Monday, January 14, 2008

Jiran ku


Ni umah saya. Itu anak sedara saya, aisya n iman.. tapi nak cerita pasal jiran saya... rumah di sebalik ampaian tu...We hv been neighbours since 1980.. I was seven at that time. Until now whenever i was alone, when my mom n bros g mana2, makcik2 sebelah umah akan dtg n tanya dah mkn ke x, nanti mlm tdo kat mana... .. i mean... heyy i'll turn 35 next yearla...

My point is the ukhwah is very strong here. afterall rumah pun dekat2 bebeno. seee... sebelah ampaian tu je rumah my pakcik leman n makcik siah.

it all started with satu malam tu pencuri broke into pakcik hamzah house. rumahnya selang.. 4,5,6 7 kot fr my house. Dia baru je renovate rumah.. fortunately pakcik hamzah, his wife n his daughter x sedar. Banyak la jugak cash n jewellery yang hilang tp ok lagi. ye la duit kan boleh cariiii..

the week after, betul2 waktu maghrib sekali lagi our blok (we are in block 6 n don ask me how many block do we hv here.. i've no idea..) gempar coz pakcik hassan was on his deathbed.

again... berjemaahla makcik2 n pakcik2 n youngsters g umah dia.. menemani dia on his last journey. mak saya selalu pesan kalau g tgk org nazak, jangan tinggalkan. temankan dia sebab dia nak g jauh.. buat kali terakhir..

most of the pakcik n makcik tunggu kat rumah tu sampai pagi esoknya.. n came again for d funeral..

few days lepas tu.. sekali lagi gempar. this time kol 4 pagi...

walaupun ada talipon they chose conventional way.. melaung dari rumah ke rumah..

at least norizan adnan yg kalau tido, bangunan runtuh sebelah rumah pun xkan tersedar boleh terbangun jugak... just imagine la hebat ke x hebat lontaran vokal makcik siah tu..

ceritanya...

rumah wak mi (we used to call rumah wak raman, since he passed away so dah tukar jadi rumah wak mi, wak mi was his devoted wife)... kena masuk pencuri. kejam ke x kejam pencuri tu, siap2 wak mi n zaim, his son kena ikat lagi, mcm dlm tv.. pencuri yg tegap2, 5 org lak tu, indon lagi (sori racist sket) dgn rasa x bersalah potong line talipon n curik henfon n since wak mi ni sgt kayoo.. maka raya sakan la pencurik tu..

oleh kerana xder talipon, zaim n his mom yg selang 2 buah rumah dr rumah makcik siah, berlari dan ketuk pintu mlm2 mintak tolong... , dia dah panggil jiran dia, makcik salmah tp x sedar.. then diorang berlari pulak ke rumah makcik siah

makcik siah yg walaupun talipon rumah dia xder kena mengena dalam cerita ini telah menjerit ke arah rumah saya, dan mak saya pula dengan rasa ketakutan dan keseriauan telah terlupa peranan talipon dan menjerit ke arah rumah sebelah pulak.

pendekkan cerita, almost satu blok pun terjaga dan jam jam itu juga ramai yang ke rumah wak mi.. anak2 muda, start calling2 (oooo ada talipon rupanya) dan x lama pas tu ramai2 naik motor dan cuba mengesan penjarah yg x berhati perut tu.. tapi hampahz

sebenarnya sgt menakutkan jugak sbb pencurik tu bwk golok, dia dah lukakan zaim jugak. padahal zaim tu umo 20-an, tegap jugak budaknya.. mau kitaorg x takut?

blok kami yg dahulunya aman menjadi kurengs sket lately... ramai la mengambil inisiatif berjaga2 termasuk mak say yg pukul 8.00mlm dah kunci pintu...

makcik siah paling bijak... oleh kerana suaminya pakcik leman kerja malam minggu ini, dia telah mengambil langkah drastik... menjemput kawan2 mohan (anaknya) tidur di rumah.. since last nite..

jadi mlm ini, seperti malam semalam, pastinya tidur saya dibuai lagu2 indah yg disumbangkan oleh mohan dan rakan2..

gasakla ko mohan oooi... at this moment kot dia nyanyi lagu "ayahku kawen lagi" pun rasanya makcik siah x kisah dah.. as long as ada orang kat rumah..

kat bawah ni gambo mohan n frens... mohan yg tgh2..


itu ajelah cerita ari ni...


.

2 comments:

zino said...

bagus la dapat jiran macam tu ambil kisah apa yg berlaku di keliling..

Kengkawan said...

setuju.. tapi siti ckp, boss dia yg duduk kat lorong belakang rumah pakngah x nak pindah sebab dia suka neighbourhood kat situ.. betul ye?