Monday, April 21, 2008

(senior) engineer vs doctor


"tapi kita suka gardening" kata saya dengan nada yang cuba dislow2kan, sambil memandang pokok2 sayur yang sebenarnya ditanam oleh nadia my niece, yg sy tanam dah lama arwah.Sebenarya sy nak ckp lain, tp x berani.....

"kalau ada level ABC, u duduk level B sudahla ni u asyik melawan sampai dah lebih2 level. orang lain takat level A je, u dah level A+++" sipenuturnya sudah sy lupakan namanya tapi kata2nya smpai sekarang still haunting me.Whenever i talked to anyone i'll remember that...


"ok la u just simenkan lubang2 tu jer u can still gardening" nasihat jiran sy.

We were at his backyard last friday morning. The said holes are made by developer coz our houses konon2nya di lereng bukit (nama pun taman bukit). There is bungalow lot up there wic still vacant. Therefore bila hujan, abisla tanah selut turun sekali.

My neighbour dah simenkan lubang2 tu few weeks ago, naturally berlumba2la selut tu turun tru y house. it was horrible sight

"u tengok tanah tu pun dah x sama, x cantikkan" baik betul jiran saya ni..

honestly sy setuju. Even gogropi kantoi dulu, but d holes is essential for d terrace. Bukanke kat tepi highway ada byk lobang2 cenggitu? Its parts of d parcel. Dulu masa jiran sy simenkan holes tu sy dah ckp jangan, tp he said xper...

X nakla sy melawan2 cakap orang lain. Especially kalau org tu lebih pandai dari saya.

As usual, when masalah2 melibatkan tanah, lanskap n majlis daerah ni, i'll talk to pakngah. Pakngah cakap jangan simen sebab tu laluan air, if not tekanan tu boleh meruntuhkan tembok.

"bangga betul i sebab fikiran i sama ngan Pakngah pasal holes tu, dia senior engineer kat DBKL u tau, dia dah biasa bab2 macam ni. Means i bijak sket dr doktor sebelah umah tu" adu sy pada yang (again its so convenient to call everyone yang, one name for all)

"well done yang!" balasnya, the yang rules apply to him too.

" eh janganla serius sangat, i gurau je la.. " sy pun risau jugak kalau malaikat catitkan sy ngumpat jiran sy tu..

"lerrr gurau ke? baru nak rasa bangga tadi hehehe" thats yang..

Tapi sy percaya cakap Pakngah!!!! Hidup Pakngah!!!!!
_________________________________________________________________

On a different note



Sebenarnya apa definisi melawan?

Soalan ni dah bertahun2 sy ingin tanyakan pada En X yang kasi saya gred A+++ tu. Hanya kerana kita berkedudukan tinggi sedikit, bergaji lebih 4 hengget dari saya, berkereta besar sikit dr kereta cap ayam saya tu doesnt mean cakap kita saja yang betul.

One more thing, there's a vast diff between melawan dan memberi pendapat. I dont want to elaborate more coz i still remember his fav words is " jgn layan i mcm students u kat sekolah".

Masalahnya do u know how i treat my students??????

Soalan ni pun dah bertahun2 saya nak tanyakan... Tapi rasanya x mungkin kot akan terjawab.

Meh la sy jawab sendiri.

On thursday kids will hv ari kantin. My charge handle ROses n apple request. They had tawaf satu sekolah amik order during their free time since last week. I gave them "lighter" exercise compared to tonnes one wic i used to bekalkan during my lessons, and a few worksheets wic they can do on their own since i have to attend a course in Ipoh from monday-wednesday.

Seriously i hate going up to cameron highland coz i cant stand d steep, long winded road, but i'll do it anyway on my home on wednesday, coz watever it is d kids is my priority. They hv done their part well so naturally wat else could u expect me to do.

d kids smses me almost everyday to report their unit progress, even i didnt ask too. I took them to see some other "experts" in their field so that d kids will learn from d best. I don hv d knack for flower arranging and cards making, so why wasting time?

So far so good.

So Mr X, in case u read this...

Thats how i treat my students.

Yeah, its not bed of roses too. I did rejected Das and Fizi's Advertisement coz being an Ad students once (walaupun result cikai je), i know its too lame. After much discussion sambil tunjukkan paper cutting iklan fr newspaper n mags, i guess both of them came out with a better one. For a 13-year-old its gud enuff.

And there's a few 'naik hangin' session with sales unit coz they did nothing. I mean zero. After that d sales shot up, once they attend "sales for d dummies' talk, oook..

Again Mr X...

Thats how i treat my students..

Dont blame me kalau masa sekolah tu u selalu kena marah ngan cikgu, kena suruh macam2, kena denda selalu. Dalam keadaan biasa x siapa pun akan buat mcm tu kat orang lain, unless kalau org tu ada buat kesilapan.

Fikir-fikirkan la...

2 comments:

Anonymous said...

ya.. fikir & renung2kan.. Zer0? aku ke? jgn naik hangin selalu..nnt darah pun naik oo..

Kengkawan said...

terima kasih atas nesihat tu...
hehe
bukan ko ke zer0?