Friday, June 27, 2008

great expectation

dulu saya rasa the worst feeling is being unloved n uncared for.. actually tu mother theresa yg cakap.. tapi rupanya bila kita put on effort tapi bila org tak hargai sebenarnya lagi sedih ler...

citer pasal effort..

dulu masa kat u ada sorang lecturer. nama dia drM (byk tul dr M eh...) tapi ni drM pompuan, ajar subjek apa x leh cakap la... tapi dia mmg giler best.. hasil tulisan dia melambak2.. kalau buat research, x yah susah2 berterabur tulisan dia dlm majalah.. kira hebat giler dr nih..

bila dah lecturer best dia pun expect kita best jugakla..

everyweek dlm tutorial ada group presentation. everyweek jugak la dia hentam habis-habisan presentation kitaorang.

sampaila satu ari tu giliran Zila n d gang.. bila abis saya cepat2 angkat tangan nak kasi komen. not really commenting pun, i just told the class. the group had put on a huge effort to make d presentation succeed, therefore they deserved a big congratulations for efforts. told em' also i knew it x coz zila is my housemate.. pas tu sy komplen la sikit2..

dunno whether i spoke convincingly r mmg dr m rasa d presentation was up to her par, di x hentam sangat Zila n d gang.. come me n my gang turn 2 minggu pas tu... x kena hentam dah..

apsal citer effort lak ni...

malas la citer.. but its so unfair bila org buat kerja u duduk menjauhkan diri, tolong dahla tak pernah, tanya pun tidak, ambik tau jauh sekali, pas tu x tau apa yg berlaku pas tu kasi nesihat sepatutnya buat itu, patutnya buat ini.. pekerja yang cemerlang sepatutnya buat gini...

masalahnya apa yg dia cakap tu org dah buat pun... apa lagi yg nak dicakapkan? kot betul nak kasi nesihat, kasila time org buat kerja.. tunjuk ajar namanya... takat cakap smer org boleh maa.. be part of it baru la tau wat happen...

actually i see him personally. we had a heated argument. no elaboration tho. i m a person who would say an A is an A, after much thought and research even tho others would say its a B. unfortunately buku dan ruas sudah berjumpa.

i can prove what i said, and he keep repeating dia x tujukan kata2 dia pada saya... rather to d boss. but i would never heard of it... if u complaining a comittee, smer org pun kena maa... and he keeps repeating pekerja cemerlang seharusnya.... come on man...

"apsal ni?" tanya uda bila saya balik rumah makan tengah hari besoknya instead of makan kat kantin atau makan sambil buat kerja seperti yg selalu sy buat, atau makan dengan kids sambil tanya2 masalah diorang yg saya buat sebulan sekali...

"orang nak jadi pekerja cemerlang la..." kata sy sambil mak saya menjeling berkali2 tp sy buat x nampak je. takut sebenarnya...

as i see it... pekerja cemerlang x payah buat apa2 selain dari msuk kelas ikut time. kerja lain buat bodo je... biar org lain buat.. kot x buat lagi bagus... so x yah ganggu nak mintak budget, ajak buat kerja ke apa..

masuk kelas ikut time tu memang dah lama buat sebab mak saya marah curi tulang... nanti kat akhirat lalu kamu nak membayor balik??? tu ayat mak saya...

but on thursday i changed my mind..

"we hv to take part yang..." sy mengguna kan skill memujuk kelas satu. yang are my kids.. i tried to drag them buat projek keusahawanan on open day.

they agreed and we (termasuk their parents) had a busy nite memprepare for d sales..

they said they had a great time. me too.. hopefully their parents too...

to think back... saya x nak jadi pekerja cemerlang... saya nak jadi pekerja yang akan gembira di dunia dan di akhirat...

btw... mak saya selalu ajar... biarla dapat sepuluh sen pun asalkan halal dan memang sah itu hak kita... jangan amik hak orang lain, nanti kat akhirat lalu ke kamu nak membayornya!!!!!

that is my mom's greatest expectation...

2 comments:

zino said...

nak berapa nak paham.. nak letak cop je..

Kengkawan said...

cerita yang ditapis2 sampai jadi blurred.. hahahah