Sunday, June 01, 2008

Yang Nak Kawen dan tak nak Kawen

1. Cerita Orang Nak Kawen

As i wrote banyak kali, for me perkahwinan adalah pencapaian paling hebat dalam hidup. Bukan senang tu nak jumpa org yg kita boleh terima seadanya dan boleh pulak dia terima kita seadanya jugak... at least sampai sekarang Norizan Adnan tak jumpa2 lagi.. Jumpa la... tapi Angelina Jolie dah sambar dulu...

So, when my uncle tanya leh tak sedara sebelah his wifey fr Kedah jadikan my hse sbg tpt bersiap sbb d bride's hse tu kat Felda Sg Behrang je (approximately dlm 20 km je), tentu saja saya akan kata apa salahnya... Malah saya sangat berbesar hati menjadi sebahagian dari pilem perkahwinan ni...

Jadinya pada hari yang dijanjikan, sangatla ramai keluarga sebelah pengantin lelaki datang, my uncle yang memang kenal sangat ngan anak sedara dia bawak la gelas2 dan tikar... I bought kuih2, memang bab memasak adalah sesuatu yg x mungkin saya lakukan.

Pengantinnya tinggi lampai, berkaca mata dan boleh tahan la orangnya... tapi nampak nervous, apatah lagi asyik kena usik ngan geng2 dia..

Keluarga2 nya pun nampak ceria, maklumlah nak dapat keluarga baru...

"Sapa nama pengantin tu kak?, kerja kat mana?" tanya saya kepada Musfirah, my cousin.

"ntahla.. tak tau yang mana satu, adik beradik dia semua lelaki.." tu je jawapan paling tepat yg boleh sepupu sy yg berusia 18 tahun berikan..

"terukla, sepupu awak, x kan awak x tau.. ada x lagi adik beradik dia yang kayo dan hensem dan single" jwpnnnya dah ble diagak tapi saja je nak test pengetahuan am si Musfirah ni...

"alaa.. x tau la..hehehe" dan berdua pun gelak berguling2 kat dapur sebab x reti sgt nak mingled...

To d couple yg x tau nama, semoga berkekalan ke anak cucu..


2. Yang Tak Nak Kawen

I was reading a thick book while accompanying my 7 anak sedara main kat playground when she approached. Sangat x beriman la membaca buku kat playground, tapi kalau bawak 7 kids aged 3-8 main kat taman d book will definitely keep ur mouth shut, kot x ada je benda yang nak ditempikkan.

I didnt recognised her at first, tapi sebab cerita ni a bit nak mengumpat (hehehe) so i wont revealed how i knew her. Suffice 2 say we've met once and she knows one of my colleague too.

Lepas fasa introduction, nak jadi cerita lalulah seseorang yang kami sama2 kenal. Dia sangat2 kenal org itu, sementara saya kenal2 ayam je.. Mari kita namakan lelaki itu Encik Labu

Dia pun memulakan cerita...

Encik Labu pernah bertunang lama dahulu tapi putus, sejak tu dia sangat kecewa.

Me : tu cerita tahun berapa, suruh la dia bukak buku baru... buku bank pun kalau dah 7 thn x aktif dia kena bukak lain hehehehhe
Her: hahhaahahah baru2 ni ada jugak . Adala 2 kali dia mintak my husband carikan..
Me : Oh?
Her: Yg first tu dia cakap mcm... entahlah..
Me : mcm apa?
Her : Mcm bila sepatah dia tanya sepatahla pompuan tu jawab,xder dia nak cerita2 ke apa... lama2 Encik Labu x tau nk ckp apa. So senyap cenggitu je la...
Me : hahahha.. boleh pulak mcm tu... dia x sungguh2 tu..
Her : tapi yang terbaru ni dia bersungguh juga ( bersungguh2 this lady mempertahankan Encik Labu)
Me : Hahahaha ye la tu..
Her : yang ni pun my hubby gak kenalkan, sebab dia yang mintak la kan.. dia dah g jumpa ngan pompuan tu, sekali keluarga perempuan tu ada pilihan lain la pulak.. (she gave some details)
Me : Bagi akak dia yang salah la... kalau betul dia nak ngan org tu show some effort la...
Her : Dia memang cakap dia x reti bab2 cenggini... Dia pun ada cakap, ada ke perempuan nak ngan dia..
Me : Ada tu... giatkan usaha... hahahaha
Her : Mak bapak dia pun mintak kitaorang carikan tapi dia ni mcm ni susah.. dengan kerja dia tu mcm tu...
Me : Kerja?
Her: Ye la asyik kerja jer.. dia pun ada cakap, ada ke perempuan yg boleh paham dia yang mcm tu ( she gave details on his job - he's doing very very very well and and earned very very very well too).. Dia ni baik kak... baik sangat. tapi dia ada cakap apa2 hal dia akan lebihkan family dia.. Dia memang plan nak bawak parents dia tinggal ngan dia. baik kan dia...hehehehe
Me : Ok dah tu.. baik, caring, bagusla dia sayangkan parents... nanti lama lama jumpa la tu.. hehheheheh
Her : Tu la.. cuma dia ni x reti bab2 nak bercinta ke hapa... lagipun dia kata dia busy sangat ngan career..
Me : Oh busy?
Her: Ha'ah... sekarang ni hari ahad pun dia kerja..
Me : ooo
Her : Tu la... akak ada sesapa x?
Me : Dah tua2 ni, mana la ada sapa nak kat akak yg cantik nih..
Her : Ala.. x la... akak kenal2 la ngan dia... mana la tau... Dia baik kak..

Dah agak dah kesudahan ceritanya akan jadi cenggini...

Me : Kalau dah busy sangat x payah la nak kenal2 ngan orang... Nanti sikap dia tu akan patahkan ati org lain.
Her: Tapi dia baik kak... dia ok jer sebenarnya...
Me : I dont believe when ppl said theyre bz. Bz apanya xkan nak angkat talipon, nak send sms nak cakap dia x leh nak berbual sbb bz pun x ble (at this point i was really annoyed tanpa sebab2 yg logik)..
Her: tapi kak...
Me : U know what... akak x percayala, kalau org yg well educated, ble kata dia x reti benda2 cenggini. alasan je, Bz tu alasan je.. The truth is, bila dah stable, ada harta sket, diorang kedekut nak share ngan orang lain.. Thats d main reason, and dia start find faults kat smer pompuan yang dia jumpa.
Her: Tapi dia x kedekut kak... Ngan kami semua ni dia pemurahla kak...
Me : Spend kat kengkwan x sama ngan errr awek..
Her: Akak ni bercakap dari pengalaman ker..
Me : Lebih kurang la...


I relate this whole story to Zana, as expected she said, "Memang Bo**h" .. Alasan je tu... tambahnya lagi.. betul saya tak tipu.. memang Zana cakap cenggitu.. kalau saya ceritakan pada kwn2 perempuan sy yang lain misti lagi colurful adjectives diorang...

Kepada lelaki di luar sana yang sudah melewati 3series tapi masih single, jangan sesekali menggunakan alasan busy sebab confirmed kitaorang akan ..... errr gelakkan..

Katakan yang betul misalnya,
a) Saya kedekut nak share duit saya ngan pompuan lain. Penat2 sy kerja kena kasi org laik.. no wayyy
b)Malasla, pompuan skrg ni dah educated nanti sy kena ikut cakap diorang, saya dahla suka memerintah.
c) Saya memang suka single sebab memang suka sepahkan rumah. Tak tahanla bau ajax fabuloso tu..
d) Nanti kena sopan2, lecehla...
e) kang kena share playstation ngan pompuan.. apa kelasss!!!
f) Bertahun2 sy simpan duit beli kete ni, karang dia bawak... uishhh gayat tuuu..

atau...

Agak emo plak waktu menulis ni..

Saya ada cerita pasal lelaki busy...

Ni cerita tahun lepas.. masa tu tengah hari, saya rasa x sedap hati sangat sangat, something abt health la.. so i called dr M.. a lady answered cakap dr M tgh buat operation..

Me : sorrysorrysorry.. i'll call back later..
Dr M: I m here, any problem?
Me : sorry doc... norizan adnan here, xder apa sangat... sorry..
Dr M: Tgh operation la.. I'll call u back..

Basically i don expect dia akan ingat, coz after that i asked a few kakak-kakak kat tpt kerja and depa cari info kat mana2 ntah n sy tak risau sangat dah lepas tu... But dr M called me before isya' ... i mean... he's damned busy tu.. tapi still ada masa call patient coz he cared abt his patients... (tu plural form tu...)

To Encik Labu dan lelaki2 sekategori dengannya, if u cared abt someone, show em' some effort sjangan asyik nak cari salah org tu jer... kalau dia x banyak cakap bersyukurla, kurang2 dia tak melawan cakap awak nanti.. kalau dia suka melawan (hehehehe) bersyukur la jugak at least awak jumpa ngan orang yang pernah dapat gred A++++..

A few days later i bumped into Encik Labu...

Ramah je dia bercakap, saya rasa dia kacak orangnya.. Atheletic built, charming, funny and i like his taste too.. Sebab masa tu ada ramai orang.. saya tak nak la cakap saya sangat suka his silk bedsheet too... bedsheet? As i wrote up there, we werent alone....

I like his books too..

Saya x nampak apa masalahnya dia ni... Dia pun melayan saya mcm biasa jer... tak la dia malu2 sampai jatuh kerusi ke hapa..

Now i remember alasan no 1 yang sepatutnya Encik labu dan ahli kelabnya gunakan..

Saya nak perempuan yang cantik... Mintak maaf awak x cukup cantik untuk saya.."

hows that?








No comments: