Saturday, July 28, 2007

A day in my life

Sangat penat tau semalam.. While sitting besides Ustaz Raof dalam dewan last nite, mata saya asyik menjeling jam je. Kata mula pukul 8.00mlm.. tp kol 8.30mlm, hakim masih diskas lagi.. skrip xder la, peserta x cukupla.. sapa nak jadi tu, sapa nak jadi ni la..

Tension tau x?

Sy dah lah bangun kol 5.15 pagi ari ni.. Tengah hujan lebat lak tu.. Basuh kain. Orang lain enjoy je tidur terpaksa lak kita ni buat kerja rumah pagi… sebab pagi ni ada Ko Kurikulum. Sepatutnya Khamis, tapi kids ada test semalam, so ganti ari ni. Kalau x ganti karang dah kira hutang pulak..

Kol 7.50 pagi, dah terpacak kat depan public library, kain pun x sempat sidai sebab drizzling.. tunggu kids datang, kalau datang lambat karang dan jadi apa-apa kat diorang, sapa yang kena?

On the way ke tempat kejadian, while kids enjoyed the view, sy x leh duduk diam, mula2 kira duit ngan bendahari untuk fare and food. Udah x cukup pulak duitnya… isk isk.. sapa yang kena keluar duit?

Then rehearsal yg ntah ke-berapa kali ngan Pengerusi Persatuan, apa yang nak kena briefing kat peserta.. ye lah tujuan berpersatuan nak bina leadership skills.. tekak sapa yang kering asyik ulang benda yg sama byk kali?

Ni dah pul 8.45mlm x mula2 lagi acaranyer.. penat tau x..

Bila dah sampai kat tempat kejadia tu pagi tadi, bukannya boleh duduk setempat pun. 32 kids tau je la… walaupun setiap group dah ada tajuk sendiri tapi… ye la budak-budak..
Hati saya Cuma tenang bila sampai semula ke library awam, dan kids turunkan tandatangan kat kolum “pulang”. Tapi bila ada lak yang tanya, “untuk projek seterusnya boleh x kita melawat kebun sayur kat Cameron Highlands”..

Aduh pening… kalau kata x boleh karang dah mematikan semangat bebudak tu... kalau kata boleh... aduhhhhhh pening... pening...

Dah pukul 9.00mlm acara x mula saya pening jugak…

Dah la pagi ada Ko petang kena sekolah mcm biasa. Tahu je la budak2.. Mcm2 kerenahnya… dah ajar pun masih silap lagi.. pening2… lepas tu bising2 ...adus.. sy pun penat jugak.. lepas tu diorang bising sebab x boleh rehat, rehat lambat..sy pun marah jugak “eh dah 5 minggu tau sy x boleh pergi kantin hari jumaat sebab tunggu awk siapkan kerja”.. kalau diorang lapar, diorang ingat saya x ker?

Pas tu Soleha kasi saya kuih Apollo satu. “Why?” … “x per ce* memang saya beli utk ce*”… now.. now… that’s why I love my job… and i hugged her...she gave me the usual i love u 2 hahaha

Tapi bila abis waktu rehat (yang saya spend dalam kelas), I went to kelas sebelah sbb dlm masa lbh kurang 90mins dah 2 kali tingkap pecah..

“ni apa hal ni?”, “apsal x panggil cikgu?”, “apsal x jlnkan tggungjwb sbg ketua kelas nih?”

Ye lah… ye lah.. orang suka kata cikgu ni suka memerintah? Suruh itu, suruh ini, marah je tau… tapi kalau jadi apa2 sapa yang kena tanggung?

Pas tu dah la ada kelas lagi satu. Half of the students xder dlm kelas sbb cikgu yg sebelum tu took extra time. Since nak diskas pasal jwpn test, so kena la tunggu smer ada. Kebetulan diorang bz buat nota, sy mintak tlg 4,5 orang yang dah siap nota prepare hadiah utk sukaneka the next day. Kita orang buat kat surau sebab senang nak simpan, dan dekat je dgn kelas IC tu..

Pas tu Izzati dtg, dah nak g ladies lak dia.. pas tu sy x kasi.. pas tu dia marah2.. “sy dah siap dah nota napa ce* x pilih saya tolong?” Dia ingat saya nampak ke dia dah siap ke belum? So sy ajak Izzati sekali.. cepat sikit siap.. x lama pas tu kelas pun dan cukup.. diorang mula belajar.. dan sy rasa sangat2 letih,.. so I stopped at 5.00 despite my class abis kol 5.30p.m… Suh Ijan the assistant monitor catat dlm buku laporan sy keluar awal sebab nak ke dewan yang jauhnya 40km sbb jadi Penjaga Masa..

Pertandingan ni mula pukul 8.00mlm.. tp ni pukul 9.15mlm.. baru la ketua hakim bagi taklimat.. saya penat tau x.. lapar pulak tu.. sebab x sempat mkn dah la jauh, nak kejar maghrib, sblm pergi kena basuh pinggan dan lipat kain dulu.. sangat letih tau..

Dan tiba-tiba Ustaz Raof yang jadi pengacara majlis dan duduk di sebelah saya tolong petikkan loceng.. Udah ke?

Saya perasan, ramai la yang sengih2 … saya pun rasa nak terjatuh kerusi tahan gelak…tapi kena tahan la...ingat senang? padahal dlm ati rasa nak berguling2


For the rest of the nite sy menjaga masa ngan setianya, even sebenarnya x paham pun. During the interval Ustaz Arif tanya kalau2 saya nak balik dulu. Tapi x sampai hati nak tinggalkan sebab kalau kerja saya ustaz Arif x pernah lak berkira bila menolong..

Lagi pun, sbb tau sy ni buta bahasa arab, diorang akan kasi signal kat saya kalau ada apa2... jd sy pun lurus bendul la ikut je.. Kadang2 sy salin few words dan tanya pd Ustaz… Dan pada pukul 11.30mlm gitu la kot… abis la pertandingan tu…

Sy sampai ke rumah 20min kemudian ngan uda, dan terus tido..

Walaupun lapar tp sy dah xder mood nak makan…bagus jugak... diet

Begitulah sehari dalam kehidupan saya.

I lal li qa’ (betul ke nih?)

Cerita Cikgu



**** u might not like what u read, but since this is my blog… well…. Huhu

Before decided to write this, I’ve look tru the pink book (courtesy of Tn Hj Idris), teachers’ dos and donts.. It stated there as a penjawat awam, adalah dilarang mengulas, memberi komen secara bertulis, lisan atau dengan dalam apa bentuk sekali pun tentang isu2 yang menjadi dasar kerajaan yang memerintah. Lebih kurang gitu lah…

Therefore, I m not going to do so coz hutang saya ribu-riban, kang kalau kena fire sapo lak nak bayar…

Here I m going to voice out my opinion as a person.

Dlm satu jurnal Pendidikan yg sy penuh baca masa kat U dulu, dapatan drp satu soal selidik menyatakan para pelajar tidak kisah didenda asalkan guru bersikap adil dan tidak berat sebelah dalam mendenda. Dulu2 baca sebab nak lulus exam makanya x ingat lak dah jurnal apa..

Few years ago saya pernah terbaca dalam satu rencana pengarang, dia komen sikap ibu bapa yang manjakan anak2 sampai x boleh dijentik sikitpun. Apalagi kalau yang jentik tu cikgu. Pengarang tu sambung lagi kebanyakan ibu bapa ni pulak berpendidikan tinggi yang patutnya…. Elok lah saya tak sambung lagi.. sebab panjang sangat.

Seriously, I beg to differ.

There were many times, saya tersinggung, berkecil hati, marah tahap tenuk bila anak murid saya di kenakan hukuman di depan mata saya. Mcm Hari Guru ari tu, terus spoiled mood saya bila bila kids kena denda.. tapi lepas tanya sendiri kat guru disiplin tu memang betul la budak2 tu yang salah.. ada ke main baling2 batu? Kalau masuk mata? X ke buta?

I remember satu insiden tu on my way home saya nampak 2 boys kena marah kaw2 dgn seorang pakcik.. Puncanya their bike stalled pas tu terlanggar kete waja baru beli pakcik tu.. pakcik tu apa lagi… hangin satu badan la.. I stopped.. g kat pakcik tu… almost in tears (sebenarnya saya takut jugak) sy mintak tolong sangat2 kat pakcik tu.. jgn la malukan anak buah saya depan orang ramai mcm tu.. betul diorang salah.. tapi kan elok berunding dengan cara baik kat rumah ibu-bapa diorang?.. Nasib baik saya pun x kena marah ngan pakcik tu. Sebaliknya dia kata, “hang anak sapa?” make short… bila sy tanya balik pd the boys tu the next day, semua pun settle.. kete tu pun x rosak apa pun.. pakcik tu pun x pulak mintak bayar apa2..

Panjang pulak ceritanya.. my point is, memang senang nak kata parents irrational, manjakan anak, bla bla… nanti kalau terkena kat batang hidung sendiri baru tau apa rasanya tengok anak-anak, adik2, anak sedara, adik ipar, cucu, cucu sedara, anak murid (hehehe) kita kena marah/denda ngan orang lain.

Oh ye, ni satu kisah benar…

Few years ago, one of our colleague kena belasah sampai lembik oleh abang students. No elaboration though. I would never forget our ex-principal Tuan Haji Razali Ismail commented on that incident.

“ingat ye tuan-tuan. Kalau kita mendenda pelajar dengan niat nak mengaibkan pelajar, tunggulah saat kita diaibkan, tapi kalau niat kita nak mengajar, insyaAllah x akan jadi apa-apa.”

Unfortunately, those remarks really made him unpopular in those days, but then I couldn’t agree more!!!

Tak percaya? Tengoklah kesudahan cerita Cikgu Wee Yim Pian. Indah betul kan kesudahannya?


p/s Tu gambo Cikgu Afzam. Dia calon cikgu inovasi, dan kitaorang satu sekolah tumpang bangga. Dia cakap kat uda, pas tu uda cakap ngan sy, dan sy lak cakap kat all n sundry - buat apa2 kerja kena ikhlas. pedulikan apa orang nak cakap..

Wednesday, July 25, 2007

Bual bicara hati ke hati (ok ke tajuk ni?)

zudin dan aishah yg takjub ngan pemimpin negara------->


Since i've new obsession hehe i rarely watch tv lately.. except for manjalara.. tu pun sbb dah teraddicted...

last nite was diff. the thick klate accent compere with a very very furious comments from the guest make me going out from my cozy bedroom, leaving behind the incomplete crosswords and joint aco tgk tv..

too bad... baru je duduk (aco pun baru je bukak tv lepas balik dari pasar malam).. aco pun kasi la recap sesikit but then while surfing for channels.. ooo rupanya ada Datuk Johan live in RTM..

the guests were Datuk Khir Toyo, En Salahudin from Pas and a chinese datuk from Dewan Perniagaan Cina Malaysia.. and the topic was something to do with DEB..

Ini pun dah nak abis jugak masa tu.. But then i m quite impressed with Mr Salahuddin presentation. Very interesting and the way he quote from reliable sources, ermm makes me wanna buy the books he used. One of them is a book on Tun Razak...

Very genius..

In my humble opinion the bualbicara lack its ooomph coz everyone was so calm and looked like staged to me.. I mean.. whats wrong with panellist asking one another questions?

because it live show, i guess..

these are the conclusion (from my point of view)

Dr Khir (BN): jgn asyik pandang negatif je, be positive..

En Salahuddin: Dah sah2 dalam kajian ilmiah (he brought the book) punca sebenarnya DEB gagal, maka kita kena buang dulu penjahanam ni baru DEB akan berjaya..

Chinese Datuk : gaduh la lagi (heheh dlm ati la agaknya)

Me: Errr cantik betul muka datuk Khir skang... apa rahsianya?hehehhe


gambar yg x kena mengena dgn ini cerita -------------------->



Today after sent Zaihan whom tetiba jer ngadu pening kepaladan x larat nak jwb exam pun home, I was stopped by Kamal..

"apa ceritanya kak? lan ckp kalau sy ada misti sy tumbuk dah org tu.."

goshh!!! i m glad he wasnt around... knowing kamal rasanya bukan susah sangat nak teka apa kesudahan cerita tu.. tp lepas kasi explanation the truth-nothing-but-the-truth kitaorang kind of gelak2 jer... tp when he said thats not the only class dia buat mcm tu...

seriously speaking... sy rasa sangat marah. hopefully the black monday incident will put a stop to all those irresponsible misconduct.

amin..

by the way, kamal is getting married this weekend.. yahooo!!!! dapat adik ipar...
______________________________________________


Dlm satu cerita yg langsung x berkaitan... am so busy handling Projek Lawatan Mesra ke Kantin Sekolah. Since 3 buah sekolah dah reject request dr budak2 ni... thanx god ada satu sekolah je yang sudi..

and its like 25km away, and we need transport. and we dont have money. and i lacked experience..

because selalunya yg organised benda2 cenggini are kamal, lan and raof...

raof is busy with his nasyid practice (state level)

lan is busy with athletic training (state level kot)

kamal is busy with wedding preparation (x tau la level apa)

The ladies... hehehe being one third of the population, normally kitaorg jd AJK makanan jer.... tu la pasal...

in time like this i wish my ex-boss were here... because she always know wat to do..

Monday, July 23, 2007

Untuk kenangan bila dah tua

Saya kena marah by a colleague hari ni..

But I m glad he did wat he did.. The life of me I preferred people be straightforward than kan depan semua manis tapi kat belakang ckp macam-macam. Coz I wont learn anything.

After all the marah-marah, sessi marah balik and ungkit2.. haha.. I must said I really really glad with the outcome. As long as the kids benefited from my action, cukupla..

Because I don’t mind being unpopular, kena pangkah or watever as long as pada hari yang tiada naungan selain naungan-Nya, tidak ada yang tinggal kekal selain Zat-Nya, tiada penolong selain pertolongan-Nya, tiada belas ehsan selain rahmat-Nya saya tidak dihampakan dan dihinakan dengan seksaan dari-Nya.

Because, that’s all that matter, to me.

By the way, despite dari darjah satu ustaz dah ajar, tapi this incident taught me a valuable lesson, something I knew all along but never realized the significant of it.

Bila kita buat sesuatu kerana Allah, we can never go wrong.

Mother Theresa already knew that long time ago. Even she’s not a believer.

Hahahaha… rasa mcm tau nanti pakngah misti kata dia x paham.. ini catatan peribadi untuk diri sendiri supaya pada satu hari yang entah bila sy kenangkan semula what have I done, saya akan dapat menutup mata dengan rasa puas hati kerana (rasanya-rasanya) sy dah jalankan tanggungjawab sebagai muslim..

Bohonglah kalau xder rasa nak terajang orang tu.. It just that pada saat-saat itu, when Rizlan interfering… I remembered one thing…

HE is watching.

Thursday, July 05, 2007

talk to my hand

well.. apa maksud title tu eh? i asked to jie once... tp dah lupa jawapannya..

the truth is... i wanna talk about cakap belakang2..

mcm dah jadi fenomena biasa lak.. bila x puas hati/marah/x setuju/ kurang senang ngan sesuatu pihak/orang/apa2 ajela kita akan sampaikan pada orang lain..

i read it once dlm buku apa eh... lupa ah.. tapi lebih kurang ginila.. many problems remain unsolved becaused we talked to the wrong people. bila marah ngan boss kita ckp kat spouse/partners/kwn, marah ngan spouse/partners kita cakap ngan sapa saja la except org yg kita x puas ati tu la..

makanya org tu bukannya boleh tolong pun... so kesudahannya kalau dia tau, dia marahla sbb ngumpat dia dan kalau dia x tau.. dia pun duk ulang la kesalahan yang sama...

silly!

might be i has something to do with usman awang's poem.. maafla kalau salah sikit... lebih kurang ginila..melayu itu marahnya dalam senyum, tegurnya dalam kias dan pantun..

oh... bila baca sajak tu sy teringatkan dr rais yatim.. indeed he's the perfect guy that suited the poem.. sangtat santun bahasanya... mmg sesuai jadi menteri Kekkwa

it just that... might be my education yg x seberapa, or kebenakkan sy walaupun both my parents dah ajar sy dengan baik sejak kecil lagi ... i still prefer someone be frank to me instead of nak cakap belakang atau kasi hint2 wen i did mistake...

sangat bodohla tindakan tu wen u know wat i will do once i found out.. huhuhu...

Breakfast with boys part 2

was fun !!!!

today was 1K 2003 batch turn ..amy, farid, zaim, ijoi, mal and 2 orang anak anagkat (they're their classmates now) were there,. tp x leh lak nak upload pix..

one thing for sure... y kids always expect something worst when they r invited to makan2 with their ol' ce*...

we had some good talk, outta respect for them hhehehehhe... rasa x sesua pulak nak di public kan..

i had a gud time too.. thats for sure..

hopefully in 10years time i'll see them again... i really dont mind if they turned out to be an honest tukang sapu jer instead of political analyst... opppsss

thats another story..

Tuesday, July 03, 2007

ntahapaapantah

might be d weather kot... panasss betul last week..

to make d matter worst, on saturday, wic supposed to be Hari Gotong Royong Perdana i saw a group of ppl buat meeting...

weh!!!!!!!!!!!!!!!!! biarla komen ni disimpan hingga sy dpt peluang cakap sendiri kat depa.. tapi hangin betul..

pas tu lagi x puas hati coz ikut surat start kol 8.30, tapi rupanya announcement cakap kol 7.30.. tu mcm mana tu? masa menyain surat tu x baca dulu ker?

btw saya dtg kol 8.30 la..

cam biasala.. bila marah2, despite on sunday i hv class, i called et, lepas zohor sy gerak dr rumah and kitaorang g makan kat nando's sogo.

mcm biasala.. bila jumpa et, mcm2 kitaorg sembangkan sampai x sedar jam dah kol brp.. in between dapat la si et beli blouse sehelai n i got new skirt..

impulse buying!

____________________________________________________

sebab dah lewat i slept at along's hse.. mula2 ingatkan nak belasah je balik tengah2 malam.. but nik siap2 pesan.. jangan nak buat pasal... susah betul ada kakak pegawai besar JPJ nih..

only this morning baru drove back... bertolak after subuh.. sy bawak slow tahap siput.. tp bila smpai kat slim river.. tabung haji still x bukak lagi... abis la baca paper dr kulit ke kulit..

pas tu et call... she was so hangin ngan her staff, siap dia suruh bebudak tu balik kalau x nak kerja n pas tu dia lak yg nangis..

well... lets put a blame on d global warming... smer orang pun short tempered...