Monday, December 31, 2007

Ehhh ari ni last ke?

here few recaps

the bestest - the 1st 8months of 2007-> x mungkin berulang dah kot.(according to dr z)

the scariest - wen i had to call dr mel sbb konpius n tertekan

the happiest - sangat sangat sangat banyak..

the most dissapointed moment - when dr z dgn muka x bersalah ckp ooo yg sebelah kiri ni mmg dah rosak la...even x removed tp dah blocked x boleh pakai lagi, its very unfortunate u hv 3 of them"

achievement - 31/12/07 ----> something i wont share with anyone..




Ehhh ari ni last ke?

Sunday, December 30, 2007

Lucky

makin tua saya makin respek pada orang yang nak berkahwin... susah tu nak jumpa org yg boleh kita terima seadanya... at least norizan adnan x jumpa2 sampai sekarang..

on dec 29 along, anak pakngah kawin kat cheras. since jemputannya tru e-mail je.. n norizan adnan mmg sgt pelupa so pagi2 lagi sy mengonfemkan ngan pakngah betul ke x kenduri tu on that day..
nasib baik betull.. kot x mau kena pangkah ngan et..

i took my niece, Ya as well... sbb pas tu nak bwk dia jln2..

kebetulan plak a week before et dah 3 kali g ke kawasan perumahan pakngah tu sbb anak kak gee kawen. 2 kali g recce the third time tu g kenduri kawen.. makanya bila nk g umah pakngah yg kebetulan lorong belakang umah kak gee tu sgt mudah la.. cumanya in d beginning pening sikit sbb xder sign.. tp tu salah norizan adnan sbb x ingat nama along... isk isk

meriah betul majlisnya.. sgt la ramai org.. the food was superb too... but we were a bit ill at ease sbb except pakngah, yg lain sapa pun x kenal.. so sementara tunggu pengantin tiba, kitaorang pun menyembang la berdua.. kesian Ya.... pening kot dia dgr 2 org ckp x henti2..

pas tu we went to pavillion... then terjumpa lak jam gu*ss yg gila babas murah... since membeli jamtangan x masuk dlm agenda so kitaorg g starbucks dulu... tu namanya tempoh bertenang... lepas abis segelas kopi yg x tau nama, dan et yg asyik mencucuk suruh beli jugak tu we walked back to pavillion n bought the watches for sentimental reasons...

et said -dulu masa balik dr obersea her late sis gave her a watch pas tu ilang. since then dia x pernah dah ada jam tali kulit.. (tp baru je thn ni dia beli jam gu*ss)

me - early this year i bought jam gu*ss jugak.. mahal tu... tiba2 ilang pulak..dahla ikat perut nak beli... sedih tau... afterall jam yg di tgk tu reminds me of jam yg ilang tu...

make short kitaorg pun beli la sorang satu guna kredit card et coz i m short of cash..... n terus pakai walaupun waktunya belum dibetulkan lagi...

so kot sapa2 ternampak 2 org pompuan pakai baju kurung n kebaya kaler biru ngan budak pakai blouse pink yg jalan sambil kejap2 tgk jam.. tu kitaorang la tu...

pas tu baru terhegeh2 cari surau sbb x sedar asar pun nak abis... x beriman betul..

before went home we stopped at mydin, membeli segala mak nenek untuk kids' minggu silaturrahim . sedar2 kat mydin tu pun dah di announced suh kuar...

tapi on d way nak g parking tu sempat lg beli few things yg mmg masuk dlm agenda.. kiranya abisla kerja saya sbg ajk hadiah. yahooo!!!

x sempat pun nak dinner sbb et asyik suruh balik cepat je... hehehe memang patutla kan coz it'll takes 2 hours drive nak sampai umah...

tp sampai kat sg buluh... satu kejutan berlaku... jumpa Jie... he was otw home lepas golfing kat rawang, we decided to meet there , afterall nak kena stop jugak sbb nak solat n nadia pun dah lapar... i havent see jie for ... err sgt lama dah rasanya...

tapi kejutan yg sebenar2nya ialah bila sampai umah i received sms fr et, she said the watch is for bezday pezen.

errrr... i tot my birthday is on feb 5th every year...

waaaa.....

Wednesday, December 12, 2007

Lessons from Tamil Movies

Honestly, mmg sejak sekolah2 dulu saya paling suka tgk cerita tamil. Bagi sy ceritanya jujur. I m d believer of filem kita wajah kita (HIDUP FINAS!!!).

In my humble opinion it mirrorred their beliefs, faiths and life in a way it should be told. The storyline is original too. Unlike hongkong movies wic (sometimes la kan) a real duplicate of hollywood.

Tapi takat tu je la sebab2 yang saya nampak.. Bila dah tua-tua ni jarang je la sy tgk tv..

But something our boss said today is an eye opener..

Dia kata dia suka filem tamil sebab penuh dgn nilai2 moral. Cuba tengok .. (dia cakap la kan) kalau dlm filem tu abg misti jaga adik2 dia sampai bila2, isteri takkan melawan cakap suami, menantu macammana pusing pun akan hormat jugak pada mertua..

errr.. yang tu saya x nampak lak sebelum nih...

etika hidup diorang memang hebat la.. kata our boss lagi.

it reminded me of cerita bersiri jelatang kat tv3. tengok sekali pas tu rasa... mcm x bermoral jer cerita tu.. nak kata ada nilai pengajaran yang dia nak tonjolkan ... x nampak pulak.

berbalik pada cerita tamil tu.... sy teringat masa kat spital thn lepas, sebab muka saya asyik moyok je kot so ramai la (2,3 orang je sebenarnya) staff yg dtg menghiburkan.. tak.. diorang idakla sampai menyanyi!!!... hhehe tapi one of them bercerita pengalaman dia tgk pelawat berbagai bangsa datang melawat pesakit..

tp from her experience, indian la yang paling caring sekali.. kalau datang tu siap2 berlama-lama, sembang2, peluk2.. makan pun sama2... compared dgn ada yg dtg 4,5 minit pas tu terus balik.. affectionate betul indian ni..

well, upbringing is very important. mcm dlm tamil movies tu la...

rasanya dlm previous entry sy pernah tulis, sy x pernah jumpa lagi india yang jahat...

errr.... sadly to say.. after HINDRAF issue tu... please forgive me for being a bit... sceptical..

may be i read mainstream newspapers too much kot...

Monday, December 10, 2007

part 2

Here r few more pics.





Actually they were shooting for movie.. The food was meant for the crews.. Cesss!!!.. tajuk movie dia, " 2 fist 1 heart".. sbb dah malu kan.. amik je la gambo.. konon2 buat muka x bersalah.. tp x leh nak upload sbb ntah mana wire kamera tu.. uda pun x jumpa...



Ok here r few things yg pelik sket pasal perth

1. kedai tutup kol 5.30ptg.
pelikpelikpelik... pas tu apa saja la xtvt diorang nih? yg ni mmg x faham betul.. takat opis tutup kol 5.30 ok lagi...

2. flower arrangement sgt cantik. sbb tu kitaorg amik gambar ngan florist. and siap amik gambar bunga lagi kenkonon nanti buleh buat sendiri.

3. aussie sgt berdikari..
most of the shop i went, manned by shopkeeper only. takde shop assistant semua. see the lady in white shirt? she sandy, tourist guide kat Canal merangkap drebar bot sekali. Mr John pun tourist guide-cum-the-bus-driver too. ada lagi satu gambar (tp xleh upload la) a man tukang hantar groceries dtg pagi2 hantar brg ke hotel sorang2 je naik van. bayangkanlah berat x berat kerja dia. kot kat malaysia, van hantar rokok pun guna 2 pekerja..


4. terrace, street, road, highway?
highway tu macam tau la.. even mr john said highway tu xder toll except kat bandar besar. yg lagi 3 tu apa lak bezanya? after much thought he said, it just a name.. just like in british u have brook, river, stream and apa tah lagi dia cakap..
btw we stayed at Adelaide Terrace. every morning while enjoying my morning walked i tried to spot the diff between terrace n street ( coz kat jalan belakang hotel tu nama dia Hay Street) tapi x nampak pun bezanya dr segi fizikal.


5. errrr... backpack is better..
since ostolia is a very very big country... n if u really wanna see it all, not just few places u hv seen in tv, forget the tour agency.. explore on ur own is much better option.

6. halal food.
Ada dan x mengecewakan.. Our favorite is Ole-ole reastaurant and Mahsuri restaurant. Nak kata sedap sangat2 tu, mana la nak sama ngan kat umah sendiri kan.,.. tapi sedap la jugak..

7. forex
kot nak tukar duit, sgt2 jimat tukar kat malaysia compared ngan tukar kat obersea, except kot g vietnam la.. sbb dong (matawang dia) xder kat malaysia..


8.lingo
iskk.. whenever talked to local i hv to give my undivided attention to em.. kot idak konfem x paham.. agaknya diorang pun rasa yg sama kot... pelikla.. rasa mcm ckp ngan org jawa lak..hehehe

9. cold summer
i used to think that summer equals to musim panas. it is... to mat sallehs.. therefore one of them asked me why did i put on my jumper.. kat kg saya panggil jumper tu sweater je.... ataupun baju sejuk.. masalahnya sgt sejuk la.. it was windy... even kat tepi laut i preferred berjumper lagi.. n siap berjemur... now i understand napa org putih suka berjemur kat tepi pantai... mcm kenapa org arab suka tutup muka masa kat arab.. certain things kita cuma faham lepas mengalaminye jer..

10. kisah cinta yg baru bermula.. ehem2 ehemmm
masa sekolah atau muda2 dulu biasala bergossip2 mengenenkan orang ni... tapi bila mengenenkan org tua rasa thrill dia lain mcm sket. x berani la nak sebut nama tapi kak bedah n i dah sepakat kalau jadi la diorang ni even x dijemput pun we will come..
tapi si lelaki tu ( a divorcee in his 60s) asyik kata.. x kan adanya...
si pompuan tu pulak.. (single in her 60s)0... x siapa yg berani dapatkan komen dia.. hahaha..

Wednesday, December 05, 2007

Ke Pekan Langkap









Tu Mr John, our tourist guide. Mug yg kecik2 tu ialah teh kambing (billy-tea).. it was served with errr lupa la plak nama roti tu... tapi Mr John, knowing how banyak songeh we were abt food keep on saying ,"it just flour and water"


Apsal dalam tv kanggaroo nampak ceria je.. Unfortunately these roos memang tgh malas nak layan orang kot. We were at Caversham Wildlife Park. The lady in cowboy hat is Paula. 2 orang makcik dlm gambor ni sgt kayo.










yg ni kat raeburn fruit orchard. kat sebelah sy tu namanya cikgu bedah, dia sangat2 kayo jugak. Nampak je cenggitu, bila dia shopping... wuishhhh ..(semua dlm trip kali ni gila babas kayo except norizan adnan)




Tajuk entry ni cenggini sbb masa sampai tu pakcik Mat Ta ckp, "kot cenggini kira-kiranya ramai lagi orang kat pekan Langkap"..

tergamak dia membandingkan perth ngan pekan langkap... kot teluk intan x pa lagi.. tapi sungguhpun cenggitu Pakcik Mat Ta ada Merc baru... income dia seminggu pun 5 angka (x kena mengena).. maafkan la dia..

overall perth memang sangat sunyi. Opis bukak pukul 9. subuh masuk pukul 4.40a.m. Kol 6 dah terang benderang... every morning at 7 i'll take my morning walk- sorang2 sebab my roommate, kak norma x suka jalan kaki...

believe me it was very quiet. ada dua buah kedai je yang bukak, kedai paper ngan supermarket yg bukak kol 6.30a.m.

our tour started at 9 too and ended at 7.00 p.m. sebab pukul 5.30 p.m smer kedai tutup. ada 2 kedai je yg saya tau bukak, both run by either indon r malay. kedai local sm er tutup..

kedai buku bible tutup lewat pada hari khamis je..

yg ni sy tau sbb after 7 p.m i'll take my evening walk (sorang2 lagi) sampai maghrib, pukul 8.10p.m

one evening on my way back from swan ferry terminal (its abt 20 mins walk fr d hotel) i saw few ppl gathered at roadside food truck.. ala mcm kat malaysia... kat petang2 ada org jual ayo kat dlm trak yg kat tepi nya dah dibukak tu.. dia jual la ayo cendul ke, jual fries ke... tapi kat situ xder la cendol..

sbb dahaga, so sy pun pegi la nak beli sekali... sambil nak beramah mesra la konon..

wpun diorang melayan sy ngan baik tapi diorang x jual...

x best la citer xder gambar.. masalah negaranya, x leh nak upload gambar sbb dlm kamera lagi satu sebab dah puas mencari x jumpa lagi connection wire ke pc..


apa2 hal.. tidur dulu la...

gud nite malaysia, wherever u r.. ceeeewaaaaaahh