Thursday, July 31, 2008

A gud fren and kenangan lama

Last year d kenduri durian wic organised by Kelab was fabulous.. bepoluh2 la mkn deroyan..r

yesterday, one of our colleagues dah pesan suh kukus pulut sekilo.. i gave plenty of reasons,senang cakap mengelat la tu..

today, we had another durian feast session. was stuck in my morning class. later ngan rasa x bersalah i asked that particlar colleague, "hows d feast?"

knowing that i m fasting today, he dashed to pick the periuk pulut and asked me to tapau home, and 2 durians as well..

cess... rasa mcm nak hempuk diri sendiri... masa masak x nak, time makan laju je..

bestkan kwn kitaorang tu..

_____________________________

The truth is, seumur idup saya xpernah kukus pulut. My mom la.... kejam betul..

When i was in form stayed in hostel. Everytime balik cuti i asked her to bake my fav delicacies. salah satunya kuih pulut serimuka..

dah jadi trend my mom, kalau suka makan sesuatu, bila besar sikit dia akan ajar caramemasaknya.. Pada satu cuti sekolah yg malang tu, terpaksala saya masak kuih tu under her close guidance.

mula2 kukus pulut. tu mak yang buat..

lepas tu masuk dlm loyang, tekan2 kasi mampat

pas tu kukus

pas tu bancuh tepung, ngan gula merah ngan santan kot eh?

taruk kat atas pulut tadi.

pas tu kukus lagi..

ntah apa yg silap (x nak ngaku tu!!) d first experience was a torture. dah la lama giler nak masak, panas lak.. kena bebel lagi sbb uih xberaa nakmenjadi...that was d last tme sy memasak pulut tu... pas tu kalau mak saya masak sy x mkn sangat dah... tertekan betul..

there n then saya tau bakat saya xder kat dapur.

Tuesday, July 29, 2008

ex gratia

"Andak, lu tau x ex gratia tu apa?" thats baby menguji pengetahuan am andak dia yang masa kecik2 bercita2 nak jadi lawyer..

"sort of permohonan maaf fr d employer when d employee passed away kan? wa ada belajar dulu tapi lupa la" i did belajar a few law terms tapi this one punya explanation mmg nampak mcm a bit kurang cerdik la..

"pampasan dalam bahasa Melayunya" Baby membetulkan..

Baby balik kg last weekend. Like all d sisters in d world kitaorang suka berkongsi pengetahuan baru and she gave a long winded lecture on ex gratia. Sekarang ni kan banyak in-house training so kat opis dia one of the talks was on this topic.

"to make it clearer d speaker gave lots of cases" kata Baby dan saya mendengar sepenuh hati.

"macam kes seorang nurse kat trengganu yg meninggal di bunuh di dalam kawasan hospital sewaktu on duty. Lu rasa dapat x waris dia pampasan?" Baby menyoal.

"dlm kawasan tpt kerja, on duty, konfem dapat beb.." laju je sy jawab

"org pun ingat dapat gak, speaker tu cakap.. d nurse kerja kat unit hemodylisis, she got phone call and she went to d parking lot.. there.. she met someone who later killed her.. think again.. she left her unit, so x dapat la.."

as baby later explained, tu maksudnya kita jangan tinggalkan tugas kita sewaktu masa kerja, unless atas arahan majikan. kot jadi apa2.. dah satu kerja plak kalau jadi kejadian buruk.

nak kasi pampasan sebenarnya bukan senang sebab mereka akan nilai banyak dokumen, bukan hanya dokumen dari ketua jabatan je..

for example there was a case a man was involved in an accident on his way to work. kalau accident dalam perjalanan pergi dan pulang dari tempat kerja, automatically eligible for ex gratia. unfortunately when "they" read d police report, it stated d deceased was wearing a sarong. x kan la g kerja pakai sarong plak...
further check, sebenarnya dia meninggal sewaktu balik sembahyang.

moralnya (ni ayat Baby) jgn g mana2 bila balik kerja, toksah singgah g beli nasi beriyani ke beli durian ke.. kita kena ikut jalan yg lazim dan waktu yang lazim kita keluar dan pulang kerja. Kotx, kot jadi apa2, satu sen x dapat (macamlah waris kita nak sangat duit kan...)

ex gratia hanya boleh diberi atas bencana kerja saja. kalau sebab penyakit memang sah x boleh..

"macam ada satu kes cikgu ni.. dia stress sangat sbb tgh kursus sebab ada presentation. After presentation dia meninggal dunia mengejut and d doctor nyer report cakap dia ______(seriously sy lupa). So ko rasa dapat x?" Baby tanya lagi

"eh dapat la.. stress sbb tugasan kerja tu.." tu jwpan x berapa cerdik dr saya.

" x dapat.. stress atau any disease x dikira dalam pemberian exgratia. moralnya x payahla kerja stress sangat, kot mati, mati katak je, Lainla kalau kemalangan helikopter ke tu memang dah jelas-jelas kemalangan, dapat la..".. jelas baby dgn yakin.

"tapi cikgu suka mcm tu yer? haa ada lagi satu dia cakap, cikgu ni dalam pandai2 ada jugak bodohnya.." mcm xder insurans je Baby bercakap..

"weiiii very insulting maa... why is that ppl always said that to teachers. prejudiced namanya tu.." hangin je saya...

"lerr.. cekgu kan ramai, macam2 la perangai... lu nak dengar x kes ni?" ni je yg baby dapat jawab. tiada langsung permohonan maaf.. cesss

there was a teacher, cikgu kemahiran hidup kot... ajar budak potong kayu..waktu dia potong kayu ngan mesin tiba2 xder letrik. Then dia kuis-kuisla dengan jari, tetiba ada letrik plak.. zupp jari dia terpotong, habisla satu ruas jari.. setelah disiasat, dia layak dapat pampasan sebab itu masa bekerja dan dikira bencana. Rupanya kes dia tu dah memberi inspirasi pada cikgu sekolah berdekatan, yang tiba2 jarinya terpotong jugak. Lepas di kaji segala dokumen, ternyata masa kejadian and a few things look fishy, in d end they found out dia banyak hutang ngan ah long... so satu sen dia x dapat sebab keterangan dia meragukan.. tu la cerita cekgu2 ni..

moralnya... kot rasa nak cari duit segera pun x payahla buat kerja x senonoh dengan memalukan diri sendiri, org yang jaga perbendaharaan negara ni akan buat kerja telus dan amanah.. abis semua angle depa kaji. hebat tu!

Setahun peruntukan untuk exgratia ni dalam 1.2 juta je terang baby lagi.. honestly when it comes to numbers saya memang ada sikit lembab dalam mengingat, kalau salah tulis mintak maaf la...

"so how much d judges got?' seperti lazimnya rakyat Malaysia yang cintakan negara saya bertanyakan soklan cepumas ni jugak..

"well... " Baby x jawab dan saya pun x tanya dah, afterall kalau kerajaan nak berahsia, i m sure they have a very gud reason to do so..

But then duit berjuta x sama dengan maruah dan harga diri. tak tau saya sebenarnya kata2 ni nak ditujukan kepada siapa.. i dun think sapa2 pun yang dapat ex gratia ni especially selepas di terminate dari kerja akan rasa gembira melompat2.

tapi saya jugak merasa kagum jika seseorang masih terus mempertahankan keputusannya walaupun dikecam hebat kiri dan kanan. Bagi saya tu melambangkan keteguhan peribadi seseorang.

anyway, saya sangat merasa terkesan membaca hari-hari terakhir Saddam Hussien. Pengawal penjara tu kata dia sangat tenang dan tidak memperlihatkan kekesalan langsung. He thinks he did d right things.

Wic reminded me of Mother Teresa's famous words
ppl r often unreasonable, illogical, self-centered,
forgive them anyway
when u spent years building, some people could destroyed overnight,
build anyway.
the good u do today people often will forget tomorrow,
be good anyway
give the world ur best anyway..
coz u see in d final analysis its always between u and God anyway.
its never between u and them anyway.

tu je la cerita dari saya ari ni...

p/s of course la MTeresa words of wisdom tu dah sy tebuk2.. x ingat semua la..







Friday, July 25, 2008

Miss Understood

Sblm tu ...
I m in cc now.. whoever said cc ni tempat remaja melepak is definitely havent hv a clue whats going on.. atau dalam bahasa kasar kwn say Fauzi Ishak sangat kurang cerdik coz in d cc i m in now.. ada 2 org pakcik in their late 50's, 4 late 40s guys, mid 20s ladies and me- belia yg berumur 15 tahun..

all of them were so engrossed with what they were doing n sorang pun x perasan ada org yg xder kerjaya peratikan depa. btw, the pakcik is typing something.. agaknya pc dia rosak kot kat umah..

back 2 d story..

I m so happy this week. Reason being... Man, Kak Sal R and I bakal menunaikan janji kitaorang pada kids next month. A project wic we had been discussed since last year. Thanx to d new boss anyway..

And for the first time in a year i can sleep well after "that" committee meeting. Thanx to d new boss as well coz all this while everytime after the meeting ended i felt so miserable and tired and ada je rasa nak bakar orang... not their fault, its me.. yg selalu harap A disebut A bukan ABCDEFG tapi diakhiri dengan "buat je la mana yang patut asalkan ada paperwork"

He didnt parrotting his 6 years-old script wic is a relieved. Letih tau.. Reasons? ntah malas nak memikir...I shudnt say more except that i m as happy as happy could be..

Kegembiraan yg luar bisa juga saya perolehi after that meeting. This is something yg diluar jangka.. i hv battle among conscience wheter i shud write this or not.. at last here i m...

I m 35 and single. thats a fact. i m not pretty and i knew it. thats a fact too. i have many married frens. thats a fact too. Abis tu sapa je la yg x single dlm umo cenggini kalau x Anuar Zain dan norizan adnan

i tot i make it obvious that married is a matter of choice to me... i dunno whther others get it r not.. and i never care abt it..

Bukan biasa ke kalau kita g mana2 tempat yg ntah bila2 nak g semula kita kasi la kengkawan ole2.. biarla ole2 cap ayam je pun... sambil kasi tu misti cakap cenggini.."yg ni mmg saya pilih khas utk cikgu.."

Biarla sebenarnya semua org dapat yg sama pun tp still jugak buat ayat mcm tu.... org tu pun biarla dia tau kena tipu, normally wil play along like.."laaa saya mmg suka sangat benda ni, terima kasihla". Tak kisahla kot itu le kali pertama dan terakhir dia guna hadiah tu, pas tu ntah mana2 dia campakkan pun.. ala.. barang murah2 je..

For years biasanya mcm tu la.. thats why we r still frens..

Ehem2.. tapi isk isk isk.. theres a new teacher, since i didnt see him on the day i kasi all d mementos to frens so i gave him d next day.. "aku pakai sekarang taau!!!" thats d remarks gave by them, tapi tu je sekali pun diorang pakai.. pas tu ntah mana2 peginya pun.. sy x kecik ati pun.

This particular teacher lain.. d next day dia pulangkan balik sebab dia kata, "nanti apa kata isteri saya, belikan saya hadiah mahal2 dari london pulak tu"..

mak aii..

" sy tipu cikgu je.. sy g chiengmai je bukan london pun, pas tu murah je la cikgu... dia tipu je 100%silk tu... cap ayam je nih.. jgn la cenggini.. smer org pun sy kasi termasukla cikgu.." sambil gelak2 sy terangkan.. xkanla sy nak bakar dia pulak..

yang menipu g london tu sy ngaku la.. tapi bab isteri dia tu dy a bit keliru sket.. apa relevannya?

"kita kena rasa kecik hati x jie?" sy tanya Jie selepas Uda cakap x payah la kecik hati, he's new so might be he dont really know u well, tu nasihat Uda.

"did he knows u give d tie 2 all ur colleagues?" asked Jie.. As usual when Jie spiking tu maksudnya dia serious tahap tenuk.

"yeah, i've told him" sy pun tetiba ble spiking biarla dulu masa spoken english class asyik gagap je..

"then if he knew he is not d only one get it, and he still insisted using that excuse to return back d gifts means dia tu ada sedikit kurang bijak la.." tu jie yg cakap..

"shud i feel kecik ati then?" mcm budak kelas yg saya ajar, sy mmg nak jawapan yg specific..

"dont!" sbnarnya jwpn jie lagi panjang.. tp might sebab we hv been frens for years so dia misti backing saya punya.. isk isk isk..

seriously i didnt feel kecik hati at all. biasala kot kita tersalah paham.. x amik pot pun since we don hv many kerja together so x kisah pun..

but i did noticed he didnt "tegur" me after that..

kalau ikut buku 8th Habit by Stephen Covey, bila ada strained relationships we must face one another and embraced d truth ( mcm salah je yg sy quote ni.. sorry eh, RAM x bagus) but i didnt do it coz lepas pikir 18 kali i decided our previous conversation was a mere misunderstood case.

But then lepas miting, i met my immediate boss kasi report and kasi tau 3 projects that my frens and i are going to do in August. Tapi dia tgh risau pasal this coming saturday punya project so he insisted me "doing something" despite i've told him that particular man is very capable of handling it himself..

Tapi my immediate boss ni tgh susah ati kot so i've told him i'll check with that particular man.

Tu je la sumbangan paling hebat yg bole saya kasi , menyampaikan pesan je.. and i m glad coz after that "ting!!!" smer pun jadi ok..

Moralnyer..
Ntah.. sy pun x tau.. tapi kalau ada sesapa yg nak kasi saya jam tangan brand tanda soal, u r welcome to do so sbb jam brand tanda soal yg et kasi for my 35th birthday tu sudah x dapat diselamatkan dan jam baby g kaler biru kepunyaan anak sedara saya yg tertinggal kat umah, pas tu sy pakai pun dah x dapat diselamatkan jugak...

tu je la cerita nya...

Monday, July 21, 2008

pagi jumaat yg ujan gerimis

Waaa effisien betul telekom ni.. d line is restored back wic is amazing. Hopefully xderla yg tergedik2 mencuri kabel talipon lagi.. apa la ko ni labu, g la cari kerjaya lain..

ni citer pagi last friday morning... since i woke macam awal le jugak so my mom ajak g pasar. Ari gelap je sebab ujan la plak..

normally on friday pasar pagi tu ala2 meriah la sket sbb ramai penjaja.. habisla disapunya parking lot tu dirikan khemah diorang.. xperla.. seminggu sekali je..

nak cari parking bknla susah sangat tapi nak keluar dari parking tu karang mmg la azab..

kenkadang dgn rasa x bersalah ada je ntah sapa2 double park mcmla dia x tau kereta kat malaysia ni xder satu pun yg boleh terbang, kot udah dia blok tu mcm mana nak keluar.?. tu belum cerita pasal motor yg x pasal2 je parking ikut suka dia je, x pikir langsung pasal org lain.

make short saya pun tunggu my mom dlm kereta sambil baca suratkhbar.

then.. ada satu hamba Allah ni sebab a few motorbikes dah parked kat blkg kereta dia, terpaksala dia sorong motor tu ke tempat lain. Masalahnya seluas2 negara Malaysia ni, dia g himpunkan motor tu betul2 depan kereta cap ayam saya..

Saya pun tengok sambil ternganga.. kot2 dia silap, tapi lepas satu, satu motor dia pergi hantar kat depan kereta sy.. i just waited what he will do next..

Then mamat ni masuk kereta, start enjin.. and..

i went out, ngan muka x bersalah g sound dia. "eh nampak x ada kereta kat sana tu?"

mamat tu pun ngan muka-ntah-mcm-mana-rupanya-tapi-mmg-x-hensemla "nantila.. nak undur kereta kejap je"..

i dashed to find my mum, kang kalau saya tengok lagi muka mamat tu mahu jugak saya bakar je dia dalam hujan gerimis tu..

my mom tgk sibuk pilih durian.. sebakul seploh rengget je, adalah dlm 15 biji kot.. banyak tul.. then Sathiya asked me to take some of his durians sbb banyak sgt even i told him, my mom pun beli jugak but he still insisted..

dalam duk sebok2 tu sempat jugak saya toleh kat mamat tu. ye betul!!! dia sorong balik motor2 tu kat tempat lain. bersusah payah dia, dari riak wajahnya nampak sangat dia mengalami tekanan mental..

its either mmg dia ada niat nak buat mcm tu sejak awal lagi or mmg kawan2 baik saya x silap bila kata norizan adnan kalau marah singa pun x berani melawan.

pas tu br sy teringat sesuatu...

sampai je kat umah saya terus tarik selimut Acho yg sedang menyambung semula tidurnya dalam ujan..

"weh.. ada x kawan2 ko yang speckie pas tu pakai kereta XXXXX kaler XXXX? no platnya x ingatla tapi"

Lega hati saya bila Acho cakap xder. Tapi on Saturday bila sy g tuition yg jauhnya 20km dr umah dan kebetulan lak followed by kereta xxxxx kaler xxxx sy rasa cuak sket.. Sebenarnya sblm ni sy x perasan pun kereta apapun..

Moral of d story, jgn marah org di pagi jumaat.

Sunday, July 20, 2008

Cerita terkini and a reasonable request

I hate jerk

thats an understatement actually. And i dont want to talk abt him coz on Monday lepas writing abt him in d previous entry, tak pasal2 spec saya jatuh.. Retak plak tu.. terpaksala buat baru.. dahla spec even cap ayam je pun bapakla mahal Cesss !!! (padan muka norizan adnan la kan...)

Well... on something yg langsung x berkaitan dengan masalah debat minyak naik or demonstrasi jalanan, i met my Along yesterday. Plan awalnya nak g ngan my mum tapi dia kensel sebab mlm tu ada ceramah best kat mesjid and my mom x nak missed it..

Sebab minyak dah naik and i m on a really tight budget, i decided to go to her hse naik bas.. tapi hari sgt panas lately, and kenkadang tetiba je hujan, and i read newsreport nowadays makin ramai yg opt for public transport.

so i drove.

Since my Along work half day on Saturdays, i stopped at d club. Plan asal was to hv lunch with Jie. Tapi d club luarbiasa packednyer and Jie pun luarbiasa busynya pada pukul satu tengah hari.

After waiting for an hour, it really past my lunchtime. Jie's too.. Coz he really had a lousy time.. hal2 kerja jer.. And then we talked atau yang tepatnyer he poured and i listened.

Thats what we normally did when one of us having work-related problems, masalah2 lain x kan share especially masalah harga minyak naik or masalah negara yg lain.

After few mins (coz both of us rushing against time) we bid gudbye and i off to Shah Alam.

Now now.. i dun believe my eyes, my not-so-fat-tapi-debabla-jugak Along is very very slim now.. Dah lain macam cantiknya dia.. (tipuuuuuuuu!!)

"berat org dah turun 10kilo ah.." katanya..

Like Jie, Along too is having her hard time. Health related la plak..

I took her out, jalan2 sembang2, shopping2 and makan2..

One thing for sure, bila kuar ngan Along x renti2 kitaorang ketawa. Banyak betul ah cerita lucu keluarga lately. Mula2 ingat nak g umah our other sisters in Klang tapi pas tu kensel la sbb takut x sempat nak balik..

At 7.30p.m i drove back to 12A coz uda yg ada kelas on Saturdays is waiting for me. Mcm adik dia, uda pun penakut jugak..

Again.. seeing Uda xder la cerita lain, still byk yg kitaorang kena catch up pada baru satu hari je kitaorang x jumpa.

Well i have 8 sisters, smer pun kalau jumpa x renti2 bercakap. kekira memang macam Awie's Tiada rahsia antara kita la.. Tapi my 4 bros lain plak..

One of them is getting married end of this year. But until now d only thing we know our baju ( i mean baju yg kitaorang nak pakai masa majlis tu) is baju kaler biru even Nik complained x sesuai langsung dengan parti majoriti keluarga, tapi nak wat cammna kalau dah adik beradik 12 orang bukan senang nak cari cukup kain kat kedai, amik je lah mana yg banyak stok... Tu pun sebab we insisted nak beli kain utk sekeluarga masa our trip to Lanna kingdom cuti sekolah ari tu.

Bunga telur, pelamin, baju nikah kawin, menu kenduri, nak pergi umah pihak bride smer pun kitaorang blur jer..

"Andak nak kena tolong apa2 x?" i asked my bro masa dia balik kampung last week.

"x ada apa kot.. apa pun nak buat sangat.. buat biasa2 je la" said him..

Even my married sisters pun konpius..

btw i really like my future sis-in-law. tak tau apa yg saya suka, tp first impression i really like her. Tu luarbiasa sebab part of my job memangkah orang je kerjanya.. Despite dia panggil saya "Kok'.. aje ngan pekat betul bahasa utaranya tapi saya still suka dia.. wic makes my bro luarbiasa gembira.. Sebab andak dia banyak mulut.

so if anyone sees me membeli peralatan kawen, tu bukan tanda dunia dah nak kiamat tapi its one of my special ways to show my unconditional love to my bro.

Mak saya cakap adik beradik kena selalu tolong menolong..(Baby dearest, if u read this pls take note that a new sneakers is badly needed here coz my oyen sneakers tu dah x dapat diselamatkan lagi.. tq)

Monday, July 14, 2008

Jerk the Return

Honestly, he's not that bad at all.. tapi i like d name.

x baik la mengumpat di hari isnin.. but jerk's phone call really spoiled my mood this morning... janji last week, ari ni baru mengonfirm.. biar betul ko ni labu oiii..

berita gumbira..
well ada tiga, tapi semua x sesuai dishare.. huhu..

gtg..
kena g kedai photostat jap, and bank hijau kalau sempat..

bye all..

Saturday, July 12, 2008

in fractious mood

even since i read doomsday conspiracy by well.. yang penting bukan jeffrey archer la.. i never believe in coincidence.. sebab dlm buku tu tulis gitu.. saya pun x pasal2 je percaya..

when 4 people mentioned d same thing in a week to me i felt uneasy and berteki-teki, ni sapa lak yg jadi pengarah pilem nih? watever.. but that would never deter my spirit.. never..

tp till now cable talipon masih x ok lagi wic affected my life a lot coz saya dan internet memang berpisah tiada.. ari tu sham, my colleague cakap, org telekom cakap sampai end of year pun belum tentu diorang nak baiki sbb byk beno tpt yg terlibat... kot jumpa la si pencuri kabel tu... isk isk isk..

btw last nite waktu makan malam my mom yg x pernah2 membebel tetiba bukak kitab plak..

for d record i had dinner with my mom setahun ntah berapa kali sangat la.. normally i had my dinner before 7. ni jadual saya sejak zaman jepun lagi and my mom take her dinner with Arif after Maghrib..

yesterday was d same too.. i had my dinner before seven jugak.. tapi tetiba dengar mak saya membebel... so saya amik pinggan and makan sekali.. makan tahap siput la , perlahan-lahan..

"memetik2 je dema ni skrg..itu udah nak memetik la tu"

memetik tu ckp Perak, maksudnyer saja je nak cari gaduh..

"sapa mak" tanya acho sambil berhenti kejap makan..

"orang parti-parti ni ler... hari2 ada cerita sana bergaduh, sini tuduh menuduh.. nengokler.. ari2 keluo dlm warta berita.. dema nak jadi huru hara ler tu macam 16 mei dulu".. gomel mak saya sambil melipat kain (dia x selera makan)

"orang dah kalah mak.. cenggituler.." saya menambah sepinggan lagi nasi sambil mencurah garam ke luka (adding salt to injury - terjemahan literal)

"ini la ni udah bertahun mak pergi mengaji, tahun ini pulak ler kemain lain ustazah tu bercakap hal2 politik.. dulu idak mcm tu..sebelum ni tak pernah langsung dia menyebut barang sikit pun apa hal politik orang.. ini pulak sekarang ni... dah x seronok rasanya.." mak saya membebel lagi..

"dia cerita apa? yang baik ke yang buruk?" sy tanya je... kalau mak saya cerita best jugak..

"kalau cerita yg elok idak la orang susah ati" jerkah mak saya.. sy dan acho berpandangan dan tersenyum2 sambil menambah lagi sepinggan nasi.. tapi mak saya berenti cerita kat situ je.. cess

"dulu tu elok2 ustaz tarmizi mengajar, udah kata dema cakap hal parti, padahal x pernah sepatah ustaz tu cakap pun.. ustaz lain pun x pernah cakap politik.. " mak sy berkata lagi ngan sedih..

saya dan acho pun berenti makan.. x selera jugak la, besides dah lost count berapa pinggan mkn coz seingat kami ni ler pertama kali our mom cakap cenggini...

btw my mom memang sangat suka pergi kelas agama. dan anak dia pulak memang x boleh tengok mak dia sedih-sedih.. as usual bila my mom sedih2 i took her shopping, tapi fully sponsored la kan...

Monday, July 07, 2008

when u wake up..

cam biasa before masuk tidur saya akan tengok umah jiran2 dulu.. penting tu utk org yg penakut cam saya.. jiran depan umah mmg xder, tapi umah kiri ada orang... ok la tu..

and i woke up extremely late this morning.. after cuci kain i dashed to bank.. heheh tapi bank tak bukak lagi.. so g kedai hardware..

palang tempat gantung baju lemari tu dah lama runtuh, dah cakap ngan acho tp dia mcm buat x tau je so terpaksa la g sendiri tanya kat toke kedai tu.... benci betul la.. nasib baik toke kedai tu tau apa yg saya nak.

then i went to bank biru.. ni smer hal2 kerja la.. sebab tu early this year when i got this post i wrote its a kiamat kecil for me.. everyweek kena g bank.. lepas bank biru g bank hijau tapi dah tukar kaler merah.. Agro bank namanya.

on d way nak balik, saja je singgah kat cc.. ntahapa2kan.. padahal tadi plan nak taruk baja kat pokok bendi yg hidup segan mati x mau tu... and tanam pokok nanas yang Yatie kasi on Saturday..

Btw... dalam majalah yg saya baca masa muda2 dulu soklan wajib kat artis was "what or who d first thing/person u remember when u wake up in d morning"..

For me, dalam keadaan biasa jawapannya Allah la sebab kena semayang subuh... but today...

i remembered my sister, along and also my late dad... and only today i wish both of them r here..

pathetic kan..

Sunday, July 06, 2008

Berkongsi gembira..

Seorang kawan lama... silap.. tp dah x kawan pun..

seorang kenalan lama yang konfem x kan berjumpa lagi dah mendapat cahaya mata recently... i knew it secara tak sengaja dan tak pasal2 nak tumpang gembira..

to u,
congrats.

fr,
kengkawan.

Marah jugak nih...

Nak kata x sekolah, rasanya dah lama dah kerajaan wajibkan pendidikan asas, wic means kanak2 dalam usia 7-15 wajib bersekolah jika tidak ibu bapanya boleh didakwa.

Nak kata malaysia ni sengkek sangat sampai x leh cari makan, well... sadly to say in July issue Dewan Masyarakat cakap ada lebih 20k kanak2 PATI di KK, majalhnya pun x habis baca lagi sebab baru sampai semalam.. so kalau dah berbondong2 PATI datang misti diorang boleh cari makan kat sini la kan..

Nak kata ada diskriminasi kaum, atau halangan keluarga atau keturunan tertentu hingga menjejaskan periuk nasi mana2 kaum, keluarga tau keturunan.. well.. macam ada la dengar, tapi buktinya x berapa nak ada pun..

Nak kata tanah di malaysia x subur, wehhhh pokok bendi yg saya tanam kat tepi rumah, x bersiram berhari2 tu pun ble idup...

Makanya dengan kekonpiusan tahap tenuk, saya x paham sangat2 kenapa instead of cari rezeki yang halal, sesuai dengan keupayaan kederat dan tahap pendidikan, masih ada juga yang memilih nak jadi pencuri kabel talipon..

udah 2 weeks dah ni... hangin betul..

udahla dlm paper hari2 alternate berita si x and si y... ehhh tolong la... sgt mengjengkelkan la... pernah x diorang terpikir surat kabo tu dibaca oleh kanak2 jugak? (cehh dah keluar topik)..

oh..

ada lawak bahasa tapi dah lama dah..

sathiya, azuan and i berbincang pasal a few budak2 yang nakal la sikit2..

azuan : akak tau la belakang parang tu kot nak diasah, lambat sikit la nak tunggu tajamnya..

sathiya: (ngan muka serious) no they don use any weapon.. just verbal abuse only..

azuan : @@@???

me : thats malay proverbs sir, taken fr belakang parang diasah lagikan tajam, meaning org x pandai pun kalau diajar dididik lama2 akan pandai juga..

sathiya: really hahahahah? i do not know that peribahasa..

azuan : laaa patutla.. saya pun terkejut tadi...

after much gelak2, on we decided to mengasah belakang parang.

sekianla cerita saya pada hari ni..