Saturday, April 12, 2008

Dalam dilema (diorang x kata rahsiakan pun)

Cter 1

When a fren siap2 tunjuk tgn dia yg kononn2nya bengkak as a reason asking me to replaced him for a course, i just knew something is totally wrong. i was obliged to do as told.

because i knew him too well.

when i m back, while handing him d materials n briefed him gitu-gini so i asked him stret to d point..

me : ko ni napa?
him: aku malas la Jan..
me : kot ye la malas, yg badminton games tu elok je ko g uruskan plak..
him: sbnarnya... aku dpt offer lain ko tau?..
me : tak tau.. kat mana? post apa?
him : (he gave me d details)
me : congrats!!! pergi la.. hebatnya apa..kita sukanya!!
him: masalahnya kalau aku pergi aku akan mengecikkan hati banyak orang..
me : wehh peluang bkn dtg tiap2 ari..
him: org rumah aku x setuju..
me : lerr.. dia bukan jenis mcm tu, ko ckp la baik2 misti dia suka.. dia tu berfikiran jauhla, kita kenal dia...
him: dia x setuju, dia takut aku berubah...ntahla skrg dia makin kuat cemburu ko tau..
me : heheheh (sbnarnya rs x selesa).. ler ko pun jgn ler tergedik2 sgt bila g sana..
him: aku mana ada mcm tu... dulu pun masa aku sambung belajar x suka hal2 mcm tu.. (saya percaya!!)
me : tau ko x pernah buat cenggitu.... ko buktikan la.. pergi la.. peluang tu...
him: b udak2 tu pun x suka aku g..
me : ler diorang x pikir panjang tu... budak2. diorang x tau nanti ko leh jd org dlm bwk depa tu ke sana nanti..
him : hahha memandai je ko.. aku bkn keje HR la
me : hehehe.. kot kot la..
him : (sambil pandang dinding) lg satu aku akan kecikkan hati S.. dia byk tlg naikkan nama aku ko tau..
me : alaaa misti dia suka jugak la...
him : ko dgr ni... last year dia g ckp ngan boss, dia percayakan aku dan dia serahkan semua urusan pada aku
me : oook..
him : banyak aku hutang budi ngan dia wooo...
me : tp kita rs misti dia pun suka... dia kata apa?
him: aku belum cakap lagi..
me : lerrr... nanti dia kecik ati hati kot dgr dr org lain...
him: aku x sampai hati nk cakp...

sgt dilema ler, sbb norizan adnan pun x sampak ati nak menyampaikan..



__________________________________________
Cter 2

"Sy nak bersara awal"

I was a bit, well confused.

No1. we r not that close.
No2 anak2 masih ada yg sekolah.

i put down d file i just found (d only reason i was there was i wanted to find some old files), his room door was wide open, d clerk was just within earshot distance, after quick thinking i pull a chair and sit down.

he pushed a neat type-written letter. i took out d calculator.

him : nak kira apa?
me : umo cikgu berapa? (sambil tap-tap kalkulator tu)
him : aaaa 51 thn dah
me : maaf la, sy mengira aje ngan lembab sket. ate ngapenyer nak quit pulak.
him : baru apply je. belum tentu dapat..
me : arap2 x dapat la... ate ngape cikgu? cikgu dah pikio abih ke ni?
him: mmg sy dah lama pikir. sy dah penat sgt. lg pun mmg sy dah kira ngan kerani..
me : sy penah tgk org tu, masa nak bersara kemain dia ngira hari, tp bila dah quit, nmpak laih bebeno dia..
him: ngapa pulak
me : ye la msa kerja, kita ada fokus apa nak buat, bila pencen ilang arah tu yg x terjaga tu..sy takut cekgu gitu..
him: sy mmg dah pk lama zan. sy udah penat. sy nak tumpu kerja kemasyaratan je lps nih...
me : skrg pun cikgu boleh buat public service kan..
him: ye la.. tp sy x cukup masa... letih beno.. mcm ari ni sy balik mesti, pengerusi ngan bendahari mesjid nak jumpa pulak, udah sy terlambat ke sekolah. Lps tu miting petang2, udah kena balik awal. Sy ni udahla ada byk jwtan kemasyarakatan.. terkejar2 rasanya. Ms muda xperla.. ni sy dah umo mcm ni..
me : ooo tp cekgu br je x smpai sethn pgang post ni... lama2 nnti ble la ejas masa..
him : yang ye nya sy udah jemu. sy suka budak2... ate koreje mcm ini, kurang contact ngan budak... x berapa seronok sy...
me : kan ada kelas jugak...
him: ada la.. keroje cekgu ni seronok... masa sy kat serdang dulu... wuihhhh... brp kali seat motor sy kena toreh.. sy buat biasa je... tukar jer seat lain. takat tayar pancit tu.. Allah.... Jgn kita mengalah pd tekanan... budak tetap budak.. lama2 budak yg jahat tu yg baik dan tolong sy pulak.. dia pengakap, sy kabokan ke dia... nak jadi pengakap perangai kena baik la..
me : tapi... boleh ke cikgu?... kalau org pancitkan kereta sy misti sy sedih..
him: udah mcm2 sy lalui, tp kita kena tegas, dlm masa yg sama kita kot denda bior budak boleh terima..
me : meaning?
him: denda tu setimpal dgn kesalahan budak, bior adil... kita pun kena tau latar belakang budak jugak..
me : oooo
him : mcm smlm, ada budak kelas sana (sambil tunjukkan) kena denda x sembahyang.. sy tanya..
me : si XXX tu ker..
him : ha'ah budak itu lah...
me : aje ngan bueh sket la budak itu cikgu..
him: mana dia nk sembahyang, kakinyer ngelembung kena ekzos.. tu sy ajo suruh smbahyang duduk..
me : eh?
him : budak... kelas ujung plak tu, bukannya dia tau... kita kena la amik tau msalah deme... bantu mana yg patut
me : tapi...
him : kita ni kena b yk sabor, jgn lepas kp pd budak,, kta rs biasa tau2 dema sensitive...
me : alaaa(dgn niat nak melawan)
him: ingat dak ada kes cikgu yg kena ________(rahsia).. masuk suratkabo 10 thn dulu
me : x perasan la cekgu....
him: sekolah sy dulu tu
me : teruknya eh...
him : tp sy x salahkan murid, patut cikgu tu la alert...
me : oooooo ye ker...
him : jd cekgu, zan, kena menyungguh keroje. jgn amik mudah....
me : eh cikgu ni minat betul kerja nih... x payah la quit
him : yg ni lain... mmg azam sy, nak bersara tgh badan sihat...boleh sy tumpukan pd kerja yg sy minat, kemasyarakatan, berkebun ler... udah 30 thn lebih sy jadi cekgu..
me : financially?
him : udah pikir dah...adala tanah sikit2...anak sy pun ada 2,3 org je lagi sekolah.. yg lain smer dah lepas... cukup la tu kot...
me : mcm tu yer...

pas tu ada visitor dtg, x tau la apa kesudahnnya..

one thing for sure, i envied him... ramai yg lepas bersara ilang punca pendapatan dan idup melarat, but this man dah plan persaraannya bertahun2 yg lalu.

sy cuma berharap bila sampai masa sy bersara, sy pun akan seyakin dia, dan boleh menoleh ke belakang dan bercerita ttg kejayaan sy mendidik kids dgn rasa megah.. dan tenang di hati.

buat masa ni belum lg la kot...





2 comments:

Anonymous said...

caiyo, caiyo.. go cekgu, go cekgu..
kuatkan azammu..yakin boleh, malaysia boleh..

Kengkawan said...

uuihhhh

zero eh ni?