Sunday, March 30, 2008

Hari Selasa yang panas tapi hujan

Saya pandang rambutnya yang memutih berulang kali, sambil mendengar dia berkata berulang kali..

"saya malu Jan. Patut dia x boleh buat macam tu, terus2 marah sy dlm bilik guru, patut dia tanya dulu.. malu saya Jan dengan cikgu yang muda2, cikgu baru"..

"Maafkanlah dia cikgu, dia x pernah buat macam tu. Cikgu pun saya tak pernah tengok marah2 mcm tu, salah paham je cikgu".. ayat ini saya ulang berulang kali kali jugak..

"tapi saya malu Jan, saya malu sangat2. Kalau memang betul saya x buat kerja tu x apa, tapi saya buat Jan, dah berpuluh tahun sy buat kerja ni.. kali ni saya buat lagi baik dari biasa" Bersungguh benar dia berkata, Bersungguh saya memandang rambutnya kerana sya tinggi dr dia.. Saya percaya cakapnya.

"X per la cikgu.. xper.., mcm sy cakap tadi, ini lah kali pertama cikgu berdua naik angin, dia stress, cikgu pun sama. X apa"..

"tapi saya malu Jan" ulangnya buat kali ke-38..

"Eh.. lupa plak... saya ada sweets, bawakla balik kasi anak2".. So i gave him some sweets yg ada sebeban dlm beg, walaupun dia sebenarnya menolak. Then, i gave some to d other teacher.

The other teacher asked, "gula2 apa ni Zan?"

I was like, "saja la sebab ada banyak lebih, students yg kasi"..

Someone-yg-dah-dilupakan-namanya selalu cakap, "Boleh x jgn treat i mcm students u kat sekolah". Masalahnya i know no other way to console senior colleagues.. Taking sides is something i will never do. Afterall both of them r my gud frens.

tapi bagi gula2 tu very d childish la.. isk isk isk..

___________________________________________________________

5 hrs before

Stlh memikirkan selama beberapa minggu, i decided to spill d bean. I chose meeting room coz kalau cakap face to face he always give plenty of x-masuk-akal reasons and babitkan nama sapa2 saja yg xder kat tpt kejadian.

After re-read d 7habits by err sapa ntah namanya, i determined to talk to d right place and d right persons..

I did. He kept denying everything.

But then, i know i have to quit when after i provoke him, whats his plan to make sure that d delay wont happen for d 3rd time next year.

and his answer was " next year mana kita nak tau apa masalah yg akan jadi, macam thn ni kita x jangka ada masalah terkena pulak dgn hari ********.. Ini semua kita x boleh jangka".

Laju je sy nak ckp, hari ****** tu dibuat tiap2 tahun dan tarikhnya dah dikonfirmkan di tahun sebelumnya lagi.Apa yg x boleh nak dijangkanya? tapi saya x nak dah cakap.

Saya teringat cerita keldai dan lubang.

Hari-hari keldai pegi kedai. Dlm perjalanan dia lalu kat lubang. Hari pertama dia terpelecok kat dlm lubang. Esok hari dia lalu lagi kat situ, dia terpelecok lagi... begitu lah tiap2 hari..

Cerita ni diceritakan oleh lecturer sy dulu, dan saya x mahu jadi kaldai.

Sekian saja. My uda was rite, x payah la buat kerja beria sangat, dia pun bukan peduli pun.






No comments: