Sunday, March 30, 2008

Peer Pressure

Sunday is gardening time.

After morning class Fiqah n I went stret to 12A. I took Fiqah along coz she is on hols. She keeps saying, bestnya bestnya bestnya... D nature of Fiqah, smer benda pun dia akan ckp best...

We plan to plant Kai-Lan.. But It was raining heavily, cukup ngan kilat, guruh and angin pusing2 lagi.. Bila ujan dah reda we went out...

There he was, my kongsi-dinding neighbour, menjengukkan kepalanya kat sebelah dinding.

"Eh, i didnt know u here" at least rsnya sy ckp mcm tu la padahal, i did notice kereta dia stopped coz bkn ada xtvt lain pun nk buat time ujan... x la tipu sgt.. tp sy ada agenda lain sebenarnya...

"saja la tgk umah, leaking sket kat belakang" katanya dgn senyuman, x langsung menggambarkan masalah negara..

"ye ker? kat mana?" norizan adnan pura2 nak amik tahu.. padahal dia ada agenda lain.

"bahagian dapur.. bla bla bla" i wasnt pay attention ok..

"boleh x kitaorg berdua dtg tgk.." dgn muka x bersalah sy tanya..

"marilah.." katanya dgn x berapa ikhlas.

Sblm jiranku menukar pikiran, cepat2 sy tarik tgn fiqah n we went to his house...

Betulla ada leaking kat dapur, tp bukan itu agenda sya..

"ini apa?" tanya sy sambil mencuit bata2 yg bersusun kat dapur..

"ini nak buat sliding door kat sini, kat sana tu nak taruk kitchen kabinet" terangnya dgn pjg lebar tp sy pendekkan sbb agenda belum tercapai..

"ook.. kenapa nak tutup pintu ni?" cikgu mmg suka penyebok..

"sajala..sliding ni nak tukar pintu kayu, pas tu pintu ni tutup jadikan kabinet, stor.. ke tgkla mcm mana?" terangnya dgn senyuman (doktor mmg suka senyum kot)

"waaaaaaaaa... bestnya!" ntah kenapa sy teringatkan buku Sophie Kinsella, shopholics, kan best kalau ada stor kasut..

"Can i see ur room?" Dlm keadaan biasa ni soalan luarbiasa... tp dlm konteks cerita ni, xder yg tersirat pun, walaupun inilah agenda no wahid saya petang tu.

" Waaaaaaaaaaaa.......... u tambah eh?" Sebenarnya sy dah tau dr org lain, tp saja je nak tgk sendiri..

"Hehehehe ni nak taruk bath tub, tu la tambah sket, kalau banyak2 nanti kecik plak bilik ni" terangnya sambil ketawa2..

"Eeee bestnya, kat bhgn mana eh nak taruk? Muat ker? pastu lg nak taruk apa?" sy try nk stop tp x berenti2 plak bercakap

He gave me d details uncomfortably but I keep on asking itu la ini la.. Before we went out d room, i told him..

"nanti kalau dah siap, sblm pindah masuk kasi org sblh tgk dulu tau..." as usual, norizan adnan being hopeful..

in 2006, nora, zana n i duduk bertiga dan cerita abt out dream house.

nora kata dia x kisah rumah mcm mana janji ada balkoni dan pagar gelongsor. tak tau la pagar gelongsor tu mcm mana rupanya tp nora beli banglo satu tingkat kat kelantan pagar org tu belum buat lagi.

zana x kisah rumah mcm mana jugak, janji ada taman.. mcm nora, rumah dia x berapa menepati impian sbb xder tanah pun. dia plan nak korek simen dpn umah dia tu dan tanam pokok bunga.

i told them sy x pedulik pakai perabot huduh pun janji ada bath tub.

"eh mana ada org tgk rumah sampai bilik air la" tu nora la tu, melemahkan semangat..

"akak yg suka sendiri, nanti nak buat mcm spa, waaa misti best... " sy cuba nak yakinkan diorang..

"ye la tu... nanti org datang duduk kat kerusi mcm nk runtuh, sekali nah... bilik air, berkilat2".. thats zana , sambil disambut ketawa berguling2 nora n i..

so itu lah ceritanya... rasa tertekan plak bila org sebelah buat bilik air impian dulu..







No comments: