Thursday, July 05, 2007

talk to my hand

well.. apa maksud title tu eh? i asked to jie once... tp dah lupa jawapannya..

the truth is... i wanna talk about cakap belakang2..

mcm dah jadi fenomena biasa lak.. bila x puas hati/marah/x setuju/ kurang senang ngan sesuatu pihak/orang/apa2 ajela kita akan sampaikan pada orang lain..

i read it once dlm buku apa eh... lupa ah.. tapi lebih kurang ginila.. many problems remain unsolved becaused we talked to the wrong people. bila marah ngan boss kita ckp kat spouse/partners/kwn, marah ngan spouse/partners kita cakap ngan sapa saja la except org yg kita x puas ati tu la..

makanya org tu bukannya boleh tolong pun... so kesudahannya kalau dia tau, dia marahla sbb ngumpat dia dan kalau dia x tau.. dia pun duk ulang la kesalahan yang sama...

silly!

might be i has something to do with usman awang's poem.. maafla kalau salah sikit... lebih kurang ginila..melayu itu marahnya dalam senyum, tegurnya dalam kias dan pantun..

oh... bila baca sajak tu sy teringatkan dr rais yatim.. indeed he's the perfect guy that suited the poem.. sangtat santun bahasanya... mmg sesuai jadi menteri Kekkwa

it just that... might be my education yg x seberapa, or kebenakkan sy walaupun both my parents dah ajar sy dengan baik sejak kecil lagi ... i still prefer someone be frank to me instead of nak cakap belakang atau kasi hint2 wen i did mistake...

sangat bodohla tindakan tu wen u know wat i will do once i found out.. huhuhu...

1 comment:

zino said...

pendek cerita kalau cakap belakang ni kira ngumpat la.. memang tak baik tu.. hehe