Friday, February 01, 2008

x apa yang...

Saya dah jadi tetamu berkala Hospital Teluk Intan sejak loooooooooooooooooooooooooooooooong time ago. Tu routine check-up je la.. Dah tua2 kena la check-up selalu maa...

So I've met looooooooooooooooooooooooots of doctors. Dalam ramai2 tu ada sorang je yg saya pangkah gila... tergamak dia suruh saya dtg d next day sbb boss dia xder nak endorsed utk ubat A-list wic she prescribed to me.

I dunno ubat A-list tu amender pun.. tapi nak travel 75km sehala (agaknya la) naik my PDY, nak amik cuti pulak semata nak dapatkan ubat rasanya not worth it la. bila saya cakap rumah saya jauh.. dia marah lak... xla kasar sgt, tp kot sy ckp cenggitu kat anak murid saya, mau ada yg menangis karang... aduhhh... luckily nurses who was there (sumpah saya x kenal diorang) backing saya.

Dia x jadi prescribed ubat tu pada saya, since i do not know ubat tu ubat apa, so i don feel i lose anything. Tapi rs sedikit kesal la sbb dah bergelas2 minum ayo sekali doc tu refused lak nak scan.

Honestly dlm keadaan biasa sy akan hangin satu badan, tp sebab nurses tu dah cakap apa yg sy nak cakap.. so x perlu la sy ckp banyak kat doc tu.. I've forgive d doc... but i never forgets her name.. hahahaha..

So bila ari tu ada byk sgt komplen pasal hospital gomen, i wrote a letter to Utusan, saying that bukan semua hospital staff buat kerja cincai. At least kat Hospital teluk Intan staff dia efficient giler.. It was published d next day.

Panjang lak intro.

make short.. ramai la staff spital gomen yg bagus.

Ada gak yg buruk mcm doc kat atas tu, tapi tu kes terpencil. heheh dah x penah nampak pun dia sejak 2,3 thn ni..

Sebut pasal kes terpencil.. On Jan 31, 2008 i met a doc yg kes terpencil gak..Her name is Dr Ho Mei Lin. hospital still sama..

I was late for my 9a.m appointment sbb bateri keta conked out. So called Uda pinjam her car. masalah negaranya keta dia keta baru, auto lak tu so i was a bit gayat membawaknya... Drive pun terhegeh2..Kol 10.30a.m baru ah smpai spital.

I don mind kena marah ngan staff sebab lambat. Seingat saya patient marah staff tu adala padahal patient tu yg lambat tp sy x pernah lg tgk staff klinik tu marah2 pun.. I just a worried sick coz i left my calender (benda ni kena bawak maaaa) in my car.

Honestly, kot x der kalender, kalau sy jd doc pun sy hangin jugak... susahla nk wat keje.. i expect doc tu akan kasi ceramah pendek...

but noooooooo....

Dr Ho was like... "xper yang. ala kesian u yang.. sekarang u still sakit lagi ke yang"

Yang? Hehehhe Since i used to call my students "yang" so i cant help but giggled.. And there she is... Soklan wajib bila nak kawin tu mmg ada la... Tp x rasa annoyed pun... N she's very funny and d way she treated me... Oh my god...

Padahal baru je bln 12 lepas, after news fr dr z tu, sy rasa x nak dah bangun pagi esoknya...

I asked Dr Ho abt it... I asked her wat is d cause of this tetamu x diundang dlm organ sy nih.. u know i m d sort of sgt jaga kesihatan punya orang... of course i didnt tell her that..hehhehe

While innocently looked straight into my eyes she said confidently, "Kalau kita tau punca dia, kita dua orang akan jadi jutawan. Because d cause is unknown. In one case that i deal, benda ni ada kat kepala"..

"kepala? mcm mana dia leh g situ?" waaaa teruk betul eh...

"tak tau. unknown" she replied smbil geleng2 kepala...

Frankly dr melkeet dah ckp gak perkara ni.. tp thats something in her way of emphasising it sy rasa jam tu jugak sy nk quit my job n jadi jutawan.. hehehehe..

Like other docs, bila terang apa2 diorang akan draw. She was looking for d paper tp x jumpa n d nurse gave her ntah kertas apa..

"jangan kak ini kertas kerajaan, jgn kita bazir, tgk sekarang bonus pun x dapat..." said her n cari ketas lain n later jumpa kertas apa2 ntah... "ini x pa, bukan hak kerajaan. Mari kita habiskan"..

I cant help ketawa berguling2.. then dia pun terangkan ngan rasa x bersalah cakap docs are gross sbb dia 2 bln x mkn coklat then cheese pun x makan smer pun ada kaitan ngan penyakit yg diterangkan..

it was an amazing experience.

i really like her.. when she repeated, "kalau boleh kawin cepat sikit yang" i was like.. "u dah kawin lum?". Normally idak pulak sy bertanya cenggini... She told me she is.. tapi baru je x sampai sethn. She's my age actually..

"Ada ke lagi org x kawin sebaya kita ni?" It was more like i m asking myself...

"Ada la.. tapi i pun kahwin lambat jugak... lelaki sekarang ni.. aiyaaa..." huh? both of us giggled..

"I x jumpa la.. kalau u ada jumpa sesapa yg ok u kenalkan je la kat i.." I said ngan rasa x bersalah..

Dr Ho stopped writing and said ngan dua kali ganda x bersalah, "yeah kalau i jumpa, i akan terus refer dia pd u"..

n we burst into laughter..

afterall i was d last patient...

Lastly, while i was waiting for d nurse siapkan time slip n my clinic card, when this amazing, bright n bubbly doc ckp, " i suka la u, i suka u sangat sangat". I was like..." i like u too maaa"...

Thats from d depth of my heart.

My next appointment is on July. Since i think dr yg funny n caring n best giler mcm dr ho ni adalah kes terpencil.. so i doubt i'll see someone like her in future...

I mean.. as i wrote up there, mmg ramai hospital staff yg best, tp so far Dr Ho is d bestest...

2 comments:

zino said...

sejak dulu andak cerita pasal penyakit ni tapi sampai sekarang pakngah masih tak tau apa benda nya lagi hehe

Kengkawan said...

hehehe sakit yg xder kena mengtena ngan g soping kat nilai3 hehehe