Thursday, January 17, 2008

Kejutan!

Baru je ari tu tulis pasal my favorites politicians, then last sunday i read Huzir Sulaiman's column (TAKING STOCK OF BRAND MALAYSIA - Starmag), he wrote 'some of general findings, many of wic surprised him. One of them is when a senior South American negotiator told him that our very own MITI's Minister (Yes, Datuk seri rafidah)is seen highly effective.

Panjang lagi la pujian2nya... jangan lupa baca..

to be frank, before 2006 i also "x amik pot" about datuk seri rafidah. the eye opener came in d form of 2 strangers (x ingatla, rasa mcm foreigners) discussing abt her.

I was having my breakfast alone in a hotel within walking distance to KLCC (nama hotel pun x ingat).. Naturally, kalau dah sorang2 xder benda nak dicakapkan sy lebih suka mendengar or eavesdropping... heheheh...

One of them said, one of d foreign finance minister said, as long as rafidah there, they'll worry nothing. ada la puji-pujian tapi dah x ingat.... sbb terkejut sangat kot...

I mean, the only thing i remember abt her was her infamous remark, "kita bukan ahli politik hipokrit"... (thats when dr zaharah ousted her for ketua wanita, thn x ingat la pulak..

Pas tu wat with AP isu lagi, gaduh ngan Tun M( i remember pakngah tulis dlm blog dia pasal ni hehehe), isu anak2 dia dapat itu ini... Banyak betul kontroversinya..

I could never recalled anything 'nice' reported abt her in newspaper. Ada kot tp sy x baca..

But after that incident, i really see Datuk Seri rafidah with diff eyes. Even it is an open secret wic party my vote goes to, but if she contested in my constituent, she'll definitely be my choice. Tapi kalau Lee lam Thye bertanding sy pilih dia jugak.. or the flawless skin dr Khir toyo.


Who cares party apa pun as long as d person can deliver... tapi bila eh pilihanraya?

Moral of d story
1. Jgn percaya cakap orang, terutama dlm suratkhabar, tgk trackrecord org tu jugak.
2. Jgn ckp bukan2 kalau kat situ ada norizan adnan tgh makan sensorang..


______________________________________________________________________


Dalam satu perkembangan yg langsung xder kena mengena ngan mana-mana parti tapi masih dalam mood pilihanraya.. we hv Badminton Club AGm today.

The members are 21 thirteen-year-old kids..

Here is d transcript..


Me : Salam. hari ini kita akan adakan Mesyuarat Agung untuk melantik AJk Kelab.. Tau tak awak semua adalah ahli kelab badminton ( sorry, i tried my very best to be "skima")
Stdnt 1 : tau.. tau
Me : (mildly surprised) eh mana tau?
Stdnt 1 : Tadi cikgu bagi tau..
Me : Ohhh? Kita mulakan dengan jawatan pengerusi, ada cadangan?
Stdnt 2 : Saya nak jadi cikgu..
Me : Mana boleh macam tu, ni mesyuarat la.. sebutla nama, ayat lengkap..
Stdnt 2 : mana nak tau, tapi sy nak jadi la.. (kawan2 dah start boo)
Me : Kena cakap betul2 ikut ckp mcm ni....
Stdnt 2 : Saya fulan bin fulan mencalonkan diri saya menjadi pengerusi.
Me : bagus, ada sokongan (seorang angkat tangan).. ok kita terima dia
Stdnt 3 : Mana boleh, dia bukan pandai pun, saya x suka la dia..
Me : ini mesyuarat, kena la cakap dengan betul..
Stdnt 3 : Alaa.. saya x pandai jugak..
Me : Ckp mcm ini....
Stdnt 3 : Sy.... mencadangkan.Stdnt 4.
Stdnt 4 : Wehhh aku tanak la...
Stdnt 3 : Orang dah cadang tu ko diam la..
Stdnt 5 : bisingla, ini mesyuarat ko tau..

tu baru jawatan Pengerusi.. jawatan bendahari pulak..
Stdnt 1 : Saya mencadangkan Mamat (bukan nama sebenarnya) sebagai bendahari (pas tu ada yg sokong)
Stdnt 2 : Mana boleh, Mamat mana reti baca.
Me : Betul ke Mamat?
Mamat : (Angguk)
Me : Mamat nak tak jadi bendahari?
Mamat : (Angguk)
Stdnt 3 : Mana boleh cikgu, karang macam mana dia nak buat?
Me : Eh kome ni.. mana tau lepas ni mamat usaha belajar membaca, bagi dia peluang..boleh mamat?
Mamat : (Angguk)
Me : Balik cakap ngan emak, mamat jadi ebndahari, mintak emak ajar jugak membaca. InsyaAllah boleh ni
Mamat : (Angguk)

Jawatan setiausaha
Me : Pilih yang boleh membaca dan menulis ye..
Stdnt 1 : Saya cadangkan yang duduk sebelah yang gemuk tu.
Me : Kurang sopanla cakap mcm tu.. nama?
Stdnt 1 : errr maaf cikgu.. sapa ye nama dia (kwn2 jawab berjemaah).. sy... cadangkan minah (bukan nama sebenar)

AJK 6 orang, 3 lelaki 3 perempuan..
Stdnt 1 : Saya cadangkan Timah
Me : ok, lagi?
Stdnt 2 : Saya cadangkan Abu
Me : Ok lagi?
Stdnt 3 : Tipah boleh cikgu?
Me : boleh, lagi?
Stdnt 4: Awang
Me : Boleh, lagi?
Stdnt 5: Siah
Me : Ok.. Saya mencadangkan Ali (sbb ali selalu kena buli)
Stdnts : Laaaaaaaaa Ali?
Me : Why not? Dia ok apa?
Stdnt 1: Alaaa dia.. iskk
Me : Tapi saya rasa Ali harus diberi peluang..
Stdnt 1 : ikut cikgu la...
Stdnt 6 : Saya cadangkan Izham
me ; Laa dah penuh la..
Stdnt 6 : Laa udah?

Penutup.
Me : Sekarang pelajar yang dilantik tadi boleh isi jawatan di bawah ruang kelab permainan.
Stdnt 1 : Apa nama kelab kita ni cikgu?
Me : Kelab badminton
Stdnt 1 : Kelab apa cikgu?
Me : Kelab badminton (dlm hati... ehhh ingat ni iklan raya ke hapa)
Stdnt 1 : Macam mana nak eja, saya mana tau menulis..(sambil lari ke meja kawan) mcm mana eja?
Me : Ke mari? Saya tuliskan..
ramai2 : tuliskan borang saya jugak...
Me : eh berdikari la.. sy tunjukkan saja..
ramai2 : (berlari, maksud saya berlari bersungguh2 ke meja masing2)....
Stdnt 2 : Cikgu borang dia hilang..
Me : Who? mcm mana boleh hilang?
Stdnt 2 : tadi ada... dia ni semedang hilang, buku hilang, necktie hilang... heee
Me : Ada saya tanya awak? Biar dia jawab sendiri..
Me : Mcm mana boleh hilang? Siapa Ambik?
Stdnt 3: (Tunduk nak nangis)
Stdnt 4: Saya ambik, pinjam sekejap, kedekut sangat..sy nak tiru ejaan badminton je (padahal dah tulis kat depan)
Me : Tak sepatutnya ambik barang orang tanpa kebenaran.
Stdnt 4: Saya dah cakap tadi, dia buat x dengar pulak..


Honestly, saya terkejut dan x sabar2 nak mulakan aktiviti... ni la first time sy jumpa batch yg mcm ni..

No comments: