Tuesday, December 12, 2006

Bisexual and human rights

Time: 12 noon
Duration: 1 hour
Programme: Wanita hari Ini (TV3)
Topic: Bisexual

Synopsis
Syafinaz and Ivy compered the show and their distinguished panel is a Mental Specialist Dr lupa-lak-namanya from Malaya University.

Intro- What is bisexual, pattern, bla bla..

First, recorded interviews with public regarding the topic. The questions were randomly from, pernah dengar x?, ada pengalaman? patutkah diberi hak? apa patut dibuat? Lebih kurang la gitu kot.

Then, a phone interviewed with Linda (cam biasala bukan nama sebenar).
Soklan n jawapan (mintak maaf ni berdasarkan yg saya ingat jer.. apa kerja plak nengok tv nak salin2 kan...)

Bila mula? since she was 16 r 17

umo berapa n x terfikir nak kawin ker? now 27, ya memang nak kawin.

apa pandangan orang lain- family, boyfren, kengkawan?family x tau tapi diorang dapat mengagak, boyfren x kisah I dah terus terang ngan dia, kengkawan sumer x kisah.

x rasa bersalah ke atau keliru ke dengan kecenderungan bi ni?Bersalah x. Keliru yess..kenapa perasaan ni wujud .. u know..

Yang mana lebih disayangi- her boifren r girlfren? 50-50..

Meanwhile ditunjukkan Lakon Semula a girl turun dr bas jumpa another girl hugs and kisses and they went to see her boifren. Duduk2, romantik2 disaksikan oleh another girl tadi... Pas tu diorang jalan sama2.

Pas tu.. Dr kasi komen.. statistic from the study in US.. and bla bla bla.. pas tu ada satu lagi caller.. Nama Linda gak ngaku bi. She sounds young. Gamaknya teenager kot..

Finally - public interview lagi... this time around the soklannya ialah, pernah x didekati/digoda/diminati oleh golongan ini... 4,5 orang related ther tales.

yang buat saya hangin tahap tenuk.
According to Collins Cobuild dictionary, Bisexual is someone who is sexually attracted to both men and women. I repeat, sexually attracted. Among others are Angelina Jolie and Madonna yang siang2 ngaku ngan bangganya.

Honestly I dont mind if WHI nak ketengahkan topik ni. Ye la.. benda ni wujud. Tapi masalah negaranya the way they did it, macamla bisexual ni macam perkara kecil2an jer..
1. Public yang di temuramah tu pun ala2 konpius... Wehhh lesbo x sama ngan bi la dekk..
2. From the start depa x nak kata bi ni penyakit or masalah, fine la.. tapi sampai sudah haram xder sapa pun nak kasi tau repercussions of this habit. Come on la...
3. Phone interview ngan si Linda tu... Adusss... sangat konfiden dia.. ngan suara yang tegas she said x rasa bersalah..
4. Lakonan semula - mintak maafla... mcm keluar tajuk jer... whats wrong with ladies jalan pegang tangan?
5. They wrapped ngan cakap - this thing happened. Itu aje. Sekian.

Basically lepas tengok WHI tu saya rasa they succeed in potraying bisexual is a norm in society just like poligamy, marriage and fall in love. After all bisexual pattern ni including of well-educated person. Mostly are yuppies, designers, artists and proffesionals. Orang pandai mestila tau apa yang dia buat kan.. macam Linda tu la...

Bagi seorang yang bakal `menimang 150 orang cahaya mata' Januari tahun depan macam saya ni, siaran tadi betul2 mimpi buruk. Mudah2an xder la kids ngan bangganya telling me "Saya bisexual".


_____________

Time: nite
Duration : Uh... I watched during the last 30 mins of the show jer.
Programme: Fast Forward (RTM1)
Topic: Human Rights in Malaysia

Synopsis.
Host, Hamidah Hamid invited 3 panelist - Tan Sri Talib (ke tu nama ayah dia?), Suhakam President, Mr Yong, Malaysian BAR and Josef from Amnesty National to discuss the topic. Basically, all of them agreed on individual rights doesnt mean they can violate the law. As they see it, we have ample rules and regulation (ke depa cakap law? lupa la..) tapi yang create chaos tu were people in power..
Gitu la lebih kurang..Pusing2 pun and in the end diorang akan cakap gitu balik..

Yang buat saya terus menonton..
Wehh... I do not know people has the right to redress ministers order. Tan Sri tu merujuk kepada isu lesen surat khabar ditarik balik. There were other interesting issues as well such as judiciary system, police enforcement, ISA, AUKU and money politics. Admittedly, The Tan Sri gave very good comments. Guess the other two panelist pun rasa cenggitu kot coz diorang pun lebih banyak mendengar dari cakap..

Tapi ye la kan... all in all I thought that smer tu banyak sangat berlapiknyer.. Ye la .. TV kerajaan la pulak ye dak?

6 comments:

zino said...

tu le banyak lagi benda2 yg lebih besar yg sedang melanda anak muda sekarang ni yg perli di bincangkan dan di cari penyelesaian nya..

Kengkawan said...

setujuuuuuuuuuu

ninest123 said...

links of london, marc jacobs, toms shoes, thomas sabo, doudoune canada goose, canada goose uk, moncler, louis vuitton, hollister, montre pas cher, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, canada goose, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, wedding dresses, juicy couture outlet, canada goose outlet, louis vuitton, replica watches, juicy couture outlet, moncler, swarovski crystal, bottes ugg, ugg pas cher, louis vuitton, pandora jewelry, pandora jewelry, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora charms, moncler, ugg boots uk, louis vuitton, moncler, moncler, moncler, canada goose, canada goose outlet, karen millen, moncler, moncler outlet, canada goose, swarovski, coach outlet, supra shoes

ninest123 said...

oakley, valentino shoes, ray ban, insanity workout, instyler, hollister, soccer shoes, nike air max, bottega veneta, converse, nike roshe, beats by dre, ralph lauren, nike trainers, louboutin, new balance, converse outlet, hollister, longchamp, north face outlet, soccer jerseys, birkin bag, nike air max, lululemon, asics running shoes, lancel, ghd, mcm handbags, chi flat iron, abercrombie and fitch, hollister, mont blanc, herve leger, nfl jerseys, iphone cases, reebok shoes, vans, nike huarache, baseball bats, mac cosmetics, wedding dresses, gucci, ferragamo shoes, p90x workout, vans shoes, north face outlet, timberland boots, celine handbags, babyliss, jimmy choo shoes

ninest123 said...

ugg boots, converse pas cher, nike air max, michael kors outlet, coach purses, north face, hogan, replica handbags, coach outlet, michael kors, oakley pas cher, nike blazer, true religion jeans, true religion outlet, michael kors outlet, timberland, nike roshe, true religion jeans, nike air max, sac guess, new balance pas cher, michael kors, mulberry, north face, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, abercrombie and fitch, michael kors, true religion jeans, hermes, burberry outlet online, michael kors outlet, nike air max, kate spade handbags, burberry, ugg boots, coach outlet, hollister pas cher, hollister, air force, michael kors outlet, lacoste pas cher, ray ban pas cher, ray ban uk, lululemon, vans pas cher, tn pas cher, michael kors outlet, ralph lauren uk

ninest123 said...

replica watches, jordan shoes, longchamp outlet, air jordan pas cher, cheap oakley sunglasses, christian louboutin outlet, longchamp pas cher, longchamp outlet, sac longchamp, tiffany and co, ray ban sunglasses, louis vuitton, nike free, tiffany jewelry, nike air max, polo ralph lauren outlet, ray ban sunglasses, ugg boots, ray ban sunglasses, chanel handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, louboutin outlet, louboutin, louboutin pas cher, prada handbags, prada outlet, kate spade outlet, longchamp, louis vuitton, uggs on sale, michael kors, nike outlet, louboutin shoes, nike air max, gucci outlet, nike roshe run, air max, nike free, oakley sunglasses, ugg boots, ralph lauren pas cher, replica watches, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, burberry, tory burch outlet