Wednesday, February 13, 2008

Parlimen dah bubar?

Dr ptg tadi asyik tu je citernya...

ceh excited betul smer org macamla dapat jd Perdana Menteri lepas ni... Pas tu masa ni la ntah sapa2 yang selama ni selisih bahu pun buat x nampak jer jadi super mesra..ye la kan...

mcm in d previous election.

i was riding PDY bila tgk org ramai. rupanya ada penamaan calon. sy x pernah tgk so i decided to join d crowd.

theres no way sy akan duduk kat kumpulan parti pujaan saya ngan faded jeans, green sweater n seasoned loafers. masuk parti lagi satu rasa errr.. menipu diri sendiri plak..

so i stood besides a bunch of MIC supporters. They were very nice. An uncle melayan je tiap mender yg sy soal. Turned out they were "org kuat' parti. I learnt that fact coz after the candidates completing their forms, and approved by EC, d incumbent ADUN shake hand and exchange few pleasantries (in Tamil) with pakcik2 yg duduk keliling saya.

Dengan senyuman mesra dia pun hulurkan tgn kat sy jugak.. So i wished him gud luck..

He won!

Few months lepas tu ada satu banjir skala kecik (ala sikit benor pun) in front of a school. I was there. Pakcik jaga stopped me to warn me abt d ayor (x sampai ati sangat nak kata itu banjir pun). In normal circumstances takat ayor byk tu org redah je..

But the were photographers. And d ADUN too..

I slowed down my car and smiled to him.. afterall kita penah berjumpa maa.

yeah rite ... he don even look at me. heheheh...

malas le sy nak describe wat he did kat ayor coz i wasnt sure myself.

i mean - 1. ayo tu cetek je
2. he don even greet d passersby
3. he flashes his smile to no one in particular... ye la mcm posing nk amik gmbo..

tu pendapat sy la.. mungkin sy buruk sangka,...

_____________________________________

Ada satu lagi experience. Masa tu election thn 99'

Sy x register lagi masa tu. On d election kitaorg g umah kawan kawen. Ayah dia org kuat UMNO so adala calon parti dtg makan kenduri.

Calon tu bukan org Melayu la kan.. kita org kenal dia pun sbb poster dia bergantung2 kat khemah kenduri tu...tapi mesra kan main... dia siap pegi dari meja ke meja n greeted d guest... silap2 org ingat dia plak tuan rumah..

he won!

lawaknya pas tu one of my frens cakap, she met dat man in a function, jgn kata nak greet, senyum pun x... hhehehehe..

________________________________________________

in my uni year, ada satu program, guest of honor dia a minister. he was late. takper lagi.. tp bila dia smpai x sedikit pun dia mintak maaf atas kelewatan dia, instead dia terus merapu mcm x bersalah. X pk pun dia kitaorg lewat start sbb tunggu dia, bosan lak tu dgr speech dia.

Till now kitaorang pangkah dia secara berjemaah.

Bila dah keje ni ada satu event yg a minister datang. tunggu punya tunggu punya tunggu.. x sampai2... tetamunya ramai kanak2.. bolehx bayangkan apa jadi? ada yg sampai tidur, ada parents yg bwk anak kecik..

when he came, dia ni pun x mintak maaf. dia terus cakap how bz he was. and bla bla...

excuse me! i don care u bz tahap tenuk pun. kitaorang pun ada keje lain jugak. x ble ke bersopan sikit dan hormati masa?

sometimes wat u need is a small portion of being humble. KALAU DAH LAMBAT TU MINTAKLA MAAF.. SUSAH SANGAT KE?

oh sy mesti tulis yg ini...
Our current ADUN is punctual giler. I heard kalau majlis mula kol 8, kol 7.45 dia dah sampai. And my mom said when he was confered datukships few years ago, he organised a party in our place n in his speech he said, "saya dapat ni Datuk ni pun sebab tuan-tuan"

As my mom put it ,lain muka dia tau, nampak rendah hati dia, suara pun mcm sebak je, bagus ADUN kita ni.

Mcm biasala kitaorang semer akan cakap ,"mak jangan mudah terpedaya".

For d record my mom mmg UMNO totok, x lama lagi misti dia bukak ceramah yg bermula dgn "dulu masa kome kecik2 nak makan pun susah, inila jasa UMNO......"

Gitula ceritanya tp so far our ADUN tu mmg tip top la service dia... jadi x boleh la nak buat serangan peribadi.

But then, its d tradition in our family of 15 (termasuk abang2 ipar) misti ada adegan perang oral di musim pilihanraya.

btw i looooooove general elections.. ia merapatkan hubungan kami adik beradik... sbb kebetulan most of us sokong parti yg sama (termasuk abang2 ipar sekali)

2 comments:

dinoor said...

ayoyo, template blog ini bahasa mana ni, itali ke ni?

anyway, tq sebab visit my blog.

best kan masa praya ni.. i have many experience to since my house is just next to a pejabat satu parti tu... so masa praya nak parking dpean rumah pun susah!!!

and many more unforgettable experiences..

Kengkawan said...

welkam

rumah kata ner nih? kena buat lawatan sambil belajar nih...

betul tu.. bila dah "dewasa" ni pilihanraya la yg paling best... mcm 2 benda pelik berlaku..