Friday, November 02, 2007

foreshadow

makin tua, makin perasan bila kita flashback balik perkara2 yang terjadi sebenarnya kait mengait. Atau dalam istilah literature dipanggil foreshadow atau bayangan depan.

Contohnya in 1996 I joined RoundIsland Trip organised by Community Service Club. I hardly mingled coz all my gang (Ahmad, Zul, Izan,sal,Jie, Dei and liza) were there. Apa2 hal pun kita orangbuat hal memasing je...hehhehe..

Then in year 2000 my new housemate, ida told me dia nampak gambar saya dalam album abang dia. Ceritanya, waktu his bro n d gang tgh begambar saya tak pasal2jadi background kat belakang tanpa disedari. Jadi kawan2tu la namanya foreshadow.

Masa thn 2002kot.. saya start teaching P.E i read (ke dgr je) news wic stated dah sgt ramai guru PE yang x berkelayakan dan xder fokus mengajar PE. Unfortunately i am one of the statistic too. Therefore since then, almost every year dalam borang prestasi , kat kolum kursus yang diperlukan i diligently wrote,Kursus PE.

Finally, after 5 years, on 29-31 i was send for PE course for non-optionist teacher. I m grateful x kisahla dah hujung tahun dan next year baru leh apply apa yg saya belajar tu pun.. hehehe

Well... since reading Goh Tong's My Story biography long time ago, its very inspiring. When i read the news that a millionaire buy lunch date ngan another millionaire (thats for charity project) i dreamt of doing the same thing with Goh Tong. I even make several lists of questions i would like to ask him.

Spt ramai orang lain, kematiannya menyedihkan saya.

And in Pangkor, sewaktu beli tshirt untuk Acho, org kedai u tanya where i m from n i told him i m from Besout.

Him : Besut
Me :Besout la, besut tu kat ganu.besout kat sungkai, 75 km dari tg malim.
Him : Ooooo Tg Malim... tau.. tau..
Me : Tula engko ni... ce bawak keluo sket dr pangkor... kecik ati akak ko x tau kg akak..
Him : Sy dah merantau sejak abis skolah lagi..
Me : Eh... asal mana ni..
Him: Dungun..

Sebab norizan adnan suka bertanya gini la sejarah idup mamat ni.

Afte r abis study dia kije pelantar minyak tp x tahan.then sambung belajar n pas tu kije kat ganu jap. then dpt offer dia keje kat brunei, pas tu singapore, past to find a better life dia g new zealand. pas tu dia x tahan dan balik. pas tu dia keje kat malaysia then settle kat pangkor,kat resort tu la..

after few years dia fikir sampai bila nak makan gaji then kebetulan resorts tu offer satu lot kedai so he tried buat bisness. It was.. ok la... dia kata..

Future plan? business expand?... i know sy memang suka bertanya.. kebetulan plak xder customer ari tu sebab most of my crsemate g shopping n the rest either main water polo or beach volleyball..

dia pun citer he and few frens tgh dlm plan nak manage a hotel in Lumut?

"what d u mean by manage?" i was told cikgu sgt banyak songeh.. hey..xtau kena tanya maaa.

citernyer panjang...

pendekkan cenggini la.. there's a hotel yg owner dia x berapa larat nk manage and the plan to takeover. Diorang just bayar monthly rent je.. bunyinye senang je.. tp tedious... Most of the time mulut saya pun ternganga..

So kalau dia tipu korang yang baca entry ni pun kena sekali la... tapi takkan la... so let say he's telling me d truth n satu hari ni dia kayo... dah la hensem... so i can brag yeahh i know him.. hehehhe

saya pun terus snap gambo dia.. dia sgt humble wpun deat 80kali saya ckp "waaa kagumnya" dekat 80 kali gak dia cakap dia baru mencuba jer...

honestly sy memang kagum pada org muda (yg hensem hehehe) bercita2 besar dalam dunia perniagaan. hebat kan...

i told all n sundry abt him..

soklan biasa kengkwan..

DIA DAH KAWEN KE BELUM?

lerr.... x der semangat korporat betul depa ni. yg tu sy tau i juat ask abt his business er.. soklan peribadi x masuk dlm agenda. even nama dia pun sy xingat..

Errr.. ni la masalahnya .. he gave me his biz card..tp ye la kan dah la resorts tu tepi laut pas tu swimming pool pun tempting gak... bila tgk air mmg x ingat mender dlm poket.

kesudahannya biz card tu x dapat la nak diselamatkan..

tapi who knows in 20 yrs time dia jadi org terkayo kat mesia... dan dia akan ingat customer yg banyak soal dan sentiasa doakan dia berjaya ni.. ehem ehemm

aminnnn..

p/s since im using uda's laptop so x brp reti nk upload gambo dr digicam kat sini.. aje yang tengin eh...

No comments: