Friday, August 17, 2007

Racist

Sebenarnya teruk sangat ke kita nih?

Sebenarnya ini merujuk pada lagu tuttuttut yang diinsert dlm youtube tu. What I dont understand apasal mesti ada stigma pada sesuatu bangsa. bangsa ni gini, bangsa ni gini...

Ling Ling kawan saya tu baik, walaupun dia Cina. Kawan2 Muslim saya baik jugak. Saya pernah tinggal 6 bulan dengan 2 Indian housemates, Vachala ngan Mani. Saya suka diorang walaupun dah lost contact. Enid Dundang was a gud helpful ex-coursemate. He is nice too.

Tapi ada seorang chinese salesgirl kat satu shopping complex tu sangat jahat. she lied to me.. hampeh tul.. bapak Z tu pun jahat.. dan dia malay. jap saya fikir.. penah tak jumpa Indian yang jahat... nop... belum jumpa lagi kot..

My point is kalau orang tu jahat bukan sebab dia bangsa Cina, India atau Melayu. Dia jahat sebab dia tu memang jahat. Race has nothing to do with it.

Kita suka kata remaja Melayu jahat, terlibat dengan dadah bla bla... kot ikut dlm paper mcm dah nak runtuh dah negara ni dibuat dek remaja Melayu. That's why ternganga mulut saya bila Cindy (nama betul dia Sin Dee) told me...

"Aiyoo Cina pun sama la... kat kampung yg I buat projek khidmat masyarakat ari tu...karaoke saja ada 3!!!!"

Sorryla ni cerita 7 thn dulu. Masa tu mcm x percaya, tapi Cindy tak pernah lak menipu and apa pekdahnya pun.. afterall ok apa ada karaoke... hebat tul kampung tu..

"duit mana nak cari? mencuri la.. dadah pun banyak... teruk betul"..sambung Cindy lagi..

Since tu la the first time saya dgr cerita cenggitu (unfortunately the last time also coz habis belajar saya posting ke kampung sendirik)walaupun dah puas sy tutup mulut... ternganga jugak... banyak kali saya tanya betul ke itu kampung Cina sebab kes cenggini selalunya berlaku kat kg Melayu je...

Saya masih x lupa Cindy cakap, "Melayu, Cina sama saja..".


I couldnt agree more.


Ada satu lagi cerita..
Ni pun 7 thn yang lalu jugak...

Zela, Wa and I lepak kat Ferringhi on Friday from morning until mid day. Pas tu ada sorang Mat Salleh dtg with his lady friend.

Okla his lady friend is a Chinese. this mat salleh ni bising pasal "the speech from mosque" yang in his words "insensitive". That lady tgk muka kitaorang and kitaorang tgk muka dia balik.. and dia ajak Mat Salleh tu balik...

Honestly she's told the Mat Salleh tu apa ntah lupa dah, tapi make short tu memang perkara biasala kat Malaysia.. tapi Mat Salleh ni jugak cakap banyak dan pas tu pompuan tu paksa jugak dia balik ke bilik.

We didnt say anything, partly dont want to make a scene, mainly sebab konpius jugak.. . takat azan tu ok lagi tapi memang boleh ke khutbah Jumaat dipasang kuat2 sampai errr mcm jauh jugak la masjid tu dari pantai..tu pun boleh dengar dengan jelas.


ni cerita hari ni.
today we have Israk and Mikraj celebration. Seeing Bavani menerpa duduk barisan depan confused me.. I mean, just because she the only non-muslim in school doesnt mean that she had to participate too.

Wan, her Moral teacher.. called her.. baru je nak kasi pilihan... dia cepat2 cakap, saya nak duduk sini, nak tengok.. so ok la..

Later Wan told us, Bavani pernah ckp kat dia, "agama islam ni x ada masalah ok jer.. tapi yang tak oknya perangai pelajar.. dia suka ejek orang..."

now...
thats something to ponder.

No comments: