bottega veneta, converse, nike roshe, beats by dre, ralph lauren, nike trainers, louboutin, new balance, converse outlet, hollister, longchamp, north face outlet, soccer jerseys, birkin bag, nike air max, lululemon, asics running shoes, lancel, ghd, mcm handbags, chi flat iron, abercrombie and fitch, hollister, mont blanc, herve leger, nfl jerseys, iphone cases, reebok shoes, vans, nike huarache, baseball bats, mac cosmetics, wedding dresses, gucci, ferragamo shoes, p90x workout, vans shoes, north face outlet, timberland boots, celine handbags, babyliss, jimmy choo shoes

ninest123 said...

ugg boots, converse pas cher, nike air max, michael kors outlet, coach purses, north face, hogan, replica handbags, coach outlet, michael kors, oakley pas cher, nike blazer, true religion jeans, true religion outlet, michael kors outlet, timberland, nike roshe, true religion jeans, nike air max, sac guess, new balance pas cher, michael kors, mulberry, north face, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, abercrombie and fitch, michael kors, true religion jeans, hermes, burberry outlet online, michael kors outlet, nike air max, kate spade handbags, burberry, ugg boots, coach outlet, hollister pas cher, hollister, air force, michael kors outlet, lacoste pas cher, ray ban pas cher, ray ban uk, lululemon, vans pas cher, tn pas cher, michael kors outlet, ralph lauren uk

ninest123 said...

replica watches, jordan shoes, longchamp outlet, air jordan pas cher, cheap oakley sunglasses, christian louboutin outlet, longchamp pas cher, longchamp outlet, sac longchamp, tiffany and co, ray ban sunglasses, louis vuitton, nike free, tiffany jewelry, nike air max, polo ralph lauren outlet, ray ban sunglasses, ugg boots, ray ban sunglasses, chanel handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, louboutin outlet, louboutin, louboutin pas cher, prada handbags, prada outlet, kate spade outlet, longchamp, louis vuitton, uggs on sale, michael kors, nike outlet, louboutin shoes, nike air max, gucci outlet, nike roshe run, air max, nike free, oakley sunglasses, ugg boots, ralph lauren pas cher, replica watches, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, burberry, tory burch outlet