Tuesday, July 29, 2008

ex gratia

"Andak, lu tau x ex gratia tu apa?" thats baby menguji pengetahuan am andak dia yang masa kecik2 bercita2 nak jadi lawyer..

"sort of permohonan maaf fr d employer when d employee passed away kan? wa ada belajar dulu tapi lupa la" i did belajar a few law terms tapi this one punya explanation mmg nampak mcm a bit kurang cerdik la..

"pampasan dalam bahasa Melayunya" Baby membetulkan..

Baby balik kg last weekend. Like all d sisters in d world kitaorang suka berkongsi pengetahuan baru and she gave a long winded lecture on ex gratia. Sekarang ni kan banyak in-house training so kat opis dia one of the talks was on this topic.

"to make it clearer d speaker gave lots of cases" kata Baby dan saya mendengar sepenuh hati.

"macam kes seorang nurse kat trengganu yg meninggal di bunuh di dalam kawasan hospital sewaktu on duty. Lu rasa dapat x waris dia pampasan?" Baby menyoal.

"dlm kawasan tpt kerja, on duty, konfem dapat beb.." laju je sy jawab

"org pun ingat dapat gak, speaker tu cakap.. d nurse kerja kat unit hemodylisis, she got phone call and she went to d parking lot.. there.. she met someone who later killed her.. think again.. she left her unit, so x dapat la.."

as baby later explained, tu maksudnya kita jangan tinggalkan tugas kita sewaktu masa kerja, unless atas arahan majikan. kot jadi apa2.. dah satu kerja plak kalau jadi kejadian buruk.

nak kasi pampasan sebenarnya bukan senang sebab mereka akan nilai banyak dokumen, bukan hanya dokumen dari ketua jabatan je..

for example there was a case a man was involved in an accident on his way to work. kalau accident dalam perjalanan pergi dan pulang dari tempat kerja, automatically eligible for ex gratia. unfortunately when "they" read d police report, it stated d deceased was wearing a sarong. x kan la g kerja pakai sarong plak...
further check, sebenarnya dia meninggal sewaktu balik sembahyang.

moralnya (ni ayat Baby) jgn g mana2 bila balik kerja, toksah singgah g beli nasi beriyani ke beli durian ke.. kita kena ikut jalan yg lazim dan waktu yang lazim kita keluar dan pulang kerja. Kotx, kot jadi apa2, satu sen x dapat (macamlah waris kita nak sangat duit kan...)

ex gratia hanya boleh diberi atas bencana kerja saja. kalau sebab penyakit memang sah x boleh..

"macam ada satu kes cikgu ni.. dia stress sangat sbb tgh kursus sebab ada presentation. After presentation dia meninggal dunia mengejut and d doctor nyer report cakap dia ______(seriously sy lupa). So ko rasa dapat x?" Baby tanya lagi

"eh dapat la.. stress sbb tugasan kerja tu.." tu jwpan x berapa cerdik dr saya.

" x dapat.. stress atau any disease x dikira dalam pemberian exgratia. moralnya x payahla kerja stress sangat, kot mati, mati katak je, Lainla kalau kemalangan helikopter ke tu memang dah jelas-jelas kemalangan, dapat la..".. jelas baby dgn yakin.

"tapi cikgu suka mcm tu yer? haa ada lagi satu dia cakap, cikgu ni dalam pandai2 ada jugak bodohnya.." mcm xder insurans je Baby bercakap..

"weiiii very insulting maa... why is that ppl always said that to teachers. prejudiced namanya tu.." hangin je saya...

"lerr.. cekgu kan ramai, macam2 la perangai... lu nak dengar x kes ni?" ni je yg baby dapat jawab. tiada langsung permohonan maaf.. cesss

there was a teacher, cikgu kemahiran hidup kot... ajar budak potong kayu..waktu dia potong kayu ngan mesin tiba2 xder letrik. Then dia kuis-kuisla dengan jari, tetiba ada letrik plak.. zupp jari dia terpotong, habisla satu ruas jari.. setelah disiasat, dia layak dapat pampasan sebab itu masa bekerja dan dikira bencana. Rupanya kes dia tu dah memberi inspirasi pada cikgu sekolah berdekatan, yang tiba2 jarinya terpotong jugak. Lepas di kaji segala dokumen, ternyata masa kejadian and a few things look fishy, in d end they found out dia banyak hutang ngan ah long... so satu sen dia x dapat sebab keterangan dia meragukan.. tu la cerita cekgu2 ni..

moralnya... kot rasa nak cari duit segera pun x payahla buat kerja x senonoh dengan memalukan diri sendiri, org yang jaga perbendaharaan negara ni akan buat kerja telus dan amanah.. abis semua angle depa kaji. hebat tu!

Setahun peruntukan untuk exgratia ni dalam 1.2 juta je terang baby lagi.. honestly when it comes to numbers saya memang ada sikit lembab dalam mengingat, kalau salah tulis mintak maaf la...

"so how much d judges got?' seperti lazimnya rakyat Malaysia yang cintakan negara saya bertanyakan soklan cepumas ni jugak..

"well... " Baby x jawab dan saya pun x tanya dah, afterall kalau kerajaan nak berahsia, i m sure they have a very gud reason to do so..

But then duit berjuta x sama dengan maruah dan harga diri. tak tau saya sebenarnya kata2 ni nak ditujukan kepada siapa.. i dun think sapa2 pun yang dapat ex gratia ni especially selepas di terminate dari kerja akan rasa gembira melompat2.

tapi saya jugak merasa kagum jika seseorang masih terus mempertahankan keputusannya walaupun dikecam hebat kiri dan kanan. Bagi saya tu melambangkan keteguhan peribadi seseorang.

anyway, saya sangat merasa terkesan membaca hari-hari terakhir Saddam Hussien. Pengawal penjara tu kata dia sangat tenang dan tidak memperlihatkan kekesalan langsung. He thinks he did d right things.

Wic reminded me of Mother Teresa's famous words
ppl r often unreasonable, illogical, self-centered,
forgive them anyway
when u spent years building, some people could destroyed overnight,
build anyway.
the good u do today people often will forget tomorrow,
be good anyway
give the world ur best anyway..
coz u see in d final analysis its always between u and God anyway.
its never between u and them anyway.

tu je la cerita dari saya ari ni...

p/s of course la MTeresa words of wisdom tu dah sy tebuk2.. x ingat semua la..







6 comments:

Anonymous said...

Klu kita kejenye motong getah, then tetiba lak kena kejar ngan babi utan sampai cedera. kes ni leh dapat pampasan tak jah? or kita saman kerajaan sebab x kawal populasi spesis ni? Perghh mendalam ni jah.. hahaha..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Good day, sun shines!
There have were times of hardship when I felt unhappy missing knowledge about opportunities of getting high yields on investments. I was a dump and downright pessimistic person.
I have never imagined that there weren't any need in big starting capital.
Now, I feel good, I begin take up real money.
It gets down to choose a proper companion who uses your funds in a right way - that is incorporate it in real deals, parts and divides the profit with me.

You may ask, if there are such firms? I'm obliged to answer the truth, YES, there are. Please be informed of one of them:
http://theblogmoney.com

Anonymous said...

Hi!
You may probably be very interested to know how one can make real money on investments.
There is no initial capital needed.
You may commense to get income with a money that usually is spent
for daily food, that's 20-100 dollars.
I have been participating in one company's work for several years,
and I'll be glad to share my secrets at my blog.

Please visit my pages and send me private message to get the info.

P.S. I earn 1000-2000 per day now.

[url=http://theinvestblog.com] Online investment blog[/url]

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.