Monday, December 04, 2006

Tipah tertipu

Iskkk.. how 2 start eh?

sebenarnya x tau la sapa tipu sapa.

In August
Me : ni minor operation je kan doktor?
Doc: Minor x minor la.. u kena datang on saturday and opt on monday.
Me :oookk

I read somewhere, ada orang tu buat minor opt, dia drove sendirik jer. Jadi rasa mcm xkisah sangat. In normal circumstances saya akan cari sebanyak2 info pasal opt tu,tapi ntah.. might be the word MINOR tu makes me rasa x kisah sangat kot tambah lagi mcm bz lak... cewahhh..

My plan.
18/11 - drive g spital -masuk wad
20/11- operation -
21/11- balik umah
28-30/11 - langkawi

yang terjadi
18/11 Sat
Drove to spital, admitted, Kena scan (2 kali coz the first time the doc x perasan or whatever... urine and blood test.

Doc came, kasi tau mcm2 and when it comes to opt procedure, ngan muka takut2 I told him," please... I don wanna know"..
Mlm- kena marah ngan nurse sebab dah nak kol 11 still tgk tv lagi...

19/11 Sun
Meeting with anaesthatic, kasi tau procedure,"kita guna epidural yer".. to wic i replied, guna la apapun, janji saya x sakit.

Nurse dtg kasi tau procedure hospital. When she came to opt procedure part, I told her, "tolongla... akak memang xnak tau, nanti akak cold feet!"

Mommy and family and ET came. cesss Masa sihat2 ni org datang melawat, rasa mcm berlakon jer...

Cucukmenderntah kat tangan- untuk masuk air nurse tu kata... dua kali cucuk lak tu.. Ist time, right hand bengkak...tukar left..

Scan lagi, this time Specialist. Well.. something rasa-nak-terajangje-doktor ni happened. I called et and Jie.
ET: Pasal ko x tendang je dia? bangang...
Jie: what??? he did that to u? Mana boleh...
Later when the nurse ckp he is an Indian national so rasa ok sket. I shouldnt speak malay, tapi masalahnya ckp omputeh pun dia mcm x paham jugak..

Traumatic... I told Shidah my ward mate. She calmed me down, asked me to take necessary action. Tapi lepas checked apa yang patut and I found out xder apa yang buruk terjadi I prefer to forget it.

Mlm- kena sound ngan nurse, "tolongla balik bilik, kitaorang nak kena ambik Bp akak".. hhehehe tu masalahnya bila sihat masuk spital. xsedar diri...

BTW, mkn ubat wic makes me rushed to ladies at ungodly hours... fuhh gilo


20/11 Mon
Another jap before subuh..g toilet lagi.. keluar smer isi perut. No breakfast today sbb dah kena posa since last nite.

Kemas2 barang sebab shidah kata lepas opt kena duk ICu dulu baru masuk bilik semula.

10.30 - nurse suh tukar baju, pakai cap dan gelang putih-baring atas stretcher- selimut putih- attendant hantar ke Operation Theater (OT). On the way ada nurse kasi satu cold pack (mcm pek piknik tu) she said dalamnya ada darah.

katluar OT: amik BP ngan pulse lagik.. Aduss dug dag dug dag. Rasa mcm nak lari jerrrr...

Then ditolak masuk OT...

Doktor kasi tau lagi procedure, "kami akan cucuk tiga bahagian kat tengah belakang untuk epidural, pasang a few wires kat chest..."

Masa tu kena duduk lepas cucuk baring, depakan tangan.. then....

Arghhhhh rasa ngiluuuu, sakit, loya.. smer adala.. someone in blue coat stood beside me.."Norizan nak apa? dah sedar ke?"

"Nk muntah"... pas tu org tu sedut guna satu alat....

"I want my mommy!" dan dia cakap..."ada.. ada.. dia ada kat luar"... Pas tu rasanya sy mengeletar gila2... partly sbb sakit n sejuk, mainly sebab takut orang sebelah tu mengerang kuat2.... Told nurse I'm scared, she said org sebelah tu eksiden... and she asked me nak balik wad ke... so dia suh atendant hantar balik wad..

Masuk ICU kol 2.45ptg (uda cakap), Saya masih mengeletar, tapi was extremely glad when i saw mommy was there. Tried my best not to cry.. tapi sejuk giler and sakit giler... saya pun x tau apa saya buat...

Ni uda yang citer..The ICU nurse tanya,"sakit lagi ke ker? sekarang ni no 6, nak saya naikkan no 8 ke?".. I do not know what the hell she talked about tapi since dia cakap ngan polite I was like,"kalau x menyusahkan nurse...bolehker?".. Pas tu nurse tu cucuk lagi kat bahu kanan and saya pun dozed off..

Antara sedar ngan x mommy ckp nak balik, salam ngan mommy, mintak maaf segala silap dari kecik sampai sekarang... she cried... me too.. x tahanla..especially when she kissed me and kata, "xder salah apa2"...sesuatu yang x pernah berlakula... iskkk..

Jiran katil namanya Pah umo 39 thn.Dia pun buat opt sama ngan saya. Tapi mlm2 dia x leh tdo...asyik nak muntah and she cried.. doktor cabut epidural dia n kasi dia injection, tapi tu pun dia still sakit lagi.. Her mom jaga dia merangkap tlg suapkan saya minum sekali.. Guess makciktu xleh tdo satu mlm layan kitaorg berdua.. kesian..

21/11 Tue
Still in ICU. Masuk air, antibiotik and terramal coz somehow the Specialist suh cuci operation site. Nurses complained kata normally bukak benda alah tu on the 3rd day, tapi since the Specialist insisted.. the doc kena ikut.. kot ye pun depa nih.. jgn la diskas depan patient...rasa mcm nak tercabut jantung dengarnya.. tapi lepas doc cuci tu, either dia buat ngan cermat ormmg procedure t gitu... x la sakit sangat pun..

Pagi2 nurse mandikan (atas katil),siap sikatkan rambut lagi...Memalukan betul..

Tgh - still posa..Uda sudukan air masak sbb nak pegang cawan pun x larat lagi. kaki still kebas. Pah dah ok sket. dia dah ble bangun, sy still telentang lagi..

Ptg - my auntie came. iskk pas tu tetiba lak..i had diarhea. Pah's MIL kasi pampers.. tapi diarrhea ni persisted.dah la x leh bangun, terpaksala panggil nurse cucikan.. Hisssskkk...

Mlm.. Diarhea makin x terkawal. Despite x mkn apa pun.. so Uda kasi tisu banyak2.. just lap jer and buang dlm tong sampah.. tapi menelang midnite.. tgn kanan sy sakit berdenyut2 langsung xeh angkat.. Pah tekan loceng panggil nurse... Further check.. instead of ayo masuk dalam darah, sekarang dah masuk dlm sel.. Sakit nak mati.. She take off the ayo and tukarkat site lama, belakang tapak tangan kiri.

TghMlm -diorang cucuk lengan tangan kiri (sebab tgn kanan langsung xleh disentuh.. swollen) nak amik darah... Aduhh sakitnya... Plus diarhealagi.. nurse dtg cuci.. menjelang subuh.. nurse panggil doktor coz yang saya dengar she said " cuba doktor tengok muka dia.. dah macam apa jer"... Pas tu she asked me.."kak, tangan akak memang kaler ni ker?"... I do not know what I answered.. nak bernafas pun rasa x buleh... masa tu saya rasa macam... errrr kalau mati pun x apa.. sebab xpernah rasa sakit macam tu sekali... Kot ye pun depa ni asyik duk tanya banyakkali..."jangan mcm ni kak, cakapla sakit kat mana...". Masalahnya nak cakap pun rasa xlarat...

At the end of nite shift, nurse tu dtg cucuk nak buat site baru utk masuk air sbb lama dan condemned(whatever that means)... tapi lepas lima kali jap... x bulih jugak.. they surrendered... They said vein saya kecik sgt.. left my hands swollen and bruised... Arghhh!!!


22/11 wed
Pagi2 Uda dtg suapkan air.. Ari ni kena mandi sendirik..Trainee nurse tu sorong ke bilik ayo, uda mandikan.. basuh rambut... Diarrhea tahap tenuk lagi... hehehhe kesian uda..

Doc cucuk untuk masuk air sambung keje nurse yg failed last nite tu..1st attempt terus succeed. alhamdulillah...

Balik semula ke ICu, rasa mcm penat je.. tapi bila Sister tu tanya "ok ke x nih?" cepat2 sy ckp sy ok despite nurse tu kata,"kenapa nampak mcm x ok jer"... Sebenarnya tu psychology la tu.. Org kata everything is in ur mind tp somehow... sy rasa sesak nafas gila2.. dan nurses panggil doc, pasang mesin yang bunyik tet-tet-tet-tet kat kuku tu.. Further check... muscle pain bukan jantung...

Sepatutnya mesin ubat tahan sakit tu bukak pagi ni sbb sy x brp stabil, nurse ICU tu datang semula few hours later... Dia nasihatkan banyak exercise.. dan kuatkan semangat..

Then bila smernyer ok.. Cik Ha (another auntie). sorong saya ke bilik wad biasa...
Fuhh lega... yg susahnya udala...sbb adik dia x leh nak g bilik air sorang2.. even tgh2 mlm pun kena kejutkan dia...

Diarhea still xilang lagi.. berapa kali ntah tukar baju... Giloss..

Mommy datang lagi.. feeling better...doc kata kalau smer ok esok boleh balik.. another jap kat perut... 2,3 ari depa asyik diskas kata kesian kat patient sebab jarumtu bapakla besar.. syukurla masa 2 org housemen tu dtg cucuk x sakit sangat pun... tapi lepas zohor badan sy suam2 dah...

Pah's parents dtg melawat.. bak betul diorang despite bukan kenal pun... terharu rasanya coz dia bwkkan nasik..

Lepas maghrib, another cucuk kat bahu... Cesss x ble tahan.. sakit giler2... nursetu datang demah ngan air panas..


23/11 Thu
Punah harapan nak balik sebab smlm 2 kali check suhu saya demam. Tension betul.. pah dapat balik lak tu...

Lunch - soft diet... No offence, tapi mmg x der selera betul... Uda beli nasi ngan kari kepala ikan.. yummy.. Pah's MIL kasi ikan bilis goreng.. Alahai sedapnya..

Dah boleh jalan ke bilik tv..tapi nak duduk-bangkit tu punyala azab...tu belum kira diarhea lagi...

Oh ye..this morning the housemen cakap, diarrhea tu sebab masa opt diaorg found ada jangkitan kuman kat bawah (don ask me bawah mana... i also dunno)then diorang taruh ubat (again.... don ask me ubat apa)... sebab tula diarrhea..

Reminds me of Erich Segal's The Doctor- We might not cured u, but at least we can tell u why u died.

Neways... felt much better 2 day... tangan still sakit, nak bangun still azab... t pedulik apa.. bila rasa ok sket jer... misti sy exercise sket2..

Xsabar nak balik umah sbb shidah pun dpt balik hari ni...

Sbb mood ok kot.. nurse pun rajin datang melayan... attendan hospital tu pun rajin datang sekali... mungkin depa nak hiburkan kot..Tapi tu la... bila depa nak ckppasal operation jer I refused to listen...

Told them..x sangka langsung jd teruk mcm ni


24/11
Pagi2 lagi dah mandi. Konfiden ble balik sbb smlm x demam. Diarhea pun dah kurang..Terus exercise...

Bila doc kata ble balik... badan pn rasa ringan..dapat surat ubat n bil terus g bayar sendirik... berpeluh2 la makcik!!!... ntah brp kali berentisbb penat... pedulik apa.. janji balik...

Lupa lak... on the way terjumpa ngan org ICU yg jaga sy ari tu...thanked her... dia mcm terkejut coz syjl sejauh tu... but i told her... ni smer galakan dia sh kuatkan semangat n bykkan exercise.. Hehehehe rasanya pas ni tobat dia x kasi nesihat mcm tu dah... Mana dia nak tau ada patient cenggini eh... tapi she advised me suh berenti bila penat and jangan paksa diri sangat... I couldnt agree more sbb a few times rasa nak tumbang jgak..

After Jumaat Acho and Mommy sampai.. Doc kasi 2 kotak ubat utk cucuk kat perut by the nearby doctor..dan berbakul2 nesihat dari nurse... Hehehehhe..they meant well...
Among others are..
a) Jgn mkn makanan yg gatal2
b) X leh angkat berat2
c) Jalan pelan2
d)Habiskan smer ubat doc kasi
e)Jaga operation site betul2 jangan sampai bernanah
f)Banyakkan buah
g) Banyakkan minum air
h) Jangan datang lagi sini...hehehhe

Yang last sekali tu saya mmg setuju sbb rasa serik betul..

Bila sampai umah.. rasa mcm...

errrr
mati hidup semula kot....

7 comments:

zino said...

apa sakit dia sebenar ni.. dah galak kali kata masuk spital.. semuga semunya ok.. dan dah kembali sihat..

zino said...

so tak jadi le cuti2 malaysia..

Kengkawan said...

beransur ok dah pakngah..alhamdulillah...ala..kena dukumah la sepanjang bulan ni nampaknya..cessss!!!! pakngah g mana?

ninest123 said...

links of london, marc jacobs, toms shoes, thomas sabo, doudoune canada goose, canada goose uk, moncler, louis vuitton, hollister, montre pas cher, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, canada goose, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, wedding dresses, juicy couture outlet, canada goose outlet, louis vuitton, replica watches, juicy couture outlet, moncler, swarovski crystal, bottes ugg, ugg pas cher, louis vuitton, pandora jewelry, pandora jewelry, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora charms, moncler, ugg boots uk, louis vuitton, moncler, moncler, moncler, canada goose, canada goose outlet, karen millen, moncler, moncler outlet, canada goose, swarovski, coach outlet, supra shoes

ninest123 said...

oakley, valentino shoes, ray ban, insanity workout, instyler, hollister, soccer shoes, nike air max, bottega veneta, converse, nike roshe, beats by dre, ralph lauren, nike trainers, louboutin, new balance, converse outlet, hollister, longchamp, north face outlet, soccer jerseys, birkin bag, nike air max, lululemon, asics running shoes, lancel, ghd, mcm handbags, chi flat iron, abercrombie and fitch, hollister, mont blanc, herve leger, nfl jerseys, iphone cases, reebok shoes, vans, nike huarache, baseball bats, mac cosmetics, wedding dresses, gucci, ferragamo shoes, p90x workout, vans shoes, north face outlet, timberland boots, celine handbags, babyliss, jimmy choo shoes

ninest123 said...

ugg boots, converse pas cher, nike air max, michael kors outlet, coach purses, north face, hogan, replica handbags, coach outlet, michael kors, oakley pas cher, nike blazer, true religion jeans, true religion outlet, michael kors outlet, timberland, nike roshe, true religion jeans, nike air max, sac guess, new balance pas cher, michael kors, mulberry, north face, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, abercrombie and fitch, michael kors, true religion jeans, hermes, burberry outlet online, michael kors outlet, nike air max, kate spade handbags, burberry, ugg boots, coach outlet, hollister pas cher, hollister, air force, michael kors outlet, lacoste pas cher, ray ban pas cher, ray ban uk, lululemon, vans pas cher, tn pas cher, michael kors outlet, ralph lauren uk

ninest123 said...

replica watches, jordan shoes, longchamp outlet, air jordan pas cher, cheap oakley sunglasses, christian louboutin outlet, longchamp pas cher, longchamp outlet, sac longchamp, tiffany and co, ray ban sunglasses, louis vuitton, nike free, tiffany jewelry, nike air max, polo ralph lauren outlet, ray ban sunglasses, ugg boots, ray ban sunglasses, chanel handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, louboutin outlet, louboutin, louboutin pas cher, prada handbags, prada outlet, kate spade outlet, longchamp, louis vuitton, uggs on sale, michael kors, nike outlet, louboutin shoes, nike air max, gucci outlet, nike roshe run, air max, nike free, oakley sunglasses, ugg boots, ralph lauren pas cher, replica watches, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, burberry, tory burch outlet