Monday, February 04, 2008

joyride

sbnrnyer entry ni dinspirasi dari entry pakngah.. same date..

here is my story.

i was doing my practical training kat bagan serai. seumur idup x pernah g situ pun. nasib baik tu kg my roommate, mid.

ayah saya meninggal dunia few months b4 my practical training. my mom lak despite x pernah register nak g mekah tetiba dapat lak peluang nak buat haji thn tu..

masa tu sehari sblm raya haji la.

sy kerja smpai kol 12. plan asal balik raya ngan my fren. tp last minute dia leh tanya, "eh ye ker, tapi aku x nak drive, naik ngan my sis la". so gitu la...

mid yg balik bercuti promised nak hantar ke bus stand coz she knows bab menapak ke bus stand tu mmg perkara yg x mungkin sy lakukan tetambah waktu tgh hari.

tunggu, punya tunggu, punya tunggu x dtg lak si mid nih..

then dia dtg.. lps asar kot br dia dtg. rupanya on her way to fetch me she met an accident. tp dia dtg gak coz esok nak raya n dia risau sy duk tunggu.. baik kan dia..

pendekkan cerita, i was late. tp i just knew i was extremely late bila smpai kat taiping bas udah habis. sepatutnya ada bas g ipoh n from ipoh sy akan amik bas ke bidor. tapi bila sampai sana bas last sudah jalan. org pun dah x brp nak ada sgt.

ada pakcik tu cadangkan amik cab g kamunting, sbb bas ekspress ada kat situ. tu la first time g kamunting gak. bas byk tp xder g bidor.. so i booked teket g kl, n berenti kat tepi jln.

tergamak driver bas tu pasang radio, so ada la takbir raya. paham2 je la kan... mana nak ingat my late dad yg baru meninggal, my mom yg buat pertama kalinya beraya di mekah, pertama kali beraya ngan adik beradik je n pertama kali jugak dgr takbir raya dlm bas.. isk isk

patutnya sy turun kat tapah, tp ntah mcm mana pakcik yg janji nak kasi tau drebar bas tu tertidur plak. moralnya kot dlm kecemasan jgn sekali bergantung pd org.

sblm smpai slim river lg sy dah g kat drebar n mintak dia turunkan. it was almost 9pm. traffic still byk, so ramaila yg berenti nk tumpangkan. x kannyer sy naik.. . luckily ada sorang pakcik tu berenti, bila sy refused he said, "tgkla pakcik pun bwk anak2 x kanla pakcik org jahat".. so sy naik la.. d wifey said they know i was terrified..

abis tu kot jln kaki mlm2, sorang2 sapa yg x takut.. i could never thanked they enuff.

i waited at slim river exit smpaila acho dtg ambik. it was almost midnite smpai umah. its a tradition tstarted by my dad tiap mlm raya kitaorg akan mkn. when i reached home baru la kitaorg makan ramai2.. uda cakap diorang pun tertekan sbb very d dramatic plak my journey home..

syukurlah mak n ayh saya x ada menyaksikan detik2 x menarik tu..
.

tp tu sbnarnya pengalaman kedua..

the first time pengalaman menduga akal was in my first year in uni n baby baru sem 1 matrik. sama2 mesken maa..

one day, baby n i stayed at my along's house a few day during sem break. Masa tu baby br balik dr excursion trip ke europe. My along suh amik duit kat atas meja buat tambang bas nak balik kg.

tp sy lupa nak ambik. afterall rasanya sy mcm nampak dlm wallet baby ada duit RM50. cukupla tu nak sampai umah.

smpai kat pudu, i asked baby to buy tics. but she told me dia xder duit. i was errr.. biar betul..

she took out her wallet... betul la dia ada duit... byk lak tu...tp smer pound. cesss mcm mana sy leh lupa dia baru balik obersea?

nak cr money changer satu hal. dahla beg berat. sy ada atm card tp bank muamalat ke bank apa ntah namanya.. skrg dah xder dah bank tu pun...so baby jaga bag n sy g cucuk... ni pun satu hal. hari cuti bykla plak atm machine out of service. masa tu thn 1996 ye tuan2.. so atm x sebanyak skrg.

ari pun panas, udahla bukan reti jalan kat kl, dlm hati asyik doa jgnla sesat, sebab nak naik cab g pudu balik mmg x cukup duit. lastly jumpa la satu atm yg boleh kuarkan duit..

d gud thing is, it was the turning point in my life.

after incident in kl nih, i dont care abt money no more. there's always a way out.

d malam raya incident taught me 3 things
1. janji kena ditepati kot x kita akan menganiayai orang.
2. kalau dah lepas asar, jgn naik public transport unless u r very2 sure d schedule.
3. org x kan sengaja2 nak mintak tolong kalau dia x dalam kesusahan..

so begitula ceritanya..


1 comment:

zino said...

pengalaman yg amat berguna..