Tuesday, August 26, 2008

surat untuk abang ngahku yang jauh di mata..

abang ngahku yang hensem (bodekkkk)

apa khabar pagi ni? sihat ker? orang arap abg ngah sihat dan sentiasa bersiap siaga menghadapi sebarang kemungkinan.

malam tadi orang call angah.. ingat nak cakap ngan abang ngah. bukan apa.. dah lama kita x jumpa dan sembang2.. ari tu abang ngah balik taim orang g holiday, x sempat kita nak jumpa. pas tu ada orang bawak balik ole2.. tapi belum lagi orang kasi, ingat nak pergi umah abang ngah cuti sekolah tadi.. tapi ada kursus kat pangkor pulak.. ate aje ngan busy..

mlm tadi angah cakap abang ngah x ada kat rumah, keluar g sembahyang hajat ngan kawan-kawan. seriusly spiking orang mmg bangga ada abang ipar yang beriman. idupp abang ngah..

tapi kan...
sebenarnya walaupun kiblat kita sama, tapi kadang2 bila kita bertembung dengan dua kemudaratan, kita kena pilih kemudharatan yang paling kurang. berbelit2 kan bunyinya.. tapi ni merujuk kepada tulisan ustaz asri dalam mingguan malaysia hahad lepas.

walaupun tulisan dia berbelit2 tapi mesej dia crystal clear abang ngah.. sangat clear dan kitaorang semua (x dapat dipastikan siapa lagi yg terlibat sebb family kita dah berpecah 2) harap abang ngah akan buat pilihan yang tepat.

memangla dulu encik calon tu datang masa kenduri kawin abang ngah dulu. tapi masa tu dia jujur dan ikhlas dalam melaksanakan tanggungjawabnya. sekali ayo bah, sekali ler pasyo beghubah atau dalam bahasa abg ngah, sekali ayak bah, sekali pasiak berubah.. he is a diff person now.

so diff sampai kita pun sangsi, apa jenis manusia melayu dia nih..

ngarutla.. dulu masa thn dulu2 orang mmg sokong dia, tapi bak kata pakcik barrack obama kita he has skeleton in d closet, unfortunately... bangkai gajah x boleh ditutup dengan nyiru.

tp bkn sbb tu orang pangkah dia. tapi fokus dia skrg ni disangsikan betul. kalau takat cakap smer org boleh abg ngah, tapi track record dia tu... adusss mcm x bagus sangat.. kalau di[pilih antara rafidah aziz ngan dia jadi PM orang 800000000 kali pilih rafidah aziz at least kak pidah track record dia giler hebat.

abang ngah ku yang super-hensem (bodek kali kedua)
apa sangatla yg kita kejar dalam hidup ni... mana lama sgt la kita nak menongkat dunia? bila smpai msanya semua akan kita tinggalkan juga.. tapi apa yg nak kita tinggalkan pada deeba, luqman, safa, safi dan daniel?

kot silap pilih, apa je la yg tinggal?

oleh itu abang ngah, walaupun kita pangkah parti kaler merah... tapi bila bertembung dua kemudharatan, marilah kita pilih kemudharatan yg paling kecil.. again tu ustaz asri yg cakap.

tak kan la kita x nak percaya cakap ustaz?

sekianla dulu eh, abg ngah.

selamat mengundi, ingatlah kuasa di tangan anda!!!!


yang benar,
12A



p/s.. nama abang ngah saya rosli bin rejab berasal dari permatang pauh.

2 comments:

zino said...

satu nasihat yg ikhlas...pakngah paham maksud tersirat.. harap2 abangngah telah buat pilihan yg tepat..

Kengkawan said...

nmpaknya mcm tak la...

isk isk isk