Wednesday, December 12, 2007

Lessons from Tamil Movies

Honestly, mmg sejak sekolah2 dulu saya paling suka tgk cerita tamil. Bagi sy ceritanya jujur. I m d believer of filem kita wajah kita (HIDUP FINAS!!!).

In my humble opinion it mirrorred their beliefs, faiths and life in a way it should be told. The storyline is original too. Unlike hongkong movies wic (sometimes la kan) a real duplicate of hollywood.

Tapi takat tu je la sebab2 yang saya nampak.. Bila dah tua-tua ni jarang je la sy tgk tv..

But something our boss said today is an eye opener..

Dia kata dia suka filem tamil sebab penuh dgn nilai2 moral. Cuba tengok .. (dia cakap la kan) kalau dlm filem tu abg misti jaga adik2 dia sampai bila2, isteri takkan melawan cakap suami, menantu macammana pusing pun akan hormat jugak pada mertua..

errr.. yang tu saya x nampak lak sebelum nih...

etika hidup diorang memang hebat la.. kata our boss lagi.

it reminded me of cerita bersiri jelatang kat tv3. tengok sekali pas tu rasa... mcm x bermoral jer cerita tu.. nak kata ada nilai pengajaran yang dia nak tonjolkan ... x nampak pulak.

berbalik pada cerita tamil tu.... sy teringat masa kat spital thn lepas, sebab muka saya asyik moyok je kot so ramai la (2,3 orang je sebenarnya) staff yg dtg menghiburkan.. tak.. diorang idakla sampai menyanyi!!!... hhehe tapi one of them bercerita pengalaman dia tgk pelawat berbagai bangsa datang melawat pesakit..

tp from her experience, indian la yang paling caring sekali.. kalau datang tu siap2 berlama-lama, sembang2, peluk2.. makan pun sama2... compared dgn ada yg dtg 4,5 minit pas tu terus balik.. affectionate betul indian ni..

well, upbringing is very important. mcm dlm tamil movies tu la...

rasanya dlm previous entry sy pernah tulis, sy x pernah jumpa lagi india yang jahat...

errr.... sadly to say.. after HINDRAF issue tu... please forgive me for being a bit... sceptical..

may be i read mainstream newspapers too much kot...

No comments: