Thursday, July 31, 2008

A gud fren and kenangan lama

Last year d kenduri durian wic organised by Kelab was fabulous.. bepoluh2 la mkn deroyan..r

yesterday, one of our colleagues dah pesan suh kukus pulut sekilo.. i gave plenty of reasons,senang cakap mengelat la tu..

today, we had another durian feast session. was stuck in my morning class. later ngan rasa x bersalah i asked that particlar colleague, "hows d feast?"

knowing that i m fasting today, he dashed to pick the periuk pulut and asked me to tapau home, and 2 durians as well..

cess... rasa mcm nak hempuk diri sendiri... masa masak x nak, time makan laju je..

bestkan kwn kitaorang tu..

_____________________________

The truth is, seumur idup saya xpernah kukus pulut. My mom la.... kejam betul..

When i was in form stayed in hostel. Everytime balik cuti i asked her to bake my fav delicacies. salah satunya kuih pulut serimuka..

dah jadi trend my mom, kalau suka makan sesuatu, bila besar sikit dia akan ajar caramemasaknya.. Pada satu cuti sekolah yg malang tu, terpaksala saya masak kuih tu under her close guidance.

mula2 kukus pulut. tu mak yang buat..

lepas tu masuk dlm loyang, tekan2 kasi mampat

pas tu kukus

pas tu bancuh tepung, ngan gula merah ngan santan kot eh?

taruk kat atas pulut tadi.

pas tu kukus lagi..

ntah apa yg silap (x nak ngaku tu!!) d first experience was a torture. dah la lama giler nak masak, panas lak.. kena bebel lagi sbb uih xberaa nakmenjadi...that was d last tme sy memasak pulut tu... pas tu kalau mak saya masak sy x mkn sangat dah... tertekan betul..

there n then saya tau bakat saya xder kat dapur.

2 comments:

Anonymous said...

belakang parang lagikan tajam bila diasah, inikan pula mengukus pulut.. sebab pulut santan binasa, sebab mulut? pulut pun abis..hahaha. opss?? lariiiii!!...bye..

Kengkawan said...

terima kasih atas ceramah peribahasa Melayu tu zero oii..