Wednesday, August 27, 2008

si luncai dan labu dan UTUSan

Cess.. thats all i can say regarding Permatang Pauh by-election result

d choice has been made.. landslide plak tu... ermmm konpius makcik .... meh la kita sama2 saksikan...

betul la kan... bila kita nak sangat sesuatu tu misti akan dapat... tp soklan nya brp harga yg harus dibayar? pada siapa? apa taruhannya?

___________________________________

besides harakah, our family also read Utusan, NSt, Siasah n kadang2 Berita Harian.

if u hv Utusan today, tgk ah page 14, ada gambo uda n her students n reps from Northport.

mcm wunnerful sangat. x pasal2 sy tumpang sekaki gumbira..

besides nabihah who won 1st place (adiahnyer RM2k) Nina and fatihah also won consolation prizes.

guess, its so wunnerful... was told there were more than 4k entry. out of 4000 participants, our girl is d champ.

to d girls - u definitely make us proud! to uda, keep on striving to be a good teacher.

i said "good", because as i see it, guru yang cemerlang didnt do what u did and i also in d dark apa justifikasi cemerlang eventho in d meeting we r urged to be guru cemerlang.

satu teka teki yang berpanjangan...

huhuhuhu

Tuesday, August 26, 2008

surat untuk abang ngahku yang jauh di mata..

abang ngahku yang hensem (bodekkkk)

apa khabar pagi ni? sihat ker? orang arap abg ngah sihat dan sentiasa bersiap siaga menghadapi sebarang kemungkinan.

malam tadi orang call angah.. ingat nak cakap ngan abang ngah. bukan apa.. dah lama kita x jumpa dan sembang2.. ari tu abang ngah balik taim orang g holiday, x sempat kita nak jumpa. pas tu ada orang bawak balik ole2.. tapi belum lagi orang kasi, ingat nak pergi umah abang ngah cuti sekolah tadi.. tapi ada kursus kat pangkor pulak.. ate aje ngan busy..

mlm tadi angah cakap abang ngah x ada kat rumah, keluar g sembahyang hajat ngan kawan-kawan. seriusly spiking orang mmg bangga ada abang ipar yang beriman. idupp abang ngah..

tapi kan...
sebenarnya walaupun kiblat kita sama, tapi kadang2 bila kita bertembung dengan dua kemudaratan, kita kena pilih kemudharatan yang paling kurang. berbelit2 kan bunyinya.. tapi ni merujuk kepada tulisan ustaz asri dalam mingguan malaysia hahad lepas.

walaupun tulisan dia berbelit2 tapi mesej dia crystal clear abang ngah.. sangat clear dan kitaorang semua (x dapat dipastikan siapa lagi yg terlibat sebb family kita dah berpecah 2) harap abang ngah akan buat pilihan yang tepat.

memangla dulu encik calon tu datang masa kenduri kawin abang ngah dulu. tapi masa tu dia jujur dan ikhlas dalam melaksanakan tanggungjawabnya. sekali ayo bah, sekali ler pasyo beghubah atau dalam bahasa abg ngah, sekali ayak bah, sekali pasiak berubah.. he is a diff person now.

so diff sampai kita pun sangsi, apa jenis manusia melayu dia nih..

ngarutla.. dulu masa thn dulu2 orang mmg sokong dia, tapi bak kata pakcik barrack obama kita he has skeleton in d closet, unfortunately... bangkai gajah x boleh ditutup dengan nyiru.

tp bkn sbb tu orang pangkah dia. tapi fokus dia skrg ni disangsikan betul. kalau takat cakap smer org boleh abg ngah, tapi track record dia tu... adusss mcm x bagus sangat.. kalau di[pilih antara rafidah aziz ngan dia jadi PM orang 800000000 kali pilih rafidah aziz at least kak pidah track record dia giler hebat.

abang ngah ku yang super-hensem (bodek kali kedua)
apa sangatla yg kita kejar dalam hidup ni... mana lama sgt la kita nak menongkat dunia? bila smpai msanya semua akan kita tinggalkan juga.. tapi apa yg nak kita tinggalkan pada deeba, luqman, safa, safi dan daniel?

kot silap pilih, apa je la yg tinggal?

oleh itu abang ngah, walaupun kita pangkah parti kaler merah... tapi bila bertembung dua kemudharatan, marilah kita pilih kemudharatan yg paling kecil.. again tu ustaz asri yg cakap.

tak kan la kita x nak percaya cakap ustaz?

sekianla dulu eh, abg ngah.

selamat mengundi, ingatlah kuasa di tangan anda!!!!


yang benar,
12A



p/s.. nama abang ngah saya rosli bin rejab berasal dari permatang pauh.

Tuesday, August 19, 2008

if u not the one

pernah dengar kan lagu lama daniel beddingfield ni?

sebenarnya on sunday i went out with an ex-student. as usual bila anak2 murid dah besar,pada peringkat umur mcm ni ceritanya pun makin kompleksla...

she was scared that i will pandang semacam if i knew. well, knowing her for years, i didnt, and i guess she was terkejut beruk when i told her, ' i really like him too. u got my approval!"

"but i dont think he likes me" lamented her..

"r u crazy? of course he did" well i knew that man well..

"u dont understand teacher..." said her and i doubted it..

"i dont really know it all ye know. if i m that gud, i wont be single at 35. But i believe if we really want something badly, we will get it, insyaAllah,niat yang baik akan dibantu". tried my best to sound like a teacher who-knows-all..

"entahla teacher.." kurang motivasi betul ex-student ku yang seorang ini.

yesterday on my way to fetch my anak2 sedara lagu 'if u not d one" was played on d radio... i cant help but termenung sendiri. indah betul lagu tu..

saya percaya bila kita rasa "he/she is d one.. memang tu lah orangnya.."

"what were the d criterion u r looking for izan?" asked my bestfren looong time ago.

"boleh diajak berbincang dan x malu nak dikenalkan pada kawan2"

tu jawapan ikhlas saya pada seseorang yg lain yg bertanyakan sklan yg sama dan pada masa tu (wic is 6 yrs ago) saya ingat memang he's d one, mmg saya x toleh cari yg lain lagi dah. cesss

kalau mengikut novel senjakala, 'cinta mesti direbut dan dipertahankan". tu very the pilem hindustan. when in fact, kalau dah cuba sehabis baik, tapi x berjaya jugak, end of the story.at least kita puas hati sbb dah mencuba.

btw when we met someone and we felt he/she's d one x payah la nak tunggu lama2. muster all ur courage n make a move. just leave all ur entah2... (entah2 dia ada org lain, entah2 dia xsuka sy,entah2 dia nak yg kayo bla bla)

entah2 orang lain yang kacak hensem (jek je ni) tu kawan baik dia je, tu merujuk kepada fauzi ishak, lelaki selain my bro yg sekalisekali makan ngan saya kat pekan slim river.

"nanti sudah2nya u jadi mcm teacher hahhaha" its acceptable kalau menggelakkan diri sendiri, kalau org lain yg cakap, kecik ati beb..

i never tell anyone, tiap kali dengar lagu if u not d one saya terbayangkan muka brad pitt.

tiara jacquelina dalam satu interiew kat minguan malaysia cakap, "lazimnya apa yg kita nak kita akan dapat.."

doa-doakanlah ye..hikhikhikhik

Sunday, August 17, 2008

lawak gaban dari ntah saper

tadi dah sia2 upload gambo n taip updates then tetiba laptop uda ni hang plak...

xbest betul.. pas tu kena reboot.. pas tu g surfing sana sini, pas tu dah kol 2.30pagi lak tu.

penah nangis x?

tadi pagi deejay kat PerakFM suh org ramai talipon pasal Chong wei masuk final. ada satu caller tu talipon pas tu dia menangis sbb katanya dia sebak...

ate ape ke he nye kome ni yong oii? ape ke jadahnya sampe teroyak kat derio? benor ke kome ni gemor bedmenten? ntah2 megang reket pun x peronah... heheh kot bebeno gemor ngan bedmenten, jgn lupa nengok games nyer besok... ate kot dapat emeh, merasa ke kita cuti gamoknya?

aje ngan x semenggah, ade ke cuti yg diingat dek deme... raban teben betui.

to chong wei, either its gold r silver u oredi make d nation proud. tapi kalau gold cantik sikit kaler dia..(ni niru kata2 razif sidek masadia g olimpik looooooong time ago -thn dah lupa)

to all muslim, slamat menyambut nisfu syaaban, semoga yg baik akan berterusan (mcm beriman padahal dgr announcement kat radio jugak.)

Tuesday, August 12, 2008

2008 pemabus agm


sy mmg suka betul menghampakan harapan org, especially kot org tu yg hampakan harapan saya dulu (hehhehe u know who u r guys - edisi balas dendam nih)

our pemabu agm was set every final weekend of january each year. d rationale were (ala mcm skema la plak ) bln jan belum start latihan sukan, tuition ke hapa so patutnya x bz la beb..

len and izan mengonfemkan diri, whereas others (even d not so pemabus) mcm beria2 nak join tapi ngan syarat datang umah diorang dulu... ni apa ke he nyer... nak buat open house pun tunggu la raya... aduss... letih la diorang nih.. hehehe

back to us, len was d most earliest so she booked at quality hotel. then came izan fr jb. since i my class finished at 6.40 then i was d last, clad in my track bottom, bau pun semacam. kebetulan nampak kakak cleaner terus sy mintak sabun lebih. kakak tu mcm kesian je, maklumlah muka sememeh habis, padahal saya duduk tepi padang je tunggu kids main.. xperla, muka beriman...

len mmg dah biasa jumpa. every year paling kurang twice jumpa len. but i didnt recognized izan at first. she's slightly slimmer and ntah apa yg pelik-tapi-lain betul.. rupanya dia x pakai spec dah skang...

len pun dah tukar saiz m sekarang wic really surprised us, and she said dia semakin jelita sekarang dan kitaorang pun poura2la setuju.. hehhe

as usual, tido ntah pukul brp sbb nak catch maklumla ngan izan dan 7 thn x jumpa. banyak la disembangkan especially citer BATi terkini (pasal korang la beb)

late at nite et called kasi tau she wont be join us d next day, atas hal yg x dapat dielakkan, and she cried, wic is really broke my heart. she rarely cried unless dia marah orang..

kena tulis jugak, mcm thn2 sebelumnya i was d host, konon2la... tapi yg kena kerja keras ialah my 2 bestfrens, et and jie.

normally et will take us dining out and jie beri sumbangan kecemasan.

since this time around et is unavailable so we just belasah je g mana2. Luckily Jie dah prepared invitation cards for adala satu event kat sunway lagoon.

jie suh dtg awal, tapi dah namanya reunion, misti la x berenti bercakap smpai x tgk jam. after sumptious breakfast, wic len ate a tiny portion only, we proceed to sunway lagoon. i wasnt sure d route so mengagau la jugak despite jie dah kasi plan. ntahapa2..

under d scorching heat, jie ngan senyuman-manis-mcm-gula-gula-getah waiting for us at d entrance. mcm x kena mengena ngan pilem je bila kitaorang yg bertudung ni berdiri sebelah jie.

panas giler la.. kitaoarang bertiga mmg pakai track kenkonon nk g mandi..

ok gak mandi2 di tengah hari buta ni.. tapi x lama pas tu jie call kasi tau his show dah nak mula.

so tiap kali nampak jie, kitaorg bertiga pun tepukla kuat and jerit his name, biarla sebenarnya dia x dgrpun. sokongan padu di tengah panas tu di tengah lautan orang pulak... tu baru namanya kasih yg x bertepi kot.. tapi kitaorang duk kat tepi je..

after his show ada life band. its definitely not our type pun. so tukar baju, called jie kasi tau nk balik and we dashed off. tapi jie telah berjaya mengejar kitaorang dengan jayanya dan mengucapkan selamat jalan dgn gaya seorang lelaki yg baru abis buat show. he was so sweet...

so kawan2 saya cakap bestnya ada kawan mcm jie. tapi itu sebab diaorang x tgk bila jie start cakap omputeh... mau jatuh kerusi diorang even jie x tinggikan suara. hikhikhik (sorry jie, we r still fren)

then we went to sunway pyramid dah alang2 and jalan pun jammed.. pas tu balik hotel and mandi2-pas tu sembang lagi.

i called et, she still unwell.

btw izan was so funny, her students were so colourful especially zul d mawi-wannabe. so xder la kerja lain kitaorang asyik ketawa je.

we had dinner at d nearby restaurant. and our guest of honour were ayus and her hubby, khairul. thats d first time jumpa ayu since our convo in y2k. never met khairul too but we just looooooooove him.

apsal bila jumpa kengkwan lama misti ketawa jeeeeeeeeee... till now saya masih terkenang gelak ketawa malam tu..

indah betul kan?

we took another pix atas permintaan khairul. i dont tke any pix sbb masa tu mcm a'a lupa la..even my hp pun batt conked out, charger pun lupa bwk...

tp x kisahla, pas tu sambung bersembang lagi. sonok sungguh tp yg paling diingati stil zul d mawi-wannabe tu. gila kelakar.

d next morning we parted with izan, mcm sedih je sbb konfem kalau panjang umur tahun depan baru jumpa.

then len and i took cab to low yat, tp kedai lum bukak so saya g buat foot massage while len browsing a few shops yg dah bukak. ok la, tapi mahal giler..

balik low yat, antar len ambik cab ke pudu. hopefully akan jmpa len in d near future tp smpai saat saya taip entry ni masih x jumpa lagi..

so itu la cerita pemabus thn ni.. hopefully by nxt yr kehadiran akan bertambah. nampaknya kena tukar Undang2 kecil la..

btw, i m still d president.

cerita sesat di hari ahad n isnin yg best

drving needs a lot of focus.

at least for me. focus is d main thing, kot xmemang sesat..

last sunday (saja la ska buat cerita past tense) i had battle among conscience whether nak beli jeans kat sogo r g ikea beli furniture.

i texted d 2 ppl i think will help me making decision. Jie cakap he'llbe free after 7 coz he works on sundays, the other person langsung x reply.

after zhur i drove to kl. dgn pikiran yg masih lagi menimbang2 mana satu nak pilih coz i only can afford one item at the moment, saya x tersilap amik route and tau2 je ntah kemana ntah..

kensella membeli jeans and i plan to go 2 *kea. ni pun satu. even jie dah kasiplan, and dah banyak kali pergi sendiri i still tersesat juga.

sbb perut pun dah lapar and i had cravings for asam laksa so i just went straight to midvalley. Thats because jalan ke MidV je yg saya konfem ble pergi dengan jayanya.

as usual, i prefer laksa shack for yummylicious asam laksa. the last time i went there was with et. still remember she was flat, siap xble drive after drinking d exotic kopi cincau there. therefore i avoid something "funny", i chose lime with asam boi instead. it was divine!

tapi makan sorang2 bukan la best sangat pun..

so at 6, i started off my journey to jie's workplace. sepatutnya senang je tapi dengan pikiran yg x berapa nakconcenrate i missed d route again and tau2 dah sampai kat batu tiga..

ces!!!

kalau x kenangkan dah berjanji, memang saya akan balik terus je.

but i hv a promise to keep.

after 2 hrs i managed to reach his place safely, there he was, waiting with a bottle of orange juice. d used to be packed parking space was deserted and i say sorry profusedly for being late.

we had dinner at chicken riceshop. Jie bersungguh2 mengorder. Somehow he reminds me of siti ruzzaidah, mybest friend. she always wanted me to try food, wic i appreciate very much.

Jie had ayam satay, stew, mango kerabu, park choy and mango dessert. i had chicken rice and lime juice with asam boi (again!!) ..but then he kept filling my plate, wic annoyed me..

Kamal called while i was telling Jie abt him, speaking of d devil! he and his wife were in d neighbourhood and ingat kan nak melawat Kak Izan dia, told him i was having dinner in Subang.

the food was ok la.. tapi kalau dah biasa makan bertiga dengan et,sekali kena makan dua orang je, somehow saya rasa meriahnya "kureng" la sikit ( miss u et)

then after dinner, jie tunjukkan jalan2 supaya saya x sesat lagi.

"eh bukan kat sana ke route dia?" saya tanya bila Jie stop kat traffic light.

"i dah pernah tunjuk la jalan kat situ, tu housing area je, kalau mcm ni patutla u asyik sesat je" jawab jie ngan suara yg lain macam.

pas tu dia terus masuk route yg saya tunjuk despite i told him, my fault sbb x perasan jalan waktu malam.

"its not waktu malam ke hapa, u hv to see d road urself, so that u'll now by urself".

bila Jie cakap omputeh iknow its d time for me to hold my tongue.

Saya teringatkan d kids yg dah setahun sy ajar still x paham2 lagi. i know ho they felt now.

at 9.30 we bid gudbye. 30mins late than d planned.

i drove slowly sbb takut sesat lagi. i only speed bila dah kat highway.

when i reached 12A,both my neighbour wasnt home.

____________________________________

on monday i woke up feeling dizzy. i m on my 11th day of fasting. 5 more days to go.. aduss..

i went to school a wee bit late than usual, and a wee bit tired than usual too. i m restless to coz d kids r sitting for monthly test so rs macam xder kerjaya sangat. i missed their cheerfulness.

coming home mommy n uda g kait buah langsat coz yus and rin singgah on their jouney home fr perlis.

i love both of them so it was fun having them around even for just couple of hours.

once they dashed off, i just cant wait to fall asleep.

sangat penatla semalam.

Friday, August 08, 2008

citer seram

jiran selang sebuah rumah meninggal dunia pukul 7.15mlm tadi.Pakcik Hamzah namanya. Masa kitaorang kecik2 dia sangat garang. bila kitaorang dah besar2 ni pun dia garang jugak. sangat konsisten pak cik ni.

baru last month makcik syam jiran depan rumah tapi jauh sikit passed away in d hospital. we r a very close community. jadi bila ada orang meninggal atau pun nazak abisla satu kampung berkampung kat rumah orang tu. bagus kan...

i still remember bila d late wak nor was unconscious at 3.a.m even my bros yg tido mati tu pun boleh stay kat umah dia sampailah jenazahnya dikebumikan. tu citer 3,4 thn dulu.

yesterday bila balik sekolah, acho je ada kat umah. my mom balik lepas maghrib and say sorry sebab dia x sempat masak. ntahapa2kan.... patut anak diala yg masak..

dan memang pun acho yang masakkan untuk saya berbuka semalam. tumis jengkol ikan bilis. saya suka sungguh.. bersungguh2 saya makan. errrr... sebenarnya sy mmg suka makan.

uda g outing ngan siti dan balik kol 8.30p.m. she brought mee rebus, wic i found too sweet for my liking.

after isya' my mom g lagi umah pakcik hamzah, so do adik and acho. uda surendered to her bedroom sambil bergayut, sangat multitasking my sister ni..

since it was too early to sleep and xder buku best nk dibaca i watched tv.

its a new thriller series, cesss!!!! seram giler babas. even Kuza yg sepatah haram xbercakap tu pun sgt menyeramkan expression..2,3 kali saya panggil uda suh dia temankan, tergamak dia cakap suh tutup je tv.

uda x paham, cter ni amazing giler. nampak cam realjer pelakon dia ngan camera work pun cantik. tapi last2 tv tu tertutup sendiri n i was literally melompat masuk bilik uda.

kot ye pun nakpotong api org tnb ni, jgn la time org tgk citer seram.. takut giler tau x. thanx god kejap je.. pas tu sy sambung tgk sampai habis n terus tutup tv, bwk blanket masuk tdo kat bilik uda.

mmg seram la citer tu.


______________________________________________

korang pernah tgk hantu x?

sy x pernah, tp masa sekolah2 kitaorang suka sangat cerita hantu.

errr... mak saya panggil lak dah... bye

Thursday, August 07, 2008

clothes doesnt maketh a man

human beings r curious by nature.

that a statement yg sy baca long long time ago.

unfortunately bila orang bertanya kita bukan suka sangat albeit at then end of every lesson our teacher misti paksa2 kita tanya soklan, cba la tanya barang 10 soklan,misti biru kelabu muka dia. at least thats what i felt..

when u speak out ur mind ppl find it annoying and accused u of jealousy and ulterior motives. anyhow, if u could give salient point to support ur reasons/decisions, tell me in any language "what d u afraid of?"

i was really annoyed with d news about maybank last nite. 500k tu beb, walaupun sebenarnya saya xder satu sen pun tapi i really admired Datuk Wahid,CEO of d year. tetiba je saya terasa panas hati..nak tau lebih lanjut bacala paper.

something on salient points.

i was looking forward to learn from someone who bagged d accolades recently). it just that ...i dunno... when d chairman asked the person to name/ share his activities i was in for d great surprise.

he was unsure of himself and apologize for not doing his job.

but he was selected because on paper he looks impressive. or so from d chairman's word yeterday.

bila kita cakap sesuatu yg kita x buat, tu masa kecik-kecik dulu ustaz cakap,menipu namanya. ustaz cakap kalau menipu masuk neraka.

definisi menipu tu dah bertukar, kalau kita tulis benda yang kita x buat dan tulis data yang sebenarnya tak wujud, tu dikira macam x menipu. tak percaya tanya ustaz.

it reminded me in d 90's an artist who just won obersea singing competetition was selected as d recipient of an accolades. the previous recipients were a big shot in that field wo had given tremendous impact to the society.

berjemaahla orang ramai mengomplen. but i like satu komplen dari sapa x ingat dah, katanya, "nilai sesuatu anugerah tu terletak pada penerimanya bukan title anugerah"

tapi kesian jugak pada panel pemilih, xpasal2 kredibiliti dipersoalkan. some ppl said kita x boleh puaskan hati semua orang, but then kalau hati kita sendiri pun rasa was-was tu apa cerita tu?

tapi kalau siti nurhaliza menang saya x kisah sangat.

tu je cerita

bukan peminat sitinurhaliza,
kengkwan

Tuesday, August 05, 2008

Cerita Ogos

On 1st August, huda's father passed away.

huda is in my PE class. she's been telling me abt her father condition for d past 2 weeks, promisedto visit, tapi x jugak pergi...felt awful abt it.
On Friday i accompanied ustaz Raof handed d donations to her mom. honestly i dont feel comfortable to do so, coz ever since my father passed away... i dunno... may be ilove my late dad too much..
We went with Lia and khaleeda. Thats because si Lia ni bising kata masa funeral dia x sempat pergi so dia nak jugak pegi. tapi saya suka Lia so we took her along.

2nd August we (Kamal, Rizlan Raof, Wan Bib and I) took d kids for excursion trip to Malacca.

I wrote abt our trip in 2006. For me it was torturous coz Zana n i sgt exhausted. Syukurla this time x penat sangat. Tapi hati sy dug dag dug dag coz awal2 lagi Lan naik hangin.

Lan is very very very punctual. he used to ferried our athletes sampai national level.kalau dia cakap pukul 7.00 pagi, pukul 6.50 bas akan jalan. I really respect him for that.

It turned out janji pukul 6.15, pukul 6.30 masih x nampak batang idung.

So we arrived a wee bit late. Our first destination is Taman Mini Malaysia. Well well well i loove d cultural show. It was how to put it eh.... since kot g tour obersea selalu kitaorang tgk cultural show, so i must say, memang hebat la our performances.. pas tu in d end ada joget lambak... tau2 5 of our kids ada kat atas pentas.. isk isk... budak skema2 lak tu..

i just told them,' i'll tell ur father"... thats because i dunno wat else to say.

and we went to other places too. tapi yg xle dilupakan masa sembahyang kat masjid. we were stucked coz ada kecurian and d guards insisted on checking all the people. hangin pun ada, ye la kita ni datang jauh2 banyak lagi tempat nak ergi kalau dah tersangkut kat situ karang bila lak nak balik.. ramai tu orang bukan senang nak tunggu turn..

later, rupanya, dia check gunateknik cam muka je. coz budak sekolah rendah g cikgu dia hilang beg tu cam muka orang yg ambik. upon seeing muka budak2 yg eager nak bantu ckgu2 dia, xadi la nak hangin. cute betul..

tapi sy rasa sedih bila driver bas,an indian cakap, "ni tempat sembahyang punya orang, apasal pencuri ada? bukan semua orang datang mahu sembahyang ke?"

kepada pencuri tu (how i wish dia sebenarnya tersalah ambik beg je) berhentilah memalukan agama islam. carilah kerjaya lain.

On 3rd August
I started my day very early. out of20 kids only 3 turned out. and d manager himself came. he said something wic raised my eyebrow.

later hanis, tikah, Una, ija and me went to Azrul's brother wedding. It was how do i put it, very grand wedding. i looove d food and d warm reception fr d host. Dalam pada tu sempat jugak saya menunjal kepala 2 kids yg x datang kelas saya pagi tu. but in a gud sport anyway..

never in my life in spent toooooooooo long in a wedding. reaason being, kereta kena blocked.. dah nampak its one way, lagi mau double park diorang nih... bertungkus lumus la si deeejay anouncing no kereta orang. lawakbetul..

Cu Na came. so i didnt go to 12A this week. harap2 my neighbour wont miss me so much (hahahaha)

4th August
i just hate when i have to change my lesson plan. wat to do, the laptop is still faulty. noeaboation tho.

Kamal sedih hari ni. Naturally kak izan dia pun akan turut bersedih.

i told Uda about it when i came home. there's something about what she said that makes me thinking deeply...

"Dulu memang kita kasihan pada dia. kita tau amily background dia, kita selalu backing dia, tapi kita pun boleh bezakan antara yang jujur dan tidak. Sekarang ni, susah betul nak pandang sesetengah orang dengan perasaan kasih sayang dan belas ihsan."

Till now belum ada lagi pelajar yg saya pangkah. Tapi lately ada a few yg really getting on my nerves. I blame it on d higher price of oil. Resmi manusia, bila dah biasa susah, sekali dpt duit banyak mestilah dia nak kasi yang terbaik pada anak-anak dia.

Masalahnya pemikiran budak umo belasan tahun x sama mcm kita yg dewasa ni. Once they have some money, they think they own d world.

Teringat saya satu tazkirah katmesjid yg mak saya paksa pergi last year.

Ustaz tu cakap, dulu duk Felda rumah macam nak runtuh pun boleh tido lena sampai pagi. Buka tingkap xder sapa nakmasuk. tapi la ni, bergril rumah batu pun ada orang masuk mencuri. Ni semua bala la, yang silapnya ibubapa,macammana dia boleh biarkan anak dia jadi pencuri?"

in my line of duty, i've met ibu bapa yg baik tapi anak dia x langsung ikut perangai mak bapak dia.

entahla..