Thursday, December 07, 2006

20 anecdotes plus latest news wic broke my heart

Lately xder mender yang menarik pun unless kot nak kira yesterday's incident tu.. tapi sebelum tu nak tulis dulu pasal hospital anecdotes. Ni utk peringatan diri sendirik... heheheh

1. I found out kerjaya nurse ni sangat2 mulia... Cannot imagine myself, mandikan patient apatahlagi nak cucikan berak kencing orang...They did it with genuine concerned and tenderness... Rasanya mati hidupsemula un saya x dapat balas jasa diorang.

2. Throughout these ordeal, I constantly reminded myself to be strong and "be nice"to others. Tapi satu kali tu I yelled to the nurse sebab dia pegang my swollen hand. Sakit nak mati tu...

3. Ntah dari mana dpt idea... but I m glad I tot ni minor operation jer... Kalau tau dari mula, mau saya x dtg spital kot. Bila dah selesai acara, sambil sembang2 tu one of the nurse tanya.. "kak sapa cakap ngan akak ni minor?"... Well...hehehhe tula memandai2...

4. Even the fact that,"I am great looking forward" for the operation, tapi I don want others to know operation apa. Lecehla..nanti misti tanya macam2... Kawan2 nak datang melawatpun saya awal2 x kasi. Except for Et la..Sebab dia degil...hehehe

5. Turned out my decision x nak org tau saya kat spital, was the wisest. Until today, I don feel like to talk about it to others. For all the well-wishers yg call, told them read my blog jer... Sangat penat la nak mengulang citer yang sama.

6. Despite patient's file was abandoned on your bed the whole day, it was considered "confidential". Cesss!!!! honestly, x teringin sikit pun nak bukak (tu due to opt-phobic) until satu hari ada nurse tu cakap, patient pun x ble baca tau. The next day I opened it. Kalau dah dilarang tu...

7. Mula2 rasa sangat tension coz all docs and nurses before opt asyik nak cakap pasal opt procedure and after opt nak kasi tau what they have done... Diorang ni xpaham2ke saya ni memang x nak amik tau langsung. On the last day, masa isi questionaire tu baru tau tu masuk dalam senarai tugas depa.. lerr...

8. 500cc tu banyak mana? Coz tu darah yang diorang guna for my opt. Nanti kalau dah sihat, saya pun nak derma darah darah jugak. Sblm ni pernah try tp kantoi sbb masa u tgh selsema.

9. Bila tgh sakit, simple things pun sgt besar rasanya. Bila depa (Uda, Mak Pah,Embah, nurse) sudukan air ke mulut, rasa macam angel yang datang. Tu belum citer pasal orang tolong mandikan dan cuci berak kencing smer... At that time saya berazam, nanti bila sihat saya sehari dalam sebulan saya nak luangkan masa dispital, doing the same thing to others. InsyaAllah.. Coz I know apa rasanya bila x berdaya dan telentang atas katil...

10. Yang ni kelakar. The nite before opt, waktu sembang2 ngan Shidah, an Indian cleaner yang kitaorang x penah jumpa pun suddenly told me , " Adek,u lain tahun jugak kawen".. Then dia mintak nak tengok tapak tangan saya..." Ini macam kalu... tengah 2007 nanti kawen".. Huyooo..saya pun tanya "dengan sapa?".. pas tu dia jawab,"u sandri pun tau la adekk"... Kalau tau xpayah la tanya...hehehehe... Yang super kelakarnya, 3 thn dulu waktu saya tengah frust tahap tenuk, then pegi mandi bunga (ustazah kata xper..sb tu saya g hehehe), then nenek tu potong2 limau dalam baldi (pas tu air tu buat mandi), dia cakap..."uishhh ramainyer lelaki nak dengan kamu yer?.tapi ada dua orang ni betul2 dekat, kalau macam ni caranya x lama 2,3 bulan ni jadiler". Ni dah 2,3tahun.. x kawen jugak..hahhahah.. Not that I m complaining...hehhehehehe...

11. 3 hari lepas balik rumah, Mommy and Uda g trip ke Jakarta for 4days. Trip ni dah rancang lama so xleh nak dikensel. Jadi I was left in the hand of my bros. Agaknya mak dah pesan mcm2 kot. Pagi2 jer depa kejutkan suh makan, satu keje pun x payah buat... hebat tu. Ada satu hari tu I tried to help them masak, "jangan!!!" ye la.. dah kena marah tu x berani la nak melawan...

12. Dulu ingatkan seronok berpantang nih... Sebab tengok my sisters lepas bersalin mcm senang jer, x yah buat keje...rupanya...lenguh satu badan... I tried to do simple things mcm sapu umah dan cuci pinggan... tapi pas tu darah kuar balik... so sy pun stop la..

13. Errr... all my siblings mmg menggalakkan buat surgery ni. When i told mommy dia diam jer. On the day I went to the hospital she cried. Confused gak, confused gak coz saya penah lebih teruk dr tu, xlak dia nangis.. After the opt she took a great care of me, I mean, besides kakak2 saya bersalin, mana ada dlm family yg opt. Now I know why... masa muda2 dulu mommy pun penah underwent the same operation. Patutla..

14. I made some new frens waktu kat spital.
a) Shidah - dah 5 kali masuk spital sebab miscarriage.
b)Kak Nani - ex-cop yang jaga mak dia buat opt
c) Embah - mak mentua Pah yang baik hati.
Eh... 3 orang jer?...

15. Bila doc and nurses pesan jgn angkat brg berat, i tot angkat beras berkilo2ke hapa. Masa mula2 tu I found out, angkat air sebaldi pun membuatkan rasa nak tumbang... tubelum citer bab terbatuklagi tu..

16. Honestly, hospital food was not bad. For the 1st 2 days elok je makan... tapi once i hit on soft diet, langsung xleh nak masuk....

17. Docs are ok. Tapi ada sorang je pompuan, Dr Akmal, houseman. Camna tu?

18. Kena tulis ni.... ada sorang nurse tu sangatla lemah lembut...bukan saya sorang je yang cakap.. shidah pun cakap cenggitu...orang cucuk memang la sakit, tapi dia ble buat sampai kita x terasa pun...ntah apa ilmu dia pakai... Normally she was in nite shift berdua ngan sorang lagi tu.

19. A week lepas opt, tiap kali bangun pagi badan rasa rasa lenguh dan numb. Reasons was tdo x bergerak2... satu hari masa kat umah, saya terjaga sbb dgr bunyi hp atas meja. Saya melompat bangun mcm selalu... amikk kau..pas tu ada la dekat stgh jam tahan sakit sebelum boleh turun dari katil.

20. X tau plak bila opt dapat hadiah best2 dari kawan2 (pada saya kalau dapat gelang tu x kisahla cap apa memang best giler la kan...). Hehehhe thanks to them... tp yg ni x best.. Kak Jie(et's boss) yg penah senasib ngan sy pinjamkan opt bib (despite Et insisted nak beli sendiri, tp dia xkasi sbb mahal dan bukan nak pakai selalu). Since ada 2 botol lagi ginseng haruan lebih dia pun kasi la sekali... Et dgn x puas hatinya telah beli 5 botol lagi ginseng haruan. Pas tu dia paksa2 suh minum... Geram betul... mmg sy xleh nak minum langsung... tgk botolpun dan loya... Azab betul... Memang la I m grateful tapi tu namanya menyeksa kengkawan sbb x pasal2 kena marah ngan Uda x habiskan ginseng tu... Dia ingat senang?Iskkkk


Sekian...


Opsss ni citer semalam.

Smlm g klinik sbb darah keluar sket2... takut gak.. tp tu bukan takut sangat kalau compared ngan news yg dibawa an old fren. She never lied to me in the past, not likely to do it now....

She said," 3 of ur girls are ......".

Me, "Who? any names".

She, "uh... kind of confidential"

I went home with heavy heart. This questions keep nagging me the whole day, "apa lagi yang kurang didikan sy berikan pada depa? Apala dosa saya diduga dapat anak2 macam nih..."

Rasa mcm... iskkkk.... sangat kecewa kot...

8 comments:

Anonymous said...

Comment to # 4
Good friends shared joy & sadness that's why usually people sebuk-sebuk nak datang when their friend's not well.

Comment to # 10
Kita merancang tuhan yang menentukan. Who knows ada orang hensem and baik tahap tenuk in store. Make sure cari dua tau!

Comment to # 20
Tak kira.... kalu tak abiskan kak Gee punyer nanti report kat dia. kalu minum nanti cepat sembuh buleh gi jalan beb!

zino said...

andak..

pakngah pun tak tau operation apa yg andak lalui..since andak tak mau cerita pakngah pun tak akan tanya..

walau apa pun yg telah di lalui.. panjatkan kesyukuran kepada Allah swt dengan nikmat yg terus di berikan kepada kita.. kalau nak di hitung tidak sekumit pun seimbang dengan kerja ibadat yang kita lakukan..

anggaplah apa yg berlaku pada andak merupakan satu ujian dari Nya tanda dia sayangkan andak dan mahu meningkatkan darjat andak di sisinya..

semuga cepat sembuh.. sekolah tak lama lagi nak buka dah ni hehe

Kengkawan said...

Et..
#4 - ye la, ye la... memang suka menjawabla... heheh
#10 - Aminnn..
#20 - gi jalan2 tu setuju, bab nak abiskan ginseng haruan tu... adusss mintak ampunnn...

Pakngah..
Thanx. Rasa macam dengar nesihat dari Pak Imam pulak.. hehehe gurau jer..

zino said...

andak..
agaknya pasal pak imam kat surau pakngah tu selalu cakap macam tu... terikut2 stail dia kot hehe

ninest123 said...

links of london, marc jacobs, toms shoes, thomas sabo, doudoune canada goose, canada goose uk, moncler, louis vuitton, hollister, montre pas cher, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, canada goose, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, wedding dresses, juicy couture outlet, canada goose outlet, louis vuitton, replica watches, juicy couture outlet, moncler, swarovski crystal, bottes ugg, ugg pas cher, louis vuitton, pandora jewelry, pandora jewelry, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora charms, moncler, ugg boots uk, louis vuitton, moncler, moncler, moncler, canada goose, canada goose outlet, karen millen, moncler, moncler outlet, canada goose, swarovski, coach outlet, supra shoes

ninest123 said...

oakley, valentino shoes, ray ban, insanity workout, instyler, hollister, soccer shoes, nike air max, bottega veneta, converse, nike roshe, beats by dre, ralph lauren, nike trainers, louboutin, new balance, converse outlet, hollister, longchamp, north face outlet, soccer jerseys, birkin bag, nike air max, lululemon, asics running shoes, lancel, ghd, mcm handbags, chi flat iron, abercrombie and fitch, hollister, mont blanc, herve leger, nfl jerseys, iphone cases, reebok shoes, vans, nike huarache, baseball bats, mac cosmetics, wedding dresses, gucci, ferragamo shoes, p90x workout, vans shoes, north face outlet, timberland boots, celine handbags, babyliss, jimmy choo shoes

ninest123 said...

ugg boots, converse pas cher, nike air max, michael kors outlet, coach purses, north face, hogan, replica handbags, coach outlet, michael kors, oakley pas cher, nike blazer, true religion jeans, true religion outlet, michael kors outlet, timberland, nike roshe, true religion jeans, nike air max, sac guess, new balance pas cher, michael kors, mulberry, north face, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, abercrombie and fitch, michael kors, true religion jeans, hermes, burberry outlet online, michael kors outlet, nike air max, kate spade handbags, burberry, ugg boots, coach outlet, hollister pas cher, hollister, air force, michael kors outlet, lacoste pas cher, ray ban pas cher, ray ban uk, lululemon, vans pas cher, tn pas cher, michael kors outlet, ralph lauren uk

ninest123 said...

replica watches, jordan shoes, longchamp outlet, air jordan pas cher, cheap oakley sunglasses, christian louboutin outlet, longchamp pas cher, longchamp outlet, sac longchamp, tiffany and co, ray ban sunglasses, louis vuitton, nike free, tiffany jewelry, nike air max, polo ralph lauren outlet, ray ban sunglasses, ugg boots, ray ban sunglasses, chanel handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, louboutin outlet, louboutin, louboutin pas cher, prada handbags, prada outlet, kate spade outlet, longchamp, louis vuitton, uggs on sale, michael kors, nike outlet, louboutin shoes, nike air max, gucci outlet, nike roshe run, air max, nike free, oakley sunglasses, ugg boots, ralph lauren pas cher, replica watches, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, burberry, tory burch outlet