Saturday, July 28, 2007

A day in my life

Sangat penat tau semalam.. While sitting besides Ustaz Raof dalam dewan last nite, mata saya asyik menjeling jam je. Kata mula pukul 8.00mlm.. tp kol 8.30mlm, hakim masih diskas lagi.. skrip xder la, peserta x cukupla.. sapa nak jadi tu, sapa nak jadi ni la..

Tension tau x?

Sy dah lah bangun kol 5.15 pagi ari ni.. Tengah hujan lebat lak tu.. Basuh kain. Orang lain enjoy je tidur terpaksa lak kita ni buat kerja rumah pagi… sebab pagi ni ada Ko Kurikulum. Sepatutnya Khamis, tapi kids ada test semalam, so ganti ari ni. Kalau x ganti karang dah kira hutang pulak..

Kol 7.50 pagi, dah terpacak kat depan public library, kain pun x sempat sidai sebab drizzling.. tunggu kids datang, kalau datang lambat karang dan jadi apa-apa kat diorang, sapa yang kena?

On the way ke tempat kejadian, while kids enjoyed the view, sy x leh duduk diam, mula2 kira duit ngan bendahari untuk fare and food. Udah x cukup pulak duitnya… isk isk.. sapa yang kena keluar duit?

Then rehearsal yg ntah ke-berapa kali ngan Pengerusi Persatuan, apa yang nak kena briefing kat peserta.. ye lah tujuan berpersatuan nak bina leadership skills.. tekak sapa yang kering asyik ulang benda yg sama byk kali?

Ni dah pul 8.45mlm x mula2 lagi acaranyer.. penat tau x..

Bila dah sampai kat tempat kejadia tu pagi tadi, bukannya boleh duduk setempat pun. 32 kids tau je la… walaupun setiap group dah ada tajuk sendiri tapi… ye la budak-budak..
Hati saya Cuma tenang bila sampai semula ke library awam, dan kids turunkan tandatangan kat kolum “pulang”. Tapi bila ada lak yang tanya, “untuk projek seterusnya boleh x kita melawat kebun sayur kat Cameron Highlands”..

Aduh pening… kalau kata x boleh karang dah mematikan semangat bebudak tu... kalau kata boleh... aduhhhhhh pening... pening...

Dah pukul 9.00mlm acara x mula saya pening jugak…

Dah la pagi ada Ko petang kena sekolah mcm biasa. Tahu je la budak2.. Mcm2 kerenahnya… dah ajar pun masih silap lagi.. pening2… lepas tu bising2 ...adus.. sy pun penat jugak.. lepas tu diorang bising sebab x boleh rehat, rehat lambat..sy pun marah jugak “eh dah 5 minggu tau sy x boleh pergi kantin hari jumaat sebab tunggu awk siapkan kerja”.. kalau diorang lapar, diorang ingat saya x ker?

Pas tu Soleha kasi saya kuih Apollo satu. “Why?” … “x per ce* memang saya beli utk ce*”… now.. now… that’s why I love my job… and i hugged her...she gave me the usual i love u 2 hahaha

Tapi bila abis waktu rehat (yang saya spend dalam kelas), I went to kelas sebelah sbb dlm masa lbh kurang 90mins dah 2 kali tingkap pecah..

“ni apa hal ni?”, “apsal x panggil cikgu?”, “apsal x jlnkan tggungjwb sbg ketua kelas nih?”

Ye lah… ye lah.. orang suka kata cikgu ni suka memerintah? Suruh itu, suruh ini, marah je tau… tapi kalau jadi apa2 sapa yang kena tanggung?

Pas tu dah la ada kelas lagi satu. Half of the students xder dlm kelas sbb cikgu yg sebelum tu took extra time. Since nak diskas pasal jwpn test, so kena la tunggu smer ada. Kebetulan diorang bz buat nota, sy mintak tlg 4,5 orang yang dah siap nota prepare hadiah utk sukaneka the next day. Kita orang buat kat surau sebab senang nak simpan, dan dekat je dgn kelas IC tu..

Pas tu Izzati dtg, dah nak g ladies lak dia.. pas tu sy x kasi.. pas tu dia marah2.. “sy dah siap dah nota napa ce* x pilih saya tolong?” Dia ingat saya nampak ke dia dah siap ke belum? So sy ajak Izzati sekali.. cepat sikit siap.. x lama pas tu kelas pun dan cukup.. diorang mula belajar.. dan sy rasa sangat2 letih,.. so I stopped at 5.00 despite my class abis kol 5.30p.m… Suh Ijan the assistant monitor catat dlm buku laporan sy keluar awal sebab nak ke dewan yang jauhnya 40km sbb jadi Penjaga Masa..

Pertandingan ni mula pukul 8.00mlm.. tp ni pukul 9.15mlm.. baru la ketua hakim bagi taklimat.. saya penat tau x.. lapar pulak tu.. sebab x sempat mkn dah la jauh, nak kejar maghrib, sblm pergi kena basuh pinggan dan lipat kain dulu.. sangat letih tau..

Dan tiba-tiba Ustaz Raof yang jadi pengacara majlis dan duduk di sebelah saya tolong petikkan loceng.. Udah ke?

Saya perasan, ramai la yang sengih2 … saya pun rasa nak terjatuh kerusi tahan gelak…tapi kena tahan la...ingat senang? padahal dlm ati rasa nak berguling2


For the rest of the nite sy menjaga masa ngan setianya, even sebenarnya x paham pun. During the interval Ustaz Arif tanya kalau2 saya nak balik dulu. Tapi x sampai hati nak tinggalkan sebab kalau kerja saya ustaz Arif x pernah lak berkira bila menolong..

Lagi pun, sbb tau sy ni buta bahasa arab, diorang akan kasi signal kat saya kalau ada apa2... jd sy pun lurus bendul la ikut je.. Kadang2 sy salin few words dan tanya pd Ustaz… Dan pada pukul 11.30mlm gitu la kot… abis la pertandingan tu…

Sy sampai ke rumah 20min kemudian ngan uda, dan terus tido..

Walaupun lapar tp sy dah xder mood nak makan…bagus jugak... diet

Begitulah sehari dalam kehidupan saya.

I lal li qa’ (betul ke nih?)

No comments: