Sunday, December 17, 2006

euphoric response

When I called et asking her to drop by on Sunday, instinctively I knew she'll turn up. The nature of Siti Ruzzaidah, you can always count on her..

Then, true to her words, after zohor dia dah sampai. What I didnt expect was, she brought bapakla banyaknya food. Ada sate ayam+rusa+daging, donut and some fruits. Tapi she forgot to bring marble cheesecake wic I craved so much.. Tapi apa sangatla smer tu dibandingkan seeing her, sharing stories and dapat EUPHORIA...

Last time ada parfum baru was end of last year. Tu Abang Sham kasi Jie waktu kitaorang g open house dia. I never met Abang Sham pegi pun sebab kebetulan I was there jadi terpaksala Jie bawak sekali. But then I m sure he planned nak adiahkan perfume tu kat orang tersayang tapi since I was there and kat seploh kali cakap Attraction(nama perfume tu) is for women, maka ngan berat hatinya Jie terpaksa la kasi kan....Saya pun TERPAKSA la terima eh... hehehhe

This year I m on tight budget. Perfume x masuk langsung dalam list.. Bila dapat free, EUPHORIA lak tu... wuhuuuuuuuuu lepas isya' terus saya sembur sana sini... euphoric la tu... hehehhe..

Gitula citer saya ari ni..

Thursday, December 14, 2006

Amazing Discoveries (Ceewahhh)

Lerrr baru saya tau....

1. Rupa-rupanya Jie dpt jadik Juara dalam inter-club competition kat Bangkok last week. Tapi adiah dia trophy jer and kapten kumpulan la ambik... I tot hadiah golfing hebat2. Paling kurang barang elektrik ke, barang kemas ker... paling cikai pun kasila henfon... iskkk..

2. Rupa-rupanya roti canai segera wic Uda used to bring home tu is local made. The frozen food tawkey resided in my neighbourhood. I tell u, the roti canai is superlicious!!!.. Besides that they also produce pau and puff.

3. Rupa-rupanya Bad who is getting married this weekend will hired catering service. Jarang jerr orang kampung ni guna katering coz selalu buat gotong royong. Selalunya orang yg guna katering tu ala2 kayo la.. The funny thing is Bad is the 2nd using catering service for his wedding in my block. The first was Fuad. Both of them were my childhood friend (satu kelas masa sekolah rendah). Masa kenduri Fuad dulu, kitaorang cakap, ye la Fuad kan kaya sket coz dia keje Majistret. In Bad case, kitaorang plak tanya.. dah kaya ke Bad ni sekarang?.. Sangat laser kan... Camna pun saya tumpang gembira (dan tumpang makan) for both of them.

4. Lagi citer orang kawen.. Pernah dengar x nama Kapten(B) Najmudin Elias? Dulu selalu gak kuar kat tv, dan sekarang dah masuk UMNO lak dia. His bro nak kawin next week. Ble lak orang kampung ni sewa 2 bas nak pegi? Including my mom, because his mother is Guru Agama kaum ibu kat sini. Kot yer pun janganla sampai 2 bas.. iskkk berapa kawahla orang tu kena masak karang...

5. Rupa-rupanya kalau doktor betul yang berlakon jadi doktor dalam drama melayu, he/she will looks damn convincing. Tadi tertengok (sebelum ni x kuasa pun nak tengok) drama Salina 2 kat tv3. The way doktor tu terangkan penyakit Jalaludin Hassan, fuhhh rasa macam besok nak tengok lagi citer tu. Tu citer bersiri.. Apsal selama ni depa duk bersusah ambik pelakon jadik doktor?

6. Rupa-rupanya Datuk Shafie, peguambela Razak Baginda dah quit, Karpal Singh jadi pemerhati together with the deceased' family lawyer from Mongolia. Media representative from abroad also will be there during the trial wic will commence on Jan 5th next year. Orang SUHAKAM datang x? By the way, ikat jamin Razak baginda is RM1 juta. Dia bayar lak tu...Fuhhh... banyaknya duit...

7. Rupa-rupanya sekrang dah kol 12.30 mlm.. keje x siap lagi print..guess have to sleep now, pas tu bangun awal sket sok pagi...bye..

Tuesday, December 12, 2006

Bisexual and human rights

Time: 12 noon
Duration: 1 hour
Programme: Wanita hari Ini (TV3)
Topic: Bisexual

Synopsis
Syafinaz and Ivy compered the show and their distinguished panel is a Mental Specialist Dr lupa-lak-namanya from Malaya University.

Intro- What is bisexual, pattern, bla bla..

First, recorded interviews with public regarding the topic. The questions were randomly from, pernah dengar x?, ada pengalaman? patutkah diberi hak? apa patut dibuat? Lebih kurang la gitu kot.

Then, a phone interviewed with Linda (cam biasala bukan nama sebenar).
Soklan n jawapan (mintak maaf ni berdasarkan yg saya ingat jer.. apa kerja plak nengok tv nak salin2 kan...)

Bila mula? since she was 16 r 17

umo berapa n x terfikir nak kawin ker? now 27, ya memang nak kawin.

apa pandangan orang lain- family, boyfren, kengkawan?family x tau tapi diorang dapat mengagak, boyfren x kisah I dah terus terang ngan dia, kengkawan sumer x kisah.

x rasa bersalah ke atau keliru ke dengan kecenderungan bi ni?Bersalah x. Keliru yess..kenapa perasaan ni wujud .. u know..

Yang mana lebih disayangi- her boifren r girlfren? 50-50..

Meanwhile ditunjukkan Lakon Semula a girl turun dr bas jumpa another girl hugs and kisses and they went to see her boifren. Duduk2, romantik2 disaksikan oleh another girl tadi... Pas tu diorang jalan sama2.

Pas tu.. Dr kasi komen.. statistic from the study in US.. and bla bla bla.. pas tu ada satu lagi caller.. Nama Linda gak ngaku bi. She sounds young. Gamaknya teenager kot..

Finally - public interview lagi... this time around the soklannya ialah, pernah x didekati/digoda/diminati oleh golongan ini... 4,5 orang related ther tales.

yang buat saya hangin tahap tenuk.
According to Collins Cobuild dictionary, Bisexual is someone who is sexually attracted to both men and women. I repeat, sexually attracted. Among others are Angelina Jolie and Madonna yang siang2 ngaku ngan bangganya.

Honestly I dont mind if WHI nak ketengahkan topik ni. Ye la.. benda ni wujud. Tapi masalah negaranya the way they did it, macamla bisexual ni macam perkara kecil2an jer..
1. Public yang di temuramah tu pun ala2 konpius... Wehhh lesbo x sama ngan bi la dekk..
2. From the start depa x nak kata bi ni penyakit or masalah, fine la.. tapi sampai sudah haram xder sapa pun nak kasi tau repercussions of this habit. Come on la...
3. Phone interview ngan si Linda tu... Adusss... sangat konfiden dia.. ngan suara yang tegas she said x rasa bersalah..
4. Lakonan semula - mintak maafla... mcm keluar tajuk jer... whats wrong with ladies jalan pegang tangan?
5. They wrapped ngan cakap - this thing happened. Itu aje. Sekian.

Basically lepas tengok WHI tu saya rasa they succeed in potraying bisexual is a norm in society just like poligamy, marriage and fall in love. After all bisexual pattern ni including of well-educated person. Mostly are yuppies, designers, artists and proffesionals. Orang pandai mestila tau apa yang dia buat kan.. macam Linda tu la...

Bagi seorang yang bakal `menimang 150 orang cahaya mata' Januari tahun depan macam saya ni, siaran tadi betul2 mimpi buruk. Mudah2an xder la kids ngan bangganya telling me "Saya bisexual".


_____________

Time: nite
Duration : Uh... I watched during the last 30 mins of the show jer.
Programme: Fast Forward (RTM1)
Topic: Human Rights in Malaysia

Synopsis.
Host, Hamidah Hamid invited 3 panelist - Tan Sri Talib (ke tu nama ayah dia?), Suhakam President, Mr Yong, Malaysian BAR and Josef from Amnesty National to discuss the topic. Basically, all of them agreed on individual rights doesnt mean they can violate the law. As they see it, we have ample rules and regulation (ke depa cakap law? lupa la..) tapi yang create chaos tu were people in power..
Gitu la lebih kurang..Pusing2 pun and in the end diorang akan cakap gitu balik..

Yang buat saya terus menonton..
Wehh... I do not know people has the right to redress ministers order. Tan Sri tu merujuk kepada isu lesen surat khabar ditarik balik. There were other interesting issues as well such as judiciary system, police enforcement, ISA, AUKU and money politics. Admittedly, The Tan Sri gave very good comments. Guess the other two panelist pun rasa cenggitu kot coz diorang pun lebih banyak mendengar dari cakap..

Tapi ye la kan... all in all I thought that smer tu banyak sangat berlapiknyer.. Ye la .. TV kerajaan la pulak ye dak?

Thursday, December 07, 2006

20 anecdotes plus latest news wic broke my heart

Lately xder mender yang menarik pun unless kot nak kira yesterday's incident tu.. tapi sebelum tu nak tulis dulu pasal hospital anecdotes. Ni utk peringatan diri sendirik... heheheh

1. I found out kerjaya nurse ni sangat2 mulia... Cannot imagine myself, mandikan patient apatahlagi nak cucikan berak kencing orang...They did it with genuine concerned and tenderness... Rasanya mati hidupsemula un saya x dapat balas jasa diorang.

2. Throughout these ordeal, I constantly reminded myself to be strong and "be nice"to others. Tapi satu kali tu I yelled to the nurse sebab dia pegang my swollen hand. Sakit nak mati tu...

3. Ntah dari mana dpt idea... but I m glad I tot ni minor operation jer... Kalau tau dari mula, mau saya x dtg spital kot. Bila dah selesai acara, sambil sembang2 tu one of the nurse tanya.. "kak sapa cakap ngan akak ni minor?"... Well...hehehhe tula memandai2...

4. Even the fact that,"I am great looking forward" for the operation, tapi I don want others to know operation apa. Lecehla..nanti misti tanya macam2... Kawan2 nak datang melawatpun saya awal2 x kasi. Except for Et la..Sebab dia degil...hehehe

5. Turned out my decision x nak org tau saya kat spital, was the wisest. Until today, I don feel like to talk about it to others. For all the well-wishers yg call, told them read my blog jer... Sangat penat la nak mengulang citer yang sama.

6. Despite patient's file was abandoned on your bed the whole day, it was considered "confidential". Cesss!!!! honestly, x teringin sikit pun nak bukak (tu due to opt-phobic) until satu hari ada nurse tu cakap, patient pun x ble baca tau. The next day I opened it. Kalau dah dilarang tu...

7. Mula2 rasa sangat tension coz all docs and nurses before opt asyik nak cakap pasal opt procedure and after opt nak kasi tau what they have done... Diorang ni xpaham2ke saya ni memang x nak amik tau langsung. On the last day, masa isi questionaire tu baru tau tu masuk dalam senarai tugas depa.. lerr...

8. 500cc tu banyak mana? Coz tu darah yang diorang guna for my opt. Nanti kalau dah sihat, saya pun nak derma darah darah jugak. Sblm ni pernah try tp kantoi sbb masa u tgh selsema.

9. Bila tgh sakit, simple things pun sgt besar rasanya. Bila depa (Uda, Mak Pah,Embah, nurse) sudukan air ke mulut, rasa macam angel yang datang. Tu belum citer pasal orang tolong mandikan dan cuci berak kencing smer... At that time saya berazam, nanti bila sihat saya sehari dalam sebulan saya nak luangkan masa dispital, doing the same thing to others. InsyaAllah.. Coz I know apa rasanya bila x berdaya dan telentang atas katil...

10. Yang ni kelakar. The nite before opt, waktu sembang2 ngan Shidah, an Indian cleaner yang kitaorang x penah jumpa pun suddenly told me , " Adek,u lain tahun jugak kawen".. Then dia mintak nak tengok tapak tangan saya..." Ini macam kalu... tengah 2007 nanti kawen".. Huyooo..saya pun tanya "dengan sapa?".. pas tu dia jawab,"u sandri pun tau la adekk"... Kalau tau xpayah la tanya...hehehehe... Yang super kelakarnya, 3 thn dulu waktu saya tengah frust tahap tenuk, then pegi mandi bunga (ustazah kata xper..sb tu saya g hehehe), then nenek tu potong2 limau dalam baldi (pas tu air tu buat mandi), dia cakap..."uishhh ramainyer lelaki nak dengan kamu yer?.tapi ada dua orang ni betul2 dekat, kalau macam ni caranya x lama 2,3 bulan ni jadiler". Ni dah 2,3tahun.. x kawen jugak..hahhahah.. Not that I m complaining...hehhehehehe...

11. 3 hari lepas balik rumah, Mommy and Uda g trip ke Jakarta for 4days. Trip ni dah rancang lama so xleh nak dikensel. Jadi I was left in the hand of my bros. Agaknya mak dah pesan mcm2 kot. Pagi2 jer depa kejutkan suh makan, satu keje pun x payah buat... hebat tu. Ada satu hari tu I tried to help them masak, "jangan!!!" ye la.. dah kena marah tu x berani la nak melawan...

12. Dulu ingatkan seronok berpantang nih... Sebab tengok my sisters lepas bersalin mcm senang jer, x yah buat keje...rupanya...lenguh satu badan... I tried to do simple things mcm sapu umah dan cuci pinggan... tapi pas tu darah kuar balik... so sy pun stop la..

13. Errr... all my siblings mmg menggalakkan buat surgery ni. When i told mommy dia diam jer. On the day I went to the hospital she cried. Confused gak, confused gak coz saya penah lebih teruk dr tu, xlak dia nangis.. After the opt she took a great care of me, I mean, besides kakak2 saya bersalin, mana ada dlm family yg opt. Now I know why... masa muda2 dulu mommy pun penah underwent the same operation. Patutla..

14. I made some new frens waktu kat spital.
a) Shidah - dah 5 kali masuk spital sebab miscarriage.
b)Kak Nani - ex-cop yang jaga mak dia buat opt
c) Embah - mak mentua Pah yang baik hati.
Eh... 3 orang jer?...

15. Bila doc and nurses pesan jgn angkat brg berat, i tot angkat beras berkilo2ke hapa. Masa mula2 tu I found out, angkat air sebaldi pun membuatkan rasa nak tumbang... tubelum citer bab terbatuklagi tu..

16. Honestly, hospital food was not bad. For the 1st 2 days elok je makan... tapi once i hit on soft diet, langsung xleh nak masuk....

17. Docs are ok. Tapi ada sorang je pompuan, Dr Akmal, houseman. Camna tu?

18. Kena tulis ni.... ada sorang nurse tu sangatla lemah lembut...bukan saya sorang je yang cakap.. shidah pun cakap cenggitu...orang cucuk memang la sakit, tapi dia ble buat sampai kita x terasa pun...ntah apa ilmu dia pakai... Normally she was in nite shift berdua ngan sorang lagi tu.

19. A week lepas opt, tiap kali bangun pagi badan rasa rasa lenguh dan numb. Reasons was tdo x bergerak2... satu hari masa kat umah, saya terjaga sbb dgr bunyi hp atas meja. Saya melompat bangun mcm selalu... amikk kau..pas tu ada la dekat stgh jam tahan sakit sebelum boleh turun dari katil.

20. X tau plak bila opt dapat hadiah best2 dari kawan2 (pada saya kalau dapat gelang tu x kisahla cap apa memang best giler la kan...). Hehehhe thanks to them... tp yg ni x best.. Kak Jie(et's boss) yg penah senasib ngan sy pinjamkan opt bib (despite Et insisted nak beli sendiri, tp dia xkasi sbb mahal dan bukan nak pakai selalu). Since ada 2 botol lagi ginseng haruan lebih dia pun kasi la sekali... Et dgn x puas hatinya telah beli 5 botol lagi ginseng haruan. Pas tu dia paksa2 suh minum... Geram betul... mmg sy xleh nak minum langsung... tgk botolpun dan loya... Azab betul... Memang la I m grateful tapi tu namanya menyeksa kengkawan sbb x pasal2 kena marah ngan Uda x habiskan ginseng tu... Dia ingat senang?Iskkkk


Sekian...


Opsss ni citer semalam.

Smlm g klinik sbb darah keluar sket2... takut gak.. tp tu bukan takut sangat kalau compared ngan news yg dibawa an old fren. She never lied to me in the past, not likely to do it now....

She said," 3 of ur girls are ......".

Me, "Who? any names".

She, "uh... kind of confidential"

I went home with heavy heart. This questions keep nagging me the whole day, "apa lagi yang kurang didikan sy berikan pada depa? Apala dosa saya diduga dapat anak2 macam nih..."

Rasa mcm... iskkkk.... sangat kecewa kot...

Monday, December 04, 2006

Tipah tertipu

Iskkk.. how 2 start eh?

sebenarnya x tau la sapa tipu sapa.

In August
Me : ni minor operation je kan doktor?
Doc: Minor x minor la.. u kena datang on saturday and opt on monday.
Me :oookk

I read somewhere, ada orang tu buat minor opt, dia drove sendirik jer. Jadi rasa mcm xkisah sangat. In normal circumstances saya akan cari sebanyak2 info pasal opt tu,tapi ntah.. might be the word MINOR tu makes me rasa x kisah sangat kot tambah lagi mcm bz lak... cewahhh..

My plan.
18/11 - drive g spital -masuk wad
20/11- operation -
21/11- balik umah
28-30/11 - langkawi

yang terjadi
18/11 Sat
Drove to spital, admitted, Kena scan (2 kali coz the first time the doc x perasan or whatever... urine and blood test.

Doc came, kasi tau mcm2 and when it comes to opt procedure, ngan muka takut2 I told him," please... I don wanna know"..
Mlm- kena marah ngan nurse sebab dah nak kol 11 still tgk tv lagi...

19/11 Sun
Meeting with anaesthatic, kasi tau procedure,"kita guna epidural yer".. to wic i replied, guna la apapun, janji saya x sakit.

Nurse dtg kasi tau procedure hospital. When she came to opt procedure part, I told her, "tolongla... akak memang xnak tau, nanti akak cold feet!"

Mommy and family and ET came. cesss Masa sihat2 ni org datang melawat, rasa mcm berlakon jer...

Cucukmenderntah kat tangan- untuk masuk air nurse tu kata... dua kali cucuk lak tu.. Ist time, right hand bengkak...tukar left..

Scan lagi, this time Specialist. Well.. something rasa-nak-terajangje-doktor ni happened. I called et and Jie.
ET: Pasal ko x tendang je dia? bangang...
Jie: what??? he did that to u? Mana boleh...
Later when the nurse ckp he is an Indian national so rasa ok sket. I shouldnt speak malay, tapi masalahnya ckp omputeh pun dia mcm x paham jugak..

Traumatic... I told Shidah my ward mate. She calmed me down, asked me to take necessary action. Tapi lepas checked apa yang patut and I found out xder apa yang buruk terjadi I prefer to forget it.

Mlm- kena sound ngan nurse, "tolongla balik bilik, kitaorang nak kena ambik Bp akak".. hhehehe tu masalahnya bila sihat masuk spital. xsedar diri...

BTW, mkn ubat wic makes me rushed to ladies at ungodly hours... fuhh gilo


20/11 Mon
Another jap before subuh..g toilet lagi.. keluar smer isi perut. No breakfast today sbb dah kena posa since last nite.

Kemas2 barang sebab shidah kata lepas opt kena duk ICu dulu baru masuk bilik semula.

10.30 - nurse suh tukar baju, pakai cap dan gelang putih-baring atas stretcher- selimut putih- attendant hantar ke Operation Theater (OT). On the way ada nurse kasi satu cold pack (mcm pek piknik tu) she said dalamnya ada darah.

katluar OT: amik BP ngan pulse lagik.. Aduss dug dag dug dag. Rasa mcm nak lari jerrrr...

Then ditolak masuk OT...

Doktor kasi tau lagi procedure, "kami akan cucuk tiga bahagian kat tengah belakang untuk epidural, pasang a few wires kat chest..."

Masa tu kena duduk lepas cucuk baring, depakan tangan.. then....

Arghhhhh rasa ngiluuuu, sakit, loya.. smer adala.. someone in blue coat stood beside me.."Norizan nak apa? dah sedar ke?"

"Nk muntah"... pas tu org tu sedut guna satu alat....

"I want my mommy!" dan dia cakap..."ada.. ada.. dia ada kat luar"... Pas tu rasanya sy mengeletar gila2... partly sbb sakit n sejuk, mainly sebab takut orang sebelah tu mengerang kuat2.... Told nurse I'm scared, she said org sebelah tu eksiden... and she asked me nak balik wad ke... so dia suh atendant hantar balik wad..

Masuk ICU kol 2.45ptg (uda cakap), Saya masih mengeletar, tapi was extremely glad when i saw mommy was there. Tried my best not to cry.. tapi sejuk giler and sakit giler... saya pun x tau apa saya buat...

Ni uda yang citer..The ICU nurse tanya,"sakit lagi ke ker? sekarang ni no 6, nak saya naikkan no 8 ke?".. I do not know what the hell she talked about tapi since dia cakap ngan polite I was like,"kalau x menyusahkan nurse...bolehker?".. Pas tu nurse tu cucuk lagi kat bahu kanan and saya pun dozed off..

Antara sedar ngan x mommy ckp nak balik, salam ngan mommy, mintak maaf segala silap dari kecik sampai sekarang... she cried... me too.. x tahanla..especially when she kissed me and kata, "xder salah apa2"...sesuatu yang x pernah berlakula... iskkk..

Jiran katil namanya Pah umo 39 thn.Dia pun buat opt sama ngan saya. Tapi mlm2 dia x leh tdo...asyik nak muntah and she cried.. doktor cabut epidural dia n kasi dia injection, tapi tu pun dia still sakit lagi.. Her mom jaga dia merangkap tlg suapkan saya minum sekali.. Guess makciktu xleh tdo satu mlm layan kitaorg berdua.. kesian..

21/11 Tue
Still in ICU. Masuk air, antibiotik and terramal coz somehow the Specialist suh cuci operation site. Nurses complained kata normally bukak benda alah tu on the 3rd day, tapi since the Specialist insisted.. the doc kena ikut.. kot ye pun depa nih.. jgn la diskas depan patient...rasa mcm nak tercabut jantung dengarnya.. tapi lepas doc cuci tu, either dia buat ngan cermat ormmg procedure t gitu... x la sakit sangat pun..

Pagi2 nurse mandikan (atas katil),siap sikatkan rambut lagi...Memalukan betul..

Tgh - still posa..Uda sudukan air masak sbb nak pegang cawan pun x larat lagi. kaki still kebas. Pah dah ok sket. dia dah ble bangun, sy still telentang lagi..

Ptg - my auntie came. iskk pas tu tetiba lak..i had diarhea. Pah's MIL kasi pampers.. tapi diarrhea ni persisted.dah la x leh bangun, terpaksala panggil nurse cucikan.. Hisssskkk...

Mlm.. Diarhea makin x terkawal. Despite x mkn apa pun.. so Uda kasi tisu banyak2.. just lap jer and buang dlm tong sampah.. tapi menelang midnite.. tgn kanan sy sakit berdenyut2 langsung xeh angkat.. Pah tekan loceng panggil nurse... Further check.. instead of ayo masuk dalam darah, sekarang dah masuk dlm sel.. Sakit nak mati.. She take off the ayo and tukarkat site lama, belakang tapak tangan kiri.

TghMlm -diorang cucuk lengan tangan kiri (sebab tgn kanan langsung xleh disentuh.. swollen) nak amik darah... Aduhh sakitnya... Plus diarhealagi.. nurse dtg cuci.. menjelang subuh.. nurse panggil doktor coz yang saya dengar she said " cuba doktor tengok muka dia.. dah macam apa jer"... Pas tu she asked me.."kak, tangan akak memang kaler ni ker?"... I do not know what I answered.. nak bernafas pun rasa x buleh... masa tu saya rasa macam... errrr kalau mati pun x apa.. sebab xpernah rasa sakit macam tu sekali... Kot ye pun depa ni asyik duk tanya banyakkali..."jangan mcm ni kak, cakapla sakit kat mana...". Masalahnya nak cakap pun rasa xlarat...

At the end of nite shift, nurse tu dtg cucuk nak buat site baru utk masuk air sbb lama dan condemned(whatever that means)... tapi lepas lima kali jap... x bulih jugak.. they surrendered... They said vein saya kecik sgt.. left my hands swollen and bruised... Arghhh!!!


22/11 wed
Pagi2 Uda dtg suapkan air.. Ari ni kena mandi sendirik..Trainee nurse tu sorong ke bilik ayo, uda mandikan.. basuh rambut... Diarrhea tahap tenuk lagi... hehehhe kesian uda..

Doc cucuk untuk masuk air sambung keje nurse yg failed last nite tu..1st attempt terus succeed. alhamdulillah...

Balik semula ke ICu, rasa mcm penat je.. tapi bila Sister tu tanya "ok ke x nih?" cepat2 sy ckp sy ok despite nurse tu kata,"kenapa nampak mcm x ok jer"... Sebenarnya tu psychology la tu.. Org kata everything is in ur mind tp somehow... sy rasa sesak nafas gila2.. dan nurses panggil doc, pasang mesin yang bunyik tet-tet-tet-tet kat kuku tu.. Further check... muscle pain bukan jantung...

Sepatutnya mesin ubat tahan sakit tu bukak pagi ni sbb sy x brp stabil, nurse ICU tu datang semula few hours later... Dia nasihatkan banyak exercise.. dan kuatkan semangat..

Then bila smernyer ok.. Cik Ha (another auntie). sorong saya ke bilik wad biasa...
Fuhh lega... yg susahnya udala...sbb adik dia x leh nak g bilik air sorang2.. even tgh2 mlm pun kena kejutkan dia...

Diarhea still xilang lagi.. berapa kali ntah tukar baju... Giloss..

Mommy datang lagi.. feeling better...doc kata kalau smer ok esok boleh balik.. another jap kat perut... 2,3 ari depa asyik diskas kata kesian kat patient sebab jarumtu bapakla besar.. syukurla masa 2 org housemen tu dtg cucuk x sakit sangat pun... tapi lepas zohor badan sy suam2 dah...

Pah's parents dtg melawat.. bak betul diorang despite bukan kenal pun... terharu rasanya coz dia bwkkan nasik..

Lepas maghrib, another cucuk kat bahu... Cesss x ble tahan.. sakit giler2... nursetu datang demah ngan air panas..


23/11 Thu
Punah harapan nak balik sebab smlm 2 kali check suhu saya demam. Tension betul.. pah dapat balik lak tu...

Lunch - soft diet... No offence, tapi mmg x der selera betul... Uda beli nasi ngan kari kepala ikan.. yummy.. Pah's MIL kasi ikan bilis goreng.. Alahai sedapnya..

Dah boleh jalan ke bilik tv..tapi nak duduk-bangkit tu punyala azab...tu belum kira diarhea lagi...

Oh ye..this morning the housemen cakap, diarrhea tu sebab masa opt diaorg found ada jangkitan kuman kat bawah (don ask me bawah mana... i also dunno)then diorang taruh ubat (again.... don ask me ubat apa)... sebab tula diarrhea..

Reminds me of Erich Segal's The Doctor- We might not cured u, but at least we can tell u why u died.

Neways... felt much better 2 day... tangan still sakit, nak bangun still azab... t pedulik apa.. bila rasa ok sket jer... misti sy exercise sket2..

Xsabar nak balik umah sbb shidah pun dpt balik hari ni...

Sbb mood ok kot.. nurse pun rajin datang melayan... attendan hospital tu pun rajin datang sekali... mungkin depa nak hiburkan kot..Tapi tu la... bila depa nak ckppasal operation jer I refused to listen...

Told them..x sangka langsung jd teruk mcm ni


24/11
Pagi2 lagi dah mandi. Konfiden ble balik sbb smlm x demam. Diarhea pun dah kurang..Terus exercise...

Bila doc kata ble balik... badan pn rasa ringan..dapat surat ubat n bil terus g bayar sendirik... berpeluh2 la makcik!!!... ntah brp kali berentisbb penat... pedulik apa.. janji balik...

Lupa lak... on the way terjumpa ngan org ICU yg jaga sy ari tu...thanked her... dia mcm terkejut coz syjl sejauh tu... but i told her... ni smer galakan dia sh kuatkan semangat n bykkan exercise.. Hehehehe rasanya pas ni tobat dia x kasi nesihat mcm tu dah... Mana dia nak tau ada patient cenggini eh... tapi she advised me suh berenti bila penat and jangan paksa diri sangat... I couldnt agree more sbb a few times rasa nak tumbang jgak..

After Jumaat Acho and Mommy sampai.. Doc kasi 2 kotak ubat utk cucuk kat perut by the nearby doctor..dan berbakul2 nesihat dari nurse... Hehehehhe..they meant well...
Among others are..
a) Jgn mkn makanan yg gatal2
b) X leh angkat berat2
c) Jalan pelan2
d)Habiskan smer ubat doc kasi
e)Jaga operation site betul2 jangan sampai bernanah
f)Banyakkan buah
g) Banyakkan minum air
h) Jangan datang lagi sini...hehehhe

Yang last sekali tu saya mmg setuju sbb rasa serik betul..

Bila sampai umah.. rasa mcm...

errrr
mati hidup semula kot....