Wednesday, August 29, 2007

awkward moment

siti suggested that we should cip-cip for someone's farewell gift. as a friend i really like this particular someone very much. he's a GREAT friend and a good teacher too..

he helped me a lot in many ways too. especially last year. i couldnt thank him enough.

masalahnya siti cakap atas nama netball club. seriously, i dont think this person contribute much pun, for the well-being of the club. he just dumped the workloads and thats it.. i've already told him myself about it before.

so i opposed to that. as a result, it created something errr awkward.

maybe i watched donald trump's, the apprentice too much..

as he used to say, nothing personal, its business...

Saturday, August 25, 2007

Sangat Sedih

i've wrote about N in my previous entry... errr somewhere last year.

She was my best fren.. udah la umah dia kat belakang my house je, satu kelas dari drjh 1-6, masuk asrama sama2... n satu U lak tu.. tapi dia masuk dulu la sebab dia cerdik banyak dari saya..

Senang cakap, we grow up together.... and her family is like mine too..

Due to something yg saya ingin sangat lupakan, we didnt as close as we used to... it was painful i might say...

Ana is her youngest sis. sangat manja dan comel... dan.. always there when i went to her house...

After much thought, we (my mom and 2 neighbours went to the hospital yesterday... despite i dunno how the hell to go to University Hospital.. kat KL lak tu... I have battled with my conscience whether I should go or not.

Make short we managed to reach there safely with the help of et and jie. (couldnt thank u enuff guys!!)

Ana was still unconscious at that time.. we took turn visiting her. All her siblings were there too. I wont describe Ana coz somehow i'm sure she dont like it .., if only she could speak out her mind.

According to N, the doctor had call the family. Ana was badly injured internally and her brain has shut down.. (seriously i dunno what that supposed to mean)... the pulse rate grew weaker too.. there's nothing much they could do...

" err.. u know... if anything i could help.. just tell me ok.." that was sincerely from the depth of my heart ok...plus i really dunno wat to say..

"aku pun x tau... kalau boleh tolong... tolong la kasi Ana sedar semula... tu je yg aku nak sekarang".. said N, while maintaining her composure..


it was heartbreaking. somehow i forgot apebenda yg menyebabkan our frenships turned sour..

n today et and i went to hotsprings.. as usual we left our handphones in the car.. later, bila dah abis mandi, nak balik... there.. N miscalled abt 3 hours earlier..

Ana had left us...eternally.

when we were small, masa saya asyik pegi rumah diorang, kadang2 makan2 sambil tgk tv sekali... never once crossed my mind that she'll "go first"...

masa dah besar2 ni.. bila g beraya umah diorang, makan2 and tgk tv sama2, x pernah terlintas yang satu hari saya akan menanti ketibaan Ana buat kali terakhir..

Over these incidents i learnt that... memang betul la hidup ini hanyalah pinjaman.. . Dia pinjamkan seseorang untuk kita berkasih sayang, dan tiba masanya Dia ambil balik.

Masih terngiang2 lagi Makcik Limah cakap in between her routine bisikkan kalimah ke telinga Ana, " Dah lama dia x balik, selalu telefon aje tapi kebetulan dia cakap dengan ayah dia je, xder la plak makcik pegi angkat telefon, dia selalu kirim salam aje.. x tau nak jadi macam ni.makcik x mintak banyak... janji dia sedar, macam mana keadaannya pun makcik terima, biar makcik jaga dia."

well...

Makcik Baskiah summed it all very very well when she said, "bila tgk Ana, rasa macam iskk tak lalu hati nak tgk, tp bila kenangkan semua ni dah janji Dia.. rasa lembut hati ni.."

Memangla berat mata memandang, berat lagu bahu memikul..


The late Ana will forever deeply missed by all. Al-fatihah.

Thursday, August 23, 2007

Cerita sedih

Rasanya biasa jer bila baca berita eksiden kat paper... tapi bila dapt panggilan talipon dari Yong, Makcik Limah's eldest daughter telling me her youngest sis, Ana still unconscious after hit-and-run accident yesterday... rasa lain macam sikit...

she called sbb makcik limah suh cakap ngan kawan2 yg diorang smer ada kat KL coz the day before they were such in hurry so x sempat nak kasi tau sapa2..

later in the afternoon Yong called again, this time Pakcik Jantan sought help to informed another pakcik to organise yassin recitation.

and norizan adnan memang x bolehla terkejut2...

bila balik dari umah pakcik tu (hv to see his wife because xder sapa pn kat umah nak disuruh pergi) my mom bising.. "ni apahal keluar rumah tv x tutup, lampu terpasang..."


when i told my mom... she dashed to the Pakcik's house.... bila saya jerit "mak pakaila payung.." it was raining ok tapi my mom menonong je pegi... (kemana lagi tumpahnya kuah kan...)


another makcik came to our house... she also didnt notice the rain.. and after maghrib adala dalam 12 orang datang ke rumah dan baca yassin ramai2 untuk Ana...

We didnt prepare anything coz x tau pulak we will host the baca yassin nih coz i tot pakcik tu mintak baca kat mesjid jer...

anyway... thats one thing i looove about the kampung folk... u can always count on them...

the way they took the news... one's might be wondering... "anak sapa sebenarnya yg eksiden nih?"...

as for Ana... get well soon...aminnn

Et and jie

plan asal cuti sekolah ni nak pergi Indonesia via Dumai.. tapi macam biasala kan... man proposes He dispose..

then on Wednesday went to KL seeing siti... plan asalnya we will have breakfast with Jie kat Saujana Golf Club.. pas tu Jie ckp he has meeting in the morning and might be bz with 100+ tournament..

so we had brunch at Jalan Bellamy (apa yg best sgt? tptnya crowded nak parking pun susah, panas lak tu, the food sama je kat tpt lain pun...)sbb crowded makan pun cepat2 coz rasa x sampai hati nak makan lama2 bila ada orang lain tercangak2 nak cari meja kosong....

pas tu g mid valley for movie.. parking pun xder.. then we drove to KLCC.. something happened wic makes et furious and dampen her mood. x sampai stgh jam we were on our way to Saujana for tea...

in between his tight schedule jie entertained us.. x la best sgt pun... because in the end et sgt hangin coz she really wanted to pay the meal tp jie dah took care of it... and et was like.. "kenapa kita asyik makan free jer?"

thats y i loooove et..

later baru je kitaorang bid gudbye jie called.."jawab ye atau tidak"

ok la sebab i switched on the speaker wic means et can hear his questions too makanya... too bad sebab kitaorang gelak berguling over his concern...

thats y we looooove jie...

as a friend he is fun to be with... hopefully our friendships will lasts long

Scary Sunday

I wrote before that the only doctor I know was Dr Mahathir. Sadly to say its not totally true. I do know Dr Rais Yatim too. hehehe..


But then on Sunday when I was really confused and devastated and sgt x lalu makan and the nearest clinic is like 35km away... naturally there's only one doctor I had in mind.

Dr M,

Sebab dia sorang je yang saya ada phone number... and dia sorang je cakap apa2 hal talipon... actually its not really sincere pun... I m sure he preferred I call dari dtg klinik pas tu dia xder and I cried... pas tu dia terpaksa arranged another doctor to examine me and he consult via phone... kalau patient kayo xper gak dpt juta2... ni meskin jer... hospital kerajaan je plak tu.. hehehe

and I texted him.. telling him my situation and how sorry I am coz disturbing him on Sunday, of all day.. he gave me lengthy explanation, tapi sbb he ended up ngan.. please feel free to consult any time... (he might regret it by now)


called him up I did... told him sy sgt konpius coz dlm islam "the thing" is considered istihadah. tp sbb sy confirmed dia x tau bahasa arab (sy pun x pandai jugak) so I translate jd penyakit (dulu masa sekolah, ustaz cakap istahadah maksudnya penyakit)... and I told him lagi... sy sgt keliru samada boleh sembahyang ke tak...tu la masalah negaranya...

again.. he gave another lenghty explanation...

tapi kan last sekali dia cakap... "yang pasal sembahyang tu  m not sure la u better ask... "

nop.. I didnt wait him to finish his words.. I just muttered my sorry and put down the receiver... sangat x cerdik la...

oppsss... just because he's a doctor doesnt mean dia tau semua.... appara norizan adnan ni...

as for Dr M, agaknya he cursed the day he came back to the hospital, the day he supposed to be on leave, since another specialist dah cover his job. tapi mana nak tau specialist tu panggil gak dia did the operation because this patient "was tough" (his word ok...)

kalaulah dia tahu kesudahannya cenggini la ngan patient yg sorang ni, misti awal2 lagi dia nyorok bawah meja...


p/s Dr M is a non-Muslim.. I know he will never read this blog... but where ever he is.. saya sangat berterima kasih. U R THE BEST!!!! er..

Ari sabtu bersama Pakngah sekeluarga di TRAPSg klah

Venue: Sungai Klah..

When was the last time jumpa Pakngah? sangat lama dah kan... Therefore when he texted kata nak g TRAP for his wife's workplace family day, I jumped at the opportunity to get to know his family.

and I dragged et from Ampang as well (memang x sah kalau norizan adnan x menyusahkan kawannya)

Since my henfon tu had been conked out for-well-god-know-how-long so I assumed msg tu sampai a wee bit late and et lagi la lambat coz she came all the from Ampang..

To make matter worst, once sampai kat tempat kejadian, I realised I left my handphone at home.. aisehh.. so et and I took time browsed (should I say combed?) all the Kolam air panas, tempat masak telur, cafe, kolam air gunung and segala mak datuk places kat situ.. to look for pakngah..

at last kitaorang jumpa.. at that time diorang pun dah nak balik...

nasib baik orang a wee bit ramai (wic make our task seems impossible in the beginning)... kot tak mau ada orang kena pelangkung ari tu..

sori eh pakngah... kelewatan amatla dikesali..

Friday, August 17, 2007

Racist Part 2

Since masa buat dip ed geng saya semua Kelantanese so citer diorang slalu berkisar dari KB ke Gua Musang je la.. hahaha..

By the way orang suka kata Kelantanese ni gitu2 sket.. For me kot orang tu nak jahat bukan kira orang negeri mana, orang Perak pun kot pe'el x semenggah, getik jugak nengoknya.. Fortunately Zela, Len dan Wa x pernah pulak memulaukan saya cuma diorang insisted nak cakap loghat depa dan saya tak peduli tetap gak guna BM standard..

They r the best buddies one could ask for.. masa buat dip ed tu la.. At that time kalau buat assignment mesti berempat.

Berbalik pada citer racist ni.. masa tu kat kampus baru buat integration,  bumis kena satu bilik ngan non-bumis. Then ada satu minah Kelantan ni dah buat kecoh sebab roommate dia (non-bumis) dah komplen budak Kelantan perangai teruk... sebenarnya ada istilah Kelantan lain tp lupa apa dia.

Masa diorang berdiskas tu x pulak depa menyalahkan non-bumis tu tapi depa sendiri rasa malu ngan pe'el minah Kelantan yang obviously depa pun x kenal tapi sah2 dah mencemarkan nama budak Kelantan...

then... jeng'' jeng...
5 thn kemudian, masa tu saya dah kerja pun.. then waktu sembang2 ngan one of my colleagues pasal kisah2 kampus (dia pun U yg sama gak) and baru she was our junior.. tp of course la x kenalkan..

tapi bila dia cerita dia gaduh ngan roommate dia sebab bawa kawan masuk bilik.. so gini la lebih kurang perbualan kami 2 thn dulu...

Me : kawan2 dia tu napa? apa salahnya?
Her:diorang masuk pakai kasut.. pas tu bawak makanan lagi.
Me : kan itu bilik dia jugak.. dia pun ada hak
Her: ye lah... kita nak sembahyang, takut najis..
Me : kan boleh sembahyang kat surau?(setiap blok ada surau**)
Her: Siapa lagi nak mengimarahkan bilik kita kalau x kita sendiri?
Me : Masalahnya skrg tu bukan hak kau sorang, habis tu dia kata apa?
Her: Dia bisingla. i g ngadu ngan ofis mintak tukar roommate..kecoh jugak la.

For the record. roomate Wa pun Cina, kitaorang selalu jer tumpang sembahyang kat bilik tu even masa Wa xder.. Lupa lak nama roomate dia tapi elok je dia tegur kitaorang. Kadang2 makan sama2 pun, x der masalah lak. ramai lagi dan hers adalah satu2nya cerita pelik yg saya pernah dengar..

Bavani was right.. "agama Islam tu ok tapi org Islam tu sendiri yg x ok..(rephrase la kan)

My colleague ni pun, dengan jiran2 dia x baik sangat, duit murid pun dia pernah pau, kaki mengadu ngan boss, buat kerja mengelat pas tu langsung x boleh ditegur, bila orang nasihat dia buat musuh pulak... (zana la yang kena hahaha)


Kalau masa jamuan dia siap bawak plastik dari rumah, kenduri rumah orang pun dia siap bawak plastik jugak dengarnya, tapi bila mintak dia sponsor makanan... uishhh banyak beno alasannya...


Macam dah lari tajuk plak..


My point is, kalau terjumpa ngan orang jahat, janganlah kaitkan ngan bangsa atau agama atau negeri.. dia jahat sebab memang dia tu jahat, bukan salah bangsa, bukan salah agama dan bukan salah negeri dia..

and no prize for guessing wic state she's originated from.

p/s tapi semenjak dua menjak ni dia dah rajin sikit. mudahan yang baik akan berterusan.. aminn

Racist

Sebenarnya teruk sangat ke kita nih?

Sebenarnya ini merujuk pada lagu tuttuttut yang diinsert dlm youtube tu. What I dont understand apasal mesti ada stigma pada sesuatu bangsa. bangsa ni gini, bangsa ni gini...

Ling Ling kawan saya tu baik, walaupun dia Cina. Kawan2 Muslim saya baik jugak. Saya pernah tinggal 6 bulan dengan 2 Indian housemates, Vachala ngan Mani. Saya suka diorang walaupun dah lost contact. Enid Dundang was a gud helpful ex-coursemate. He is nice too.

Tapi ada seorang chinese salesgirl kat satu shopping complex tu sangat jahat. she lied to me.. hampeh tul.. bapak Z tu pun jahat.. dan dia malay. jap saya fikir.. penah tak jumpa Indian yang jahat... nop... belum jumpa lagi kot..

My point is kalau orang tu jahat bukan sebab dia bangsa Cina, India atau Melayu. Dia jahat sebab dia tu memang jahat. Race has nothing to do with it.

Kita suka kata remaja Melayu jahat, terlibat dengan dadah bla bla... kot ikut dlm paper mcm dah nak runtuh dah negara ni dibuat dek remaja Melayu. That's why ternganga mulut saya bila Cindy (nama betul dia Sin Dee) told me...

"Aiyoo Cina pun sama la... kat kampung yg I buat projek khidmat masyarakat ari tu...karaoke saja ada 3!!!!"

Sorryla ni cerita 7 thn dulu. Masa tu mcm x percaya, tapi Cindy tak pernah lak menipu and apa pekdahnya pun.. afterall ok apa ada karaoke... hebat tul kampung tu..

"duit mana nak cari? mencuri la.. dadah pun banyak... teruk betul"..sambung Cindy lagi..

Since tu la the first time saya dgr cerita cenggitu (unfortunately the last time also coz habis belajar saya posting ke kampung sendirik)walaupun dah puas sy tutup mulut... ternganga jugak... banyak kali saya tanya betul ke itu kampung Cina sebab kes cenggini selalunya berlaku kat kg Melayu je...

Saya masih x lupa Cindy cakap, "Melayu, Cina sama saja..".


I couldnt agree more.


Ada satu lagi cerita..
Ni pun 7 thn yang lalu jugak...

Zela, Wa and I lepak kat Ferringhi on Friday from morning until mid day. Pas tu ada sorang Mat Salleh dtg with his lady friend.

Okla his lady friend is a Chinese. this mat salleh ni bising pasal "the speech from mosque" yang in his words "insensitive". That lady tgk muka kitaorang and kitaorang tgk muka dia balik.. and dia ajak Mat Salleh tu balik...

Honestly she's told the Mat Salleh tu apa ntah lupa dah, tapi make short tu memang perkara biasala kat Malaysia.. tapi Mat Salleh ni jugak cakap banyak dan pas tu pompuan tu paksa jugak dia balik ke bilik.

We didnt say anything, partly dont want to make a scene, mainly sebab konpius jugak.. . takat azan tu ok lagi tapi memang boleh ke khutbah Jumaat dipasang kuat2 sampai errr mcm jauh jugak la masjid tu dari pantai..tu pun boleh dengar dengan jelas.


ni cerita hari ni.
today we have Israk and Mikraj celebration. Seeing Bavani menerpa duduk barisan depan confused me.. I mean, just because she the only non-muslim in school doesnt mean that she had to participate too.

Wan, her Moral teacher.. called her.. baru je nak kasi pilihan... dia cepat2 cakap, saya nak duduk sini, nak tengok.. so ok la..

Later Wan told us, Bavani pernah ckp kat dia, "agama islam ni x ada masalah ok jer.. tapi yang tak oknya perangai pelajar.. dia suka ejek orang..."

now...
thats something to ponder.

Wednesday, August 15, 2007

Diari Seminggu

Thursday
Kuar umah awal sebab ada Ko Kurikulum. Mar and Aini, the Project managers were really superb.. a job well done. I'm talking abt the management ler, for the end product.. ontahla labu..



Friday
Uda really pissed off coz had to wait for me. She asked me to come home earlier but mak saya dah awal2 cakap jgn ponteng kerja, nanti duit x berkat.. heheh after class we drove to PJ Hilton.
Thanx to Jie sebab kasi plan jalan yg mudah jer.. x payah sesat pun..


Saturday
Had breakfast kat Secret Recipe (opposite PJ Hilton) instead kat Paya Serai... Cess.. then drove to Kompleks sukan TNB Jalan Bangsar for prize giving ceremony.. uda won 3rd place dpt RM1k.. tunggu jugak kot2 dia kata nak share.. hehehe..

then hantar uda n mom ke klang, pas tu i drove home.. no particular reason.. it just that i missed my bedroom..


Sunday
Woke up a wee bit late since mak xder kat umah and my bros bangun lagi la lambat. Before g ambik mak, stopped kat kebun dulu sebab Acho suh bawak cempedak.. sangat2 banyak. The best thing about bros... diaorang x kasi kakak dia buat keje berat2. so waktu dia sibuk memunggah... saya pun amik gambo sana sini.. nanti2 la upload.

Sampai kat my sis house, all sisters tgh tido and anak2 sedara yang 8 orang tgh busy menulis kat luar.. Anjang and Nik are neighbors, jadi anak2 sedara pun ramai la kat situ.. My bros-in-law lak, sorang baru balik kerja and lg sorang tgk tv.. sungguh meriah la..


Monday
In the morning, managed to complete the crossword. Thanx to my glossy, new Kamus Dewan.kalau x menang jugak x tau la... isk isk
School as usual. Came quite early to see farhana. partly nak tanya khabar. mainly to know my kids trial exam result.
Got new ball from Lan. Sangat best la. Kamal the newly wed still on leave.. isk isk.. At night... final tuition class with 5C... sukasukasuka


Tuesday
Still fasting and very exhausted today.. too bad few girls didnt bring baju sukan.. so saya denda depa berdiri tegak2 kat bawah pokok..
what i didnt expect was, all of them told me..
"ce.. terima kasih sebab denda kami mcm ni.. kitaorang suka sangat berdiri kat situ"... rasa macam... isk isk isk..
At night- final tuition class with 5D.. seriously i m quite sorry this class coming to an end coz i really love these kids.. isk isk isk


Wednesday
Hari ini pakai baju batik.. too bad coz i really love baju pandu puteri wic supposed to wear on Wednesdays..


gitula cerita saya sepanjang minggu..

Friday, August 10, 2007

Miskin punca rentung

i m sorry..

i beg 2 differ..

cerita subuh

for the very first time in malaysia, i performed subuh prayer kat masjid. mak saya yang paksa sebenarnya.. tp bukan tu yg nak cerita...

on our way home, it was only 6.24a.m and we saw a boy cycled ahead of us clad in his school uniform.. misti dia ni x sabar2 nak pegi sekolah... tu la budak2 sekarang...

tapi bila lepas tu nampak lagi few kids, guess not more than 10-year-old crossed jalan nak pegi sekolah... ni memang pelik..

i dont mind kalau keluar rumah pukul 6.30 n sampai sekolah kol 7 pagi.. tapi ni kol 6.30 dah smpai sekolah... hebat betul sekolah sekarang... or might be they have solat subuh jemaah kat sekolah kot...

this sounds logic coz Pak Wan, the head master sangat2 rajin orangnya and very religious too... x la mengejutkan langsung kalau dia buat tazkirah subuh sepie tu..

"dia dah tukarla" snapped my mom..." sayang betul... cikgu besar yang rajin, sayangkan budak2 macam dia tu tukar pulak.. dia tu bagus. tengoklah sekolah ni masa dia ada dulu..." added her..

seriously, my youngest bro dah tinggalkan sekolah rendah tu sejak 11 thn dulu.. i wonder cam mana my mom tau pasal Pak Wan if not from words of mouth..

sebut pasal sekolah kan...

i really annoyed when a person, during meeting ingatkan guru2 FORM 2 cari buku rekod kesihatan pelajar dan jangan hilangkan.. uikkkk

i really want to voice my concerned over that matter, but then farhana dah kasi dia kaw-kaw pasal the way he conducted his duty over exam thingy..

as usual, these we his opening remarks "saya ni sebenarnya x ada kuasa... saya harap cikgu faham..."

kuasa apa? wizard? witch? or squib? we r talking about duty la sehh. if u do ur work and stop those crap u'll see that how irrelevent u r..

since i didnt have the opportunity to voice my questions yesterday, so here it is

1. end of year we have list of brg2 yang dihantar and verified by the person in-charge. therefore kalau barang tu hilang susah sangat ke nak teka kat siapa sepatutnya the investigation begins?

2. i've been heard abt "centralised" for almost 5 years now. what have you done to make it works? because basically it really dont work. gaji pun dah naik elokla tukar strategi baru.


Akhir kata.. ingin saya tujukan word of wisdom from the book, The Leader In You (Dale Carnegie, 1995)

Keep ur mind open to change all the time. Welcome it. Court it. It is only by examining and reexamining your opinions and ideas that you can progress

sekianlah kuliah subuh ari ni...

(ps nasihat untuk diri sendiri jugak tu...)

Wednesday, August 08, 2007

addicted

last friday a lady fr ***** called, uda won an essay writing.. since this is not the first time, so i wasnt that excited pun... until she mentioned..PJ Hilton..

the next day a chinese man ( now i m being racist)...but thats chinese com, called, i won a consolation prize... even this man byk kali ckp consolation saja i still excited lain macam.. they send the prize 2days later...

these 2 winnings really spurred on to enter more competitions.haha... on sunday, uda n i bersungguh2 beli coklat sbb ada contest.. siap xnak share tu...

yg jadi mangsa sebenarnya ialah my bros coz diorang yang kena habiskan coklat tu..

btw everyweek sy xlupa send teka silang kata kat surat khabar... lately (since the crosswords kicked off) i rarely sleep before 12... susah tu....


tu le cerita saya...
mcm x best pn...