Tuesday, August 05, 2008

Cerita Ogos

On 1st August, huda's father passed away.

huda is in my PE class. she's been telling me abt her father condition for d past 2 weeks, promisedto visit, tapi x jugak pergi...felt awful abt it.
On Friday i accompanied ustaz Raof handed d donations to her mom. honestly i dont feel comfortable to do so, coz ever since my father passed away... i dunno... may be ilove my late dad too much..
We went with Lia and khaleeda. Thats because si Lia ni bising kata masa funeral dia x sempat pergi so dia nak jugak pegi. tapi saya suka Lia so we took her along.

2nd August we (Kamal, Rizlan Raof, Wan Bib and I) took d kids for excursion trip to Malacca.

I wrote abt our trip in 2006. For me it was torturous coz Zana n i sgt exhausted. Syukurla this time x penat sangat. Tapi hati sy dug dag dug dag coz awal2 lagi Lan naik hangin.

Lan is very very very punctual. he used to ferried our athletes sampai national level.kalau dia cakap pukul 7.00 pagi, pukul 6.50 bas akan jalan. I really respect him for that.

It turned out janji pukul 6.15, pukul 6.30 masih x nampak batang idung.

So we arrived a wee bit late. Our first destination is Taman Mini Malaysia. Well well well i loove d cultural show. It was how to put it eh.... since kot g tour obersea selalu kitaorang tgk cultural show, so i must say, memang hebat la our performances.. pas tu in d end ada joget lambak... tau2 5 of our kids ada kat atas pentas.. isk isk... budak skema2 lak tu..

i just told them,' i'll tell ur father"... thats because i dunno wat else to say.

and we went to other places too. tapi yg xle dilupakan masa sembahyang kat masjid. we were stucked coz ada kecurian and d guards insisted on checking all the people. hangin pun ada, ye la kita ni datang jauh2 banyak lagi tempat nak ergi kalau dah tersangkut kat situ karang bila lak nak balik.. ramai tu orang bukan senang nak tunggu turn..

later, rupanya, dia check gunateknik cam muka je. coz budak sekolah rendah g cikgu dia hilang beg tu cam muka orang yg ambik. upon seeing muka budak2 yg eager nak bantu ckgu2 dia, xadi la nak hangin. cute betul..

tapi sy rasa sedih bila driver bas,an indian cakap, "ni tempat sembahyang punya orang, apasal pencuri ada? bukan semua orang datang mahu sembahyang ke?"

kepada pencuri tu (how i wish dia sebenarnya tersalah ambik beg je) berhentilah memalukan agama islam. carilah kerjaya lain.

On 3rd August
I started my day very early. out of20 kids only 3 turned out. and d manager himself came. he said something wic raised my eyebrow.

later hanis, tikah, Una, ija and me went to Azrul's brother wedding. It was how do i put it, very grand wedding. i looove d food and d warm reception fr d host. Dalam pada tu sempat jugak saya menunjal kepala 2 kids yg x datang kelas saya pagi tu. but in a gud sport anyway..

never in my life in spent toooooooooo long in a wedding. reaason being, kereta kena blocked.. dah nampak its one way, lagi mau double park diorang nih... bertungkus lumus la si deeejay anouncing no kereta orang. lawakbetul..

Cu Na came. so i didnt go to 12A this week. harap2 my neighbour wont miss me so much (hahahaha)

4th August
i just hate when i have to change my lesson plan. wat to do, the laptop is still faulty. noeaboation tho.

Kamal sedih hari ni. Naturally kak izan dia pun akan turut bersedih.

i told Uda about it when i came home. there's something about what she said that makes me thinking deeply...

"Dulu memang kita kasihan pada dia. kita tau amily background dia, kita selalu backing dia, tapi kita pun boleh bezakan antara yang jujur dan tidak. Sekarang ni, susah betul nak pandang sesetengah orang dengan perasaan kasih sayang dan belas ihsan."

Till now belum ada lagi pelajar yg saya pangkah. Tapi lately ada a few yg really getting on my nerves. I blame it on d higher price of oil. Resmi manusia, bila dah biasa susah, sekali dpt duit banyak mestilah dia nak kasi yang terbaik pada anak-anak dia.

Masalahnya pemikiran budak umo belasan tahun x sama mcm kita yg dewasa ni. Once they have some money, they think they own d world.

Teringat saya satu tazkirah katmesjid yg mak saya paksa pergi last year.

Ustaz tu cakap, dulu duk Felda rumah macam nak runtuh pun boleh tido lena sampai pagi. Buka tingkap xder sapa nakmasuk. tapi la ni, bergril rumah batu pun ada orang masuk mencuri. Ni semua bala la, yang silapnya ibubapa,macammana dia boleh biarkan anak dia jadi pencuri?"

in my line of duty, i've met ibu bapa yg baik tapi anak dia x langsung ikut perangai mak bapak dia.

entahla..

No comments: