Saturday, July 28, 2007

Cerita Cikgu



**** u might not like what u read, but since this is my blog… well…. Huhu

Before decided to write this, I’ve look tru the pink book (courtesy of Tn Hj Idris), teachers’ dos and donts.. It stated there as a penjawat awam, adalah dilarang mengulas, memberi komen secara bertulis, lisan atau dengan dalam apa bentuk sekali pun tentang isu2 yang menjadi dasar kerajaan yang memerintah. Lebih kurang gitu lah…

Therefore, I m not going to do so coz hutang saya ribu-riban, kang kalau kena fire sapo lak nak bayar…

Here I m going to voice out my opinion as a person.

Dlm satu jurnal Pendidikan yg sy penuh baca masa kat U dulu, dapatan drp satu soal selidik menyatakan para pelajar tidak kisah didenda asalkan guru bersikap adil dan tidak berat sebelah dalam mendenda. Dulu2 baca sebab nak lulus exam makanya x ingat lak dah jurnal apa..

Few years ago saya pernah terbaca dalam satu rencana pengarang, dia komen sikap ibu bapa yang manjakan anak2 sampai x boleh dijentik sikitpun. Apalagi kalau yang jentik tu cikgu. Pengarang tu sambung lagi kebanyakan ibu bapa ni pulak berpendidikan tinggi yang patutnya…. Elok lah saya tak sambung lagi.. sebab panjang sangat.

Seriously, I beg to differ.

There were many times, saya tersinggung, berkecil hati, marah tahap tenuk bila anak murid saya di kenakan hukuman di depan mata saya. Mcm Hari Guru ari tu, terus spoiled mood saya bila bila kids kena denda.. tapi lepas tanya sendiri kat guru disiplin tu memang betul la budak2 tu yang salah.. ada ke main baling2 batu? Kalau masuk mata? X ke buta?

I remember satu insiden tu on my way home saya nampak 2 boys kena marah kaw2 dgn seorang pakcik.. Puncanya their bike stalled pas tu terlanggar kete waja baru beli pakcik tu.. pakcik tu apa lagi… hangin satu badan la.. I stopped.. g kat pakcik tu… almost in tears (sebenarnya saya takut jugak) sy mintak tolong sangat2 kat pakcik tu.. jgn la malukan anak buah saya depan orang ramai mcm tu.. betul diorang salah.. tapi kan elok berunding dengan cara baik kat rumah ibu-bapa diorang?.. Nasib baik saya pun x kena marah ngan pakcik tu. Sebaliknya dia kata, “hang anak sapa?” make short… bila sy tanya balik pd the boys tu the next day, semua pun settle.. kete tu pun x rosak apa pun.. pakcik tu pun x pulak mintak bayar apa2..

Panjang pulak ceritanya.. my point is, memang senang nak kata parents irrational, manjakan anak, bla bla… nanti kalau terkena kat batang hidung sendiri baru tau apa rasanya tengok anak-anak, adik2, anak sedara, adik ipar, cucu, cucu sedara, anak murid (hehehe) kita kena marah/denda ngan orang lain.

Oh ye, ni satu kisah benar…

Few years ago, one of our colleague kena belasah sampai lembik oleh abang students. No elaboration though. I would never forget our ex-principal Tuan Haji Razali Ismail commented on that incident.

“ingat ye tuan-tuan. Kalau kita mendenda pelajar dengan niat nak mengaibkan pelajar, tunggulah saat kita diaibkan, tapi kalau niat kita nak mengajar, insyaAllah x akan jadi apa-apa.”

Unfortunately, those remarks really made him unpopular in those days, but then I couldn’t agree more!!!

Tak percaya? Tengoklah kesudahan cerita Cikgu Wee Yim Pian. Indah betul kan kesudahannya?


p/s Tu gambo Cikgu Afzam. Dia calon cikgu inovasi, dan kitaorang satu sekolah tumpang bangga. Dia cakap kat uda, pas tu uda cakap ngan sy, dan sy lak cakap kat all n sundry - buat apa2 kerja kena ikhlas. pedulikan apa orang nak cakap..

No comments: