Friday, May 23, 2008

Silver Lining

"utterly ridiculous!!!!!" jerkah saya pada seseorang.

"elehhh... bukan awk kena buat apa pun, kasi jer la lima cek kosong biar sy yang uruskan semuanya", dia masih ada hati menjawab...

i just ignored her. seumur idup setau saya yang kasi cek kosong tu dlm pilem, bila bapak heroin suh hero tinggalkan anak dia n kasi cek kosong, "name ur price" katanya... naturally hero pun koyakkan la cek tu sambil kata, "cinta kami x boleh dijual beli pakcik.."

gitu la pd pemahaman saya..

balik umah sy menangis. x tau sy nak ckp pd siapa. tapi sy sangat marah..

sebab since january dia dah bising2 pasal ni. bulan feb, mac xder cerita tp kat belakang bising. instead sought my help dia pergi cari org yang dah pindah nak bertanya..

come april i issued a cheque and asked her to executed her task, jgn asyik cakap jer. it dated on april 2.

on may 20, she instead of making payment, she bank in d money in our account. alasannya takut nak bwk duit byk2.. After 48days baru terpikir plak.. thats y she asked for 5 cek kosong.

she told me d next day and d day after i seek permission fr d upper echelon to "finish" d task.

this morning, i looked at d flower bed and i cried... Baru jer 2 minggu lepas sy kena menyambung kerja dia sebab after 2 months when out of hundreds no one claimed d dividend dia leh buat muka x bersalah, "xder org claim, notis dah naik dah, dah tutup pun tarikhnya".

x kan la xder common sense langsung beb!!!!

"dia jahat jie, dia sangat jahat..." adu saya pada Jie, walaupun sebenarnya Jie bukan nak dengar sangat...

And i spent this entire morning, from pusat zakat, then bank then, g umah Ustaz Zul, then Cikgu Shamsul Rizal then g another bank in another town bank in kan duit orang lain.


Yang x saya sangkakan, saya menemui kegembiraan yg x dapat dijangkakan pada hari ini.

Kegembiraan bertemu 2 orang kawan lama, dan kegembiraan kerana dapat mengayakan toke petrol pump.

_________________________________________

"kita sampaikan pesankan je, my new boss tanya2 if korang nak derma utk piala pusingan sekolah" tebal je muka saya cakap cenggitu kat Ustaz Zul n Shamsul ari ni, walaupun kitaorang sebaya.

Ustaz Zul cakap .." eh.. berapa? x kisah la. ni pun banyak sangat nih.. sy x jangka dpt duit mcm ni"

Shamsul lak " ambik.. ambik... kalau norizan x bagi sy duit sy pun dah x ingat dah.. brp nak?"

Baik kan kawan2 saya... agaknya kalau saya mintak semua pun diorang ngan senang hati kasi tapi since my boss mentioned RM150 each so byk tu je la sy mintak..

Saya teringat dulu ustaz zul pernah tarik gula2 dari mulut anak dia sebab dia ingat anak dia ambik tanpa izin dari saya. Dia baikkan.. From him i learnt iff u get money make sure ppl didnt give u because of ur position. Best kan dia..

Tiba2 saya rindukan zaman dulu2, sewaktu saya 7 tahun lebih muda. Sewaktu bekerja dengan kawan2 yang sama2 sealiran.

Tapi kawan2 saya semua sedang sibuk dengan keluarga masing2 dan saya masih lagi sendiri, bila sedih terpaksala menangis sorang2...

Buat kali yang ke 78 minggu ini, saya rasa hiba dan sebak...

Kadang2 idup ni memang kijam

4 comments:

zino said...
This comment has been removed by the author.
zino said...

andak..
cerita andak ni simbolik sikit payah pakngah nak paham hehe..

anyway apa apa pun berlaku sabar dan tabah menghadapi nya..

apa perancangan cuti?

Anonymous said...

Jah, when u feel lonely, pliz dun cry k.. Everything happen for a reason.. Ya know that of course. For me, y ur still alone is just bcoz theres not much good man out there as good as u r to be ur soulmate yet.. pliz cherish d moment that uve been tru k.. it hurts when i hear u sad.. my pray will always b with u.. ~sifar~

Kengkawan said...

Pakngah..

Cuti ni jd tuan um ah org kawen.. sorry x dpt ikut g kelantan..
Tahniah dapat anak pompuan lagi...


Zero..
ko suka tau cenggitu...
Amender jah pulak...