Thursday, February 08, 2007

A boy and his kepala-hangin teacher

At my age and being single, money is not priority anymore. Self-satisfaction comes first. therefore bila ada ada org offer suh buat tuition, my soklan wajib was..."students datang x?"

I turned down offer from my colleague atas sebab2 yang dah penah ditulis dlm entry sblm nih...

Offer from primary schools is diff. As an ex-student I always have some kind of strong loyalty to my alma mater. Also sense of responsibility to the community. Plus I was told the previous attendance was 90%. The next 10% was because parents x pedulik langsung hal anak2.

90% sounds good to me. I m in!

the class was 8-10p.m. monday and tuesday. fornightly.wednesday -replacement for january. tight but have no complain. Mediocre kids. only 10mins break.I dont mind.

Masalah negaranya for the past 2 night i had headache.. I didnt used to ppl speak to each other on the top of their lung, calling names, run noisily instead of walking, and talking non-stop while I m teaching.

Last nite was the last straw.

i pissed off. Tried hard to composed myself. They were quiet. Rasanya dalam kepala mcm2 benda nak sebut. Segala haiwan dalam zoo tu x cukup nak menggambarkan semuanya.. hangin!!!!

Tapi bila tengok muka diorang teringat anak2 sedara yang 14 orang tu... sumpah x sampai hati.

" awak semua comel, cerdik, rajin, bijak, sejuk perut mak awak ada anak mcm awak semua.... *grin ear to ear*

"tapi awk cakap kuat sgt. saya dah tua..saya terkejut. Bolehke cakap perlahan-lahan?"..

"BOLEH CIKGUUU!!!"

*sambil tutup telinga* "uishh kuatnya!!!"

"Boleh cikgu".

Fuhhh pas tu aman dunia.. but there's a boy yang kejap2 bckp, tanya kat org lain dia jugak yg jwb, buat latihan sikit seploh kali tanya soklan yang sama. Nak tulis guna pen ke pensel, nak garis ke x? tulis senget xper ker? pen biru boleh? betul ker saya buat ni (padahall dia tiru kat orang sebelah), besok ada kelas ke tak, homework nak kena hantar ke tak, sapa ketua darjah? umah cikgu kat mana?...

Masalahnya masa tu tgh buat latihan. Sedangkan awal2 lagi I've written down our activities for the day.

Aduhh.. sekali sekala boleh tahan lagi tapi dah kena tegur pun he still byk cakap jugak..hanginnn

"Awak ni hensem tapi kenapa la banyak mulut sangat? ".*ngan volume tahap 3/5*

Dia terus tunduk. Buat latihan diam-diam. Then, masa bincang pasal homework langsung dia x tanya dah. Kesian plak tengok muka dia. Malu agaknya dia kena marah ngan cikgu yg garang nih..

Before dismissed the kids line up and salam and kissed my hand. X bagi perhatian sangat sbb another boy buat salah banyak sangat and I have to attend to him, despite he complained, sedara saya pesan suruh balik cepat..

Diorang ni nak balik, balik je la.. tapi banyak lak lagi nak cakap.. terima kasih cikgu, jumpa lagi, apa-apa la... aduhhh pening2.. hehehe bukan senang cikgu diorang nak instil habit tu...

tapi saya berhenti buat kerja when the boy, after kissed my hand said "terima kasih cikgu sebab tadi cikgu kata saya hensem".

am I?

Nampaknya, eventhough I bet he never read any motivational book, and I strongly think that Dale Carnegie name does not rings a bell to him but his ability to look at the bright side humbled me.

I read somewhere, teaching is a privilege. I couldnt agree more.

3 comments:

zino said...

baby tu pun selalu merajuk.. dia kata cikgu selalu marah dia.. cikgu tak sayang dia.. cikgu itu cikgu ini..

pakngah kata.. bila cikgu marah itu tanda cikgu sayang lah tu.. sama lah bila abah marah itu tanda abah sayang lah tu.. abah nak anak dia jadi pandai.. cikgu pun macam tu..

Kengkawan said...

tu la.. hehhehe... tp tu la..tp misti baby dah ok kot..

80% bebudak ni tinggal ngan datuk n nenek tu manja2 tu.. tp skrg dah rasa x kisah sangat dah.. alah biasa... cewahhh

zino said...

sekarang dah ok..
tapi balik je sekolah complain.. cikgu tu asyik marah adik je.. hehe