Wednesday, November 08, 2006

Who pay U mah?

The life of me, I couldnt fathom how can ppl have no respect for others? We are allowed to express our anger but until what extend?

People who grow up with me or anyone around me while I m growing up will give u lengthy explanation how kepala hangin I was.. (pls note the past tense).

I never proud of it.

The turning point was when one day I was so pissed of a clerk in my office. I mean, I don mind ppl buat apapun, tp kalau salah say sorry je la wic is better than salahkan org tu org ni and in the end i found out mmg he was the culprit. I found out when I contacted our society. I lost my temper. I yelled to him.

I had class after that but too shaken to speak. I was trembling when I entered the class. The kids were quiet. I was scared that I'll put it on the kids. . Took me half an hour kot to cool down. I stayed in the class, shaken with anger. Cried? No.. just wasnt my type.

But then and there I knew, being a kepala hangin sgt x sesuai betul dengan kerjaya saya.

It was some 6 years ago, I was young, just graduated and full of hopes not to mention ambitious.

The fact that the boss at the time was very... iskkk kalau-ckp-dah-kira-ngumpat-plak ... didnt help too. I wrote to the society with copies to departments. Pas tu he sort of repeat what the clerk told me. A year later I heard from colleague in the other dept, there was a circular asking bosses to look after their subordinate well being especially anything regarding their salary. The same thing that I complained.

I never see the circular, but the boss was promoted later. That was another story.

From then on, I tried to control my anger. Instead of marah2 i prefer send letter of complains.

Bila talipon kena potong, mak saya marah saya (hari2 lak tu) sy tulis surat kat telekom tanya apsal lak kena potong padahal I swore x penah bayar lewat. Saya fotostat smer slip bayaran dan bil2. Bila dapat balasan saya lekat kat peti ais berbulan2 biar mak baca tiap2 hari.

Bila saya kena marah ngan doktor, sbb refused to come the next day to take medicine ( coz hospital tu 4 jam perjalanan, sy g naik motor je) afterall alasan dia sbb boss dia xder nak sign sbb ubat tu A list. Sy diam jer. Hehehhe tp yg betulnyer nurses tu (konfem sy mmg x kenal diorang masa tu) siap2 sokong saya sbb tu sy x yah ckp apa2, guess diorang pun org miskin mcm sy gak. I am forever indebted to them. That was why bila thn lepas hari2 kuar berita komplen spital kerajaan, I wrote to Utusan dan ckp ramai lagi staff hospital yg betul2 komited mcm kat Hospital yg sy pegi tu. Artikel tu kuar suratkhabar esoknya, n the next routine check up, one of them ckp kat kenkwn dia, ni la yg tulis hari tu, "lain kali jgn tulis hospital tulis Klinik X, baru org nampak sket".

Tapi ye la kan... dalam cuba bersabar2 tu ada gak yg terlepas... kira dah habis sabar la tu..

Mcm td tu rasa mcm nak bakar jer one of my colleague nih. Heklehhh takat pegang jwtn `tu' x yah la nk rasa diri tu besar sgt, bila org buat silap siap treat org tu mcm apa ntah.. rs baguss sgt kot. Lupa diri plak...

But that was all, rasa nak bakar, tp x jugak bakar2.

That is why bila ada big shot ble bom his gfren/wife dia I was like... Waaaa hebatnyer mamat nih. Siap dia suh polis lagi suh buat dirty job... MasyaAllah lagi grand.

Tapi nak tanya gak, beli bom tu duit dia ke amik gomen punya? polis tu buat keje time dia duty ke r time off. Pistol yg dia guna utk tembak tu pistol sendirik ke hak kerajaan.

Bukan apa, saya pun bayar cukai gak.

Tapi tu la kan... burden of proof still kat polis jugak. Tapinya jugak ini high-profile case. Tapinya dlm sejarah ada brp byk high-profile case yg libatkan big shot terkantoi. I don hv the statistic. But I m sure, suratkhabar akan keluarkan nanti2 (harap2la)

Meanwhile, apalak berita murtad tu? Hv to sleep early 2nite need to catch up warta pagi at PerakFM 2morrow..

7 comments:

zino said...

nak ikut cara pakngah...

jangan ambil pusing sangat dengan perangai orang ni memang tak kan ada kesudahan ..hanya org tu sendiri yg boleh mengubah diri dia sendiri.. kalau dia nak berubah la..

doa kan dia supaya mendapat taufik dan hidayah utk berubah.. apa yg perlu kita jaga tingkah laku kita jangan sampai ada org kecik hati dengan perangai dan cara kita..

di pejabat pakngah mengamal konsep terbuka.. sesape pun boleh datang jumpa tak ada appointment ke tak kenal ke.. org kecik ke org besar ke.. semua akan di layan sama rata.. no hal punya..

memang ramai orang yg macam izan cakap tu.. tak kira di jabatan kerajaan ke swasta ke.. biar le dia tanggung akibat perbuatan dia sendiri.. tu je jawapan pakngah yg serba ringkas.. hehe

Kengkawan said...

ye pakngah.. sangat ringkas tapi bernas.. cepat plak tu.. td masa tulis tgh marah.. pas tu andak dah edit dah.. hehe

my febret- perenggan ketiga.. sometimes asyik nak ngata org lupa lak nk tgk diri sendirik... kena beli cermin byk2 nih..

zino said...

dulu pakngah pun macam andak juga.. suka menyalahkan pihak lain .. tapi apabila sedar.. kita sebenar nya tidak berupaya merubah sesiapa atau apa apa..

tapi kita boleh mengubah diri kita sendiri.. kalau kita pemarah kita berusaha jadi penyabar.. kalau kita penakut kita berubah jadi berani..
kalau kita kedekut kita berusaha berubah jadi pemurah.. dan kalau kita pendendam kita berusaha berubah jadi pemaaf..

bila lebih banyak perkara positif boleh kita capai.. hidup kita lebih tenang dan kita tak mudah terganggu gugat dengan persekitaan

ninest123 said...

links of london, marc jacobs, toms shoes, thomas sabo, doudoune canada goose, canada goose uk, moncler, louis vuitton, hollister, montre pas cher, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, canada goose, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, wedding dresses, juicy couture outlet, canada goose outlet, louis vuitton, replica watches, juicy couture outlet, moncler, swarovski crystal, bottes ugg, ugg pas cher, louis vuitton, pandora jewelry, pandora jewelry, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora charms, moncler, ugg boots uk, louis vuitton, moncler, moncler, moncler, canada goose, canada goose outlet, karen millen, moncler, moncler outlet, canada goose, swarovski, coach outlet, supra shoes

ninest123 said...

oakley, valentino shoes, ray ban, insanity workout, instyler, hollister, soccer shoes, nike air max, bottega veneta, converse, nike roshe, beats by dre, ralph lauren, nike trainers, louboutin, new balance, converse outlet, hollister, longchamp, north face outlet, soccer jerseys, birkin bag, nike air max, lululemon, asics running shoes, lancel, ghd, mcm handbags, chi flat iron, abercrombie and fitch, hollister, mont blanc, herve leger, nfl jerseys, iphone cases, reebok shoes, vans, nike huarache, baseball bats, mac cosmetics, wedding dresses, gucci, ferragamo shoes, p90x workout, vans shoes, north face outlet, timberland boots, celine handbags, babyliss, jimmy choo shoes

ninest123 said...

ugg boots, converse pas cher, nike air max, michael kors outlet, coach purses, north face, hogan, replica handbags, coach outlet, michael kors, oakley pas cher, nike blazer, true religion jeans, true religion outlet, michael kors outlet, timberland, nike roshe, true religion jeans, nike air max, sac guess, new balance pas cher, michael kors, mulberry, north face, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, abercrombie and fitch, michael kors, true religion jeans, hermes, burberry outlet online, michael kors outlet, nike air max, kate spade handbags, burberry, ugg boots, coach outlet, hollister pas cher, hollister, air force, michael kors outlet, lacoste pas cher, ray ban pas cher, ray ban uk, lululemon, vans pas cher, tn pas cher, michael kors outlet, ralph lauren uk

ninest123 said...

replica watches, jordan shoes, longchamp outlet, air jordan pas cher, cheap oakley sunglasses, christian louboutin outlet, longchamp pas cher, longchamp outlet, sac longchamp, tiffany and co, ray ban sunglasses, louis vuitton, nike free, tiffany jewelry, nike air max, polo ralph lauren outlet, ray ban sunglasses, ugg boots, ray ban sunglasses, chanel handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, louboutin outlet, louboutin, louboutin pas cher, prada handbags, prada outlet, kate spade outlet, longchamp, louis vuitton, uggs on sale, michael kors, nike outlet, louboutin shoes, nike air max, gucci outlet, nike roshe run, air max, nike free, oakley sunglasses, ugg boots, ralph lauren pas cher, replica watches, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, burberry, tory burch outlet