Tuesday, May 15, 2007

The story of Abe and Syukur

Abe is 10. He was born with Cerebral Pulsy. I was told one of the reasons was because the mother took HBP pills during her pregnancy. But then, the mother swore it was prescribed by the hospital.... so how?

But Abe is still with cerebral pulsy.

For the past 34 years, kanak-kanak istimewa, spastik, OKU anak-anak cacat or apa-apa-nama-pun-sekategori dengannya was just a term/name yang selalu dengar tapi x pernah mengundang empati..

Last week, the mother told me she can't attend netball club meeting coz she had to take extra care of Abe coz recently he fell down and now can't move at all....

Masa tu rasa biasa je.. but then when she said Abe tanya napa kawan umi (thats me) tak datang visit dia... rasa malu2 la jugak..

So this morning, despite ari ujan sy pun pegi la ngan bawa kaler spider-man.. The sight of Abe yg xleh jalan... and sibuk nak g sekolah jugak... and his happy face when he saw me (honestly kalau sapa dtg pun dia suka jugak).. betul2 membuatkan saya terfikir.

10 years ago, I remembered one of my classmates, once a week g umah seorang OKU ni semata2 helping her with housechore. It was organised by their persatuan agama. Apsal persatuan agama kita x pernah buat?

Mcm mana pun we have to start somewhere.. (peringatan utk diri sendirik).


_____________________________________________

The mother told me, Abe sgt sayang pada cikgu dia especially Cikgu Syukur. Masa bln posa almost everyday dia nak hantar makanan ke rumah Cikgu Syukur dia.. Tension je the mother sbb kenkadang dia masak gitu2 je tu pun abe paksa jugak nak hantar umah cikgu dia..hehehe

One day the mother asked Cikgu Syukur, apsal la pilih Pendidikan Khas sebab the mother yang ada sorang je anak OKU ni pun rasa azab sangat inikan nak jaga anak2 orang.. Cikgu Syukur ckp dia memang minat dan kasihan pada kanak2 OKU nih... kalau dia x buat sapa lagi nak buat?

Kot ye... ntah2 memang xder kerja lain.. tu kata saya dalam hati la kan... x berani la cakap dgn the mother karang kena fire lak..

Then the mother pun sambung....

"Zan tau.. kadang2 Cikgu Syukur tu call dari sekolah suruh hantar seluar sbb Abe buang air besar dalam seluar.. akak just hantar jer.. then ambik seluar yang dah Cikgu Syukur cucikan najisnya.. bersihkan Abe pun dia buat jugak sbb Abe x berapa pandai cuci sendiri lepas buang air.. Masa balik selagi parents belum datang ambil students cikgu syukur ni tunggu la x kirala pukul berapa pun.."

Basuh? cuci najis sekali????

Konfem saya memang x sanggup...

Tonite, on my way to carpark after my class. I saw Cikgu Syukur and dgn rasa kagum yang amat sangat i talked to him...

No i didnt tell him how i kagum i m... hehehe..

Instead I inquire whether he can lend me some loco or non loco reading materials.. ok... fine all the locoloco thingy is new to me too...

But i guess we have to start somewhere.

By the way.. Abe banyak kali sebut dia nak sgt pergi sekolah esok sbb esok hari guru.. dia nak ucapkan selamat hari guru pada Cikgu Syukur, guru besar dan guru-guru dia semua..

Make me think.. dalam beribu-ribu murid saya, 90% x peduli pun nak wish selamat hari guru pada saya... yang 10% tu mungkin terpaksa datang sbb diorang kena organisedkan apa2 acara dan wish pun sbb terpaksa..

Tu mungkin sbb sy x sebaik cikgu syukur...

Selamat Hari Guru kepada Cikgu Syukur dan guru2 Pendidikan Khas.. U have done something no ordinary man can do..



P/S DR SEP - u r still the best teacher i ever had..

No comments: