Monday, April 28, 2008

Kesihatan dan Kasih Sayang

had a story-mory session with someone when she accidently mentioned how much money she earned lately. Its definitely 8kali more than i got for a year. She wasnt bragging.

As she put it, "alhamdulillah rezeki saya murah sejak akhir ni..."

I was like... "oh? so happy for u".

And she looked straight to me, hoping i shared something too, maybe..

After much thought, i told her, i wasnt as lucky as her (yeah rite... like she didnt noticed i was wearing my 5-year-old loafers, 7 year-old-khakis (dulu x muat sebulan dua ni dah muat pulak) and d faded t-shirt wic in waiting list to be display in museum.

"But i think d best gift i got from Him are Kesihatan n Kasih Sayang dari keluarga n kawan2"

I didnt elaborate more, coz she knew me for years. She knew wat i've been tru.

Honestly, late at nite, when i was alone, i realised something...

Yes, i m so grateful for my gud health and love and affections i received from ppl closed to me..

tapi kalaulah boleh saya mintak sesuatu ....

Saya minta,

just gimme back my best fren. D pic up there is her favourite flower, baby breath.

Dear a wonderful fren,
Jie and I missed u so much.
(x pasal2 jie masuk dlm ini pilem)

Friday, April 25, 2008

teka teki 2

I overheard few ppl discussing something panas this afternoon. I've checKed... it'S true. How could her/him do that?

it 's a JoKe!!!!!

But then after reading thiS ayat... i realiSed... biarlah dia.....



"WAHAI JIWA-JIWA YANG TENANG JANGAN SEKALI-KALI KAMU MENCUBA JADI TUHAN DENGAN MENGADILI DAN MENGHAKIMI. BAHWASAN YA KAMU MEMANG TAK PUNYA DAYA DAN UPAYA,SERTA KEKUATAN UNTUK MENENTUKAN KEBENARAN YANG SEJATI. BUKANKAH KITA MEMANG TERCIPTA LAKI-LAKI DAN WANITA,SERTA SUKU-SUKU DAN BANGSA-BANGSA YANG PASTI BERBEZA.BUKANKAH KITA MEMANG HARUS SALING MENGENAL DAN MENGHORMATI, BUKAN UNTUK SALING BERCERAI-BERAI DAN BERPERANG ANGKAT SENJATA!"

"Wahai orang-orang yang beriman!Jika datang kepada kamu sesuatu berita,maka selidikilah kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu ( mengenainya ) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu lakukan." ( al-Qur'an,al-Hujurat ( 49 ):6 ).

p/s ni mmg teka teki paling hebat!

Teka teki




Selangor Lancar Sistem Kad Prestasi Bagi Sistem Pelaksanaan Kerajaan Lebih Berkesan

SHAH ALAM, 9 Julai (Bernama) -- Pelancaran Sistem Kad Prestasi (SKP) untuk kakitangan dan pegawai kerajaan Selangor diharap dapat menghentikan kegiatan "pembohongan terancang" dalam pemberian Anugerah Khidmat Cemerlang, kata Menteri Besar Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo.

SKP, yang dilancarkan oleh beliau hari ini, bertujuan mengukur prestasi kerja secara menyeluruh dan memastikan supaya kelemahan-kelemahan sistem pelaksanaan kerajaan dapat dikesan pada punca dengan pantas dan disusuli dengan penambahbaikan.

Khir berkata beliau pernah berasa hairan kenapa ramai sangat pegawai dan kakitangan jabatan tertentu mendapat Anugerah Khidmat Cemerlang dan mendapati bahawa rupa-rupanya ia dilaksanakan "secara mengikut giliran supaya semua orang merasa walaupun mereka pada hakikatnya tidak cemerlang dalam menjalankan tugas".

"Dengan adanya SKP, siapa yang benar-benar layak diberikan ganjaran, yang akan dapat bukannya mereka yang tidak menjalankan tugas di dalam satu-satu jabatan," kata beliau.

Pelaksanaan sistem SKP itu akan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat bermula dengan sembilan pejabat tanah dan daerah serta 12 pihak berkuasa tempatan (PBT) sebelum disusuli oleh kesemua 43 jabatan dan badan berkanun yang ada di negeri Selangor menjelang awal tahun depan, katanya.

Di bawah sistem itu, mana-mana jabatan atau PBT yang berjaya melaksanakan tugasan yang diarahkan seperti mengutip cukai tertunggak berjumlah RM100,000 dalam tempoh dua minggu akan diberikan lampu hijau, jika mengambil masa tiga minggu akan diberikan lampu kuning dan jika gagal lampu merah, sementara mereka yang dapat menyelesaikannya dalam tempoh awal daripada dua minggu akan diberikan lampu biru, kata beliau.

Beliau berkata setiap jabatan akan diberikan satu cakera padat mengandungi perisian SKP di mana mereka perlu memasukkan data-data mengenai tugasan yang telah mereka laksanakan seperti yang diarahkan dalam perisian itu yang akan disemak oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Ramli Mahmud.

Oleh itu, Khir berkata dengan pelaksanaan skim pengukur prestasi itu, mana-mana pegawai yang didapati gagal memenuhi arahan yang dikeluarkan dalam masa yang ditetapkan atau bermasalah akan diambil tindakan seperti menurunkan tangga kerja mereka.

Sebagai contoh, seorang Pembantu Pegawai Daerah akan diberikan tugasan yang dilakukan oleh Ketua Kerani jika beliau didapati gagal menyempurnakan tugasnya kerana kerajaan tidak boleh menurunkan tangga gajinya sebagai hukuman dan terdapat pegawai-pegawai dari PBT yang bermasalah kini dipanggil bertugas di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri supaya dapat menyedarkan mereka bahawa perkhidmatan mereka kurang baik, katanya.

Khir juga berharap dengan adanya SKP, para penjawat awam akan lebih kreatif dalam mencari jalan untuk menyelesaikan tugasan mereka dan kerajaan Selangor merancang untuk mengadakan pertandingan inovasi cara bekerja bagi mencari kaedah yang mungkin dijadikan sebagai model cara kerja kepada jabatan-jabatan lain.

Beliau berkata para pegawai kerajaan tidak boleh terlalu "ikut buku" dan mereka perlu bijak menggunakan budi bicara dalam menyelesaikan kerja-kerja mereka.

"Baru-baru ini ada pihak yang terlewat membayar premium tanah bernilai RM2 juta dan apabila ia ingin membayar, tidak diterima oleh kakitangan berkenaan kerana dikatakan sudah lewat sedangkan perkara itu boleh diselesaikan jika mereka ada 'common sense' (budi bicara) kerana hendak mendapat bayaran premium RM2 juta bukan senang dan rakyat juga mempunyai masalah," katanya.

Beliau berkata selain kurang melaksanakan budi bicara, sesetengah penjawat am di Selangor juga kurang kelajuan dalam membuat kerja sedangkan mereka bekerja dalam sebuah negeri yang maju dan serba lengkap.

"Di Selangor segala-gala kita ada ... jalan yang baik ada, kereta yang laju ada tetapi tidak berani bawa laju ... bawa kereta macam bawa beca," katanya.

-- BERNAMA

Monday, April 21, 2008

(senior) engineer vs doctor


"tapi kita suka gardening" kata saya dengan nada yang cuba dislow2kan, sambil memandang pokok2 sayur yang sebenarnya ditanam oleh nadia my niece, yg sy tanam dah lama arwah.Sebenarya sy nak ckp lain, tp x berani.....

"kalau ada level ABC, u duduk level B sudahla ni u asyik melawan sampai dah lebih2 level. orang lain takat level A je, u dah level A+++" sipenuturnya sudah sy lupakan namanya tapi kata2nya smpai sekarang still haunting me.Whenever i talked to anyone i'll remember that...


"ok la u just simenkan lubang2 tu jer u can still gardening" nasihat jiran sy.

We were at his backyard last friday morning. The said holes are made by developer coz our houses konon2nya di lereng bukit (nama pun taman bukit). There is bungalow lot up there wic still vacant. Therefore bila hujan, abisla tanah selut turun sekali.

My neighbour dah simenkan lubang2 tu few weeks ago, naturally berlumba2la selut tu turun tru y house. it was horrible sight

"u tengok tanah tu pun dah x sama, x cantikkan" baik betul jiran saya ni..

honestly sy setuju. Even gogropi kantoi dulu, but d holes is essential for d terrace. Bukanke kat tepi highway ada byk lobang2 cenggitu? Its parts of d parcel. Dulu masa jiran sy simenkan holes tu sy dah ckp jangan, tp he said xper...

X nakla sy melawan2 cakap orang lain. Especially kalau org tu lebih pandai dari saya.

As usual, when masalah2 melibatkan tanah, lanskap n majlis daerah ni, i'll talk to pakngah. Pakngah cakap jangan simen sebab tu laluan air, if not tekanan tu boleh meruntuhkan tembok.

"bangga betul i sebab fikiran i sama ngan Pakngah pasal holes tu, dia senior engineer kat DBKL u tau, dia dah biasa bab2 macam ni. Means i bijak sket dr doktor sebelah umah tu" adu sy pada yang (again its so convenient to call everyone yang, one name for all)

"well done yang!" balasnya, the yang rules apply to him too.

" eh janganla serius sangat, i gurau je la.. " sy pun risau jugak kalau malaikat catitkan sy ngumpat jiran sy tu..

"lerrr gurau ke? baru nak rasa bangga tadi hehehe" thats yang..

Tapi sy percaya cakap Pakngah!!!! Hidup Pakngah!!!!!
_________________________________________________________________

On a different note



Sebenarnya apa definisi melawan?

Soalan ni dah bertahun2 sy ingin tanyakan pada En X yang kasi saya gred A+++ tu. Hanya kerana kita berkedudukan tinggi sedikit, bergaji lebih 4 hengget dari saya, berkereta besar sikit dr kereta cap ayam saya tu doesnt mean cakap kita saja yang betul.

One more thing, there's a vast diff between melawan dan memberi pendapat. I dont want to elaborate more coz i still remember his fav words is " jgn layan i mcm students u kat sekolah".

Masalahnya do u know how i treat my students??????

Soalan ni pun dah bertahun2 saya nak tanyakan... Tapi rasanya x mungkin kot akan terjawab.

Meh la sy jawab sendiri.

On thursday kids will hv ari kantin. My charge handle ROses n apple request. They had tawaf satu sekolah amik order during their free time since last week. I gave them "lighter" exercise compared to tonnes one wic i used to bekalkan during my lessons, and a few worksheets wic they can do on their own since i have to attend a course in Ipoh from monday-wednesday.

Seriously i hate going up to cameron highland coz i cant stand d steep, long winded road, but i'll do it anyway on my home on wednesday, coz watever it is d kids is my priority. They hv done their part well so naturally wat else could u expect me to do.

d kids smses me almost everyday to report their unit progress, even i didnt ask too. I took them to see some other "experts" in their field so that d kids will learn from d best. I don hv d knack for flower arranging and cards making, so why wasting time?

So far so good.

So Mr X, in case u read this...

Thats how i treat my students.

Yeah, its not bed of roses too. I did rejected Das and Fizi's Advertisement coz being an Ad students once (walaupun result cikai je), i know its too lame. After much discussion sambil tunjukkan paper cutting iklan fr newspaper n mags, i guess both of them came out with a better one. For a 13-year-old its gud enuff.

And there's a few 'naik hangin' session with sales unit coz they did nothing. I mean zero. After that d sales shot up, once they attend "sales for d dummies' talk, oook..

Again Mr X...

Thats how i treat my students..

Dont blame me kalau masa sekolah tu u selalu kena marah ngan cikgu, kena suruh macam2, kena denda selalu. Dalam keadaan biasa x siapa pun akan buat mcm tu kat orang lain, unless kalau org tu ada buat kesilapan.

Fikir-fikirkan la...

Wednesday, April 16, 2008

Lembu punya susu, babi dpt nama

Pernah dengar peribahasa tu? Mesti lah x sebab babi tidak membawa konotasi yang baik dalam budaya masyarakat melayu. Sebab itu ada simpulan bahasa membabi buta. maksudnya sila rujuk sendiri di kamus simpulan bahasa.

Dalam masyarakat Inggeris juga babi kurang membawa konotasi yang cemerlang. Jadi banyakla sayings misalnya making pig of themselves dan pigs might fly.

Perlambangan babi juga digunakan oleh George Orwell dalam novel satiranya yang sangat termasyhur, Animal Farm. (Kalau tak pernah baca buku ni, memangla masa sekolah dulu selalu ponteng)

Sungguhpun begitu, babi ialah hidangan istimewa dalam Masyarakat bukan islam, khususnya kaum tionghua. Sudah menjadi tradisi, seekor babi panggang (siap dengan kepala sekali) diserahkan sebagai satu daripada hantaran peminangan pengantin lelaki kepada pengantin perempuan. (kwn saya yg cakap)


Walaupun babi hukummya najis mughallazah (berat) dalam islam, namun sebagai agama yang mementingkan persaudaraan dan perdamaian, babi dibenarkan dibela asalkan pengusahanya bukan beragama islam.


Benar sekali, pada lewat tahun 1990-an, virus Nipah atau nama manjanya JE telah melanda negara terutamanya di dua negeri iaitu Perak dan Negeri Sembilan. Dalam satu ceramah PAS yang kebetulan dibuat di depan rumah kami di Penang, dah kat depan rumah kan, x kanla tak pergi pulak, Penceramah tu bergurau memanggil dua menteri besar ketika itu sebagai Menteri Besar Babi.

Dia hanya bergurau saja. Realitinya, Melayu totok tidak rela dipanggil babi. Itu ialah gurauan yang keterlaluan, kerana babi melambangkan sesuatu yang keji dalam masyarakat melayu. Tapi kot panggil gila babi, orang boleh maafkan sikit2 lagi..

Dalam kamus Collins Cobuild, katanya if u called someone a pig, you think they are unpleasant in someway, especially they r greedy or unkind.

Sama rupanya pemikiran kita dengan Mat Saleh.

Malam tadi saya tgk buletin utama. Seorang Adun di Selangor cakap jangan politikkan isu babi sebab dia ada 15,16 gambar menunjukkan "mereka" (x pasti siapa) pernah melawat babi di germany, amsterdam dan negeri2 di luar negara.. Dia kata dia akan releasedkan gambar2 tu kalau isu babi terus dipoltikkan..

Adala zoom sikit gambar2 tu.. tapi saya x pasti siapa. Acho, my bro pun x pasti..


Mungkin x lama lagi akan timbul peribahasa baru, pig politician atau terjemahan sejadinya ahli politik babi, merujuk kepada ahli politik yang menyelar penternakan babi di malaysia tapi dia pergi obersea melawat babi.

Moralnya, kalau pergi ke luar negeri, jangan bergambor dengan babi. Nanti masuk tv.

Sekian saja karangan saya pada hari ini. Saya sudahi dengan,

kalau babi katakan babi... tidak rakyat berteka teki.

Monday, April 14, 2008

Kenapa oren?

I m a lousy shopper. Baju raya pun sy x beli sendirik coz bila beli, nanti balik rumah saya x suka. Pusingla 10 kali kedai pun, i always end up buying d first thing i see. even harganya x munasabah langsung. Normally what i did was, lepas jatuh hati berguling2 tu, i went home, n d next day bwk my mom or uda g bargain for me.

Last week,it was diff.

i just sooooooooooooo love d wardrobe. with d size 8' x 7' i've never seen it anywhere else. its quite similar to something i saw in majalah omputeh wic i read since i was young. pendek cerita. its a must hv wardrobe. Oh lupa... sbnarnya ada lg satu... 10"x 7" giler best tp salesgirl tu 18 kali ckp, d smaller one is better in quality.

i made some mental calculation.

ari tu dah jumpa carpenter, he said paling2 pun he need 5k utk built-in wardrobe tu... see 5k for something yg kita x tau jadi cantik ke idak.. sedangkan yg ni memang dah sah2 cantik giler di mata norizan adnan and slightly cheaper tu.

saya ketuk2 dinding wardrobe tu.. nampak teguh..

"solid wood dik. ni pattern baru, baru je pagi ni kitaorg pasang. selalu yg beli almari ni org Kl dik. Adik bukan org sini ye?" si salesgirl tu cakap ngan bersemangat, dia x pedulik langsung
the fact that i was so selekeh with my tracksuit and sneakers kaler oren wic had seen its better day.

salesgirl tu pun best. apa je yg sy nak tgk dia layankan jer... masalahnya byk betul perabot yg sy x penah jumpa kat kedai lain...


"ada tak tv bench kaler putih kak?"

" ada tp tingkat atas dik.." replied d salesgirl courteously..

tu yg sy suka tu... selalu salesgirl, either x frenly or sometimes dia pun x passionate with what she did. but this one sgt knowledgeable.

tp masa nk membayar tu sy x suka betul.. sedar x sedar it was almost 7k
(sebenarnya Rm 6750je)


i had a sleepless nite coz im sure kot org lain beli misti jauh lebih murah. sy memang x berbakat bargain ni.. i didnt dare telling my mom. and that money was meant for kitchen cabinet.

i asked nora (lap u) to accompanied me waiting for d delivery...

nora pun kata lemari tu best (told u...) and 10 kali she said, okla coz 18 kali i said takut my mom marah.

like me, dia pun x paham why i bought sofa kaler oren..

"mana lagi sofa ni?" tanya nora

"x la, 3 seaters jer" sy jawab dgn rasa nak pulangkan balik kat org tu.... i mean its orange.. and x comfy sangat pun...

kot ada la yg saya nyesal... sofa oren tu la..

"tu akak ke yg pilih carpet tu? mcm pacat ye.." nora memang jujur kot kasi pendapat..

carpet tu pun kira mcm cinta pandang pertama jugak. kaler merah. tapi bila nora ckp cenggitu.. sy tanya kat org tu ble x pulangkan semula.


"jgnla.. penat kitaorg angkat tau..." kata anak toke yg bolehla kira mcm hensem jugak tu..

'tp kwn akak ckp mcm pacat laaa"... sy berkata dgn sangat sedih (sbb dah pokai pun yer)

'x la kak... ni byk pakai sekarang... latest design ni kak" bakat sales ni mmg teserlah..

so itu la ceritanya...

kot nanti2 te pergi umah orang yg sofanya kaler oren tp carpet kaler merah tu... umah sy la tu... jgn cakap apa2.. sbb sy dah cukup tertekan dah ni...






Saturday, April 12, 2008

Dalam dilema (diorang x kata rahsiakan pun)

Cter 1

When a fren siap2 tunjuk tgn dia yg kononn2nya bengkak as a reason asking me to replaced him for a course, i just knew something is totally wrong. i was obliged to do as told.

because i knew him too well.

when i m back, while handing him d materials n briefed him gitu-gini so i asked him stret to d point..

me : ko ni napa?
him: aku malas la Jan..
me : kot ye la malas, yg badminton games tu elok je ko g uruskan plak..
him: sbnarnya... aku dpt offer lain ko tau?..
me : tak tau.. kat mana? post apa?
him : (he gave me d details)
me : congrats!!! pergi la.. hebatnya apa..kita sukanya!!
him: masalahnya kalau aku pergi aku akan mengecikkan hati banyak orang..
me : wehh peluang bkn dtg tiap2 ari..
him: org rumah aku x setuju..
me : lerr.. dia bukan jenis mcm tu, ko ckp la baik2 misti dia suka.. dia tu berfikiran jauhla, kita kenal dia...
him: dia x setuju, dia takut aku berubah...ntahla skrg dia makin kuat cemburu ko tau..
me : heheheh (sbnarnya rs x selesa).. ler ko pun jgn ler tergedik2 sgt bila g sana..
him: aku mana ada mcm tu... dulu pun masa aku sambung belajar x suka hal2 mcm tu.. (saya percaya!!)
me : tau ko x pernah buat cenggitu.... ko buktikan la.. pergi la.. peluang tu...
him: b udak2 tu pun x suka aku g..
me : ler diorang x pikir panjang tu... budak2. diorang x tau nanti ko leh jd org dlm bwk depa tu ke sana nanti..
him : hahha memandai je ko.. aku bkn keje HR la
me : hehehe.. kot kot la..
him : (sambil pandang dinding) lg satu aku akan kecikkan hati S.. dia byk tlg naikkan nama aku ko tau..
me : alaaa misti dia suka jugak la...
him : ko dgr ni... last year dia g ckp ngan boss, dia percayakan aku dan dia serahkan semua urusan pada aku
me : oook..
him : banyak aku hutang budi ngan dia wooo...
me : tp kita rs misti dia pun suka... dia kata apa?
him: aku belum cakap lagi..
me : lerrr... nanti dia kecik ati hati kot dgr dr org lain...
him: aku x sampai hati nk cakp...

sgt dilema ler, sbb norizan adnan pun x sampak ati nak menyampaikan..



__________________________________________
Cter 2

"Sy nak bersara awal"

I was a bit, well confused.

No1. we r not that close.
No2 anak2 masih ada yg sekolah.

i put down d file i just found (d only reason i was there was i wanted to find some old files), his room door was wide open, d clerk was just within earshot distance, after quick thinking i pull a chair and sit down.

he pushed a neat type-written letter. i took out d calculator.

him : nak kira apa?
me : umo cikgu berapa? (sambil tap-tap kalkulator tu)
him : aaaa 51 thn dah
me : maaf la, sy mengira aje ngan lembab sket. ate ngapenyer nak quit pulak.
him : baru apply je. belum tentu dapat..
me : arap2 x dapat la... ate ngape cikgu? cikgu dah pikio abih ke ni?
him: mmg sy dah lama pikir. sy dah penat sgt. lg pun mmg sy dah kira ngan kerani..
me : sy penah tgk org tu, masa nak bersara kemain dia ngira hari, tp bila dah quit, nmpak laih bebeno dia..
him: ngapa pulak
me : ye la msa kerja, kita ada fokus apa nak buat, bila pencen ilang arah tu yg x terjaga tu..sy takut cekgu gitu..
him: sy mmg dah pk lama zan. sy udah penat. sy nak tumpu kerja kemasyaratan je lps nih...
me : skrg pun cikgu boleh buat public service kan..
him: ye la.. tp sy x cukup masa... letih beno.. mcm ari ni sy balik mesti, pengerusi ngan bendahari mesjid nak jumpa pulak, udah sy terlambat ke sekolah. Lps tu miting petang2, udah kena balik awal. Sy ni udahla ada byk jwtan kemasyarakatan.. terkejar2 rasanya. Ms muda xperla.. ni sy dah umo mcm ni..
me : ooo tp cekgu br je x smpai sethn pgang post ni... lama2 nnti ble la ejas masa..
him : yang ye nya sy udah jemu. sy suka budak2... ate koreje mcm ini, kurang contact ngan budak... x berapa seronok sy...
me : kan ada kelas jugak...
him: ada la.. keroje cekgu ni seronok... masa sy kat serdang dulu... wuihhhh... brp kali seat motor sy kena toreh.. sy buat biasa je... tukar jer seat lain. takat tayar pancit tu.. Allah.... Jgn kita mengalah pd tekanan... budak tetap budak.. lama2 budak yg jahat tu yg baik dan tolong sy pulak.. dia pengakap, sy kabokan ke dia... nak jadi pengakap perangai kena baik la..
me : tapi... boleh ke cikgu?... kalau org pancitkan kereta sy misti sy sedih..
him: udah mcm2 sy lalui, tp kita kena tegas, dlm masa yg sama kita kot denda bior budak boleh terima..
me : meaning?
him: denda tu setimpal dgn kesalahan budak, bior adil... kita pun kena tau latar belakang budak jugak..
me : oooo
him : mcm smlm, ada budak kelas sana (sambil tunjukkan) kena denda x sembahyang.. sy tanya..
me : si XXX tu ker..
him : ha'ah budak itu lah...
me : aje ngan bueh sket la budak itu cikgu..
him: mana dia nk sembahyang, kakinyer ngelembung kena ekzos.. tu sy ajo suruh smbahyang duduk..
me : eh?
him : budak... kelas ujung plak tu, bukannya dia tau... kita kena la amik tau msalah deme... bantu mana yg patut
me : tapi...
him : kita ni kena b yk sabor, jgn lepas kp pd budak,, kta rs biasa tau2 dema sensitive...
me : alaaa(dgn niat nak melawan)
him: ingat dak ada kes cikgu yg kena ________(rahsia).. masuk suratkabo 10 thn dulu
me : x perasan la cekgu....
him: sekolah sy dulu tu
me : teruknya eh...
him : tp sy x salahkan murid, patut cikgu tu la alert...
me : oooooo ye ker...
him : jd cekgu, zan, kena menyungguh keroje. jgn amik mudah....
me : eh cikgu ni minat betul kerja nih... x payah la quit
him : yg ni lain... mmg azam sy, nak bersara tgh badan sihat...boleh sy tumpukan pd kerja yg sy minat, kemasyarakatan, berkebun ler... udah 30 thn lebih sy jadi cekgu..
me : financially?
him : udah pikir dah...adala tanah sikit2...anak sy pun ada 2,3 org je lagi sekolah.. yg lain smer dah lepas... cukup la tu kot...
me : mcm tu yer...

pas tu ada visitor dtg, x tau la apa kesudahnnya..

one thing for sure, i envied him... ramai yg lepas bersara ilang punca pendapatan dan idup melarat, but this man dah plan persaraannya bertahun2 yg lalu.

sy cuma berharap bila sampai masa sy bersara, sy pun akan seyakin dia, dan boleh menoleh ke belakang dan bercerita ttg kejayaan sy mendidik kids dgn rasa megah.. dan tenang di hati.

buat masa ni belum lg la kot...





Friday, April 04, 2008

bitter week

except 4 d gud news fr immediate boss, this week really hampeh.. here few anecdotes.

Monday
It was March 31, hari menutup akaun and d start of audit season. Supplier rep came while i was in d beginning of explaining task for kids wic at d end of previous lessons under self evaluation column, i wrote "uphill battle".

It was a struggling effort. Gayat je nak tinggalkan.

Was right. Few boys berwrestling after my period. Even when I was there, bertempik sorak suh diorang berenti, diorang still terus gak bergaduh. Tried to pacify them, tp dgn saya2 pun diorang marah sekali... uishhhhhhh...

Sy ingat pesan Kak Sal masa sy mula kerja thn 2000 dulu
1. jgn menangis dpn kids.
2. jgn halau kids keluar kelas
3. mcm mana marah pun ingat, diorang tu cuma budak2 je, pujuk diorang spy jadi baik

"diorang kata i pilih kasih yang" adu sy dgn air mata yg mcm x nak kering masa tu.

(for d record, its so convenient to call everybody yang, so u don hv to remember names. one name cater for all)

"napa diorang ckp u mcm tu yang?" soalnya kembali.

"there's a boy named Haz, and he is illiterate, so i always gave him easier exercise and extra attention. There r 4 others who cant read in that class too, i did d same jugak. The other gang felt like i was pilih kasih. Cakap pun kasar2.. i m so down.. wat 2 do eh?"

yang gave me few great advice.

but then, ever since reading a journal long time ago something to do with what kids look for in a teacher, i've decided to be fair and just. i tot i succeed, it hurt me deeply when d boys hurled abuse at me. nothing hurt more than being accused "pilih kasih".

i tried to see d bright side, tp x nampak2. kalau x ingatkan hutang yg keliling pinggang tu, mlm tu jugak sy nak quit.

and i cried myself to sleep. hancur betul hati saya masa tu...

hours later br sy realised pesan kak sal #3.


Wednesday
Something so d very weird happen. Tak tau sapa yg lebih konpius, sy ke org tu.

very disturbing. i dunno whether i m glad or sad.

one thing for sure i m very disturbed abt it.

wont talk abt it to a soul either.


Thursday
norizan adnan mmg kaki komplen. during an important meeting when d chairman questioned what hv i done so far, he was in for great surprise.

"x buat apa2 lagi" was my reply.

"xkan xder?" he was getting annoyed, at least i think he was, if i were in his shoes i'll definitely bakar je org yg kasi jawapan cenggitu jugak..

"yg dah sy buat berkaitan dengan xxxxxx? errr mintak maaf setakat ini belum lagi insyaAllah sy akan buat".

i was caught red-handed. sy cuba buat muka x bersalah, tp jauh disudut hati sy rasa tertekan yg amat sgt. kenapala sy cuai?

later, after d meeting when my immediate boss said apsal x ckp we did ab, cd, ef... i asked him, boleh ke ckp mcm tu? i mean its not 100% my effort...

blur betul la...

but then i was a bit ternganga when someone mentioned that among her project is XYZ... i dont remember she lend a hand. afterall for d past months i've been spending all my free time menyiapkan that project. for past 2 weeks i had endured menebalkan-muka giving class2class motivational talk and my partner, fiza did d same thing too for diff classes.

masa bila plak dia masuk dlm ini pilem?

pening kepala makcikla.. being d first timer in that comittee, guess there r many things i shud learn, and learn very fast.

glad i have a great bunch of frens.

1. my immediate boss - promised to guide me.
2. kak sha - my ex-immediate boss - oredi gave me few tips
3. kak sal - my next-table-fren - i'll give u d details said her
4. lan - lerrr... senang je jan, aku dah buat mcm2 dah dulu kak sha ajo, katanya...

so itulah ceritanya... i m glad i m surrounded by beautiful ppls. lap u all...


Friday
Gud thing - a splendid feast sponsored by kengkawan. lap u (kali kedua)
bad things - banyak...

i just realised how horrible i was when a girl, while kissing my hand, pat my shoulder and whispered, "ce* sabar.. janganlah marah2 sangat"..

looking sheepish at her.. i wished her a happy weekend..

and a happy weekend to myself too..

even i know i wont be happy coz i'll hv a course on sat and a class on sunday.

i think i need a break. i always wanted to go to cambodea or maybe papua. i dunno..




Wednesday, April 02, 2008

DEal!

We had smaller-scale meeting yesterday.

was impressed when my immediate boss (name is JAMALUSSAD ABDUL AZIZ) announce that he will pay RM5 for each relief class.

relief class tu cenggini. bila cikgu x dtg sekolah, g kursus ke jadi masa dia tu kosong dan xder cikgu yang mengajar. Kesianla pada pelajar. dah banyak pun parents tulis surat komplen dlm surat khabar.

what d boss did now is, he will allocate all his allowance for teachers who do d relief class.

its nothing new actually, some school had already implemented just that. Most were using PTA (PIBG) fund.

But then, i m so touch coz he use his pocket money. Anaknya ramai tuan2...

His generosity humbled me..