Thursday, June 28, 2007

Ini Tidak ADILLLLLLLLLLL

A superior asked me if i can help him..

In the past rasanya mcm suka jer nak menolong... but today might be because of the heat or was it sms from dr m i was really kepala hanginn..

and i told him the truth..

1. its unfair when he just dumped his work to me and expect me to do it without any monitoring and guidance.

2. its really x-masuk-akal when i have to face the criticism/complained all by myself mcmla i was d one yg terhegeh2 nak sgt this job.

3. it was really dented my pocket ok fine... yg ni x kira sangat..

4. mcm nak tercabut telinga kanan sy when kids complaining... bla.. bla and i cant do anything coz its not my power to "advice" colleagues to come early and jangan memonteng.

5. it was embarassing when all ppl voice out, "apsal kitaorang jer.. boys x yah, sessi pagi pun x yah buat"..

so be it.. don ask me to do anything anymore (and i even attached students' reports to validate it)... cam biasa i almost bursted to tears..

imaginela.. when ur close frens started distance themselves.. i know... diorang x puashati tapi nak cakap terus terang x sampai hati kot.. nak cakap belakang2 x berani ... haha.. coz last time (actually most of d time) misti ada yg sampaikan balik to me n i will go stret to em.. to clarify things..

make short... since norizan adnan mmg stretforward- so wen i said no it is NO.. and he asked no more..

and he told me.. "ada suratla utk norizan"..

really... well... its from Jie.. sending me the new calender coz last week i told him my table calender dah ilang... and he includes few mementos from european tour.

and i gave him one. and we talked abt other subjects..

and i gave another one to the poor office boy yg menyaksikan norizan hangin, satu for salidah sbb dia prepare final report forms, satu utk pak guard yg selalu bukakkan pintu pagar..

and the last one for me...

to remind me how lucky i m ada kawan yg walau mcmmana kepala hangin pun, even selalu menghilangkan barang, dan selalu lupa kat mana letak kunci or suka sangat menyusahkan dia but he still befrended me..

life is unfair.... tapi apalah semua tu kalau dibandingkan ada kawan yg best macam jie dan siti..

hehe..

btw... while writing these uda called.. dia baru touch down... i missed uda.. hopefully ada la china silk sbb dulu masa Jie g china...

opss... sorry jie.. promised kita x nak ngungkit dah...

Breakfast with boys, bad news and a gud one


ni gambo last year.. they were 14... x kisahla apa org nak kata... but i adored em' all... never give me problems in the past..

that's y when i saw one of em' playing truant last wednesday, while we were on d way to azhar's hse to pick nasi beriani... then jeng jeng... the idea came...

breakfast with boys..

coz we can talk during makan2.. like me they were looking forward nak makan2 with their old ce*. and i even asked tina to print out the boys mid year results.
come wednesday.. HIM didnt turn up.

make short.. was told by them HE ran away from home.. called his house, the grandma was as clueless as i am..

since when? y didnt u tell me? korang ni napa x ckp? gaduh ek? biasala soklan wajib sy..

he was absent since monday, they just got the news today.

honestly... ni la yang paling sy takut sekali... at 15 mmg transition period.. this is one of d main reasons breakfast with boys will become my weekly agenda.

To U.. (in case u read my blog)
come back.. we missed u badly... u never failed me in the past, so please.. please dont start now.. think about your lil' brother, think abt ur grandma.. who's going to take care of them now? do u want your lil bro to feel rejected, unwanted and unloved by the one and only flesh and blood that he has..
never run away from problem.. watever it is.. u know u still have me...

_______________________________________________________________________________




sangat panas ptg ni.. lagi panas when i got several miscalled from office... thinking that something very important... cepat2 tukar baju PE and pick up the phone... someone wanna see me...

coming out fr d surau sambil pakai tudung ( i really tot ada emergency giler)... fews boys yelled, " ce* g mana tadi? syahid cari"

syahid mana? the only syahid that i know was.. haha was syahid the engineer (apsal ramai sgt org keje engineer?)

then he came..........

SYED IZLAN SYED MOHAMAD (dlm gambo -berdiri sebelah his best fren, Fiqah)

ala2 drama la plak.. he told me he's going 2 uitm arau tomorrow.. errrr.. i was melompat2 plak gembira.. i mean...

kalau tulis nanti kena pangkah ngan syed lak.. suffice 2 say that i've seen him ups and down.. sbb 2 gembiranya lain macam sikit...

btw fiqah is in kolej matrikulasi pahang now.. hmmm i wish dia dpt g gopeng jer so that nanti leh la jenguk dia n d kedai buku fevret saya kat ipoh sama2.. tp ala2 keciwa betul sbb dia dpt kat pahang..

sbb saya pangkah pahang...

its a long story anyway..

Tuesday, June 26, 2007

Kawan yang saya mahukan.... and the one that i wish to be








Berpesan al Qomah kepada puteranya, Wahai puteraku, sekiranya kamu merasakan
perlu untuk bersahabat dengan seseorang maka hendaklah kamu memilih teman-teman
yang memiliki sifat berikut:

i. jika kamu ditimpa bencana maka temanmu itu akan cuba melakukan sesuatu
untuk menghilangkan dan meringankan kesusahanmu itu.

ii. Jika kamu meminta sesuatu bantuan atau pertolongan dari temanmu itu maka
akan segera mengusahakannya.

iii. Jika kamu merancangkan sesuatu maka temanmu itu akan turut membantu
dengan memberikan pandangannya.

iv. Jika bercakap-cakap dengan temanmu maka ia akan membenarkan kata-katamu.

v. Jika temanmu melihat sesuatu yang tidak baik dari perbuatan atau
perkataanmu maka ia akan menutupinya.

vi. Jika kamu mengeratkan hubungan persahabatan dengan temanmu maka ia akan
membalas dengan baik pertalian persahabatan itu.

vii. Jika kamu menghulurkan sesuatu kebaikan kepada temanmu maka ia
menerimanya dengan baik malah membalasnya kembali.

viii. Jika temanmu memdapat sesuatu kebaikan atau kebajikan darimu maka ia
akan mengingati dan menghargainya malah akan menyebutnya selalu.

ix. Jika kamu berdiam diri atau kerana malu untuk meminta sesuatu darinya
maka ia akan bertanyakan kesusahanmu itu.

x. Jika kamu berselisih faham dengan temanmu maka ia lebih rela mengalah
demi untuk memelihara persahabatanmu itu.

Berkata Hukama:
"Sekiranya kamu handak mengetahui akan tingkah laku, peribadi atau kelakuan
seseorang adakah ianya seorang yang soleh atau toleh maka tidak perlulah
kamubertanyakan disana-sini. Cukup dengan kamu melihat siapakah kawannya dan
siapakah orang-orang yang disayanginya dan dari itu kamu akan mengentahui
peribadinya kerana seseorang yang berkawan ia akan mengikut dan meniru
perlakuan kawannya itu."

Berkata Ulama:
"Janganlah kamu berkawan melainkan dua orang dari tiga orang iaitu orang yang
kamu pelajari daripadanya sesuatu tentang urusan agamamu maka orang itu pun
memanafaatkan ilmunya kepadamu. Kedua ialah orang kamu sendiri memanfaatkan
ilmu agamamu kepadanya lalu ilmu itu diterima daripadamu dan diamalkannya.
Ketiga ialah orang yang kamu tidak mempelajari apa-apa ilmu agama pun darinya
dan kamu sendiri tidak mengajarkan kepadanya maka yang lebih eloknya, larilah
kamu daripadanya."



p/s tu sy ngan my best fren (nama dia siti ruzaidah) since 1986.. dia ada smer 10 ciri2 tu.. i know... i m d luckiest person on d universe!..

Peringatan Kecil...

With all the media hype on cikgu belasah student, cikgu baling student ngan duster, cikgu ketuk kepala student ngan kasut tumit tinggi, cikgu besit student ngan rotan, cikgu baling student ngan buku and err... cikgu kena tangkap khalwat ngan student... (nauzubillah).. the last thing i want is my face to be on d front page of national mainstream newspapers.

since saturday, i wasnt myself. at first i thought i was so stressed berpisah ngan Uda (she's is Beijing now) but then.. it wasnt the first time she when holidaying abroad, leaving me behind..

i was restless.. and really not in d good mood as well..

last nite when i was sooooo sleepy in my nite class.... very embarrassing and unethical. cesss!!! and this morning... i went stret to Alpha Optical.

I really need a new pair of spectacles... because my current specks.. last friday nite i was reading Harry Potter- Philosopher Stone then sedar2 dah pagi.. and the spec tu mcm dah kena pijak ngan monster...



si blurr n d salesgirl


toke kedai yg best


speck baru.. yahooo... errr mmg photogenicla salesgirl nih..


spec yg x dapat diselamatkan lagi..


p/s maybe i shudnt read Harry Potter's banyak kali kot..

Monday, June 25, 2007

Cerita bebudak

when i was in school, no one did my homework.. except.. ok fine.. when i was in uni Mid did my computer course.. tp itu x kira sangat coz at that time i really not computer-savvy (sekarang pun x) and Mid memang kerjanya gitu... dan dia pun memang baik orangnya.. hehe

there was time when our lecturer, Puan Noraini insisted that we see her at least once to discuss about our project, but I never did.. coz Len banyak kali reminded me... "ni kerja kita, kenapa kita x boleh buat sendiri? kalau dia yang kasi tau kita wat to do means ni dah jadi her project". hehe

but this time is different. On Saturday, only 2 students turned up for my tuition class. Zana and Mila. Further check smer orang bz buat kerja kursus nikah kawin.. thats PMR project ye tuan-tuan..

Weh... hangin betulll..

they've been talking about it for months and until now pun x siap lagi...

Normally, they will accompany me to my next tuition clas wic is 15km away(agaknyala) but both refused sbb nak siapkan kerjakursus tu..

On Sunday, I found myself helping Zana n Mila siapkan their kerja kursus. while i was busy giving ideas, suggesting pics and person to be interviewed, the layout, i can see that zana confused and a bit reluctant to follow my ideas..

That Len's spirit... hehe..

I'll never see the end product. They are going to submit today.. Aminn..

Friday, June 22, 2007

biduk berlalu

cewahhhh... mcm tajuk drama..

but then... this week was really a drama.. began with kak zah hempas buku (something she never did), and many things happened wic too tedious too share and the tears from Ms X wic not surprisingly new..

glad its friday... the last day of weekday.. cant wait for weekend retreat..

cewahhh... wishful thinking..

coz oredi made promise with kids..

n today i saw ayu with her new greyish skirt wic really makes me green with envy.. cantik betul... katanya beli kat jusco sale.. isk isk isk... too bad i've 3 slots tuition on weekend.

by the way... i was thinking very hard...

i means its oredi 52 days since my last treatment.. i tot it was only for 30 days.. and dah lebih 22 ari dah ni..

i've seek opinion fr few lady frens and family... but no one knows for sure..

i've surf internet, tu la masalahnya... x jumpa plak..

the only gynae whom i know have phone no is Dr M.

and he is in Ipoh.. I m debating

to call r not 2 call..

all these waiting2 games ni makes me .... berdebar2 kot..

sgt tension..

by the way its really has nothing to do with the entry title up there... ntah apa2kan..

Saturday, June 16, 2007

stories for fathers

A colleague of mine once confessed,

"bila saya tengok je muka si Z tu dlm ati saya mesti cakap, kau jahat sbb ayah engko jahat".. dia kata la kan..

for me si Z tu xla jahat pun.. biasala budak2... tapi bapak dia memaaaaaaaaaang jahat. nop... he has no criminal records.. tapi..kalau tulis nanti kena marah lak ngan zana.. oppss dah tertulis lak nama...

_______________________________________________________

once upon a time,on the day of SPm result's released our school gardener siap tanya smer org if we knew her daughter.. at that time malas jer nak layan dia nih...

bukanla dengki sbb F dapat jd best student for our batch... tapi 2 years before (when we were in form 3)this pakcik datang to our class marah2 and siap cakap kuat2 kat our English Teacher... "ini anak tara guna punya..."

i still remember how F bursted to tears... we were so quiet... geram pun ada kat pakcik tu... bukan besar sangat salahnya..hilang iron jer... kesian F...

_______________________________________________________

ni masa kat u..

a fren who used to take me to pizza (dia kata, dia tau sy suka pizza tp could not afford it...) one day dgn geram mcm nak makan orang (instead of hawaiian supreme pizza) poured everything to me...

"kalau nak kawin, kawinje lah... tapi janganla kawin kat church.. malu tau x? bayangkan la orang majlis agama datang rumah beritahu...mana nak letak muka..dahla perempuan tu sebaya andakje (that's me).. tension betultau... hari tu raya, kita ni balik dari jauh nak beraya ngan depa.. haram xder sapa kat rumah.. orang gaji tu pun ada keluarga tau dia balik beraya ngan famili dia.. i ni.. beraya ngan dinding"..

at 1st i tot its so d very drama la kan... then i referred her to pusat islam.. and from kwn2 senegerinya... found out its true.. not that i don believe her. it just that... mcm pelik eh...

__________________________________________________________

i read somewhere that respect is earned not asked for..cenggitu ah..lebih kurang.. therefore i don think it is a wise move nak paksa kids celebrate father's day... ye lah kalau dah ayahnya drug pusher... nak dicelebrate wat per..contohlakan..


but then...

i hate it when i heard the jingles kat Perakfm "kasihila lelaki yang telah mengorbankan masa mudanya untuk anda"..

and all the ad in RTM doesnt help too..

coz... i cried unashamedly walaupun dah dgr/tgk iklan tu banyak kali..

i missed my late father even more.. very true... married at 20++... until the very end his life smer gajinya dia spend utk anak2 je..

therefore...

sometimes... i stayed back at school looong after fathers fetched their kids.... because the sight of father-and-daughter only reminds me of u..

there was time i came home empty-handed from pasar because i cant bear seeing a father taking his daughter in school uniform nak beli makanan jugak...u used to do the same too..

i never buy our favourite "rojak" no more coz have no heart to eat without u..

did u know that i loathed open day so much? seeing all the fathers coming to school sometimes i wished that u will come also... it was u who insisted that i shud be a teacher... remember?

there's no day passes by without me thinking of u..

happyfather'sday..



__sss________________________________________________

Wednesday, June 13, 2007

Budi yang baik dikenang juga

It was raining heavily..

Means xleh x la PJ... Do not know whether it is a gud news r wat.. since yesterday few girls came to me( more to sessi-rayuanku-la)

girls: can we help u with the library..
me : when?
girls;tomorrow during PE
me :but... i have another plan
girls: library lagi penting ce..
me : yela.. tapi tu my job not urs..
girls: tapi kitaorang nak tolong...lagipun skrg musim ujan ce.. msti ujan punya esok..
me : how d u know? xder..PJ jugak..
girls:alaaa...

i should've listen to them... when i was asking them to proceed to the library.. what i didnt expect was "i told u so" look from em'.

saboje la...

the new library is really total mess.. previously it was our staffroom... besides cleaning the shelves(cenggini ke spellingnyer) and window panes we were also throwing segala hartabenda yang x dituntut...

Then I found the late Zoolchaply Sahib's stuff.. It was nothing except heap of drawings yg x sempat dipulangkan pada students and a few notes wic neatly written.. sort of notes time miting la gitu...

was terkejut beruk when Intan beria sangat nak simpan notes tu and sampai berair2mata dia tgk his stuff..

"saya nak simpan sbb dia cikgu yg paliiing best..saya suka sangat dia.. ".

later when she found other benda2 yang xderler sangat tapi ada handwriting arwah.. tu pun dia nak simpan jugak... muka dia masa tu.... alahai.. kesian betul...

make short... seeing her.. saya pun sibuk2 rasa nak nangis sekali...


___________________________________________________________

Last Sunday Mommy and I went to pasar Slim River..

I was armed with digicam.. kenkonon nak amik pics tapi banyak beno jumpa orang yg x disangka xder la amik gambo..

Totally forgot about pasar tu until today...when Uda citer pasal our PK yg kejenye asyik amik gambo new staffroom je..

me : jap.. sebut pasal kamera kan.. ko kenal x kwn org, Hairani?
Uda: kenal.
me : eleh...cuba describe...
uda:ler.. org kenal la.. rambut panjang, kecik2.. suka menyanyi kan...
me :betul la tu... mak dia ko kenal dak?
Uda: eh ko ni... (volume tinggi sket). mana nak kenal..
me : xpernah jumpa mak dia?
uda: Rasanya x ada..
me : tu ah.. orang pun rasa xder... tp mak dia kenal ko siap suh kim salam lagi..
uda: ye ker? bila yer..
me : dia kata ko ah yang sambut dia masa dia hantar Hairani kat hostel dulu..
uda: ooo... uda x ingat..best nya dia ingat uda yer...

wat i didnt tell uda was.. masa terjumpa ngan Hairani's mother kat pasar Slim River tu I was talking to Anum (hairani's sis) our junior, when her mother asked me abt Uda... Being the very stretforward person.. I simply asked her.. "mcmmana makcik tau saya ada kakak kat sekolah dulu?"

She replied.. " Masa makcik hantar Hairani masuk Asrama Tingkatan satu dulu kakak awakla yang sambut.baik betul dia.. Dia kata nak tengok2kan Hairani mcm adik dia sendiri.. makcik x kan lupa... dia Tingkatan enam kan masa tu.. Makcik ingat lagi.."

Hebat betul daya ingatan makcik ni... padahal dah 21tahun yang lalu tu...

Dont tell Uda... kembangkempis idung saya yg semulajadi kembang ni masa dengar makcik tu cakap..

Tuesday, June 12, 2007

on the first day..

i know..you are what u think of.

thats wat i m telling myself over and over again when i was so reluctant to leave home for work.

reason being...i dont like the environment. i hate it so much when speak out your mind means errr plain rude? doing your job means asking for trouble... i learned it from farhana case early this year.

to add salt to injury, zana complained that her name was in the committee when she IS NOT the committee itself. Even when she told the person-in-charge, tergamak he replied "tak tau.. itu senarai yang dah diserahkan pada saya"..

Please forgive my language..that is so.. KURANG PANDAI as Perlis Mufti used to say.

our YKT lecturer used to remind us..."kalau setakat jadi tukang taip paperwork tu.. x yah masuk u.. tu kerja typist"..

no offence to the typist, but in my humble opinion we shud live up to our expectation. not to mention live up to our salary as well... as nik zainal said once ago.."ingat senang ke dapat gaji 20k sebulan kalau u x dapat puaskan hati diorang?"

ye.. ye... by the way gaji dia masa tu RM19800je.. tapi yg xpuas hati tu saya setuju. walaupun saya bayar income tax 60 henggetje..but i still xpuas hati if my hard-earned money digunakan for somethng cincai2.. ni generally speaking la kan..

again... one's is responsible for his/her own happiness.. therefore i wont let those thing affect my happiness.. there rlots of things to apreciate too..

i was excited seeing all those kids after long break.

I was extremely glad ex-changing stories/news with my colleague.

I was flattered when Uda booked me a new table in the staffroom.

I was impressed with all those beautifully decorated presents prepared by Ayu and Siti..*sukasukasuka*

I was grateful coz Khai lent me RM130 (co-op money seh) for Mini Newspapers and Keceriaan Kelas (Ayu forgot to leave the money, and she's in Penang attending Teacher's trainer course.

As ever I admired Kak Ani K's effort in making the penyampaian hadiah for bulan bahasa a great success..

Lagi satu... I love it so much when Cikgu Mie, true to Kak Sha's legacy... bersusah payah reminded us wat expected from us on the first day.. *sukasukasuka*..

Lupalak.. Might be Kak Sha has trained us well, Ustaz Shahrul yg xder kat Malaysia for some Athletics Champ smsed Ustaz Arif to inform me the winner of Johan keceriaan Kelas. Ustaz Raof willing to be the eMCee for such short notice, Md Nor was such a doll.. he took the ehemehemehem place well..

I think Kak Sha-our ex-immediate boss(nama dia Saidatul Sahariah Sanusi)must be glad to know that even she's not here anymore we still practice what she had drilled for years..

As for my current boss.. "HE WENT HOME ALREADY" said Cikgu Mie when I see him to clarify who is going to kasi adiah yesterday..

ME : tapi kan ada weekly assembly?
Mie: tak tau la zan.. xper la biar saya ngan Md nor kasi..
ME : ook.. thanks

Part of me rasa mcm nak balik awal jugak semalam... tapi the better part tu rasa macam...

HE is watching...

Saturday, June 09, 2007

garden school

One of my fondest memory zaman sekolah was..... well..... plucking guavas and kedondong. since the tree was..... you know... so we have to.. you know.....

The operation was done during Maghrib trip to school when kat hostel xder air.. abis tu dah hostelnyer on top of the hill so semedangla xder air plak..

Dalam gelap2 tu wat else to expect when bunch of girls saw those tempting guavas and kedondong.. and unobserved too.

Yesterday was sort of repeat offender la plak. Despite that was my 3rd visit to that school tp xder la nak explore beria2.. yesterday was accident la konon2nya..

Cuba bayangkan sekolah tu kat kaki bukit... the view from the road was breathtaking. exotic, colourful flowers were blooming.,.. and the environment - sparkling clean hehe...

I love the Palma tree even though I do not think it is  a frenly tree.. with all those thorns. and the mini pineapple tree in a very-out-of-the-world-pot...impressive giler..

waaaa.. mcm best sgt.. tp lg best bila ada pokok buah-buahan. hebat betul..

I m too old nak buat perangai lama.. nak panjat memanjat ni mmg dah x sesuai la ngan saiz gajah junior nih...thanks God I saw ripe buah delima old enuff to be plucked by errr..the kids...

They said I can have it..so I took itla..

sukasukasuka

Wednesday, June 06, 2007

remarried?

i jump the bandwagon too..abis most ppl i know google on pak lah kawen lagi..

unfortunately i found satu blog...very abusive la.. gasak la pak lah nak kawen lagi.. umur tu kan numbers jer.. apala punya kurang bijak...

i remember an incident told by a close fren not so long ago...

sedara mara sebelah suami kakak dia kena posting ke obersea (mana ntah).. his wife baru je meninggal... mamat ni suh my friend's sis carikan..

he said dia x kisah janda pun x per...janji ble entertain guest,jadi host smer.. gamaknya he kind of desperate sbb dah nak kena g outstation kot (yg ni saya menambah je cerita)

maka kakak tu perkenalkan someone from her office.. (at that time i told my fren.. apsal xkenalkan ngan saya je, sbb sy mmg bercita2 nk dk obersea... tp my fren ckp sy x layak sebab..cuba jgn nyampuk dia cakapla....)

later mamat tu jumpa balik kakak tu n cakap "xder ker yang cerah sikit?"

"gelap sangat ke pompuan tu" soalan wajib saya la kan...

"my sis cakap, lebih kurang dia jer.."said her..

wic makes me scan my skin 10x... she's fairer than me. kalau cenggitu pun dia cakap gelap.. gamaknya saya ni kaler apa la kot..

"keje apa mamat tu?"now i really x puas ati ok..

"duta" replied her..

cenggitula ceritanya... x tau la apa kesudahan citer duta tu.. my point is certain post kena ada spouse la.. x kisahla umor dia 90 tahun pun..

just because ur pakcik kat kg umo 60 jadi divorcee and never re-married.. doesnt mean orang lain pun sama..

lagipun i m sure datin rosmah menanti2kan perkahwinan ini.. hehe