Sunday, March 30, 2008

Peer Pressure

Sunday is gardening time.

After morning class Fiqah n I went stret to 12A. I took Fiqah along coz she is on hols. She keeps saying, bestnya bestnya bestnya... D nature of Fiqah, smer benda pun dia akan ckp best...

We plan to plant Kai-Lan.. But It was raining heavily, cukup ngan kilat, guruh and angin pusing2 lagi.. Bila ujan dah reda we went out...

There he was, my kongsi-dinding neighbour, menjengukkan kepalanya kat sebelah dinding.

"Eh, i didnt know u here" at least rsnya sy ckp mcm tu la padahal, i did notice kereta dia stopped coz bkn ada xtvt lain pun nk buat time ujan... x la tipu sgt.. tp sy ada agenda lain sebenarnya...

"saja la tgk umah, leaking sket kat belakang" katanya dgn senyuman, x langsung menggambarkan masalah negara..

"ye ker? kat mana?" norizan adnan pura2 nak amik tahu.. padahal dia ada agenda lain.

"bahagian dapur.. bla bla bla" i wasnt pay attention ok..

"boleh x kitaorg berdua dtg tgk.." dgn muka x bersalah sy tanya..

"marilah.." katanya dgn x berapa ikhlas.

Sblm jiranku menukar pikiran, cepat2 sy tarik tgn fiqah n we went to his house...

Betulla ada leaking kat dapur, tp bukan itu agenda sya..

"ini apa?" tanya sy sambil mencuit bata2 yg bersusun kat dapur..

"ini nak buat sliding door kat sini, kat sana tu nak taruk kitchen kabinet" terangnya dgn pjg lebar tp sy pendekkan sbb agenda belum tercapai..

"ook.. kenapa nak tutup pintu ni?" cikgu mmg suka penyebok..

"sajala..sliding ni nak tukar pintu kayu, pas tu pintu ni tutup jadikan kabinet, stor.. ke tgkla mcm mana?" terangnya dgn senyuman (doktor mmg suka senyum kot)

"waaaaaaaaa... bestnya!" ntah kenapa sy teringatkan buku Sophie Kinsella, shopholics, kan best kalau ada stor kasut..

"Can i see ur room?" Dlm keadaan biasa ni soalan luarbiasa... tp dlm konteks cerita ni, xder yg tersirat pun, walaupun inilah agenda no wahid saya petang tu.

" Waaaaaaaaaaaa.......... u tambah eh?" Sebenarnya sy dah tau dr org lain, tp saja je nak tgk sendiri..

"Hehehehe ni nak taruk bath tub, tu la tambah sket, kalau banyak2 nanti kecik plak bilik ni" terangnya sambil ketawa2..

"Eeee bestnya, kat bhgn mana eh nak taruk? Muat ker? pastu lg nak taruk apa?" sy try nk stop tp x berenti2 plak bercakap

He gave me d details uncomfortably but I keep on asking itu la ini la.. Before we went out d room, i told him..

"nanti kalau dah siap, sblm pindah masuk kasi org sblh tgk dulu tau..." as usual, norizan adnan being hopeful..

in 2006, nora, zana n i duduk bertiga dan cerita abt out dream house.

nora kata dia x kisah rumah mcm mana janji ada balkoni dan pagar gelongsor. tak tau la pagar gelongsor tu mcm mana rupanya tp nora beli banglo satu tingkat kat kelantan pagar org tu belum buat lagi.

zana x kisah rumah mcm mana jugak, janji ada taman.. mcm nora, rumah dia x berapa menepati impian sbb xder tanah pun. dia plan nak korek simen dpn umah dia tu dan tanam pokok bunga.

i told them sy x pedulik pakai perabot huduh pun janji ada bath tub.

"eh mana ada org tgk rumah sampai bilik air la" tu nora la tu, melemahkan semangat..

"akak yg suka sendiri, nanti nak buat mcm spa, waaa misti best... " sy cuba nak yakinkan diorang..

"ye la tu... nanti org datang duduk kat kerusi mcm nk runtuh, sekali nah... bilik air, berkilat2".. thats zana , sambil disambut ketawa berguling2 nora n i..

so itu lah ceritanya... rasa tertekan plak bila org sebelah buat bilik air impian dulu..







Hari Selasa yang panas tapi hujan

Saya pandang rambutnya yang memutih berulang kali, sambil mendengar dia berkata berulang kali..

"saya malu Jan. Patut dia x boleh buat macam tu, terus2 marah sy dlm bilik guru, patut dia tanya dulu.. malu saya Jan dengan cikgu yang muda2, cikgu baru"..

"Maafkanlah dia cikgu, dia x pernah buat macam tu. Cikgu pun saya tak pernah tengok marah2 mcm tu, salah paham je cikgu".. ayat ini saya ulang berulang kali kali jugak..

"tapi saya malu Jan, saya malu sangat2. Kalau memang betul saya x buat kerja tu x apa, tapi saya buat Jan, dah berpuluh tahun sy buat kerja ni.. kali ni saya buat lagi baik dari biasa" Bersungguh benar dia berkata, Bersungguh saya memandang rambutnya kerana sya tinggi dr dia.. Saya percaya cakapnya.

"X per la cikgu.. xper.., mcm sy cakap tadi, ini lah kali pertama cikgu berdua naik angin, dia stress, cikgu pun sama. X apa"..

"tapi saya malu Jan" ulangnya buat kali ke-38..

"Eh.. lupa plak... saya ada sweets, bawakla balik kasi anak2".. So i gave him some sweets yg ada sebeban dlm beg, walaupun dia sebenarnya menolak. Then, i gave some to d other teacher.

The other teacher asked, "gula2 apa ni Zan?"

I was like, "saja la sebab ada banyak lebih, students yg kasi"..

Someone-yg-dah-dilupakan-namanya selalu cakap, "Boleh x jgn treat i mcm students u kat sekolah". Masalahnya i know no other way to console senior colleagues.. Taking sides is something i will never do. Afterall both of them r my gud frens.

tapi bagi gula2 tu very d childish la.. isk isk isk..

___________________________________________________________

5 hrs before

Stlh memikirkan selama beberapa minggu, i decided to spill d bean. I chose meeting room coz kalau cakap face to face he always give plenty of x-masuk-akal reasons and babitkan nama sapa2 saja yg xder kat tpt kejadian.

After re-read d 7habits by err sapa ntah namanya, i determined to talk to d right place and d right persons..

I did. He kept denying everything.

But then, i know i have to quit when after i provoke him, whats his plan to make sure that d delay wont happen for d 3rd time next year.

and his answer was " next year mana kita nak tau apa masalah yg akan jadi, macam thn ni kita x jangka ada masalah terkena pulak dgn hari ********.. Ini semua kita x boleh jangka".

Laju je sy nak ckp, hari ****** tu dibuat tiap2 tahun dan tarikhnya dah dikonfirmkan di tahun sebelumnya lagi.Apa yg x boleh nak dijangkanya? tapi saya x nak dah cakap.

Saya teringat cerita keldai dan lubang.

Hari-hari keldai pegi kedai. Dlm perjalanan dia lalu kat lubang. Hari pertama dia terpelecok kat dlm lubang. Esok hari dia lalu lagi kat situ, dia terpelecok lagi... begitu lah tiap2 hari..

Cerita ni diceritakan oleh lecturer sy dulu, dan saya x mahu jadi kaldai.

Sekian saja. My uda was rite, x payah la buat kerja beria sangat, dia pun bukan peduli pun.






Tuesday, March 25, 2008

baca ayat yg terakhir.

"Nanti u buatla kenduri kawin kat rumah baru..."

It was in 2006. Satu2nya lelaki yg sy gila separuh mati dah pilih perempuan lain yg cantik sikit jer daripada saya, Angelina jolie namanya...

"Nak kawin ngan sapa? " I was a bit ... errr furious... dah la kena bayar legal fee, lagi mau buat cadangan luarbiasa lak diorang ni.. Hilang akal ke, sapa la yg nak pompuan cantik mcm sy ni.

Diorang tu ialah 3 chinese ladies, from d house developer com. Diorang baik je sebenarnya.. Tapi sy paling x suka org sebut pasal kawin. Its something out of our control. Not something to be discussed when u r over 30.

I just learn recently what d lawak is all about...

My neighbour yang berkongsi dinding ngan sy is a bachelor.

Funny! Now i realised kenapa Ms Tan, d clerk tu tiap kali sy dtg opis umah tu misti ckp, u bertuah.... alasannya pjg2.. tp last2 misti pasal jiran.

Bertuah apanya?

Just becoz he's single, doesnt mean kot dia tgk norizan adnan sblh umah dia ni dia akan terus jatuh cinta berguling... tu cerita hindustan kak.. smer pun outta this world. In reality, jangankan brad pitt, anuar zain pun x pandang muka sya ni...

Btw, it was raining heavily last sunday. I was alone at d house waiting for Mie yg nak dtg tunjuk pattern grille. Masa bukak gate i saw d whole lot kat umah sebelah. I invited them to come to my house, abis tu hujan tempias lagi, diorang berdiri je kat porch. kesian tu..

I do not know wic one my neighbour is.. Until d makcik signalled him.

So itulah orangnya.. He asked a few questions yg dah sy lupakan. RAM sy mmg lemah sket lately.

Dahla sgt selebet, my khakis tu pun masa tu la koyak kat dua2 lutut plak... Khakis tu mmgla sengaja dikoyakkan konon2 abis cool la tu... but i don think my attire gave a gud impression to em'...

Therefore, punahla harapan Ms Tan n co nak tgk ada kenduri kawen kat umah 12A.

Thursday, March 20, 2008

Cerita yg sengaja di lewatkan

Fauzi Ishak a.k.a Jie is a very amiable man, resulted we had an amicably relationships. At least all my frens pun cakap mcm tu..

Watever i did, no matter how silly it is, he always find something sweet to say. Not just to me, guess he treated everyone that way.. There was a time he told me about an impossible client who make him tukar teket flight for their golf trip 2,3 kali coz mula2 kata nak g tarikh yg sama ngan org lain, pas tu, kensel, pas tu nak balik Perth, pas tu udah nak ikut Sydney plak, pas tu udah x jadi..

"kalau i, misti i hangin jie... mau i bakar org tu kot" iskk laju je sy komplen..

"org lain smer ok, dia sorang je, ok la tu.. x apala.. i x kisah pun".. thats jie..

The one n only time Jie meninggikan suara to me was in 2004. Masa tu nak election and we talked abt parti pilihan masing2...

Walaupun someone-yg-dah-dilupakan-namanya kata saya kalau melawan memang dpt gred A+++, tapi at that time sy x sempat melawan. Ye lah.. xpernah2 plak Jie beria2 bangkang ckp sy.. i will never forget he ended up his ceramah politik ngan "x mungkin!, u tengok lah sampai kiamat pun xkan parti X tu naik".

I was really terkebil2.. Yakin betul si Jie ni... Thats d only time we talked abt politic.

Few days b4 2008 general election we had this brief one..

Jie : u masih Party X?
Me : Confirmed.... U masih sokong Party Y?
Jie : Definitely...
Me : ook

Thats it..

When Opposition won in Selangor (jie's state) i really look around for tanda2 kiamat, when i could find none, i texted him, congratulate him.

Btw, on friday he'll fly to Surabaya. Bet there wont be any ole2 for me..



_________________________________________________________

A week before general election, i really had this rasa-nak-bakar-orang-je feelings.

How dare him, parrotting his lame excuses. i was told last time when ppl questioned him over project yg x berjalan, he'll said "janganla gaduh2, biar saya yg buat". kot yer...

i joint his group only last year.

when i questioned abt a project last year, d answer was... "no money"..

and this year, same silly reason as well... and he started giving all those crap.. citing this person, that person as reasons... oh pleaseee..

i told him i was really mad and took out all d fund allocation file wic he could consider should he really serious abt his job, afterall it was not his first year pegang jawatan tu pun...

frankly i wasnt that furious, al me n my gang mmg did this project on our own last year, tapi masalah negaranya dlm meeting dia ni ckp mcm2, talking abt tukar sistem itula inila... gitula,ginila...

walk d talk la man...

d next day, a fren told me ppl blamed me for being rude to upper echelon..

to be honest, i just fed up with him. why shud we jeopardize d kids future just to be nice to upper echelon. Selamat berkenalan... d only thing that really matter most to me is, pada hari tiada naungan selain naunganNya, tiada penolong, selain pertolonganNya, sy tidak dihampa dan dihinakan.

___________________________________________________________

Dlm satu cerita yang x la berkaitan sangat.. We hv new boss.

had d first meeting today. don hv d chance to ask "ok ke x boss baru ni?" d usual.. nobody knows him before.

but then i m impressed coz he was punctual. was 5 mins late from my morning class and HE WAS THERE!!

tu ok lagi...

he started off his briefing with quotation fr well... guess i shud look for that book, very impressive, another quotation fr imam al-ghazali too.. and.. all are very concise, straight to d point, very relevant to d current environment.

tu ok lagi...

he gave lengthy explanation on his vision n findings from his observation padahal br je brp ari dia dtg. well d only boss yg did d same thing before was Kak Sha n Haji Razali. Till now both of them dikenang sbg d Best...

I hv a strong feelings that things will be very amazing under his wings...

Even when someone mentioned, "mohon kerjasama xxxxx utk semak xxxxx sebab masa cuti bila saya semak byk yg x komplit"..

In normal circumstances i might ask why he put down diff date, (i've checked d xxxxx during d holiday, he wrote march 3 and d hol started at march 7) and did he noticed someone had already ahead of him?

But i was too happy to be sarcastic.