Friday, May 23, 2008

Silver Lining

"utterly ridiculous!!!!!" jerkah saya pada seseorang.

"elehhh... bukan awk kena buat apa pun, kasi jer la lima cek kosong biar sy yang uruskan semuanya", dia masih ada hati menjawab...

i just ignored her. seumur idup setau saya yang kasi cek kosong tu dlm pilem, bila bapak heroin suh hero tinggalkan anak dia n kasi cek kosong, "name ur price" katanya... naturally hero pun koyakkan la cek tu sambil kata, "cinta kami x boleh dijual beli pakcik.."

gitu la pd pemahaman saya..

balik umah sy menangis. x tau sy nak ckp pd siapa. tapi sy sangat marah..

sebab since january dia dah bising2 pasal ni. bulan feb, mac xder cerita tp kat belakang bising. instead sought my help dia pergi cari org yang dah pindah nak bertanya..

come april i issued a cheque and asked her to executed her task, jgn asyik cakap jer. it dated on april 2.

on may 20, she instead of making payment, she bank in d money in our account. alasannya takut nak bwk duit byk2.. After 48days baru terpikir plak.. thats y she asked for 5 cek kosong.

she told me d next day and d day after i seek permission fr d upper echelon to "finish" d task.

this morning, i looked at d flower bed and i cried... Baru jer 2 minggu lepas sy kena menyambung kerja dia sebab after 2 months when out of hundreds no one claimed d dividend dia leh buat muka x bersalah, "xder org claim, notis dah naik dah, dah tutup pun tarikhnya".

x kan la xder common sense langsung beb!!!!

"dia jahat jie, dia sangat jahat..." adu saya pada Jie, walaupun sebenarnya Jie bukan nak dengar sangat...

And i spent this entire morning, from pusat zakat, then bank then, g umah Ustaz Zul, then Cikgu Shamsul Rizal then g another bank in another town bank in kan duit orang lain.


Yang x saya sangkakan, saya menemui kegembiraan yg x dapat dijangkakan pada hari ini.

Kegembiraan bertemu 2 orang kawan lama, dan kegembiraan kerana dapat mengayakan toke petrol pump.

_________________________________________

"kita sampaikan pesankan je, my new boss tanya2 if korang nak derma utk piala pusingan sekolah" tebal je muka saya cakap cenggitu kat Ustaz Zul n Shamsul ari ni, walaupun kitaorang sebaya.

Ustaz Zul cakap .." eh.. berapa? x kisah la. ni pun banyak sangat nih.. sy x jangka dpt duit mcm ni"

Shamsul lak " ambik.. ambik... kalau norizan x bagi sy duit sy pun dah x ingat dah.. brp nak?"

Baik kan kawan2 saya... agaknya kalau saya mintak semua pun diorang ngan senang hati kasi tapi since my boss mentioned RM150 each so byk tu je la sy mintak..

Saya teringat dulu ustaz zul pernah tarik gula2 dari mulut anak dia sebab dia ingat anak dia ambik tanpa izin dari saya. Dia baikkan.. From him i learnt iff u get money make sure ppl didnt give u because of ur position. Best kan dia..

Tiba2 saya rindukan zaman dulu2, sewaktu saya 7 tahun lebih muda. Sewaktu bekerja dengan kawan2 yang sama2 sealiran.

Tapi kawan2 saya semua sedang sibuk dengan keluarga masing2 dan saya masih lagi sendiri, bila sedih terpaksala menangis sorang2...

Buat kali yang ke 78 minggu ini, saya rasa hiba dan sebak...

Kadang2 idup ni memang kijam

Thursday, May 22, 2008

Mlm isnin yg x takut langsung

One of my fav activities bila mlm is tgk umah org. Kejap2 intai ikut tingkap, kejap2 intai lagi..

Mlm isnin yg lalu ati sy dug dag dug dag je sbb keta jiran sy xder. Lepas Magrib nasib baik jiran depan umah balik. Mie namanya, dia adik Zana.

and i saw my neighbour kanan, Azmi (baru je ptg tu tanya nama) tgh cuci motor. Lega sikit ati sy, even sy x harap sgt si Azmi tu akan tidur kat umah. Kenkadang tau2 je umah dia gelap, tu yg sy gayat..

Sy penakut sebenarnya.. tu yg asyik tgk umah org tu... harap2 umah depa terang la..
Jadi sy duduk tepi pintu smbil berfikir sapala yg sy nak talipon ni...

then jeng.. jeng... Zero called..

*sukasukasukasuka*

Zero,
akak idakla bercadang mempublickan perbualan kita, but u reminded me of our gud fren Faizol one in a million.. hehehhe... Like him, ko ni pun kejap ada kejap x ada.. tau2 dah kat London... ni yg jeles nih

Best betul coz after our conversation, i dont care my neighbours ada ke x, and i just fall asleep with d smile smeared on my face.

Tau2 besok pagi Dr fadzilah dah ada kat depan mata. rupanya tv pun x tutup.

Wednesday, May 21, 2008

IT speaks louder

Thanx to all d well-wisher on Teacher's Day. But I m not celebrating it this year. Anyway i did attend d assembly sebab tu acara wajib.

Reason being...I still hangin-satu-badan with what happen to Kamal. No explanation tho..

I m a strong believer that if we think sesuatu tu betul, lepas pikir 80 kali dan buat research and we still found perkara tu betul, then we shud stand up and embraced our belief. Tak kisahla if in d process it will make us unpopular. As long as.... nayyyy who cares abt hereafter right?

Therefore, i really respect Dr M decision to quit. This is a man who knows what he's doing. No elaboration tho...

And i felt uneasy with d party hopping issues recently, and the man behind it has a proven track record as well.. (merujuk kpd surat khabar mainstream)..

Speaking abt mainstream media, i was surprised with d post-mortem BN fallout(ehhh ni ke term dia?) in d previous election. Among others is d ppl sought news fr internet instead of mainstream media.

Betul la tu kot, sbb bersungguh2 diaorang buat study.

Honestly, i quit believing d net news since 99. At that time kemain lagi ada cerita pasal KPN sakit tangan sebab tampar ex-DPM kat lokap.. tengok2 malam tu dia g sampaikan hadiah and siap lagi keluar dalam tv..

Lawak ke x lawak?

And i don really understand why Datuk Shahrizat x menang.. I like her and i think she has done her job very well. I admired Rafidah Aziz too. And Tan Sri Lee Lam Thye, and Nik Aziz, and dr Khir Toyo and my current assemblyman.

And there r lot more ppl i admired.

For me, track record will comes first...

Wednesday, May 14, 2008

x kena mengena

I was really affected with wat hepen to Kamal lately.

Bila Kamal ilang mood, Kak Izan dia pun sama2 xder mood. Marah betul rasanya tapi x tau dgn sapa...

There were many wonderful things occurred lately. Wic makes me a wee bit bz too, resulted i don hv time to talk to Kamal utk menyatakan sokongan x berbelah bagi.

Somehow i wasnt as happy as i shud be... Ni smer kesan Kamal la nih...

On something yg x kena mengena, my Rumah-Hijau-Housemates are blessed with bundle of joys.

Congrats Kak Salmiah Rais, Ust Raof and Kamal!!!

Btw Jie is on a week golf trip to Jakarta again. Apsal asyik g Indon je ni?

Konpius tul... And i wasnt happy at all.. (sebab jeles!!!)

Saya x pernah pun pergi Jakarta seumur idup..

ToKamalHadi

the_life_of_me,frenships_comes_easy
n_i_took_it_for_granted...

until_recently..(jie_jgn_nk_mulut_tempayan-eh...)

therefore_i_was_touched_when_an_upper_echeleon_told_me(thats_after_some_times_n_u_still_didnt_turned_up
n_i_asked_him_so_he_lowered_his_voice.....)2_of_ur_frens_comes_n_see_him_to_"pujuk"_u_coz_they_felt_u_did
a_wonderful_job_n_don_deserved_that_ungrateful_treatment_fr_u-know-who.

Seriously,u_r-damn_lucky_bro
having_frens_like_em'

Cheer_up!!!!!
Worry_no_more

Whatever_happen
We're_always_behind_u

Monday, May 05, 2008

Kalau itu pilihannya...

I turned off d tv, once d compere announced d culprit was d father.

And i totally forgot abt it until baby brought d subject. In normal circumstances i will refused to listen, but when she mentioned "dungeon" , it was like in fairy tales. Remember, normally princess locked up in a dungeon... eh... betul ker? Silap..... citer Ken and Abel,

Once Abel was locked up in a dungeon during war, with d baron n his son... He cheated death.

"Are u sure this is not fabricated lies ke hapa ker..." Sorry, its hard to swallow an incest hv been going on under ur nose for 24 yrs.

"It makes front page all over d world..." and baby x melepaskan peluang bercerita, walaupun dia baca suratkhabar Malaysia jer..

"Kejam eh.. apsal d wifey x perasan eh? " I felt miserable walaupun x kena mengena..