Friday, September 28, 2007

Boifren baru

Kat umah saya ada banyak buku dari lelaki2 kacak.. Dari bradd pitt la, george clooney la (dulu dia hensem apa..) dari anuar zain jangan cakapla.. ada satu dari glenn medeiros penyanyi yg skrg kalau sebut sapa pun x kenal kot... dari micheal bolton pun ada... tu penyanyi febret saya dari dulu smpai skrg walaupun skrg dia x aktif lagi..

the truth is kitaorang (read : baby and i) yang tulis sendirik..

contohnye cenggini... to izan, love, john grisham..

semua orang pun taula itu tulisan saya tapi sebab yang baca pun saya ngan baby je so peduli apa la kan.. kadang2 buku yang orang lain beli pun kitaorang tulis jugak untuk kitaorang.. hehehe

Pada satu hari, baby tulis kat sebuah buku dia, to Abby, from Dr M, outer space..

turned out one of her colleague dah terpinjam buku tu dan apa lagi la kan... ada la yang rasa nak nyorok bawah meja..

You seee... Dr M tu memang konfemla jgn kata nak kasi buku, kenal pun idak, terserempak pun x pernah...

Somehow.. err her bigger than big boss (BTBB)called somewhere last week..

BTBB : Haa awak tau ke sapa yang talipon ni?
She : tau... Dr xxxxx
BTBB : Ni saya nak tanya.. mak awak x kisah ke kalau awak x balik raya?
She : Ke mana pulak?
BTBB : Russia..
She : Hik hik hik hik hik hik hik hik diorang x kisah rasanya..
BTBB : ok kalau mcm tu.

Spas tu she smsed all of us kata nak beraya ngan boifen baru dia. Smer pun rasa mcm apa ke he nyer? Nak kena

Tapi bila dia mentioned Russia... x payah sebut nama boifren yg konfem x kenal dia tu pun kitaorang terus setuju!!!!!

Yg x best tu dia siap2 nasihat... ko tulis nama kat buku nnti tercapai hajat ko nak jumpa org tu... kot ye... saya dah tulis nama micheal bolton ngan anuar zain banyak kali.. idak jugak jumpanya.. hampehz tul... kebetulan je tu

Elehhhh selagi tak fly apa2 pun boleh jadi kan... (tu kata2 andak dia yg sangat jelesss... isk isk)

Kids updates

Today - 6.50 a.m (tru talipon)

Me : X ada
Him : saya la
Me : Dah mandi?

Him: Dah
Me : Rambut dah potong?
Him: Dah
Me : kasut ada?
Him: Ada

Me : Nak saya antar g sekolah ke?
Him :Eh x payah la Ce
Me : Pegi awal, jangan balik awal pulak
Him : Baik ce
Me : Ni hari baru, good luck
Him : Tq ce.

Smlm pagi ( during ko-K period)
Me : Wehh... where's x? Korang x pujuk dia eh?
Anip : Kitaorang dah ckp dah Ce*.. malas la...
Me : (Dgn rasa nak marah) Hoiii ....kata kawan...
Ni'mat: Tanya Anip... kitaorang dah pergi Ce....
Boys : Ha'a betul.. semalam kitaorang pergi lagi..
Me : Dia cakap apa Nip?
Anip : Dia cakap nak amik PMR thn depan..
Me : Whattt? Kepala h**t*k dia...
Boys : ??????!! (mulut ternganga)
Me : Oppss
Anip : Jom kita pergi sama2 jumpa dia ce.. Ce cakap ngan dia sendirik. kami ckp dia x nak dgr..
Me : Tapi saya sebuk...
Anip : Eh... kalau dah ce pun x peduli... (ces!!!! tertekan betul....ngan ayat seribu makna cenggini...)
Me : Ok la i'll see what i can do..


Smlm ( kat umah budak itu)

Me : Makcik jangan marah tau kalau saya marah kat cucu makcik ni..
Makcik itu : Takpe cikgu, marah pi la..
Me : Saya sangat marah ni. Nanti kalau x nak sekolah nak jadi hapa?
Makcik itu : Tak per cikgu tak apa, Cikgu lain pun ada datang rumah jugak. Makcik pun ada usaha jugak..
Me : Sy tau, tp sya dtg ni sbg kakak je, bkn cikgu. Kot sbg ckgu sy x dtg sbb sy bukan guru kelas dia lagi..
Makcik itu : Makcik x akan marah. makcik pun kenai mak cikgu. cikgu buat lagu mana pun x apa..


Either makcik tu x kenal saya atau memang dia dah putus harap kot. Hopefully dia x menyesallah sbb norizan adnan kalau dah marah memang semut pun pikir sepuluh kali nak lalu kat depan.

its too early too say whether we (semua yang terlibat dalam ini pilem) are succeed or not... but errr entahlah..

Thursday, September 20, 2007

Amazing Kids

I put down the NST yesterday coz i cant bear seeing the horrible sight of the dead body. Walaupun orang suka kata cekgu ni garang, suka memerintah, nak kena ikut cakap dia je but i do have soft spot for kids. If anyone scolded them i'll definitely rasa tersungging sekali ini kan pula disiksa seazab itu.. sangat kejam...

may Allah blessed her soul.
may the culprit learnt his/her lesson... soon.

_________________________________________

dalam cerita yang tak berkaitan sama sekali.....

during the meeting a new broom is introduced to us. he's replacing someone who just moved recently..


Me : rajin ke dia nih?, never heard abt him b4
org sebelah :i know him. sangat sangat rajin.

since i know org sebelah tu very well jugak, jarang sekali dia guna sangat sangat tu...so balik umah i prepared several paperworks to put forward to him.

mcm biasa la x sah kalau x mnyusahkan kids.. saya bijak la rasanya sebab awal2 dulu saya dah pinjamkan buku "PERSATUAN UNTUK REMAJA SEKOLAH". Thrfore they cant complain much coz its part of their duty to do the presentation..

it turned out very well. the new broom was very impressed with the kids... ehem.. ehem.. so.. hopefully the orang sebelah didnt exaggerate..

the new broom and orang sebelah aside, i m really proud with the kids. despite masa mula2 masing bertolak2 kat depan pintu siapa yang kena masuk dulu... but the never fail to amaze me with their confidence, soft-skills and articulate.

Sometimes I wonder...

How could people have the heart to hurt kids?

Monday, September 17, 2007

Citer tempat kerja

citer 1.

we had taklimat isi borang prestasi last week. while the bosses stressed that it will affect our performance and chance for Anugerah Cemerlang next year, the person who sat beside me make various under-the-breath comments.

wont repeat it here. But then as my lecturer taught us long ago.. great mind think alike. I mean Khir Toyo and her.. not me.

In my humble opinion i think she deserves the anugerah this year for her amazing performance. Tak kisahla kalau the year before tu dia dah dapat. Kalau dah bagus tu kasi je la.. biarla tiap tahun pun. dah hak dia sbb dia bagus.

Knowing her, i know thats not the main reason she's so sceptical. That's another story though.

We are not really close tapi dengan mata saya yang empat ni saya boleh menilai dan menaakul persekitaran dengan wajar. its ended here..

Thus, while filling the form, i made a point to put on several TIADA in a few columns. Instead of my name appeared on almost every page of buku senarai tugas (was told that i m THAT popular) ..i just pick a few that i really do my job well.

The last thing i want is to be given something i dont deserve. Seriously, I dont think i can stand the embarrassment.


citer 2.
a lady was so furious with his husband's boss who dumped the workload to him. being an asisstant manager, abisla smer kerja manager her hubby kena tanggung... katanya la kan...

'marah betul akak.. abis kalau outstation, anak sapa nak hantar sekolah?"

and she went on and on abt the manager. one thing that attracted my attention was, when she mentioned manager tu dah nak pencen in a year so sbb tu la kot dia pun dah ilang fokus..

ni soalan sebenarnya..

kenapa ye bila org nak pencen suka buat kerja cincai2? for me bukanke pencen tu mcm kita dah nak mati? since nanti xder peluang dah nak buat semula kerja kita jadi biarla kita buat sehabis baik supaya bila kita x ada nanti orang x akan ngungkit dan ngumpat2..

saya x pernah jumpa orang yang dah nak pencen. tapi kak norli (skrg dah pindah) pernah kasi nasihat, kalau kita curi tulang, lalai dalam tugas nanti anak pun jadi pencuri. how true.. i've seen her neighbour's son being a photostat of his errrr pencuri-tulang-mother.

i've seen a son's of someone i know, armed with degree and bla bla.. tapi buat kerja bapakla cincai dan menyusahkan orang lain, again.. sebijik macam emak dia selalu buat.

i've seen a good one also. Kak Kamalia Rahmat. Now teaching in Sk Sg Behrang. In year 2001 she was under treatment for leukaemia. In between treatments she came to school.

This incidents really make me see the world with different eyes..

She was constantly having hot flushes and fatigue. She cant climb the stairs. So she agreed to teach at the lab on the ground floor. Nak jadi cerita the students were a bit late that day.

So she slowly climbed the stairs, until i saw her. Soaked with sweat, trembling and she hold on to the corridor and the tears rolling on her cheeks. Even a single move is damned painful for her. She almost collapsed.

People like her can choose to stay home or maybe come to school but did nothing (i've seen others did that u know..) but she didnt. as she told me... she cant leave the children when exam is around the corner..

her sacrifices paid her well. Many of her charge get A.

From that day, i decided.. bila saya tua dan sakit saya memilih nak jadi macam kak Kama.


I read somewhere, Life is about choice.

Thursday, September 13, 2007

Kepada...

Jika nama anda S Kumaresan

berasal dari taiping, pas tu grad fr USM tronoh 99.

happy birthday!!!
many happy returns
where r u now?

fr
izan
an old fren

Hush hush

Very disturbing.

Stabbing someone when he/she wasnt around, in my humble opinion is really annoying. Why cant people speak up their mind openly? Why can we sit together and discussed about an issue thoroughly before we implement it?

Is it too much to ask?

Was a bit terkejut beruk seeing parents came to school yesterday.. Ada baca yasin rupanya.. was terkejut and irritating there wasnt any activity for afternoon session on the eve of merdeka last month. was terkejut when asked to help the counselors when HE did nothing... but that was nothing compared to when after asked what his dept did for the students and the answer was,

"counselors did nothing, and the penyelaras slowed down too"

and HIM? its a joke!

afterall, its the first time in 7 years i've seen the counselors did an excellent job this year.. (new brooms sweep clean).. as for the penyelaras, cant say much but i've seen her doing much better than him...

reminded me of words that i read long ago, "SGT MELUCUKAN BILA MANUSIA BEREBUT2 MENGEJAR PANGKAT DI DUNIA, SEDANGKAN MEREKA LUPA SEMAKIN TINGGI PANGKAT DAN KEDUDUKAN SEMAKIN BANYAK AMANAH YANG HARUS DIGALAS. MALANG SEKALI MEREKA HANYA TERSEDAR APABILA DIBANGKITKAN SEMULA KELAK".
gitu ah lebih kurang..

or maybe... dia terpaksa... maybe i shud check with the clerk kot2 dia pulangkan semula separuh daripada gaji bulanan dia. as kak sha my ex boss always said, "biarlah gaji kita tu sepadan dengan tugas yang kita buat. baru la namanya mencari rezeki yang halal".

btw.. its ramadhan now. the month of maghfirah and .... oh my.. i cant remember the other word.

over the years ramadhan is one "melepek" time during my study until our Arabic Lecturer, Ustaz Zaid told us..

"Heran betul students ni napa la masa Ramadhan je lesu. Padahal tentera Islam menang Perang ......(lupa) masa bulan Ramadhan. Sepatutnya masa Ramadhan ni la semangat lebih kuat sebab segala ibadah kita pahalanya dilipatgandakan. Saya sendiri masa belajar paling suka bulan Ramadhan la. Lepas sahur boleh study. siang pun nak study senang je sbb tak fikr pasal makan. hati pun tenang. Malam exercise, buat tarawih"

lebih kurang gitula dia cakap. lebih kurang gitula jugak saya ulang almost every year pada students. Ustaz Zaid misti suka, walaupun saya selalu dapat markah corot dalam kelas, tapi at least sy selalu ingat pada dia... hehehe

Selamat Berpuasa, Selamat Mencari rezeki yang halal, selamat memperbanyakkan sedekah, selamat mengeratkan silaturrahim... (pesanan untuk diri sendiri)

Friday, September 07, 2007

Nasi lemak buah bidara

katakan begini...

tiba-tiba isteri anda jatuh cinta dengan lelaki lain, dan lari bersama lelaki yang konfem 80 kali lebih kacak daripada anda ke negara asal lelaki itu dan meninggalkan anda, yang konfem dihumpat dek orang kampung kerana nak jaga isteri pun x reti..


katakan begini..
ibu anda meninggalkan anda sewaktu masih kecil kerana dia tak sanggup menjaga anda lagi yang banyak songeh dan benci dengan bapa anda yang hidup miskin dan x hensem... dia tak pernah menghubungi anda selepas itu, yang membuatkan anda tertanya-tanya siapa yang bijak sangat cipta perumpamaan, Sedangkan harimau sayangkan anak? Jelas sekali ibu anda bukan harimau.


katakan begini..
anak anda yang dididik dengan kasih sayang, dibesarkan dengan adat dan pendidikan agama yang cukup tiba-tiba setelah berkahwin sanggup meninggalkan tanggungjawab sebagai isteri, ibu dan muslim hanya kerana cinta. orang kampung x cukup mulut salahkan anda x pandai mendidik anak, keluarga mentua pun tumpang sekaki...


bertahun-tahun kemudian, dia pulang semula and claimed her right..


what will u do?


me?
kalau setakat lari sebab jumpa lelaki yang lebih baik tu kira memang saya sangat setujula... tapi bab meninggalkan anak2 tu, adala yang nak kena sembur... tapi bila masuk bab agama ni... isk isk isk iskk TIADA MAAF BAGIMU..


sesetengah orang memanglah sangat murni hatinya.. pemurah dan pemaaf betul!!!!

Tuesday, September 04, 2007

Hari Merdeka ke-50

Entah macam mana saya rasa sangat perlu menyedarkan anak sedara tentang semangat patriotik..

Jadi pada hari kamis mlm jumaat tepat pukul 7.30 malam saya bertolak ke Klang dalam hujan lebat, sorang-sorang. Sebab mak saya dah ada plan lain... Walaupun dah kasi tau pagi tu tp masa nak pergi saya x berani nak bersalam ngan dia takut dia x kasi pergi..


tapi demi negara.. cheeewahh..

sampai kat subang, saya talipon along and kitaorang sama tidur kat Klang. Anak2 sedara pun sangat teruja nak g tengok perarakan merdeka..

pagi jumaat, masing2 bangun awal.. dan kitaorang parking kat Stesen LRT S.Alam pastu naik tren g KL.

org pun dah ramai tapi sempat la awong, nadia, zudin dan ilman tengok kereta berhias yg tgh parking...

bila perarakan mula.. mula-mula seronokla tengok... tapi tak lama lepas tu nadia dah menangis ajak balik sebab dia bosan.. anak2 sedara yang lain semua x nak balik.. mak long dia pun pening..

nasib aik berjaya dipujuk dengan air tin. Promotion seringgit setin.... tunggu punya tunggu... tamatla acara dan kitaorang semua berjalan kaki ke sogo untuk makan tengah hari.

Pas tu naik tren dan balik rumah...

Ceritanya pendek je.. tapi balik rumah.. punyala beria-ria diorang bercerita kat adik2 yang lain yg x dapat pergi...

Malamnya pulak trip untuk mak-mak diorang pulak... sebenarnya my sisters nak beli baju raya untuk depa... instead of shah alam kitaorang pergi Kelang..

on the way balik... ada lagi perarakan... sampai sudah x tau perarakan apa tp perayaan kaum tionghua la... cengbeng ke, chap go meh ke..

lama la jugak stuck kat jalan... sangat-sangat letih sampai tak terfikir nak amik gambo ke hapa..

udah la sesat, si izudin asyik talipon mak dia suruh balik cepat je.. tertekan betul..

sejarah berulang

Was a bit malas lately...

I was in great shock last week. Didnt call Dr M becoz I m not sure it was a wise move. I read a lot too.. somehow it answered a few questions.. so ok la..

Len's aunty in Kajang wasnt feeling well and she decided to pay a visit. 2 years ago bila saya mcm blur blur nak cari kat mana Tembangau, she was with me tru thick and thin . even she mispronounced it as Tembakau (no offence but now we know Tembangau is among the best school in Pahang.. uyooo!!)

rasanya mcm sama je kejadiannya..

1. dulu sesat2 kat pahang.. la ni pun sosek jugak.. coz i never drive to Kajang, and len never been there for the past 6,7 years... lama tu..

2. in pahang it was amri (he is my bro khairil's friend and tu la pertama kali saya kenal dia)who guided us. this time it was len's cousin.. nama x tau tapi len cakap tu la pertama kali diorang jumpa jugak... (btw len cakap sepupu dia tu hensem jugakk... seriously... memang boleh tahanla kacaknya..)

3. a person that we supposed to see... couldnt make it... in pahang there was someone yg-should-not-be-named-no-more... this time Wa, whose husband stuck up in office so she had to stay home. Wa was Len's bestfriend. but no hard feelings..

4. someone-should-not-be-named-no-more suggested/insisted that we stay in a hotel downtown kuantan last time. punyala azab nak cari. this time i insisted we stayed at shah alam. the uitm hotel is full so we chose concorde sangat jauhla pulak..

5. we talked non stop. haha

6. after subuh len misti tido, whereas i must watched tv... sebab mak saya marah tidur lepas subuh... tp tu alasan je.. yg betulnyer len bangun sangat awal subuh.... hebat tu..

7. len yg sangat tenang dan suka buat muka x bersalah akan bertukar jadi naga bukit cini when she talked about her father... the same thing in pahang too. but somehow .... sebab saya kenal sangat len, i know she misses him so much..

8. last time in pahang, Jie sulked.. coz somehow he felt that i didnt appreciate what he did for me... ( i did jie...) tapi few days pas tu ok balik... this time et really furious coz i forgot that i've promised to accompany her to health talk on sunday.. on monday she called me up and said everything pun ok... hehehhe

gitu la ceritanya kali ni..