Friday, August 17, 2007

Racist Part 2

Since masa buat dip ed geng saya semua Kelantanese so citer diorang slalu berkisar dari KB ke Gua Musang je la.. hahaha..

By the way orang suka kata Kelantanese ni gitu2 sket.. For me kot orang tu nak jahat bukan kira orang negeri mana, orang Perak pun kot pe'el x semenggah, getik jugak nengoknya.. Fortunately Zela, Len dan Wa x pernah pulak memulaukan saya cuma diorang insisted nak cakap loghat depa dan saya tak peduli tetap gak guna BM standard..

They r the best buddies one could ask for.. masa buat dip ed tu la.. At that time kalau buat assignment mesti berempat.

Berbalik pada citer racist ni.. masa tu kat kampus baru buat integration,  bumis kena satu bilik ngan non-bumis. Then ada satu minah Kelantan ni dah buat kecoh sebab roommate dia (non-bumis) dah komplen budak Kelantan perangai teruk... sebenarnya ada istilah Kelantan lain tp lupa apa dia.

Masa diorang berdiskas tu x pulak depa menyalahkan non-bumis tu tapi depa sendiri rasa malu ngan pe'el minah Kelantan yang obviously depa pun x kenal tapi sah2 dah mencemarkan nama budak Kelantan...

then... jeng'' jeng...
5 thn kemudian, masa tu saya dah kerja pun.. then waktu sembang2 ngan one of my colleagues pasal kisah2 kampus (dia pun U yg sama gak) and baru she was our junior.. tp of course la x kenalkan..

tapi bila dia cerita dia gaduh ngan roommate dia sebab bawa kawan masuk bilik.. so gini la lebih kurang perbualan kami 2 thn dulu...

Me : kawan2 dia tu napa? apa salahnya?
Her:diorang masuk pakai kasut.. pas tu bawak makanan lagi.
Me : kan itu bilik dia jugak.. dia pun ada hak
Her: ye lah... kita nak sembahyang, takut najis..
Me : kan boleh sembahyang kat surau?(setiap blok ada surau**)
Her: Siapa lagi nak mengimarahkan bilik kita kalau x kita sendiri?
Me : Masalahnya skrg tu bukan hak kau sorang, habis tu dia kata apa?
Her: Dia bisingla. i g ngadu ngan ofis mintak tukar roommate..kecoh jugak la.

For the record. roomate Wa pun Cina, kitaorang selalu jer tumpang sembahyang kat bilik tu even masa Wa xder.. Lupa lak nama roomate dia tapi elok je dia tegur kitaorang. Kadang2 makan sama2 pun, x der masalah lak. ramai lagi dan hers adalah satu2nya cerita pelik yg saya pernah dengar..

Bavani was right.. "agama Islam tu ok tapi org Islam tu sendiri yg x ok..(rephrase la kan)

My colleague ni pun, dengan jiran2 dia x baik sangat, duit murid pun dia pernah pau, kaki mengadu ngan boss, buat kerja mengelat pas tu langsung x boleh ditegur, bila orang nasihat dia buat musuh pulak... (zana la yang kena hahaha)


Kalau masa jamuan dia siap bawak plastik dari rumah, kenduri rumah orang pun dia siap bawak plastik jugak dengarnya, tapi bila mintak dia sponsor makanan... uishhh banyak beno alasannya...


Macam dah lari tajuk plak..


My point is, kalau terjumpa ngan orang jahat, janganlah kaitkan ngan bangsa atau agama atau negeri.. dia jahat sebab memang dia tu jahat, bukan salah bangsa, bukan salah agama dan bukan salah negeri dia..

and no prize for guessing wic state she's originated from.

p/s tapi semenjak dua menjak ni dia dah rajin sikit. mudahan yang baik akan berterusan.. aminn

4 comments:

zino said...

biasanya salah sendiri ni susah nak nampak.. salah org je yg mudah kelihatan..

Kengkawan said...

teng kiu kerana mengingatkan.. hehhehe

zino said...

cerita sg klah dah baca ke? hehe

Kengkawan said...

dah.. heheheh
i've posted my version as well.