Monday, December 31, 2007

Ehhh ari ni last ke?

here few recaps

the bestest - the 1st 8months of 2007-> x mungkin berulang dah kot.(according to dr z)

the scariest - wen i had to call dr mel sbb konpius n tertekan

the happiest - sangat sangat sangat banyak..

the most dissapointed moment - when dr z dgn muka x bersalah ckp ooo yg sebelah kiri ni mmg dah rosak la...even x removed tp dah blocked x boleh pakai lagi, its very unfortunate u hv 3 of them"

achievement - 31/12/07 ----> something i wont share with anyone..




Ehhh ari ni last ke?

Sunday, December 30, 2007

Lucky

makin tua saya makin respek pada orang yang nak berkahwin... susah tu nak jumpa org yg boleh kita terima seadanya... at least norizan adnan x jumpa2 sampai sekarang..

on dec 29 along, anak pakngah kawin kat cheras. since jemputannya tru e-mail je.. n norizan adnan mmg sgt pelupa so pagi2 lagi sy mengonfemkan ngan pakngah betul ke x kenduri tu on that day..
nasib baik betull.. kot x mau kena pangkah ngan et..

i took my niece, Ya as well... sbb pas tu nak bwk dia jln2..

kebetulan plak a week before et dah 3 kali g ke kawasan perumahan pakngah tu sbb anak kak gee kawen. 2 kali g recce the third time tu g kenduri kawen.. makanya bila nk g umah pakngah yg kebetulan lorong belakang umah kak gee tu sgt mudah la.. cumanya in d beginning pening sikit sbb xder sign.. tp tu salah norizan adnan sbb x ingat nama along... isk isk

meriah betul majlisnya.. sgt la ramai org.. the food was superb too... but we were a bit ill at ease sbb except pakngah, yg lain sapa pun x kenal.. so sementara tunggu pengantin tiba, kitaorang pun menyembang la berdua.. kesian Ya.... pening kot dia dgr 2 org ckp x henti2..

pas tu we went to pavillion... then terjumpa lak jam gu*ss yg gila babas murah... since membeli jamtangan x masuk dlm agenda so kitaorg g starbucks dulu... tu namanya tempoh bertenang... lepas abis segelas kopi yg x tau nama, dan et yg asyik mencucuk suruh beli jugak tu we walked back to pavillion n bought the watches for sentimental reasons...

et said -dulu masa balik dr obersea her late sis gave her a watch pas tu ilang. since then dia x pernah dah ada jam tali kulit.. (tp baru je thn ni dia beli jam gu*ss)

me - early this year i bought jam gu*ss jugak.. mahal tu... tiba2 ilang pulak..dahla ikat perut nak beli... sedih tau... afterall jam yg di tgk tu reminds me of jam yg ilang tu...

make short kitaorg pun beli la sorang satu guna kredit card et coz i m short of cash..... n terus pakai walaupun waktunya belum dibetulkan lagi...

so kot sapa2 ternampak 2 org pompuan pakai baju kurung n kebaya kaler biru ngan budak pakai blouse pink yg jalan sambil kejap2 tgk jam.. tu kitaorang la tu...

pas tu baru terhegeh2 cari surau sbb x sedar asar pun nak abis... x beriman betul..

before went home we stopped at mydin, membeli segala mak nenek untuk kids' minggu silaturrahim . sedar2 kat mydin tu pun dah di announced suh kuar...

tapi on d way nak g parking tu sempat lg beli few things yg mmg masuk dlm agenda.. kiranya abisla kerja saya sbg ajk hadiah. yahooo!!!

x sempat pun nak dinner sbb et asyik suruh balik cepat je... hehehe memang patutla kan coz it'll takes 2 hours drive nak sampai umah...

tp sampai kat sg buluh... satu kejutan berlaku... jumpa Jie... he was otw home lepas golfing kat rawang, we decided to meet there , afterall nak kena stop jugak sbb nak solat n nadia pun dah lapar... i havent see jie for ... err sgt lama dah rasanya...

tapi kejutan yg sebenar2nya ialah bila sampai umah i received sms fr et, she said the watch is for bezday pezen.

errrr... i tot my birthday is on feb 5th every year...

waaaa.....

Wednesday, December 12, 2007

Lessons from Tamil Movies

Honestly, mmg sejak sekolah2 dulu saya paling suka tgk cerita tamil. Bagi sy ceritanya jujur. I m d believer of filem kita wajah kita (HIDUP FINAS!!!).

In my humble opinion it mirrorred their beliefs, faiths and life in a way it should be told. The storyline is original too. Unlike hongkong movies wic (sometimes la kan) a real duplicate of hollywood.

Tapi takat tu je la sebab2 yang saya nampak.. Bila dah tua-tua ni jarang je la sy tgk tv..

But something our boss said today is an eye opener..

Dia kata dia suka filem tamil sebab penuh dgn nilai2 moral. Cuba tengok .. (dia cakap la kan) kalau dlm filem tu abg misti jaga adik2 dia sampai bila2, isteri takkan melawan cakap suami, menantu macammana pusing pun akan hormat jugak pada mertua..

errr.. yang tu saya x nampak lak sebelum nih...

etika hidup diorang memang hebat la.. kata our boss lagi.

it reminded me of cerita bersiri jelatang kat tv3. tengok sekali pas tu rasa... mcm x bermoral jer cerita tu.. nak kata ada nilai pengajaran yang dia nak tonjolkan ... x nampak pulak.

berbalik pada cerita tamil tu.... sy teringat masa kat spital thn lepas, sebab muka saya asyik moyok je kot so ramai la (2,3 orang je sebenarnya) staff yg dtg menghiburkan.. tak.. diorang idakla sampai menyanyi!!!... hhehe tapi one of them bercerita pengalaman dia tgk pelawat berbagai bangsa datang melawat pesakit..

tp from her experience, indian la yang paling caring sekali.. kalau datang tu siap2 berlama-lama, sembang2, peluk2.. makan pun sama2... compared dgn ada yg dtg 4,5 minit pas tu terus balik.. affectionate betul indian ni..

well, upbringing is very important. mcm dlm tamil movies tu la...

rasanya dlm previous entry sy pernah tulis, sy x pernah jumpa lagi india yang jahat...

errr.... sadly to say.. after HINDRAF issue tu... please forgive me for being a bit... sceptical..

may be i read mainstream newspapers too much kot...

Monday, December 10, 2007

part 2

Here r few more pics.





Actually they were shooting for movie.. The food was meant for the crews.. Cesss!!!.. tajuk movie dia, " 2 fist 1 heart".. sbb dah malu kan.. amik je la gambo.. konon2 buat muka x bersalah.. tp x leh nak upload sbb ntah mana wire kamera tu.. uda pun x jumpa...



Ok here r few things yg pelik sket pasal perth

1. kedai tutup kol 5.30ptg.
pelikpelikpelik... pas tu apa saja la xtvt diorang nih? yg ni mmg x faham betul.. takat opis tutup kol 5.30 ok lagi...

2. flower arrangement sgt cantik. sbb tu kitaorg amik gambar ngan florist. and siap amik gambar bunga lagi kenkonon nanti buleh buat sendiri.

3. aussie sgt berdikari..
most of the shop i went, manned by shopkeeper only. takde shop assistant semua. see the lady in white shirt? she sandy, tourist guide kat Canal merangkap drebar bot sekali. Mr John pun tourist guide-cum-the-bus-driver too. ada lagi satu gambar (tp xleh upload la) a man tukang hantar groceries dtg pagi2 hantar brg ke hotel sorang2 je naik van. bayangkanlah berat x berat kerja dia. kot kat malaysia, van hantar rokok pun guna 2 pekerja..


4. terrace, street, road, highway?
highway tu macam tau la.. even mr john said highway tu xder toll except kat bandar besar. yg lagi 3 tu apa lak bezanya? after much thought he said, it just a name.. just like in british u have brook, river, stream and apa tah lagi dia cakap..
btw we stayed at Adelaide Terrace. every morning while enjoying my morning walked i tried to spot the diff between terrace n street ( coz kat jalan belakang hotel tu nama dia Hay Street) tapi x nampak pun bezanya dr segi fizikal.


5. errrr... backpack is better..
since ostolia is a very very big country... n if u really wanna see it all, not just few places u hv seen in tv, forget the tour agency.. explore on ur own is much better option.

6. halal food.
Ada dan x mengecewakan.. Our favorite is Ole-ole reastaurant and Mahsuri restaurant. Nak kata sedap sangat2 tu, mana la nak sama ngan kat umah sendiri kan.,.. tapi sedap la jugak..

7. forex
kot nak tukar duit, sgt2 jimat tukar kat malaysia compared ngan tukar kat obersea, except kot g vietnam la.. sbb dong (matawang dia) xder kat malaysia..


8.lingo
iskk.. whenever talked to local i hv to give my undivided attention to em.. kot idak konfem x paham.. agaknya diorang pun rasa yg sama kot... pelikla.. rasa mcm ckp ngan org jawa lak..hehehe

9. cold summer
i used to think that summer equals to musim panas. it is... to mat sallehs.. therefore one of them asked me why did i put on my jumper.. kat kg saya panggil jumper tu sweater je.... ataupun baju sejuk.. masalahnya sgt sejuk la.. it was windy... even kat tepi laut i preferred berjumper lagi.. n siap berjemur... now i understand napa org putih suka berjemur kat tepi pantai... mcm kenapa org arab suka tutup muka masa kat arab.. certain things kita cuma faham lepas mengalaminye jer..

10. kisah cinta yg baru bermula.. ehem2 ehemmm
masa sekolah atau muda2 dulu biasala bergossip2 mengenenkan orang ni... tapi bila mengenenkan org tua rasa thrill dia lain mcm sket. x berani la nak sebut nama tapi kak bedah n i dah sepakat kalau jadi la diorang ni even x dijemput pun we will come..
tapi si lelaki tu ( a divorcee in his 60s) asyik kata.. x kan adanya...
si pompuan tu pulak.. (single in her 60s)0... x siapa yg berani dapatkan komen dia.. hahaha..

Wednesday, December 05, 2007

Ke Pekan Langkap









Tu Mr John, our tourist guide. Mug yg kecik2 tu ialah teh kambing (billy-tea).. it was served with errr lupa la plak nama roti tu... tapi Mr John, knowing how banyak songeh we were abt food keep on saying ,"it just flour and water"


Apsal dalam tv kanggaroo nampak ceria je.. Unfortunately these roos memang tgh malas nak layan orang kot. We were at Caversham Wildlife Park. The lady in cowboy hat is Paula. 2 orang makcik dlm gambor ni sgt kayo.










yg ni kat raeburn fruit orchard. kat sebelah sy tu namanya cikgu bedah, dia sangat2 kayo jugak. Nampak je cenggitu, bila dia shopping... wuishhhh ..(semua dlm trip kali ni gila babas kayo except norizan adnan)




Tajuk entry ni cenggini sbb masa sampai tu pakcik Mat Ta ckp, "kot cenggini kira-kiranya ramai lagi orang kat pekan Langkap"..

tergamak dia membandingkan perth ngan pekan langkap... kot teluk intan x pa lagi.. tapi sungguhpun cenggitu Pakcik Mat Ta ada Merc baru... income dia seminggu pun 5 angka (x kena mengena).. maafkan la dia..

overall perth memang sangat sunyi. Opis bukak pukul 9. subuh masuk pukul 4.40a.m. Kol 6 dah terang benderang... every morning at 7 i'll take my morning walk- sorang2 sebab my roommate, kak norma x suka jalan kaki...

believe me it was very quiet. ada dua buah kedai je yang bukak, kedai paper ngan supermarket yg bukak kol 6.30a.m.

our tour started at 9 too and ended at 7.00 p.m. sebab pukul 5.30 p.m smer kedai tutup. ada 2 kedai je yg saya tau bukak, both run by either indon r malay. kedai local sm er tutup..

kedai buku bible tutup lewat pada hari khamis je..

yg ni sy tau sbb after 7 p.m i'll take my evening walk (sorang2 lagi) sampai maghrib, pukul 8.10p.m

one evening on my way back from swan ferry terminal (its abt 20 mins walk fr d hotel) i saw few ppl gathered at roadside food truck.. ala mcm kat malaysia... kat petang2 ada org jual ayo kat dlm trak yg kat tepi nya dah dibukak tu.. dia jual la ayo cendul ke, jual fries ke... tapi kat situ xder la cendol..

sbb dahaga, so sy pun pegi la nak beli sekali... sambil nak beramah mesra la konon..

wpun diorang melayan sy ngan baik tapi diorang x jual...

x best la citer xder gambar.. masalah negaranya, x leh nak upload gambar sbb dlm kamera lagi satu sebab dah puas mencari x jumpa lagi connection wire ke pc..


apa2 hal.. tidur dulu la...

gud nite malaysia, wherever u r.. ceeeewaaaaaahh



Friday, November 23, 2007

Mohan

17/M/Sebelah umah sy.


His passion lies in singing... segala datuk nenek lagu dia nyanyi... I think his voice x la memalukan orang kampung sangat coz my colleague Man, the music teacher picked him lepas audition yg punyala ramai students datang..

Man ckp range dia luas.. i dunno range tu apa... tapi Man cakap penyanyi lelaki yg range luas mcm Jamal Abdillah. I don like Jamal, Anuar Zain ngan Brad Pitt saya suka la.. tp ppl said Jamal is a gud singer..
so basuically i guess Mohan is gud..


Eventhough Mohan tgh Spm skrg nih... tapi dia x lupa nak prektis nyanyi.. Since my bedroom opposite ngan tpt dia lepak2 kat umah tu... almost everyday dgr dia nyanyi..


Okla... tapi bila dia start nyanyi lagu "Ayahku kawen lagi " (of all song!!!) tertekan betul.. coz ari tu sy dengar his mom jerkah...

" asyik2 hang ckp ayah hang kawen lagi, mak x suka laaa.. hang sebut la mak pulak yg kawin lagi x per jugak"....

Actually lagu tu dlm album Rockafellar by Kristal.

Whoever composed that song misti dah kena sumpah seranah ngan makcik sebelah umah.. hahaha..

Tapi mcm x baik kan nyanyi cenggitu...

Sebab tu saya suka Micheal Bolton.. lagu dia tenang je... my febret is How am i supposed to live without u... Sampai ari ni saya suka walaupun x der kena mengena ngan micheal bolton.

Saya suka lagu2 Suhaimi Mior Hassan jugak... idakla merepek2... indah je..

Saya suka lagu2 tan sri Sm Salim. bila baby dpt gaji pertama dan dia tanya wat i want, definitely cd SM salim la..

Satu2nya album yg saya beli dari mula sampai skarang hanyala XPDC. Bila ilang saya beli lain... Tu kira minat abis la especially masa lead singer dia Mail. Ali pun bagus jugak.. tapi Mail sikit lebih best.. lagu dia.. errr sangat membina (watever that means)

Saya suka lagu Haazami, Ning dan ramai lagi...

tapi sy x beli cd diorang..

None of my febret singers' song ni Mohan nyanyikan...

Guess now byk sangat Indon song... Sampai artis lain xleh mencelah.. agaknya lah..

Mmg la catchy, tp iskkkk...

the last thing i want in my life is someone's dedicated "Kekasih Gelapku" song to me..penyanyai xtau...

or lagu "patah hati" (penyanyi x tau..)


P/s... my alltime febret malay song is sepohon kayu daunnya rimbun...

Thursday, November 22, 2007

Musim Kahwin

It started off with Kak Ma, a year older than me.. tetiba out of d blue kasi kad kawin..

Then N, my classmates since Standard one sampai Form 3.. wrote abt her in my last entry..

Then, Oeen, my classmates-cum-group discussion mate sent wedding invitation last week.

Then, when i went to school last Tuesday i saw Ahmadi's gold wedding-invi-card. He's a year senior than me too..

I cant help but asking this question..

Apsal smer org (almost seusia saya) berjemaah kawen thn ni?

I remember someone yg wajar x disebutkan namanya cakap.. Kahwin tu optional je... Bagus idea tu... But I dont think ustaz2 setuju.. For those yang memilih untuk berkahwin, congratulations! semoga bertemu dengan bahagia yang dicari.


Dlm satu cerita yg langsung x berkaitan,

my neighbour is busy preparing for her eldest daughter wedding feast. while her not-so-early-riser neighbour kuar sidai kain, she was greeted by numerous people..

on monday bunch of well wishers.. looks like distant relatives..

on tuesday, pakcik kedai runcit came with a lorry of groceries.

on wednesday, pakcik pelamin whom i know very well coz he was PTA's President and I was the Treasurer. Was ok...

on Thursday, Pakcik dan balaci pasang khemah..

All happened in d morning, waktu sy nak g sidai kain, kebetulan lak ampaian tu memang betul2 sebelah umah makcik tu... Tertekan la jugak sebab misti diorang konpius apsal la matahari dah tinggi baru nak sidai kain..

Tomorrow will be super busy i guess... with more relatives will come. On Saturday will be hari masak2, wic normally my house will be tempat parking... and the feast or big day will be on Sunday.

Dont get me wrong.. Makcik sebelah umah tu baik orangnya.. dia ok. Anak2 dia pun sy suka despite Mohan siang malam asyik nyanyi.. x kisah sebab sora dia memang sedap pun..Apart from tertekan nak menyidai kain, sy memang suka bila jiran2 buat kenduri kawin ni.. Sebab nanti makcik2 yg datang tu akan tanya..

Cikgu bila pulak?..

Bagus kan soklan tu.. and I'll fly to Perth on Sunday morning...

What a coincidence.. huhuhu..

Happy Holiday Folk!!

Whatever... just be Happy..


p/s I hope i can talk to Mohan (adik bakal pengantin sblh umah yg dah berbulan2 asyik prektis karaoke) jgn la nyanyi lagu ayahku kawen lagi time kenduri kawen nanti. Tak sesuai la Mohan oiiii!!!! Xder ker lagu yang mulia sikit? hehehehe

Monday, November 12, 2007

My (best) friend's wedding

N kahwin.

dulu2 dia pernah cakap, kalau sy yg kawin dia xkan balik kg. She is a lecturer in Penang Matric College. tapi saya x kawin sebab anuar zain, ella dan george clooney pun x kawin jugak. macam mana pun bila N kawin sy kena pegi jugak sbb umah dia betul2 belakang umah saya.

I m so happy for N. Knowing N since we were in Std One in 1980, i expect kenduri dia ala2 koboi je la. Dia ni memang x suka bergaya dan suka yg simple2 jer.. Judging from the hantaran,i guess she really changed. It was so beautifully decorated or i our own word, "sangat beregek".

She looks stunning in her tailor made wedding dress. At 167cm (ukuran time sekolah) xder saiz kat bridal house nak sewa baju. She carried herself gracefully on that day too. Smiles planted-readily-on her-usually-serious-face. She really changed. Guess she really found the right man.

Since she looks so happy, makanya, sy pun happy jugak. Despite most of d makciks teased me, next will be my turn. I dont mind actually, because i m used to that question. Kalau doktor yang bijaksana pun boleh tanya soklan tu, ni kan makcik2 ni... dah rabun kot diorang nih. pompuan cantik macam saya ni sapala yang nak. isk isk isk


But i m so happy to be spoiled by some silly questions like that.

Cuma ada la saya a wee bit naik hangin sikit.em em em... tapi makcik ni mmg a wee bit melampau. just because anak dia, same age dah kawin dah ada anak 3, doesnt mean she has right nak kata N and I macam2. She was there on d wedding too. When she gave hurtful comment, "apsal la xpanggil mak andam, buat pelamin, buat ini itu.. bla bla".. N was quiet.

"Suami dia ustaz la makcik, xsuka beregek sumer tu.", i was mereka2 cerita. N's husband is Chemical Lecturer too, just like her. The makcik will learnt later.

Seriously, if N nak berpelamin, mekap2 she can afford it. But this duduk bersanding and vain-vain thing is really not N. She is a simple and practical lady. She's well-educated too. There are people who go extra miles to make sure her/his wedding as grandest as possible. Its really up oneself.

There's also people like N who can afford luxury but loves simplicity. And i respect her for that. Thats y we r frens and the makcik-mulut-laser's daughter is not.

Afterall, birds of d same feather flocks together. masa tgh hangin tu sy teringin nak ckp mcm tu kat makcik-laser tu. tapi x sampai ati.

Moral of d story, kot g umah org kawin tu, jgn nak komplen mcm2. Org tu pun misti dah pikir pjg sebelum buat apa2.. suka ati dia anak kasi bunga telur kaler jingga ke, bekas kristal ker, nak taruk pelamin 18 tingkat ker.

Isk..dah keluar topik lak...

To N and her hubby, Suhaimi Zulkarnain bin Ayub. Selamat Pengantin Baru semoga yang baik akan terus berterusan. Aminn..

Friday, November 09, 2007

Safwan Saad

Lately ada banyak perkara yg mengonfius dan irritated me. It was confusng and irritating when i was asked to receive the best academic club last friday, during hari Anugerah Ko. I was grateful on d winning tp apsal the advisor lak yg amik adiah instead of club presiden? as d latest saying goes, Lembu Punya Susu, Babi dapat nama. cess..

i kept my dissatisfaction myself until i had time to see the Co Senior Assistant. i m d believer of all questions must be posed to d right person.

There was i on Wed morning, asking for clarification. He kept defending his decision, helped by Kak Ani, Humanity Senior Teacher. I lost the argument but doesnt mean that i agreed, it just that they have present their arguments well. I m lousy debater. Wont repeat their salient points here, karang dah macam self wrship plak, coz yg menang tu saya.

The system this year was, one class, one club. I got 2 An Nur wic i''ve been tcg since last year. Seated on d front row is Safwan. Timid, quite and rather slow boy. Banyak kali saya tunjal dia masa form one sebab homework asyik x siap and a bit stammered bila suh bercakap. he failed my paper miserably. mau x hangin..

I know, its wrong, but i m human too. I just knew d truth during mid year open day, when someone told me, safwan is not qualified to sit in A-class if not for his mother who persuaded Kak sha, our boss.

The source told me, his mother sangat sangat serik with his elder bro whom sangat sangat nakal and thats y she wanted safwan join A-class to avoid peer pressure. Even sangat sangat nakal tu pun dah macam understatement to describe his bro.

I respect his mother's determination, felt awful with what i've done to safwan. very insensitive teacher i was.

when i was appointed club advisor, naturally i used my vetoed power to select safwan as d president. i know others were not so happy wit my decision, but i told them my reason, "he was d only one without jawatan apapun, and you always bullied him too, its not fair. we should give him a chance to proof is ability".

in d beginning it wasnt easy.. pendekkan cerita, slowly he developed self confidence and were well accepted by his classmates too. Ni pendapat saya secara peribadi la..

this month when i heard two of his teachers puji safwan's study improved tremendously i know, it has nothing to do with me coz they didnt now i was overheard but i cant help feeling a lil bit proud of my miniscule contribution (yg saya sorangje sedar).

In my humble opinion, he is diff person now. Being d club president definitely had put some positive effects on him.

When one of d teacher said, "sekarang dia lebih baik dr beberapa orang dalam kelas tu", please forgive me for being in d cloud nine. Again, saya sorang je rasa gembira x tentu pasal.

Because of that, its my dream to see him on d stage receiving d award and i wished his mother will come to. Her effort had paid off. errr afterall, safwan never received any award/presents at school. Wouldnt it wonderful if he gets one?

As a person, i have to respect others opinion too.

Frankly, seeing safwan receiving the award from Me, in front of his classmates later... well i must say.... errrr Safwan's transformation is d best gift for a teacher like me. Therefore i've booked a rather expensive holiday trip to reward myself.

Welcome to my world. when i've worked on something, xpeduli la orang sedar ke x, orang lain perasan ke x, org suka ke x, my self satisfaction comes first. hehehe..


i think, i m the happiest teacher on earth, at d moment.


p/s kids... if u read this, writing abt safwan doesnt mean that i belittle ur contributions. it just that u were so lucky coz u had better head start, whereas safwan never had a break before. i must confessed i m grateful having kids like u all, who always be with me tru thick and thin. did i said i love u all before?yes.. all the time

Crazy week

Monday
Ist day fasting. I know... its a lil bit late coz it was 24th Syawal oredi. Couldnt help it. Due to my chaotic body system (chaos to doktor yg cakap, body sistem to saya tambah sendri), i couldnt fasting as normal as i want to. Byk kali terkensel... tp masalah kesihatan tu bende kecik je kot dibandingkan ngan lack of self discipline. isk isk isk


Tuesday.
Final meeting. I blow up my top. But then i just hate Mr-goody-2-shoes attitude. After 4 years talking abt 'centralised", when the documents missing he blames others. What is the use of checklist systems where everyone should get person-in-charge signature to verified that the documents have been submitted? Later when the problem arisen, d form teacher lak yg salah. Kalau tanya sendiri x apa jugak, ni mintak tlg org lain handle while saying the previous teacher was d culprit. Eh hello? Unfortunately the unfortunate teacher was me... u make a big mistake mister. Co
He was adamant that he didnt said such thing. He even asked me not to hear "cakap orang".. Yeah rite..everything was in the meeting minute man! Not surprising when he blames the ex-councillor and even the gardener. I had enough of his-blames-anyone-who-is-not-around attitude. One thing for sure, kalau saya dah tua nanti, saya x nak jadi macam dia. Life is about choices, guess.
had a sleepless nite.Et called and insisted that i need a vacation. I cant, coz Im broke.. Cehhhh!!!

Wednesday.
Not a bright day considering the yesterday's heated argument still had extreme effect on me. Like thats not enuff, i also had Nilam Accolades Function to take care of today. And the caterer mengenselkan dirinya...
this accolades was our ad hoc plan. Without budget and help from others (because every one was damned busy),Feeza and I worked around d clock to make it succeed. honestly, I thin Feeza worked harder than me.
Early in d morning went to see Makcik Ani kantin and dengan bakat mengayat kelas satu i plead her to prepare the feast. She was reluctant coz it was short noticed, tapi pas tu dia terpaksa la setuju kot sebab sakit telinga dgr norizan adnan merayu. I promised her i'll clean d dishes to make ammend. I even offered to take her to d market if not that i had to work as a receptionist that morning.
oh yeah.. we had Form One 2008 registrations. Kids from 4 schools in d neighbourhood came. I kept smiling and wishing them 'selamat datang'.. Its errr... funny.. coz everytime the van or car or any means of transport entered the school compound, once the driver switch off the engine, i will greet them with huge smiles... rasa nak koyak mulut berpuluh kali ucap selamat datang. isk isk..
But i love my job. I love seeing all the excited faces with shy, curious smiles smeared on their faces..
this job ended at 11.30 a.m and the Nilam Accolades started off at 12.00 noon. Then my class started at 1.05 - 6.40p.m
It was exhausted. At 4.00 i was flat, luckily it was my free period. What a day..
Forget to mentioned the headache i had to endure because Hotsprings trip wic we could not carry on due to some technical problem. It was schedule on d next day, kids dah pun kutip duit. Pity Rizlan as well coz he had put on extra effort on it.
But then there r steps we have to take to ensure kids safety. Failing to do so will jeopardizing our career. To be frank, it was devastating.

Thursday
Last nite i watched an amazing tamil Movie on TV2.Tajuk x tau but it was incredibly awesome. Even Uda yg xpernah seumur idup tgk citer tamil pun sanggup tunggu sampai kol 12 mlm.
One thing for sure the movie make me rather tertekan coz d ending is not something that i expect too. Not going to elaborate here coz i have told sundry and all abt d movie.
So on deepavali, i secretly wished will see equally good tamil movie jugak. I was dissapointed. Most are typical tamil movie. Too much cliche, slapstick and d d plot was very weak. Pelakonnya pun kot x rajnikant, some other matured and overweight hero. Sgt bosan.

Friday.
Morning rain. Accompanied mom to d market. My fifth day fasting. I was a wee bit dizzy. One thing i like about d market, its-everyone-knows-ur-name place..
when i was wandering there,a pakcik called several time, "Cikgu,kat sini".. Oh my god, he was talking to me. How d he knows i wanted to buy newspaper? Isk .. the newspaper seller keep changin his place coz all shops had been eradicate to give way to... errr i m not sure.. guess election is coming soon..hehehe
Mommy went to Makcik Limah house for wedding feast preparation. I went to Slim rver after completing house chore, partly to bank in somemoney for holiday trip and mainly to see my favourite beautician, yan.
I just went to school at 2.00p.m. everyone was so busy with year-end work. hardly had time to make small talks. Well i overheard Nora pouring her dissapointment coz x dapat transfer. I didnt interupt coz I m sure if she wanted to tell me she'll do so. Obviously I wasnt in her list of confidante so I keep on dug my head deep on the exam sheets.
I heard Cikgu Mie also got transfer. i really fond of him, especially this year , I've oredi after kak Sha transferred. i told him,"saya sgt sedih" but he teased, "kenapa muka mcm happy je"..
Couldnt help it maaa becz at that time i received gud news and cant wait to share wth Sathiya. The gud news was i've oredi told ayu that i wish she could give good classes to sathiya because he is a better teacher than me. Weird, coz some teachers berebut nak ajar good classes , and i don think its fair when one's asyik dpt kelas corot je..demotivated betul.. its not fair either when good teacher like sathiya x diberi peluang brush up our top students. wat a waste.


tu aje la citer dari isnin sampai jumaat.

Sunday, November 04, 2007

Sgt bosan

Sangat xder kerjaya la weekend nih.. my bestfriend yg dah jadi Kepala now is damned busy..weekend pun dia bantai kerja. I m so happy wth her being d head of remittance tp that also means we will have less time nak together-gether...

too bad..

and uda still somewhere in negeri sembilan attending a course.. well the bright side is i can melanyak her laptop.. hihikhikk

theres a wedding in my lorong. mommy n bros since yesterday dah busy g umah org tu. wic left me completely alone... sgt bosan and i even bantai marking exam paper dari subuh sampai isya' (tu exxagerate edition ok)..

Sekarang ni musim org kawen eh.. sana sini org kawen.. My fren N, the late Ana's sister is getting married next week..

next week? but she had no effort to call me up..sgt menyentuh hatila consodering we were kawan since darjah satu. but Siti dgn xbersalah consoling me, "dia busy la tu..kan banyak preparation nak buat."..

guess she's rite. buang karan je nak buruk sangka.

tp yg ni mmg rasa x puas hati..

i always had a very high expectation Majalah 3. Jarang je tengok sebenarnya tapi usually kupasan isu dia mmg best giler walaupun takat bawa masuk gajah dari afrikaje..

i expected the same when i watch it last nite...isu angkasawan...

why oh why fokus dia ala2 projek final year budak skolah jer.. apake pekdahnyer antar wartawan g moscow kalau takat nak baca skrip yg buat sendiri dan x berapa nak informative sangat pun.

Ingatkan ada la interview soalan yg bijak2 sikit... tapi... isk isk... lebih baik antar photographer jer kot cenggitu kesudahannya.. sama jugak tgk gambar...

I mean she's gud tapi definitely bukanla org yg sesuai nak cover isu nih... tawaq hebiaq je..

Ni kalau dibandingkan the way the other presenter yg cover isu tsunami dan ibadat haji dulu tu. Kerjanya biasa je, orag lain pun pernah buat jugak tp pendekatan dia tu, hebat betul. Betul2 menyentuh hati.

There's always room for improvement tho.

Teluk Dalam Resorts, Pangkor

I've been toPangkor numerous time on working trip.Honestly,even tho i love seaside but going to pangkor kalau x kerana terpaksa, memang x pergila...

i hate the jetty.sgt x larat tau ngangkat bag dari je ke stesyen bas tu. yg lain smer saya suka kecuali bab angkat beg sampai senget2 bahu tu..

last i went there on april kot bwk kids, excursion trip. tp yg tu ok sket coz kids carry bag.. hehe

so bila tau kena lagi ke Pangkor,rasa macam nak sorokkkan je surat panggilan tu. but i need the course very much, so i go.

in d beginning rasa nak hangin jugak (dengan diri sendiri)coz terlepas feri. mana nak tau ferinya 2 jam sekali dah la mahal RM18 compared ngan feri lain RM10 jer...

But then the put tag to our baggage and when don hv to bother abt that no more... tau2 naik feri dan later pick our bag kat lobby.. *skasukasuka*

ferry tu amik masa dlm stgh jam. sampai kat jetty teluk dalam dah ada bas yg tunggu. x yah pikir2nak bargain. bahu pun x senget angkat beg, so kira berbaloi la tambang dia.

sampai kat resorts, we were greet with welcome song. Mcm best dah la at that time bayu laut menghembus sepoi2 bahasa... sangat hebat betul..

x yah la cerita pasal service sebab kat mana2 hotel/resorts service lebih kurangjer... the thing that i lovemost at teluk dalam resorts is.. dekat betul ngan laut... mmg la banyak hotel tepi lat tapi yg ni rasa lain sket coz cafe dia stret tepi laut ngan ambience dia... rasamacam...nak duduk kat situ hari-ari..

besides Sekampung Cafe pas tu ada la kopitiam kat sini mlm2 ada live band. pas tu ada banyak games jugak.. tepi kopitiam tu ada swimming pool.
nak kata best sgt diorang nyanyi tux tau la..tp kot compared ngan fauzi ishak nyanyi... konpem org tu lg best.

pada malam2 yg dingin,lepas habis kelas pukul 10, we(kak weena, jah, sarah n i) duk tepi kolam tu dgr live band.. then bila smer or dah balik.. kitaorg terjun dalam kolam... midnite swimming ..sgt best. x kisah la sejuk gedi pun.

i love the food as well. tak tau la apa yg sedap,tp seafood dia rasa fresh sgt. Kak Weena yg cakap, since she's home science teacher so saya percaya jela..

chalet pun ok la. since chalet dia kat kaki bukit (just imaginela pandang daribukit ke laut) so kot anda suka tgk tv baikla jgn dtg sbb astro dia gagap.. wat d u expect kat kawasan bukit cenggitu..

tp dgn pemandangan yg cantik apa ke pekdahnya duk berkurung dlm bilik kan...,

btw, i rarely give attention kat segala mak datuk ukiran ke hapa.. but one of my coursemates (guess dia ajar Living skills)cakap ukiran kat resorts tu sgt cantik.

i'll definitely will come back next time.coz ari tu x sempat nak perati dan explore betul.. ye la dah namanya kerja kan...so most of my free time duk menelaah booklets,notes,handouts and segala mak nenek yg diberi..

oh lupa nak cakap.... kalau dtg jgn lupa bwk running shoes. the best nak explore is on foot sebab kat sini nampak selamat dan x crowded.. sesuaila ngan tagline dia.. a cozy kampung ambience.

gambo x sempat ambik la tapi sebab sgt busy...

Friday, November 02, 2007

foreshadow

makin tua, makin perasan bila kita flashback balik perkara2 yang terjadi sebenarnya kait mengait. Atau dalam istilah literature dipanggil foreshadow atau bayangan depan.

Contohnya in 1996 I joined RoundIsland Trip organised by Community Service Club. I hardly mingled coz all my gang (Ahmad, Zul, Izan,sal,Jie, Dei and liza) were there. Apa2 hal pun kita orangbuat hal memasing je...hehhehe..

Then in year 2000 my new housemate, ida told me dia nampak gambar saya dalam album abang dia. Ceritanya, waktu his bro n d gang tgh begambar saya tak pasal2jadi background kat belakang tanpa disedari. Jadi kawan2tu la namanya foreshadow.

Masa thn 2002kot.. saya start teaching P.E i read (ke dgr je) news wic stated dah sgt ramai guru PE yang x berkelayakan dan xder fokus mengajar PE. Unfortunately i am one of the statistic too. Therefore since then, almost every year dalam borang prestasi , kat kolum kursus yang diperlukan i diligently wrote,Kursus PE.

Finally, after 5 years, on 29-31 i was send for PE course for non-optionist teacher. I m grateful x kisahla dah hujung tahun dan next year baru leh apply apa yg saya belajar tu pun.. hehehe

Well... since reading Goh Tong's My Story biography long time ago, its very inspiring. When i read the news that a millionaire buy lunch date ngan another millionaire (thats for charity project) i dreamt of doing the same thing with Goh Tong. I even make several lists of questions i would like to ask him.

Spt ramai orang lain, kematiannya menyedihkan saya.

And in Pangkor, sewaktu beli tshirt untuk Acho, org kedai u tanya where i m from n i told him i m from Besout.

Him : Besut
Me :Besout la, besut tu kat ganu.besout kat sungkai, 75 km dari tg malim.
Him : Ooooo Tg Malim... tau.. tau..
Me : Tula engko ni... ce bawak keluo sket dr pangkor... kecik ati akak ko x tau kg akak..
Him : Sy dah merantau sejak abis skolah lagi..
Me : Eh... asal mana ni..
Him: Dungun..

Sebab norizan adnan suka bertanya gini la sejarah idup mamat ni.

Afte r abis study dia kije pelantar minyak tp x tahan.then sambung belajar n pas tu kije kat ganu jap. then dpt offer dia keje kat brunei, pas tu singapore, past to find a better life dia g new zealand. pas tu dia x tahan dan balik. pas tu dia keje kat malaysia then settle kat pangkor,kat resort tu la..

after few years dia fikir sampai bila nak makan gaji then kebetulan resorts tu offer satu lot kedai so he tried buat bisness. It was.. ok la... dia kata..

Future plan? business expand?... i know sy memang suka bertanya.. kebetulan plak xder customer ari tu sebab most of my crsemate g shopping n the rest either main water polo or beach volleyball..

dia pun citer he and few frens tgh dlm plan nak manage a hotel in Lumut?

"what d u mean by manage?" i was told cikgu sgt banyak songeh.. hey..xtau kena tanya maaa.

citernyer panjang...

pendekkan cenggini la.. there's a hotel yg owner dia x berapa larat nk manage and the plan to takeover. Diorang just bayar monthly rent je.. bunyinye senang je.. tp tedious... Most of the time mulut saya pun ternganga..

So kalau dia tipu korang yang baca entry ni pun kena sekali la... tapi takkan la... so let say he's telling me d truth n satu hari ni dia kayo... dah la hensem... so i can brag yeahh i know him.. hehehhe

saya pun terus snap gambo dia.. dia sgt humble wpun deat 80kali saya ckp "waaa kagumnya" dekat 80 kali gak dia cakap dia baru mencuba jer...

honestly sy memang kagum pada org muda (yg hensem hehehe) bercita2 besar dalam dunia perniagaan. hebat kan...

i told all n sundry abt him..

soklan biasa kengkwan..

DIA DAH KAWEN KE BELUM?

lerr.... x der semangat korporat betul depa ni. yg tu sy tau i juat ask abt his business er.. soklan peribadi x masuk dlm agenda. even nama dia pun sy xingat..

Errr.. ni la masalahnya .. he gave me his biz card..tp ye la kan dah la resorts tu tepi laut pas tu swimming pool pun tempting gak... bila tgk air mmg x ingat mender dlm poket.

kesudahannya biz card tu x dapat la nak diselamatkan..

tapi who knows in 20 yrs time dia jadi org terkayo kat mesia... dan dia akan ingat customer yg banyak soal dan sentiasa doakan dia berjaya ni.. ehem ehemm

aminnnn..

p/s since im using uda's laptop so x brp reti nk upload gambo dr digicam kat sini.. aje yang tengin eh...

Sunday, October 21, 2007

Now what...

I rarely talked to Acho, my bro. Guess, we don have much to say.. except... well...

there's a disturbing news i found in Utusan Malaysia few days before Hari Raya. berita pun kecik je tersorok lak tu. Its about complaints from people who failed to receive their dividends despite the ehem ehem promised it will be paid months earlier... it is the first time katanya...

Last year, it took me a very very long time (ada la setahun kot) before i finally get my premium cert from the ehem-ehem. Was told by the person-in-charge it was unusual to be that long. hmmph... selalunya idak la cenggini.. katanya...

Pada pendapat peribadi saya, ni lah masalahnya kalau "org itu" diberi kuasa. This is not his first time buat mender yg reckless. No elaboration tho.

Unfortunately Acho x sempat nak komen pun coz pas tu live telecast yg kitaorg tunggu2 start..

I almost forgot about it until when i heard that the interview given by "orang itu" tonite. He really spoilt my nite..

dah la smlm saya baru perasan road tax mati... Dah seminggu lak tu... Ari tu selamba je g KL... nasib baik xder road block...

sgt reckless jugak tu... sama mcm "orang itu"...

tapi at least saya x jadi politician..

huhuhu

Friday, October 12, 2007

Lama betul x updates

Benci betul long break.. abis semua orang terkejar2 nak siapkan kerja.... ari tu ingatkan friday baru cuti.. then tetiba thursday pulak... tension betul.. x kisahla ni cuti raya pun.. cuti kena la plan awal2... ni tetiba je cuti... hangin hangin...

mcm hari tu... dah gila2 prepare utk weekly assembly, tetiba ustaz Arif dismissed the kids, he said memang ari tu balik awal.. i was like... my closest frens masa kat u cakap bila saya marah macam singa... it was baby singa je masa tu rasanya sebab walau macam mana marah pun i will never crossed to ustaz Arif... its a long story anyway... sy x kan lupa dia tolong siangkan ikan berkilo2 waktu kami jadi club comittee thn 2002 kot sedangkan AJK pompuan lain buat2 bodo je. Hehehe

Unfortunately i have a very long memory...

Speaking about long memory..

Yesterday had another routine check up. Guess, the receptionist kat spital tu had a very long memory too. She was like.."eh norizan ihik ihik ihik".. yeah rite... the last thing i want is to be reminded dulu saya penah nangis kat situ...

The doctor was extremely good and chatty and good (poverty of adjective).... Somehow i didnt mad when she said, kahwin la cepat2... Yela... macam la kawin tu boleh dirancang2... kan anuar zain kan... Overall she's good... punyala bagus dan convincing nye dia ni time dia prescribe ubat tu saya x terpikir lak nak cakap last year i had panas2 badan masa makan pil tu.. dah malamnya baru teringat... and the other ubat tu.. make me waiting few mins longer kat pharmacy sebab ubat tu xder dalam simpanan and they replaced with another...

so here i am checking kat internet ape ke side effect ubat2 tu....dan apsal sampai xder dalam simpanan pulak..

thats y i was told, org spital x suka cikgu... banyak songeh...

banyak betul citer x best lately..

tapi yg best pun banyak jugak..

so proud with our first angkasawan, dah la hensem... kacak plak tu... isk isk... x kena mengena betulla... honestly... like 26million malaysian i was beyond words... bangga betul!!! Lagi bangga coz Dr faiz also qualified cosmonout.. inspiring betul... when all this while he knows he is only second choice tapi he fight until the end and make the nation proud.

Congrats to both of them. and Dr Mahathir too.. its his idea afterall.

After few years hilang dari radar Remy, a gud fren tetiba muncul... out of the blue. He is in UK now. Going to be daddy... soon... Sukasukasuka..

Khairil Rahimy is a daddy now. waaaaa apsal macam dekat2 sama je diorang ni... both were my chat fren yg dah diupgrade jadi bros.

Baby dah selamat kat Moscow. Takat g Moscow je la, bukan g Baikonur pun... (dengkidengki) Ari ni, Friday dia raya... Well Baby, yang paling rindu kat lu ialah anak2... along overheard diaorang diskass.."ala raya ni kurangla duit raya sebab baby xder kan". isk isk isk

Speaking of Raya...

Selamat Hari Raya to all. Ari tu saya dengar ceramah kat radio ada 3 benda muslim suka membazir di hari raya. Fashion, Food and Fun. Baju sepasang pun cukup sebenarnya, makan ala kadar sudahla dan nak berhibur tara mana sangat sampai membazir... ustaz tu la cakap..

Hopefully Syawal kali ni mengajar kita menjadi muslim yang lebih baik.

Maaf Zahir Batin.

Friday, September 28, 2007

Boifren baru

Kat umah saya ada banyak buku dari lelaki2 kacak.. Dari bradd pitt la, george clooney la (dulu dia hensem apa..) dari anuar zain jangan cakapla.. ada satu dari glenn medeiros penyanyi yg skrg kalau sebut sapa pun x kenal kot... dari micheal bolton pun ada... tu penyanyi febret saya dari dulu smpai skrg walaupun skrg dia x aktif lagi..

the truth is kitaorang (read : baby and i) yang tulis sendirik..

contohnye cenggini... to izan, love, john grisham..

semua orang pun taula itu tulisan saya tapi sebab yang baca pun saya ngan baby je so peduli apa la kan.. kadang2 buku yang orang lain beli pun kitaorang tulis jugak untuk kitaorang.. hehehe

Pada satu hari, baby tulis kat sebuah buku dia, to Abby, from Dr M, outer space..

turned out one of her colleague dah terpinjam buku tu dan apa lagi la kan... ada la yang rasa nak nyorok bawah meja..

You seee... Dr M tu memang konfemla jgn kata nak kasi buku, kenal pun idak, terserempak pun x pernah...

Somehow.. err her bigger than big boss (BTBB)called somewhere last week..

BTBB : Haa awak tau ke sapa yang talipon ni?
She : tau... Dr xxxxx
BTBB : Ni saya nak tanya.. mak awak x kisah ke kalau awak x balik raya?
She : Ke mana pulak?
BTBB : Russia..
She : Hik hik hik hik hik hik hik hik diorang x kisah rasanya..
BTBB : ok kalau mcm tu.

Spas tu she smsed all of us kata nak beraya ngan boifen baru dia. Smer pun rasa mcm apa ke he nyer? Nak kena

Tapi bila dia mentioned Russia... x payah sebut nama boifren yg konfem x kenal dia tu pun kitaorang terus setuju!!!!!

Yg x best tu dia siap2 nasihat... ko tulis nama kat buku nnti tercapai hajat ko nak jumpa org tu... kot ye... saya dah tulis nama micheal bolton ngan anuar zain banyak kali.. idak jugak jumpanya.. hampehz tul... kebetulan je tu

Elehhhh selagi tak fly apa2 pun boleh jadi kan... (tu kata2 andak dia yg sangat jelesss... isk isk)

Kids updates

Today - 6.50 a.m (tru talipon)

Me : X ada
Him : saya la
Me : Dah mandi?

Him: Dah
Me : Rambut dah potong?
Him: Dah
Me : kasut ada?
Him: Ada

Me : Nak saya antar g sekolah ke?
Him :Eh x payah la Ce
Me : Pegi awal, jangan balik awal pulak
Him : Baik ce
Me : Ni hari baru, good luck
Him : Tq ce.

Smlm pagi ( during ko-K period)
Me : Wehh... where's x? Korang x pujuk dia eh?
Anip : Kitaorang dah ckp dah Ce*.. malas la...
Me : (Dgn rasa nak marah) Hoiii ....kata kawan...
Ni'mat: Tanya Anip... kitaorang dah pergi Ce....
Boys : Ha'a betul.. semalam kitaorang pergi lagi..
Me : Dia cakap apa Nip?
Anip : Dia cakap nak amik PMR thn depan..
Me : Whattt? Kepala h**t*k dia...
Boys : ??????!! (mulut ternganga)
Me : Oppss
Anip : Jom kita pergi sama2 jumpa dia ce.. Ce cakap ngan dia sendirik. kami ckp dia x nak dgr..
Me : Tapi saya sebuk...
Anip : Eh... kalau dah ce pun x peduli... (ces!!!! tertekan betul....ngan ayat seribu makna cenggini...)
Me : Ok la i'll see what i can do..


Smlm ( kat umah budak itu)

Me : Makcik jangan marah tau kalau saya marah kat cucu makcik ni..
Makcik itu : Takpe cikgu, marah pi la..
Me : Saya sangat marah ni. Nanti kalau x nak sekolah nak jadi hapa?
Makcik itu : Tak per cikgu tak apa, Cikgu lain pun ada datang rumah jugak. Makcik pun ada usaha jugak..
Me : Sy tau, tp sya dtg ni sbg kakak je, bkn cikgu. Kot sbg ckgu sy x dtg sbb sy bukan guru kelas dia lagi..
Makcik itu : Makcik x akan marah. makcik pun kenai mak cikgu. cikgu buat lagu mana pun x apa..


Either makcik tu x kenal saya atau memang dia dah putus harap kot. Hopefully dia x menyesallah sbb norizan adnan kalau dah marah memang semut pun pikir sepuluh kali nak lalu kat depan.

its too early too say whether we (semua yang terlibat dalam ini pilem) are succeed or not... but errr entahlah..

Thursday, September 20, 2007

Amazing Kids

I put down the NST yesterday coz i cant bear seeing the horrible sight of the dead body. Walaupun orang suka kata cekgu ni garang, suka memerintah, nak kena ikut cakap dia je but i do have soft spot for kids. If anyone scolded them i'll definitely rasa tersungging sekali ini kan pula disiksa seazab itu.. sangat kejam...

may Allah blessed her soul.
may the culprit learnt his/her lesson... soon.

_________________________________________

dalam cerita yang tak berkaitan sama sekali.....

during the meeting a new broom is introduced to us. he's replacing someone who just moved recently..


Me : rajin ke dia nih?, never heard abt him b4
org sebelah :i know him. sangat sangat rajin.

since i know org sebelah tu very well jugak, jarang sekali dia guna sangat sangat tu...so balik umah i prepared several paperworks to put forward to him.

mcm biasa la x sah kalau x mnyusahkan kids.. saya bijak la rasanya sebab awal2 dulu saya dah pinjamkan buku "PERSATUAN UNTUK REMAJA SEKOLAH". Thrfore they cant complain much coz its part of their duty to do the presentation..

it turned out very well. the new broom was very impressed with the kids... ehem.. ehem.. so.. hopefully the orang sebelah didnt exaggerate..

the new broom and orang sebelah aside, i m really proud with the kids. despite masa mula2 masing bertolak2 kat depan pintu siapa yang kena masuk dulu... but the never fail to amaze me with their confidence, soft-skills and articulate.

Sometimes I wonder...

How could people have the heart to hurt kids?

Monday, September 17, 2007

Citer tempat kerja

citer 1.

we had taklimat isi borang prestasi last week. while the bosses stressed that it will affect our performance and chance for Anugerah Cemerlang next year, the person who sat beside me make various under-the-breath comments.

wont repeat it here. But then as my lecturer taught us long ago.. great mind think alike. I mean Khir Toyo and her.. not me.

In my humble opinion i think she deserves the anugerah this year for her amazing performance. Tak kisahla kalau the year before tu dia dah dapat. Kalau dah bagus tu kasi je la.. biarla tiap tahun pun. dah hak dia sbb dia bagus.

Knowing her, i know thats not the main reason she's so sceptical. That's another story though.

We are not really close tapi dengan mata saya yang empat ni saya boleh menilai dan menaakul persekitaran dengan wajar. its ended here..

Thus, while filling the form, i made a point to put on several TIADA in a few columns. Instead of my name appeared on almost every page of buku senarai tugas (was told that i m THAT popular) ..i just pick a few that i really do my job well.

The last thing i want is to be given something i dont deserve. Seriously, I dont think i can stand the embarrassment.


citer 2.
a lady was so furious with his husband's boss who dumped the workload to him. being an asisstant manager, abisla smer kerja manager her hubby kena tanggung... katanya la kan...

'marah betul akak.. abis kalau outstation, anak sapa nak hantar sekolah?"

and she went on and on abt the manager. one thing that attracted my attention was, when she mentioned manager tu dah nak pencen in a year so sbb tu la kot dia pun dah ilang fokus..

ni soalan sebenarnya..

kenapa ye bila org nak pencen suka buat kerja cincai2? for me bukanke pencen tu mcm kita dah nak mati? since nanti xder peluang dah nak buat semula kerja kita jadi biarla kita buat sehabis baik supaya bila kita x ada nanti orang x akan ngungkit dan ngumpat2..

saya x pernah jumpa orang yang dah nak pencen. tapi kak norli (skrg dah pindah) pernah kasi nasihat, kalau kita curi tulang, lalai dalam tugas nanti anak pun jadi pencuri. how true.. i've seen her neighbour's son being a photostat of his errrr pencuri-tulang-mother.

i've seen a son's of someone i know, armed with degree and bla bla.. tapi buat kerja bapakla cincai dan menyusahkan orang lain, again.. sebijik macam emak dia selalu buat.

i've seen a good one also. Kak Kamalia Rahmat. Now teaching in Sk Sg Behrang. In year 2001 she was under treatment for leukaemia. In between treatments she came to school.

This incidents really make me see the world with different eyes..

She was constantly having hot flushes and fatigue. She cant climb the stairs. So she agreed to teach at the lab on the ground floor. Nak jadi cerita the students were a bit late that day.

So she slowly climbed the stairs, until i saw her. Soaked with sweat, trembling and she hold on to the corridor and the tears rolling on her cheeks. Even a single move is damned painful for her. She almost collapsed.

People like her can choose to stay home or maybe come to school but did nothing (i've seen others did that u know..) but she didnt. as she told me... she cant leave the children when exam is around the corner..

her sacrifices paid her well. Many of her charge get A.

From that day, i decided.. bila saya tua dan sakit saya memilih nak jadi macam kak Kama.


I read somewhere, Life is about choice.

Thursday, September 13, 2007

Kepada...

Jika nama anda S Kumaresan

berasal dari taiping, pas tu grad fr USM tronoh 99.

happy birthday!!!
many happy returns
where r u now?

fr
izan
an old fren

Hush hush

Very disturbing.

Stabbing someone when he/she wasnt around, in my humble opinion is really annoying. Why cant people speak up their mind openly? Why can we sit together and discussed about an issue thoroughly before we implement it?

Is it too much to ask?

Was a bit terkejut beruk seeing parents came to school yesterday.. Ada baca yasin rupanya.. was terkejut and irritating there wasnt any activity for afternoon session on the eve of merdeka last month. was terkejut when asked to help the counselors when HE did nothing... but that was nothing compared to when after asked what his dept did for the students and the answer was,

"counselors did nothing, and the penyelaras slowed down too"

and HIM? its a joke!

afterall, its the first time in 7 years i've seen the counselors did an excellent job this year.. (new brooms sweep clean).. as for the penyelaras, cant say much but i've seen her doing much better than him...

reminded me of words that i read long ago, "SGT MELUCUKAN BILA MANUSIA BEREBUT2 MENGEJAR PANGKAT DI DUNIA, SEDANGKAN MEREKA LUPA SEMAKIN TINGGI PANGKAT DAN KEDUDUKAN SEMAKIN BANYAK AMANAH YANG HARUS DIGALAS. MALANG SEKALI MEREKA HANYA TERSEDAR APABILA DIBANGKITKAN SEMULA KELAK".
gitu ah lebih kurang..

or maybe... dia terpaksa... maybe i shud check with the clerk kot2 dia pulangkan semula separuh daripada gaji bulanan dia. as kak sha my ex boss always said, "biarlah gaji kita tu sepadan dengan tugas yang kita buat. baru la namanya mencari rezeki yang halal".

btw.. its ramadhan now. the month of maghfirah and .... oh my.. i cant remember the other word.

over the years ramadhan is one "melepek" time during my study until our Arabic Lecturer, Ustaz Zaid told us..

"Heran betul students ni napa la masa Ramadhan je lesu. Padahal tentera Islam menang Perang ......(lupa) masa bulan Ramadhan. Sepatutnya masa Ramadhan ni la semangat lebih kuat sebab segala ibadah kita pahalanya dilipatgandakan. Saya sendiri masa belajar paling suka bulan Ramadhan la. Lepas sahur boleh study. siang pun nak study senang je sbb tak fikr pasal makan. hati pun tenang. Malam exercise, buat tarawih"

lebih kurang gitula dia cakap. lebih kurang gitula jugak saya ulang almost every year pada students. Ustaz Zaid misti suka, walaupun saya selalu dapat markah corot dalam kelas, tapi at least sy selalu ingat pada dia... hehehe

Selamat Berpuasa, Selamat Mencari rezeki yang halal, selamat memperbanyakkan sedekah, selamat mengeratkan silaturrahim... (pesanan untuk diri sendiri)

Friday, September 07, 2007

Nasi lemak buah bidara

katakan begini...

tiba-tiba isteri anda jatuh cinta dengan lelaki lain, dan lari bersama lelaki yang konfem 80 kali lebih kacak daripada anda ke negara asal lelaki itu dan meninggalkan anda, yang konfem dihumpat dek orang kampung kerana nak jaga isteri pun x reti..


katakan begini..
ibu anda meninggalkan anda sewaktu masih kecil kerana dia tak sanggup menjaga anda lagi yang banyak songeh dan benci dengan bapa anda yang hidup miskin dan x hensem... dia tak pernah menghubungi anda selepas itu, yang membuatkan anda tertanya-tanya siapa yang bijak sangat cipta perumpamaan, Sedangkan harimau sayangkan anak? Jelas sekali ibu anda bukan harimau.


katakan begini..
anak anda yang dididik dengan kasih sayang, dibesarkan dengan adat dan pendidikan agama yang cukup tiba-tiba setelah berkahwin sanggup meninggalkan tanggungjawab sebagai isteri, ibu dan muslim hanya kerana cinta. orang kampung x cukup mulut salahkan anda x pandai mendidik anak, keluarga mentua pun tumpang sekaki...


bertahun-tahun kemudian, dia pulang semula and claimed her right..


what will u do?


me?
kalau setakat lari sebab jumpa lelaki yang lebih baik tu kira memang saya sangat setujula... tapi bab meninggalkan anak2 tu, adala yang nak kena sembur... tapi bila masuk bab agama ni... isk isk isk iskk TIADA MAAF BAGIMU..


sesetengah orang memanglah sangat murni hatinya.. pemurah dan pemaaf betul!!!!

Tuesday, September 04, 2007

Hari Merdeka ke-50

Entah macam mana saya rasa sangat perlu menyedarkan anak sedara tentang semangat patriotik..

Jadi pada hari kamis mlm jumaat tepat pukul 7.30 malam saya bertolak ke Klang dalam hujan lebat, sorang-sorang. Sebab mak saya dah ada plan lain... Walaupun dah kasi tau pagi tu tp masa nak pergi saya x berani nak bersalam ngan dia takut dia x kasi pergi..


tapi demi negara.. cheeewahh..

sampai kat subang, saya talipon along and kitaorang sama tidur kat Klang. Anak2 sedara pun sangat teruja nak g tengok perarakan merdeka..

pagi jumaat, masing2 bangun awal.. dan kitaorang parking kat Stesen LRT S.Alam pastu naik tren g KL.

org pun dah ramai tapi sempat la awong, nadia, zudin dan ilman tengok kereta berhias yg tgh parking...

bila perarakan mula.. mula-mula seronokla tengok... tapi tak lama lepas tu nadia dah menangis ajak balik sebab dia bosan.. anak2 sedara yang lain semua x nak balik.. mak long dia pun pening..

nasib aik berjaya dipujuk dengan air tin. Promotion seringgit setin.... tunggu punya tunggu... tamatla acara dan kitaorang semua berjalan kaki ke sogo untuk makan tengah hari.

Pas tu naik tren dan balik rumah...

Ceritanya pendek je.. tapi balik rumah.. punyala beria-ria diorang bercerita kat adik2 yang lain yg x dapat pergi...

Malamnya pulak trip untuk mak-mak diorang pulak... sebenarnya my sisters nak beli baju raya untuk depa... instead of shah alam kitaorang pergi Kelang..

on the way balik... ada lagi perarakan... sampai sudah x tau perarakan apa tp perayaan kaum tionghua la... cengbeng ke, chap go meh ke..

lama la jugak stuck kat jalan... sangat-sangat letih sampai tak terfikir nak amik gambo ke hapa..

udah la sesat, si izudin asyik talipon mak dia suruh balik cepat je.. tertekan betul..

sejarah berulang

Was a bit malas lately...

I was in great shock last week. Didnt call Dr M becoz I m not sure it was a wise move. I read a lot too.. somehow it answered a few questions.. so ok la..

Len's aunty in Kajang wasnt feeling well and she decided to pay a visit. 2 years ago bila saya mcm blur blur nak cari kat mana Tembangau, she was with me tru thick and thin . even she mispronounced it as Tembakau (no offence but now we know Tembangau is among the best school in Pahang.. uyooo!!)

rasanya mcm sama je kejadiannya..

1. dulu sesat2 kat pahang.. la ni pun sosek jugak.. coz i never drive to Kajang, and len never been there for the past 6,7 years... lama tu..

2. in pahang it was amri (he is my bro khairil's friend and tu la pertama kali saya kenal dia)who guided us. this time it was len's cousin.. nama x tau tapi len cakap tu la pertama kali diorang jumpa jugak... (btw len cakap sepupu dia tu hensem jugakk... seriously... memang boleh tahanla kacaknya..)

3. a person that we supposed to see... couldnt make it... in pahang there was someone yg-should-not-be-named-no-more... this time Wa, whose husband stuck up in office so she had to stay home. Wa was Len's bestfriend. but no hard feelings..

4. someone-should-not-be-named-no-more suggested/insisted that we stay in a hotel downtown kuantan last time. punyala azab nak cari. this time i insisted we stayed at shah alam. the uitm hotel is full so we chose concorde sangat jauhla pulak..

5. we talked non stop. haha

6. after subuh len misti tido, whereas i must watched tv... sebab mak saya marah tidur lepas subuh... tp tu alasan je.. yg betulnyer len bangun sangat awal subuh.... hebat tu..

7. len yg sangat tenang dan suka buat muka x bersalah akan bertukar jadi naga bukit cini when she talked about her father... the same thing in pahang too. but somehow .... sebab saya kenal sangat len, i know she misses him so much..

8. last time in pahang, Jie sulked.. coz somehow he felt that i didnt appreciate what he did for me... ( i did jie...) tapi few days pas tu ok balik... this time et really furious coz i forgot that i've promised to accompany her to health talk on sunday.. on monday she called me up and said everything pun ok... hehehhe

gitu la ceritanya kali ni..

Wednesday, August 29, 2007

awkward moment

siti suggested that we should cip-cip for someone's farewell gift. as a friend i really like this particular someone very much. he's a GREAT friend and a good teacher too..

he helped me a lot in many ways too. especially last year. i couldnt thank him enough.

masalahnya siti cakap atas nama netball club. seriously, i dont think this person contribute much pun, for the well-being of the club. he just dumped the workloads and thats it.. i've already told him myself about it before.

so i opposed to that. as a result, it created something errr awkward.

maybe i watched donald trump's, the apprentice too much..

as he used to say, nothing personal, its business...

Saturday, August 25, 2007

Sangat Sedih

i've wrote about N in my previous entry... errr somewhere last year.

She was my best fren.. udah la umah dia kat belakang my house je, satu kelas dari drjh 1-6, masuk asrama sama2... n satu U lak tu.. tapi dia masuk dulu la sebab dia cerdik banyak dari saya..

Senang cakap, we grow up together.... and her family is like mine too..

Due to something yg saya ingin sangat lupakan, we didnt as close as we used to... it was painful i might say...

Ana is her youngest sis. sangat manja dan comel... dan.. always there when i went to her house...

After much thought, we (my mom and 2 neighbours went to the hospital yesterday... despite i dunno how the hell to go to University Hospital.. kat KL lak tu... I have battled with my conscience whether I should go or not.

Make short we managed to reach there safely with the help of et and jie. (couldnt thank u enuff guys!!)

Ana was still unconscious at that time.. we took turn visiting her. All her siblings were there too. I wont describe Ana coz somehow i'm sure she dont like it .., if only she could speak out her mind.

According to N, the doctor had call the family. Ana was badly injured internally and her brain has shut down.. (seriously i dunno what that supposed to mean)... the pulse rate grew weaker too.. there's nothing much they could do...

" err.. u know... if anything i could help.. just tell me ok.." that was sincerely from the depth of my heart ok...plus i really dunno wat to say..

"aku pun x tau... kalau boleh tolong... tolong la kasi Ana sedar semula... tu je yg aku nak sekarang".. said N, while maintaining her composure..


it was heartbreaking. somehow i forgot apebenda yg menyebabkan our frenships turned sour..

n today et and i went to hotsprings.. as usual we left our handphones in the car.. later, bila dah abis mandi, nak balik... there.. N miscalled abt 3 hours earlier..

Ana had left us...eternally.

when we were small, masa saya asyik pegi rumah diorang, kadang2 makan2 sambil tgk tv sekali... never once crossed my mind that she'll "go first"...

masa dah besar2 ni.. bila g beraya umah diorang, makan2 and tgk tv sama2, x pernah terlintas yang satu hari saya akan menanti ketibaan Ana buat kali terakhir..

Over these incidents i learnt that... memang betul la hidup ini hanyalah pinjaman.. . Dia pinjamkan seseorang untuk kita berkasih sayang, dan tiba masanya Dia ambil balik.

Masih terngiang2 lagi Makcik Limah cakap in between her routine bisikkan kalimah ke telinga Ana, " Dah lama dia x balik, selalu telefon aje tapi kebetulan dia cakap dengan ayah dia je, xder la plak makcik pegi angkat telefon, dia selalu kirim salam aje.. x tau nak jadi macam ni.makcik x mintak banyak... janji dia sedar, macam mana keadaannya pun makcik terima, biar makcik jaga dia."

well...

Makcik Baskiah summed it all very very well when she said, "bila tgk Ana, rasa macam iskk tak lalu hati nak tgk, tp bila kenangkan semua ni dah janji Dia.. rasa lembut hati ni.."

Memangla berat mata memandang, berat lagu bahu memikul..


The late Ana will forever deeply missed by all. Al-fatihah.

Thursday, August 23, 2007

Cerita sedih

Rasanya biasa jer bila baca berita eksiden kat paper... tapi bila dapt panggilan talipon dari Yong, Makcik Limah's eldest daughter telling me her youngest sis, Ana still unconscious after hit-and-run accident yesterday... rasa lain macam sikit...

she called sbb makcik limah suh cakap ngan kawan2 yg diorang smer ada kat KL coz the day before they were such in hurry so x sempat nak kasi tau sapa2..

later in the afternoon Yong called again, this time Pakcik Jantan sought help to informed another pakcik to organise yassin recitation.

and norizan adnan memang x bolehla terkejut2...

bila balik dari umah pakcik tu (hv to see his wife because xder sapa pn kat umah nak disuruh pergi) my mom bising.. "ni apahal keluar rumah tv x tutup, lampu terpasang..."


when i told my mom... she dashed to the Pakcik's house.... bila saya jerit "mak pakaila payung.." it was raining ok tapi my mom menonong je pegi... (kemana lagi tumpahnya kuah kan...)


another makcik came to our house... she also didnt notice the rain.. and after maghrib adala dalam 12 orang datang ke rumah dan baca yassin ramai2 untuk Ana...

We didnt prepare anything coz x tau pulak we will host the baca yassin nih coz i tot pakcik tu mintak baca kat mesjid jer...

anyway... thats one thing i looove about the kampung folk... u can always count on them...

the way they took the news... one's might be wondering... "anak sapa sebenarnya yg eksiden nih?"...

as for Ana... get well soon...aminnn

Et and jie

plan asal cuti sekolah ni nak pergi Indonesia via Dumai.. tapi macam biasala kan... man proposes He dispose..

then on Wednesday went to KL seeing siti... plan asalnya we will have breakfast with Jie kat Saujana Golf Club.. pas tu Jie ckp he has meeting in the morning and might be bz with 100+ tournament..

so we had brunch at Jalan Bellamy (apa yg best sgt? tptnya crowded nak parking pun susah, panas lak tu, the food sama je kat tpt lain pun...)sbb crowded makan pun cepat2 coz rasa x sampai hati nak makan lama2 bila ada orang lain tercangak2 nak cari meja kosong....

pas tu g mid valley for movie.. parking pun xder.. then we drove to KLCC.. something happened wic makes et furious and dampen her mood. x sampai stgh jam we were on our way to Saujana for tea...

in between his tight schedule jie entertained us.. x la best sgt pun... because in the end et sgt hangin coz she really wanted to pay the meal tp jie dah took care of it... and et was like.. "kenapa kita asyik makan free jer?"

thats y i loooove et..

later baru je kitaorang bid gudbye jie called.."jawab ye atau tidak"

ok la sebab i switched on the speaker wic means et can hear his questions too makanya... too bad sebab kitaorang gelak berguling over his concern...

thats y we looooove jie...

as a friend he is fun to be with... hopefully our friendships will lasts long

Scary Sunday

I wrote before that the only doctor I know was Dr Mahathir. Sadly to say its not totally true. I do know Dr Rais Yatim too. hehehe..


But then on Sunday when I was really confused and devastated and sgt x lalu makan and the nearest clinic is like 35km away... naturally there's only one doctor I had in mind.

Dr M,

Sebab dia sorang je yang saya ada phone number... and dia sorang je cakap apa2 hal talipon... actually its not really sincere pun... I m sure he preferred I call dari dtg klinik pas tu dia xder and I cried... pas tu dia terpaksa arranged another doctor to examine me and he consult via phone... kalau patient kayo xper gak dpt juta2... ni meskin jer... hospital kerajaan je plak tu.. hehehe

and I texted him.. telling him my situation and how sorry I am coz disturbing him on Sunday, of all day.. he gave me lengthy explanation, tapi sbb he ended up ngan.. please feel free to consult any time... (he might regret it by now)


called him up I did... told him sy sgt konpius coz dlm islam "the thing" is considered istihadah. tp sbb sy confirmed dia x tau bahasa arab (sy pun x pandai jugak) so I translate jd penyakit (dulu masa sekolah, ustaz cakap istahadah maksudnya penyakit)... and I told him lagi... sy sgt keliru samada boleh sembahyang ke tak...tu la masalah negaranya...

again.. he gave another lenghty explanation...

tapi kan last sekali dia cakap... "yang pasal sembahyang tu  m not sure la u better ask... "

nop.. I didnt wait him to finish his words.. I just muttered my sorry and put down the receiver... sangat x cerdik la...

oppsss... just because he's a doctor doesnt mean dia tau semua.... appara norizan adnan ni...

as for Dr M, agaknya he cursed the day he came back to the hospital, the day he supposed to be on leave, since another specialist dah cover his job. tapi mana nak tau specialist tu panggil gak dia did the operation because this patient "was tough" (his word ok...)

kalaulah dia tahu kesudahannya cenggini la ngan patient yg sorang ni, misti awal2 lagi dia nyorok bawah meja...


p/s Dr M is a non-Muslim.. I know he will never read this blog... but where ever he is.. saya sangat berterima kasih. U R THE BEST!!!! er..

Ari sabtu bersama Pakngah sekeluarga di TRAPSg klah

Venue: Sungai Klah..

When was the last time jumpa Pakngah? sangat lama dah kan... Therefore when he texted kata nak g TRAP for his wife's workplace family day, I jumped at the opportunity to get to know his family.

and I dragged et from Ampang as well (memang x sah kalau norizan adnan x menyusahkan kawannya)

Since my henfon tu had been conked out for-well-god-know-how-long so I assumed msg tu sampai a wee bit late and et lagi la lambat coz she came all the from Ampang..

To make matter worst, once sampai kat tempat kejadian, I realised I left my handphone at home.. aisehh.. so et and I took time browsed (should I say combed?) all the Kolam air panas, tempat masak telur, cafe, kolam air gunung and segala mak datuk places kat situ.. to look for pakngah..

at last kitaorang jumpa.. at that time diorang pun dah nak balik...

nasib baik orang a wee bit ramai (wic make our task seems impossible in the beginning)... kot tak mau ada orang kena pelangkung ari tu..

sori eh pakngah... kelewatan amatla dikesali..

Friday, August 17, 2007

Racist Part 2

Since masa buat dip ed geng saya semua Kelantanese so citer diorang slalu berkisar dari KB ke Gua Musang je la.. hahaha..

By the way orang suka kata Kelantanese ni gitu2 sket.. For me kot orang tu nak jahat bukan kira orang negeri mana, orang Perak pun kot pe'el x semenggah, getik jugak nengoknya.. Fortunately Zela, Len dan Wa x pernah pulak memulaukan saya cuma diorang insisted nak cakap loghat depa dan saya tak peduli tetap gak guna BM standard..

They r the best buddies one could ask for.. masa buat dip ed tu la.. At that time kalau buat assignment mesti berempat.

Berbalik pada citer racist ni.. masa tu kat kampus baru buat integration,  bumis kena satu bilik ngan non-bumis. Then ada satu minah Kelantan ni dah buat kecoh sebab roommate dia (non-bumis) dah komplen budak Kelantan perangai teruk... sebenarnya ada istilah Kelantan lain tp lupa apa dia.

Masa diorang berdiskas tu x pulak depa menyalahkan non-bumis tu tapi depa sendiri rasa malu ngan pe'el minah Kelantan yang obviously depa pun x kenal tapi sah2 dah mencemarkan nama budak Kelantan...

then... jeng'' jeng...
5 thn kemudian, masa tu saya dah kerja pun.. then waktu sembang2 ngan one of my colleagues pasal kisah2 kampus (dia pun U yg sama gak) and baru she was our junior.. tp of course la x kenalkan..

tapi bila dia cerita dia gaduh ngan roommate dia sebab bawa kawan masuk bilik.. so gini la lebih kurang perbualan kami 2 thn dulu...

Me : kawan2 dia tu napa? apa salahnya?
Her:diorang masuk pakai kasut.. pas tu bawak makanan lagi.
Me : kan itu bilik dia jugak.. dia pun ada hak
Her: ye lah... kita nak sembahyang, takut najis..
Me : kan boleh sembahyang kat surau?(setiap blok ada surau**)
Her: Siapa lagi nak mengimarahkan bilik kita kalau x kita sendiri?
Me : Masalahnya skrg tu bukan hak kau sorang, habis tu dia kata apa?
Her: Dia bisingla. i g ngadu ngan ofis mintak tukar roommate..kecoh jugak la.

For the record. roomate Wa pun Cina, kitaorang selalu jer tumpang sembahyang kat bilik tu even masa Wa xder.. Lupa lak nama roomate dia tapi elok je dia tegur kitaorang. Kadang2 makan sama2 pun, x der masalah lak. ramai lagi dan hers adalah satu2nya cerita pelik yg saya pernah dengar..

Bavani was right.. "agama Islam tu ok tapi org Islam tu sendiri yg x ok..(rephrase la kan)

My colleague ni pun, dengan jiran2 dia x baik sangat, duit murid pun dia pernah pau, kaki mengadu ngan boss, buat kerja mengelat pas tu langsung x boleh ditegur, bila orang nasihat dia buat musuh pulak... (zana la yang kena hahaha)


Kalau masa jamuan dia siap bawak plastik dari rumah, kenduri rumah orang pun dia siap bawak plastik jugak dengarnya, tapi bila mintak dia sponsor makanan... uishhh banyak beno alasannya...


Macam dah lari tajuk plak..


My point is, kalau terjumpa ngan orang jahat, janganlah kaitkan ngan bangsa atau agama atau negeri.. dia jahat sebab memang dia tu jahat, bukan salah bangsa, bukan salah agama dan bukan salah negeri dia..

and no prize for guessing wic state she's originated from.

p/s tapi semenjak dua menjak ni dia dah rajin sikit. mudahan yang baik akan berterusan.. aminn

Racist

Sebenarnya teruk sangat ke kita nih?

Sebenarnya ini merujuk pada lagu tuttuttut yang diinsert dlm youtube tu. What I dont understand apasal mesti ada stigma pada sesuatu bangsa. bangsa ni gini, bangsa ni gini...

Ling Ling kawan saya tu baik, walaupun dia Cina. Kawan2 Muslim saya baik jugak. Saya pernah tinggal 6 bulan dengan 2 Indian housemates, Vachala ngan Mani. Saya suka diorang walaupun dah lost contact. Enid Dundang was a gud helpful ex-coursemate. He is nice too.

Tapi ada seorang chinese salesgirl kat satu shopping complex tu sangat jahat. she lied to me.. hampeh tul.. bapak Z tu pun jahat.. dan dia malay. jap saya fikir.. penah tak jumpa Indian yang jahat... nop... belum jumpa lagi kot..

My point is kalau orang tu jahat bukan sebab dia bangsa Cina, India atau Melayu. Dia jahat sebab dia tu memang jahat. Race has nothing to do with it.

Kita suka kata remaja Melayu jahat, terlibat dengan dadah bla bla... kot ikut dlm paper mcm dah nak runtuh dah negara ni dibuat dek remaja Melayu. That's why ternganga mulut saya bila Cindy (nama betul dia Sin Dee) told me...

"Aiyoo Cina pun sama la... kat kampung yg I buat projek khidmat masyarakat ari tu...karaoke saja ada 3!!!!"

Sorryla ni cerita 7 thn dulu. Masa tu mcm x percaya, tapi Cindy tak pernah lak menipu and apa pekdahnya pun.. afterall ok apa ada karaoke... hebat tul kampung tu..

"duit mana nak cari? mencuri la.. dadah pun banyak... teruk betul"..sambung Cindy lagi..

Since tu la the first time saya dgr cerita cenggitu (unfortunately the last time also coz habis belajar saya posting ke kampung sendirik)walaupun dah puas sy tutup mulut... ternganga jugak... banyak kali saya tanya betul ke itu kampung Cina sebab kes cenggini selalunya berlaku kat kg Melayu je...

Saya masih x lupa Cindy cakap, "Melayu, Cina sama saja..".


I couldnt agree more.


Ada satu lagi cerita..
Ni pun 7 thn yang lalu jugak...

Zela, Wa and I lepak kat Ferringhi on Friday from morning until mid day. Pas tu ada sorang Mat Salleh dtg with his lady friend.

Okla his lady friend is a Chinese. this mat salleh ni bising pasal "the speech from mosque" yang in his words "insensitive". That lady tgk muka kitaorang and kitaorang tgk muka dia balik.. and dia ajak Mat Salleh tu balik...

Honestly she's told the Mat Salleh tu apa ntah lupa dah, tapi make short tu memang perkara biasala kat Malaysia.. tapi Mat Salleh ni jugak cakap banyak dan pas tu pompuan tu paksa jugak dia balik ke bilik.

We didnt say anything, partly dont want to make a scene, mainly sebab konpius jugak.. . takat azan tu ok lagi tapi memang boleh ke khutbah Jumaat dipasang kuat2 sampai errr mcm jauh jugak la masjid tu dari pantai..tu pun boleh dengar dengan jelas.


ni cerita hari ni.
today we have Israk and Mikraj celebration. Seeing Bavani menerpa duduk barisan depan confused me.. I mean, just because she the only non-muslim in school doesnt mean that she had to participate too.

Wan, her Moral teacher.. called her.. baru je nak kasi pilihan... dia cepat2 cakap, saya nak duduk sini, nak tengok.. so ok la..

Later Wan told us, Bavani pernah ckp kat dia, "agama islam ni x ada masalah ok jer.. tapi yang tak oknya perangai pelajar.. dia suka ejek orang..."

now...
thats something to ponder.

Wednesday, August 15, 2007

Diari Seminggu

Thursday
Kuar umah awal sebab ada Ko Kurikulum. Mar and Aini, the Project managers were really superb.. a job well done. I'm talking abt the management ler, for the end product.. ontahla labu..



Friday
Uda really pissed off coz had to wait for me. She asked me to come home earlier but mak saya dah awal2 cakap jgn ponteng kerja, nanti duit x berkat.. heheh after class we drove to PJ Hilton.
Thanx to Jie sebab kasi plan jalan yg mudah jer.. x payah sesat pun..


Saturday
Had breakfast kat Secret Recipe (opposite PJ Hilton) instead kat Paya Serai... Cess.. then drove to Kompleks sukan TNB Jalan Bangsar for prize giving ceremony.. uda won 3rd place dpt RM1k.. tunggu jugak kot2 dia kata nak share.. hehehe..

then hantar uda n mom ke klang, pas tu i drove home.. no particular reason.. it just that i missed my bedroom..


Sunday
Woke up a wee bit late since mak xder kat umah and my bros bangun lagi la lambat. Before g ambik mak, stopped kat kebun dulu sebab Acho suh bawak cempedak.. sangat2 banyak. The best thing about bros... diaorang x kasi kakak dia buat keje berat2. so waktu dia sibuk memunggah... saya pun amik gambo sana sini.. nanti2 la upload.

Sampai kat my sis house, all sisters tgh tido and anak2 sedara yang 8 orang tgh busy menulis kat luar.. Anjang and Nik are neighbors, jadi anak2 sedara pun ramai la kat situ.. My bros-in-law lak, sorang baru balik kerja and lg sorang tgk tv.. sungguh meriah la..


Monday
In the morning, managed to complete the crossword. Thanx to my glossy, new Kamus Dewan.kalau x menang jugak x tau la... isk isk
School as usual. Came quite early to see farhana. partly nak tanya khabar. mainly to know my kids trial exam result.
Got new ball from Lan. Sangat best la. Kamal the newly wed still on leave.. isk isk.. At night... final tuition class with 5C... sukasukasuka


Tuesday
Still fasting and very exhausted today.. too bad few girls didnt bring baju sukan.. so saya denda depa berdiri tegak2 kat bawah pokok..
what i didnt expect was, all of them told me..
"ce.. terima kasih sebab denda kami mcm ni.. kitaorang suka sangat berdiri kat situ"... rasa macam... isk isk isk..
At night- final tuition class with 5D.. seriously i m quite sorry this class coming to an end coz i really love these kids.. isk isk isk


Wednesday
Hari ini pakai baju batik.. too bad coz i really love baju pandu puteri wic supposed to wear on Wednesdays..


gitula cerita saya sepanjang minggu..

Friday, August 10, 2007

Miskin punca rentung

i m sorry..

i beg 2 differ..

cerita subuh

for the very first time in malaysia, i performed subuh prayer kat masjid. mak saya yang paksa sebenarnya.. tp bukan tu yg nak cerita...

on our way home, it was only 6.24a.m and we saw a boy cycled ahead of us clad in his school uniform.. misti dia ni x sabar2 nak pegi sekolah... tu la budak2 sekarang...

tapi bila lepas tu nampak lagi few kids, guess not more than 10-year-old crossed jalan nak pegi sekolah... ni memang pelik..

i dont mind kalau keluar rumah pukul 6.30 n sampai sekolah kol 7 pagi.. tapi ni kol 6.30 dah smpai sekolah... hebat betul sekolah sekarang... or might be they have solat subuh jemaah kat sekolah kot...

this sounds logic coz Pak Wan, the head master sangat2 rajin orangnya and very religious too... x la mengejutkan langsung kalau dia buat tazkirah subuh sepie tu..

"dia dah tukarla" snapped my mom..." sayang betul... cikgu besar yang rajin, sayangkan budak2 macam dia tu tukar pulak.. dia tu bagus. tengoklah sekolah ni masa dia ada dulu..." added her..

seriously, my youngest bro dah tinggalkan sekolah rendah tu sejak 11 thn dulu.. i wonder cam mana my mom tau pasal Pak Wan if not from words of mouth..

sebut pasal sekolah kan...

i really annoyed when a person, during meeting ingatkan guru2 FORM 2 cari buku rekod kesihatan pelajar dan jangan hilangkan.. uikkkk

i really want to voice my concerned over that matter, but then farhana dah kasi dia kaw-kaw pasal the way he conducted his duty over exam thingy..

as usual, these we his opening remarks "saya ni sebenarnya x ada kuasa... saya harap cikgu faham..."

kuasa apa? wizard? witch? or squib? we r talking about duty la sehh. if u do ur work and stop those crap u'll see that how irrelevent u r..

since i didnt have the opportunity to voice my questions yesterday, so here it is

1. end of year we have list of brg2 yang dihantar and verified by the person in-charge. therefore kalau barang tu hilang susah sangat ke nak teka kat siapa sepatutnya the investigation begins?

2. i've been heard abt "centralised" for almost 5 years now. what have you done to make it works? because basically it really dont work. gaji pun dah naik elokla tukar strategi baru.


Akhir kata.. ingin saya tujukan word of wisdom from the book, The Leader In You (Dale Carnegie, 1995)

Keep ur mind open to change all the time. Welcome it. Court it. It is only by examining and reexamining your opinions and ideas that you can progress

sekianlah kuliah subuh ari ni...

(ps nasihat untuk diri sendiri jugak tu...)

Wednesday, August 08, 2007

addicted

last friday a lady fr ***** called, uda won an essay writing.. since this is not the first time, so i wasnt that excited pun... until she mentioned..PJ Hilton..

the next day a chinese man ( now i m being racist)...but thats chinese com, called, i won a consolation prize... even this man byk kali ckp consolation saja i still excited lain macam.. they send the prize 2days later...

these 2 winnings really spurred on to enter more competitions.haha... on sunday, uda n i bersungguh2 beli coklat sbb ada contest.. siap xnak share tu...

yg jadi mangsa sebenarnya ialah my bros coz diorang yang kena habiskan coklat tu..

btw everyweek sy xlupa send teka silang kata kat surat khabar... lately (since the crosswords kicked off) i rarely sleep before 12... susah tu....


tu le cerita saya...
mcm x best pn...

Saturday, July 28, 2007

A day in my life

Sangat penat tau semalam.. While sitting besides Ustaz Raof dalam dewan last nite, mata saya asyik menjeling jam je. Kata mula pukul 8.00mlm.. tp kol 8.30mlm, hakim masih diskas lagi.. skrip xder la, peserta x cukupla.. sapa nak jadi tu, sapa nak jadi ni la..

Tension tau x?

Sy dah lah bangun kol 5.15 pagi ari ni.. Tengah hujan lebat lak tu.. Basuh kain. Orang lain enjoy je tidur terpaksa lak kita ni buat kerja rumah pagi… sebab pagi ni ada Ko Kurikulum. Sepatutnya Khamis, tapi kids ada test semalam, so ganti ari ni. Kalau x ganti karang dah kira hutang pulak..

Kol 7.50 pagi, dah terpacak kat depan public library, kain pun x sempat sidai sebab drizzling.. tunggu kids datang, kalau datang lambat karang dan jadi apa-apa kat diorang, sapa yang kena?

On the way ke tempat kejadian, while kids enjoyed the view, sy x leh duduk diam, mula2 kira duit ngan bendahari untuk fare and food. Udah x cukup pulak duitnya… isk isk.. sapa yang kena keluar duit?

Then rehearsal yg ntah ke-berapa kali ngan Pengerusi Persatuan, apa yang nak kena briefing kat peserta.. ye lah tujuan berpersatuan nak bina leadership skills.. tekak sapa yang kering asyik ulang benda yg sama byk kali?

Ni dah pul 8.45mlm x mula2 lagi acaranyer.. penat tau x..

Bila dah sampai kat tempat kejadia tu pagi tadi, bukannya boleh duduk setempat pun. 32 kids tau je la… walaupun setiap group dah ada tajuk sendiri tapi… ye la budak-budak..
Hati saya Cuma tenang bila sampai semula ke library awam, dan kids turunkan tandatangan kat kolum “pulang”. Tapi bila ada lak yang tanya, “untuk projek seterusnya boleh x kita melawat kebun sayur kat Cameron Highlands”..

Aduh pening… kalau kata x boleh karang dah mematikan semangat bebudak tu... kalau kata boleh... aduhhhhhh pening... pening...

Dah pukul 9.00mlm acara x mula saya pening jugak…

Dah la pagi ada Ko petang kena sekolah mcm biasa. Tahu je la budak2.. Mcm2 kerenahnya… dah ajar pun masih silap lagi.. pening2… lepas tu bising2 ...adus.. sy pun penat jugak.. lepas tu diorang bising sebab x boleh rehat, rehat lambat..sy pun marah jugak “eh dah 5 minggu tau sy x boleh pergi kantin hari jumaat sebab tunggu awk siapkan kerja”.. kalau diorang lapar, diorang ingat saya x ker?

Pas tu Soleha kasi saya kuih Apollo satu. “Why?” … “x per ce* memang saya beli utk ce*”… now.. now… that’s why I love my job… and i hugged her...she gave me the usual i love u 2 hahaha

Tapi bila abis waktu rehat (yang saya spend dalam kelas), I went to kelas sebelah sbb dlm masa lbh kurang 90mins dah 2 kali tingkap pecah..

“ni apa hal ni?”, “apsal x panggil cikgu?”, “apsal x jlnkan tggungjwb sbg ketua kelas nih?”

Ye lah… ye lah.. orang suka kata cikgu ni suka memerintah? Suruh itu, suruh ini, marah je tau… tapi kalau jadi apa2 sapa yang kena tanggung?

Pas tu dah la ada kelas lagi satu. Half of the students xder dlm kelas sbb cikgu yg sebelum tu took extra time. Since nak diskas pasal jwpn test, so kena la tunggu smer ada. Kebetulan diorang bz buat nota, sy mintak tlg 4,5 orang yang dah siap nota prepare hadiah utk sukaneka the next day. Kita orang buat kat surau sebab senang nak simpan, dan dekat je dgn kelas IC tu..

Pas tu Izzati dtg, dah nak g ladies lak dia.. pas tu sy x kasi.. pas tu dia marah2.. “sy dah siap dah nota napa ce* x pilih saya tolong?” Dia ingat saya nampak ke dia dah siap ke belum? So sy ajak Izzati sekali.. cepat sikit siap.. x lama pas tu kelas pun dan cukup.. diorang mula belajar.. dan sy rasa sangat2 letih,.. so I stopped at 5.00 despite my class abis kol 5.30p.m… Suh Ijan the assistant monitor catat dlm buku laporan sy keluar awal sebab nak ke dewan yang jauhnya 40km sbb jadi Penjaga Masa..

Pertandingan ni mula pukul 8.00mlm.. tp ni pukul 9.15mlm.. baru la ketua hakim bagi taklimat.. saya penat tau x.. lapar pulak tu.. sebab x sempat mkn dah la jauh, nak kejar maghrib, sblm pergi kena basuh pinggan dan lipat kain dulu.. sangat letih tau..

Dan tiba-tiba Ustaz Raof yang jadi pengacara majlis dan duduk di sebelah saya tolong petikkan loceng.. Udah ke?

Saya perasan, ramai la yang sengih2 … saya pun rasa nak terjatuh kerusi tahan gelak…tapi kena tahan la...ingat senang? padahal dlm ati rasa nak berguling2


For the rest of the nite sy menjaga masa ngan setianya, even sebenarnya x paham pun. During the interval Ustaz Arif tanya kalau2 saya nak balik dulu. Tapi x sampai hati nak tinggalkan sebab kalau kerja saya ustaz Arif x pernah lak berkira bila menolong..

Lagi pun, sbb tau sy ni buta bahasa arab, diorang akan kasi signal kat saya kalau ada apa2... jd sy pun lurus bendul la ikut je.. Kadang2 sy salin few words dan tanya pd Ustaz… Dan pada pukul 11.30mlm gitu la kot… abis la pertandingan tu…

Sy sampai ke rumah 20min kemudian ngan uda, dan terus tido..

Walaupun lapar tp sy dah xder mood nak makan…bagus jugak... diet

Begitulah sehari dalam kehidupan saya.

I lal li qa’ (betul ke nih?)

Cerita Cikgu



**** u might not like what u read, but since this is my blog… well…. Huhu

Before decided to write this, I’ve look tru the pink book (courtesy of Tn Hj Idris), teachers’ dos and donts.. It stated there as a penjawat awam, adalah dilarang mengulas, memberi komen secara bertulis, lisan atau dengan dalam apa bentuk sekali pun tentang isu2 yang menjadi dasar kerajaan yang memerintah. Lebih kurang gitu lah…

Therefore, I m not going to do so coz hutang saya ribu-riban, kang kalau kena fire sapo lak nak bayar…

Here I m going to voice out my opinion as a person.

Dlm satu jurnal Pendidikan yg sy penuh baca masa kat U dulu, dapatan drp satu soal selidik menyatakan para pelajar tidak kisah didenda asalkan guru bersikap adil dan tidak berat sebelah dalam mendenda. Dulu2 baca sebab nak lulus exam makanya x ingat lak dah jurnal apa..

Few years ago saya pernah terbaca dalam satu rencana pengarang, dia komen sikap ibu bapa yang manjakan anak2 sampai x boleh dijentik sikitpun. Apalagi kalau yang jentik tu cikgu. Pengarang tu sambung lagi kebanyakan ibu bapa ni pulak berpendidikan tinggi yang patutnya…. Elok lah saya tak sambung lagi.. sebab panjang sangat.

Seriously, I beg to differ.

There were many times, saya tersinggung, berkecil hati, marah tahap tenuk bila anak murid saya di kenakan hukuman di depan mata saya. Mcm Hari Guru ari tu, terus spoiled mood saya bila bila kids kena denda.. tapi lepas tanya sendiri kat guru disiplin tu memang betul la budak2 tu yang salah.. ada ke main baling2 batu? Kalau masuk mata? X ke buta?

I remember satu insiden tu on my way home saya nampak 2 boys kena marah kaw2 dgn seorang pakcik.. Puncanya their bike stalled pas tu terlanggar kete waja baru beli pakcik tu.. pakcik tu apa lagi… hangin satu badan la.. I stopped.. g kat pakcik tu… almost in tears (sebenarnya saya takut jugak) sy mintak tolong sangat2 kat pakcik tu.. jgn la malukan anak buah saya depan orang ramai mcm tu.. betul diorang salah.. tapi kan elok berunding dengan cara baik kat rumah ibu-bapa diorang?.. Nasib baik saya pun x kena marah ngan pakcik tu. Sebaliknya dia kata, “hang anak sapa?” make short… bila sy tanya balik pd the boys tu the next day, semua pun settle.. kete tu pun x rosak apa pun.. pakcik tu pun x pulak mintak bayar apa2..

Panjang pulak ceritanya.. my point is, memang senang nak kata parents irrational, manjakan anak, bla bla… nanti kalau terkena kat batang hidung sendiri baru tau apa rasanya tengok anak-anak, adik2, anak sedara, adik ipar, cucu, cucu sedara, anak murid (hehehe) kita kena marah/denda ngan orang lain.

Oh ye, ni satu kisah benar…

Few years ago, one of our colleague kena belasah sampai lembik oleh abang students. No elaboration though. I would never forget our ex-principal Tuan Haji Razali Ismail commented on that incident.

“ingat ye tuan-tuan. Kalau kita mendenda pelajar dengan niat nak mengaibkan pelajar, tunggulah saat kita diaibkan, tapi kalau niat kita nak mengajar, insyaAllah x akan jadi apa-apa.”

Unfortunately, those remarks really made him unpopular in those days, but then I couldn’t agree more!!!

Tak percaya? Tengoklah kesudahan cerita Cikgu Wee Yim Pian. Indah betul kan kesudahannya?


p/s Tu gambo Cikgu Afzam. Dia calon cikgu inovasi, dan kitaorang satu sekolah tumpang bangga. Dia cakap kat uda, pas tu uda cakap ngan sy, dan sy lak cakap kat all n sundry - buat apa2 kerja kena ikhlas. pedulikan apa orang nak cakap..