Sunday, July 06, 2008

Marah jugak nih...

Nak kata x sekolah, rasanya dah lama dah kerajaan wajibkan pendidikan asas, wic means kanak2 dalam usia 7-15 wajib bersekolah jika tidak ibu bapanya boleh didakwa.

Nak kata malaysia ni sengkek sangat sampai x leh cari makan, well... sadly to say in July issue Dewan Masyarakat cakap ada lebih 20k kanak2 PATI di KK, majalhnya pun x habis baca lagi sebab baru sampai semalam.. so kalau dah berbondong2 PATI datang misti diorang boleh cari makan kat sini la kan..

Nak kata ada diskriminasi kaum, atau halangan keluarga atau keturunan tertentu hingga menjejaskan periuk nasi mana2 kaum, keluarga tau keturunan.. well.. macam ada la dengar, tapi buktinya x berapa nak ada pun..

Nak kata tanah di malaysia x subur, wehhhh pokok bendi yg saya tanam kat tepi rumah, x bersiram berhari2 tu pun ble idup...

Makanya dengan kekonpiusan tahap tenuk, saya x paham sangat2 kenapa instead of cari rezeki yang halal, sesuai dengan keupayaan kederat dan tahap pendidikan, masih ada juga yang memilih nak jadi pencuri kabel talipon..

udah 2 weeks dah ni... hangin betul..

udahla dlm paper hari2 alternate berita si x and si y... ehhh tolong la... sgt mengjengkelkan la... pernah x diorang terpikir surat kabo tu dibaca oleh kanak2 jugak? (cehh dah keluar topik)..

oh..

ada lawak bahasa tapi dah lama dah..

sathiya, azuan and i berbincang pasal a few budak2 yang nakal la sikit2..

azuan : akak tau la belakang parang tu kot nak diasah, lambat sikit la nak tunggu tajamnya..

sathiya: (ngan muka serious) no they don use any weapon.. just verbal abuse only..

azuan : @@@???

me : thats malay proverbs sir, taken fr belakang parang diasah lagikan tajam, meaning org x pandai pun kalau diajar dididik lama2 akan pandai juga..

sathiya: really hahahahah? i do not know that peribahasa..

azuan : laaa patutla.. saya pun terkejut tadi...

after much gelak2, on we decided to mengasah belakang parang.

sekianla cerita saya pada hari ni..

No comments: