Saturday, June 16, 2007

stories for fathers

A colleague of mine once confessed,

"bila saya tengok je muka si Z tu dlm ati saya mesti cakap, kau jahat sbb ayah engko jahat".. dia kata la kan..

for me si Z tu xla jahat pun.. biasala budak2... tapi bapak dia memaaaaaaaaaang jahat. nop... he has no criminal records.. tapi..kalau tulis nanti kena marah lak ngan zana.. oppss dah tertulis lak nama...

_______________________________________________________

once upon a time,on the day of SPm result's released our school gardener siap tanya smer org if we knew her daughter.. at that time malas jer nak layan dia nih...

bukanla dengki sbb F dapat jd best student for our batch... tapi 2 years before (when we were in form 3)this pakcik datang to our class marah2 and siap cakap kuat2 kat our English Teacher... "ini anak tara guna punya..."

i still remember how F bursted to tears... we were so quiet... geram pun ada kat pakcik tu... bukan besar sangat salahnya..hilang iron jer... kesian F...

_______________________________________________________

ni masa kat u..

a fren who used to take me to pizza (dia kata, dia tau sy suka pizza tp could not afford it...) one day dgn geram mcm nak makan orang (instead of hawaiian supreme pizza) poured everything to me...

"kalau nak kawin, kawinje lah... tapi janganla kawin kat church.. malu tau x? bayangkan la orang majlis agama datang rumah beritahu...mana nak letak muka..dahla perempuan tu sebaya andakje (that's me).. tension betultau... hari tu raya, kita ni balik dari jauh nak beraya ngan depa.. haram xder sapa kat rumah.. orang gaji tu pun ada keluarga tau dia balik beraya ngan famili dia.. i ni.. beraya ngan dinding"..

at 1st i tot its so d very drama la kan... then i referred her to pusat islam.. and from kwn2 senegerinya... found out its true.. not that i don believe her. it just that... mcm pelik eh...

__________________________________________________________

i read somewhere that respect is earned not asked for..cenggitu ah..lebih kurang.. therefore i don think it is a wise move nak paksa kids celebrate father's day... ye lah kalau dah ayahnya drug pusher... nak dicelebrate wat per..contohlakan..


but then...

i hate it when i heard the jingles kat Perakfm "kasihila lelaki yang telah mengorbankan masa mudanya untuk anda"..

and all the ad in RTM doesnt help too..

coz... i cried unashamedly walaupun dah dgr/tgk iklan tu banyak kali..

i missed my late father even more.. very true... married at 20++... until the very end his life smer gajinya dia spend utk anak2 je..

therefore...

sometimes... i stayed back at school looong after fathers fetched their kids.... because the sight of father-and-daughter only reminds me of u..

there was time i came home empty-handed from pasar because i cant bear seeing a father taking his daughter in school uniform nak beli makanan jugak...u used to do the same too..

i never buy our favourite "rojak" no more coz have no heart to eat without u..

did u know that i loathed open day so much? seeing all the fathers coming to school sometimes i wished that u will come also... it was u who insisted that i shud be a teacher... remember?

there's no day passes by without me thinking of u..

happyfather'sday..



__sss________________________________________________

2 comments:

zino said...

berdoa dan sedekah fatihah bebanyak..

alfatihah.. amin.

Kengkawan said...

tq...